Színes októberi pécsi zenei programajánló Mága Zoltántól és a Budapesti Fesztiválzenekartól, a Harmonikafesztiválon és a Pannon Filharmonikusokon át, Bye Alexig, Balázs Elemérig és Bach muzsikájáig

Színes októberi pécsi zenei programajánló Mága Zoltántól és a Budapesti Fesztiválzenekartól, a Harmonikafesztiválon és a Pannon Filharmonikusokon át, Bye Alexig, Balázs Elemérig és Bach muzsikájáig

Októberi pécsi zenei programajánlónkat rendkívül népszerű hegedűművész, Mága Zoltán október 4-én, pénteken este 7-kor a Pécs-Kertvárosi Református Templomban megrendezésre kerülő jótékonysági koncertjének ajánlásával kezdjük, melyre nagyszabású, 100 templomi koncertből álló sorozata keretében kerül sor, s a Pécsi Tudományegyetem Schóber Tamás karnagy vezette Pannon Gyermekkara működik közre, Rébék-Nagy András zongorakíséretével.

Ugyanekkor, azaz október 4-én, pénteken este 7-kor, de már a Kodály Központban kerül sor a népszerű tévés rajzfilmsorozat, a Mézga család alapján készült musical pécsi bemutatójára, melyben Magyar Attila, Balázs Andrea, Andrádi Zsanett és Náray Zsombor játsszák a főszerepeket, azaz Mézga Gézát, Paulát, Krisztát és Aladárt, Máris szomszéd Maszlay Itván lesz, a zenét Mészáros László szerezte, az író Deák Lőrincz Andrea, a dramaturg Romhányi Ágnes, a rendező Szűcs Gábor. Mi most az eredeti, Deák Tamás által Romhányi József szövegére komponált főcímdalt és egy másik Deák Romhányi dalt ajánlunk meghallgatásra, tekintésre.

Másnap, október 5-én, szombaton, délután 5.órától a Csorba Győző Könyvtár földszinti Konferenciatermében kerül sor az Országos Könyvtári Napok Keretében és Zeneműtárunk rendezésében, Hábetler András, a Magyar Állami Operaház énekesének Opera Standup cím műsorára, melyben többek között Mozart, Rossini, Donizetti és Verdi operáiból is halhatnak részleteket a műfaj régi és új barátai is.

Ugyancsak október 5-én, szombaton délután 3-kor ugyancsak a Kodály Központban kerül sor a III. Pécsi Harmonika Fesztivál Gálakoncertjére, melyen Meláth Andrea énekes, Kéméndi Tamás, Nagy Torma Krisztina és Demenív Mihály harmonikás és a Pannon Filharmonikusok működnek közre, Illényi Péter vezényletével, az est házigazdája Bősze Ádám lesz. A programban pedig Antonio Vivalditól Astor Piazzolláig és más tangószerzőkig ível a szerzői kínálat, de felhangzik Demenív Mihály előadásában Vladimir Zubitsky Astor Piazzolla emlékének ajánlott műve is.

Szintén október 5-én, szombaton , de már este 9-kor a 2000-ben alakult, Bérczesi Róbert énekes-gitáros vezette Hiperkarma lép fel a Pécsi Est Caféban, s napjaink egyik meghatározó alternatív csapatának vendége Babarci Bulcsú lesz.

S még mindig október 5-én, szombaton, de már a Király utca 64 alatti Szabadkiktőben kerül sor este 8-tól 11 óráig egy különleges koncertre, melyen a bajai származású Szabó Benedek és a Galaxisok nevű, népszerű csapata lép fel, akiknek vendége egy fővárosi hip-hop formáció lesz, a Mulató Aztékok.

Október 6-án, vasárnap este 7-kor kerül sor a Kodály Központban a Filharmónia Magyarország idei pécsi Mesterbérletének nyitókoncertjére. A koncert előtt este 6-kor kezdődő Prológusbeszélgetést követően a világ legjobbjai között6 jegyzett Budapesti Fesztiválzenekar a Pécsett is rendkívül népszerű Takács–Nagy Gábor vezényletével egy igazi bécsi klasszikus estre invitálja a közönséget, melyben Haydn igazi ritkaságnak számító No.20-as C-dúr szimfónia és Mozart közkedvelt C-dúr „Linzi” szimfóniája között, Mozart Esz-dúr zongoraversenye is felhangzik majd, melyet egy ifjú francia zongorista hölgyről „Jeunehomme-koncertnek” is hívnak. A mű szólistája pedig napjaink egyik legkiválóbb francia zongorista világsztárja, Jean-Efflam Bavouzet, aki amellett, hogy 1986-ban – 24 évesen megnyerte a Kölni Nemzetközi Beethoven Zongoraversenyt számos nagy sikerű, a szaklapok által is díjazott lemezt készített

Haydn művét a Christopher Hogwod vezette A Régi Zene Akadémiája zenekarral halljuk, Mozart zongoraversenyét a Pécsett is járt, kiváló ifjú francia kolléga, David Fray felvételéről idézzük, míg a slágernek számító Mozart Linzi szimfóniát a világ legjobb karmesterei között jegyzett, Carlos Kleiber vezényelte Bécsi Filharmonikusok előadásában.

Október 10-én, csütörtökön este 7-kor ismét a Pécsi Zsinagógában koncertezik Rákász Gergely, az egyik leginnovatívabb magyar orgonaművész, aki Lords of the Organ(Az Orgona Urai) című sorozatának 3. részében is a már állandóan műsoron tartott Bach kompozíciók mellett előad nagyszerű átiratokat, így vélhetőleg Vivaldi 4 évszakából is hallhatunk részletet, miként az angol Gustav Holst(1874-1934) Bolygók, vagy Planéták című ciklusából(1916) is hallhatunk részletet, a Jupitert, de a 150 éve született Berlioztól is, a Fantasztikus szimfóniából. Mi most egy-egy Bach és Vivaldi mű Rákász Gergely által játszott részlete után Holst Bolygóinak háborús, Mars tételét hallgatjuk meg, majd pedig Berlioz Fantasztikus szimfóniájából két tételt egy francia orgonista átiratában és előadásában.

A szerencsétlen véletlen, vagy a nem kellő odafigyelés miatt ugyanebben az időpontban kerül sor egy másik nagy szabású koncertre a Kodály Központban, ahol október 10-én, csütörtökön este 7-kor a Pannon Filharmonