Zsolnay-térzenék, Orgonapont, Püspökvári Zenés Esték és Pirogránit Jazz Udvar a júliusi-augusztusi pécsi zenei kínálatban

Július 6-án, szombaton, este 9-től a Zsolnay Negyed Prigránit Jazz Udvar sorozatában lép fel az 1970-ben Banja Lukában született, Európa-hírű német dzsesszdobos, Dejan Terzic, saját kvartettjével, melyben Ronny Graupé játszik héthúros gitáron, Christian Weidner altszaxofonon és a belga Jozef Dumoulin billentyűs hangszereken, s a 2012-ben alakult formáció nevét viselő Melanoia című lemezüket mutatják be, melyen egy fiatal svájci zeneszerző, Luzia von Wyl szerzeményei találhatók. Mi most egy korábbi felállásban halljuk Terzic Quartetjét.

Ugyancsak július 6-án, szombaton, de már este 10-től és a Pécsi Est Caféban kerül sor a 80-as, 90-es évek és az ezredforduló hip-hop és rap zenéjét játszó Los Santos Partyra.

Július 7-én, vasárnap, este 6-kor a este 6-kor a 2011-ben alakult Die Neun Branauer Musikanten zenekar fellépésével folytatódik a Bóbita Szabadtéri Színpadán a „Nyáresti térzenék a Zsolnay Negyedben” című programsorozat. Az együttesben Pécsvárad, Véménd, Palotabozsok, Somberek, Mohács, Babarc, Liptód, Himesháza és Görcsönydoboka muzsikusai szerepelnek.

Július 14-én, vasárnap este 6-kor az UnterRock és a Ritter zenekar fellépésével folytatódik a Bóbita Szabadtéri Színpadán a „Nyáresti térzenék a Zsolnay Negyedben” című programsorozat.

Július 18-án, csütörtökön este 9-től egy különleges formáció fellépését hallhatja a pécsi közönség a Zsolnay Negyed Pirogránit Jazz Udvarában, ahol a kiváló dzsesszzongorista, Nagy János Yancha és Triója lép fel, melyben a zseniális magyar dzsesszrock hegedűs, Frankie Lato és Joubert Flóra dobos a partnerei. Pécsre legutóbbi, Yancha című lemezük anyagát hozzák el, melyben a címadó japán szó jelentése csintalan.

Július 20-án, szombaton, rendhagyóan későn, este 10-kor (!) kerül sor az Orgonák éjszakája filharmóniai program pécsi hangversenyére a Pécsi Bazilikában, ahol Kovács Szilárd orgonaművész és két kiváló pécsi énekművész kollégája, Kuti Ágnes és Benke József lépnek fel, vélhetőleg igen színes programmal.

Július 21-én, vasárnap este 6-kor a Magyarszéki Fúvószenekar fellépésével folytatódik a Bóbita Szabadtéri Színpadán a „Nyáresti térzenék a Zsolnay Negyedben” című programsorozat.

Július 28-án, vasárnap este 6-kor a Mázai bányász Fúvószenekar fellépésével folytatódik a Bóbita Szabadtéri Színpadán a „Nyáresti térzenék a Zsolnay Negyedben” című programsorozat.

Augusztus 2-án, pénteken, este 8-kor, a Pécsi Bazilikában kerül sor a Filharmónia idei Orgonapont sorozatának első pécsi hangversenyére, melyen a kőszegi születésű Bartl Eszter orgonaművész és Solymosi Péter, a Pannon Filharmonikusok szólamvezető trombitaművésze ad elő egy a Barokk csillagai című műsort. A koncerten Bach d-moll szonátáját, g-moll prelúdium és fúgáját, a-moll fantázia és fúgáját, valamint Vivaldi nyomán írott D-dúr concertóját, Vivaldi d-moll concertóját és Bach F-dúr toccata és fúgáját hallhatja a pécsi közönség.

Augusztus 4-én, vasárnap este 6-kor a Villányi Fúvószenekar fellépésével folytatódik a Bóbita Szabadtéri Színpadán a „Nyáresti térzenék a Zsolnay Negyedben” című programsorozat.

Augusztus 9-én, pénteken este 8-kor a Pécsi Bazilikában Lakner-Bognár András orgona és László József klarinétművész fellépésével folytatódik a Filharmónia idei Orgonapont sorozata, melyben Bach, Müthel, Rheinberger, Dupré és Vierne orgonaművei, valamint Cimarosa, Mozart,

Bartók és Gade orgona-klarinét felállásban előadott művei hangzanak fel, melyekből mi most zongorakíséretes verziókat idézünk fel.

Augusztus 11-én, vasárnap este 6-kor a Schnaps Kapelle Fúvószenekar fellépésével folytatódik a Bóbita Szabadtéri Színpadán a „Nyáresti térzenék a Zsolnay Negyedben” sorozat.

Augusztus 12-én, hétfőn este 6-kor kerül sor a Kodály Központban az augusztusban megrendezésre kerülő első pécsi Liszt Ferenc Nemzetközi Ifjúsági Klasszikus Zenei Hét díjátadóval és zárókoncerttel egybekötött hangversenyére, melyen a zsűri elnöke, Vásáry Tamás és Balog József Liszt Ferenc A-dúr zongoraversenyét adják elő as Pannon Filharmonikusok közreműködésével, míg előtte Kodály Zoltán Galántai táncok című művét, utána pedig Liszt Ferenc Les preludes című szimfonikus költeményét hallgathatja a közönség.

Augusztus 14-én, szerdán, este este 7-kor, a Filharmónia Magyarország „Püspökvári zenés esték” sorozata keretében, a Püspöki Palota kertjében lép fel „Sanzon és Buborék” című, Edith Piaf művészetét középpontba állító estjével, Győrfi Anna a Pécsi Nemzeti Színház színművésze és Kéméndi Tamás, a kiváló pécsi tangóharmonikás.

Augusztus 16-án, pénteken, este 8-kor kerül sor a Pécsi Bazilikában a Filharmónia idei Orgonapont sorozatának egyik különleges hangversenyére, melyen a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara Felix Mendelssohn-Bartholdy Pécsett még sosem hallott Paulus című oratóriumát adja elő Kovács Ágnes szoprán, Balogh Eszter alt, Megyesi Zoltán tenor és Najbauer Lóránt basszus, valamint a Purcell Kórus vezényletével, Vashegyi György vezényletével.

Augusztus 18-án, vasárnap este 6-kor a Fekete Gyémánt Koncert Fúvószenekar fellépésével zárul a Bóbita Szabadtéri Színpadán az idei „Nyáresti térzenék a Zsolnay Negyedben” sorozat.

Mi most egyik leghangulatosabb, 2013-as Zsolnay Negyedbeli koncertjüket idézzük ajánlóként.

Ugyancsak augusztus 18-án, vasárnap, de már este 9-kor kerül sor napjaink egyik legígéretesebb ifjú magyar dzsesszmuzsikusának, a hegedűs, énekes, zongorista „poszton” is kiváló

Várallyay Petra Triójának fellépésére, ahol Berta Zalán basszusgitárossal és Szikora Balázs dobossal alakított triójával mutatja meg sokoldalú tudását, az Orszáczky-díj kitüntetettje, aki a progresszív fúziós dzsessz műfaj egyik kimagasló ifjú magyar muzsikusa.

Augusztus 20-án, kedden, a Szent István napi délelőtti ünnepi mise után, ¾ 12-kor kezdődik a pécsi Lyceum Templomban a kiváló görög származású, tanulmányait felsőfokon Pécsett, Gyermán István Liszt-díjas hegedűművésznél kezdő, Németországban élő hegedűművész, Nikos Ormanlidis hangversenye, melyen Mozart G-dúr és Mendelssohn e-moll hegedűversenyét adja elő, az általa lemezen magával hozott, zenekari kísérettel. Ez a Magyarországon nyilvános koncerteken még ritka megoldás maradandó akusztikai élményt ad, viszont a szólistára rendkívüli nehézséget ró, lévén, hogy még a szólókat is úgy kell előadnia, hogy az tizedmásodpercre klappoljon a korrigálni nem tudó zenekar játékához. Mi most Paganini és Brahms D-dúr hegedűversenyeinek németországi koncertfelvételeivel ajánljuk a nálunk Pécsett csak „Nikosz”-nak becézett Ormanlidisz Nikosz hangversenyét, közben pedig Mendelssohn versenyművének részletét egy zongorakíséretes koncertjéről idézzük.

Júliusi-augusztusi, nyári pécsi zenei programajánlónk végére a Filharmónia Orgonapont sorozatának idei záró hangversenye maradt, melyre augusztus 30-án, pénteken, este 8-kor kerül sor a Pécsi Bazilikában. A koncerten a Kossuth-, Liszt- és Magyar Örökség-díjjal is kitüntetett, Pécs Díszpolgára és Érdemes Művész címmel is elismert Tillai Aurél vezette, szintén Magyar Örökség-díjas Pécsi Kamarakórus és a Junior Príma-díjas orgonaművész Tóka Ágoston lépnek közönség elé „Boldog az az ember…” című műsorukkal, melyben Monteverdi, Schütz, Tournemire, Cesar Franck és Karg-Elert művek mellett felcsendül majd Tillai Aurél második miséjének három utolsó tétele is.

Fotó: internet

Kovács Attila
Amtmann Prosper- és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő

Zsolnay-térzenék, Orgonapont, Püspökvári Zenés Esték és Pirogránit Jazz Udvar a júliusi-augusztusi pécsi zenei kínálatban

– Klikk a nagyobb mérethez! –


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc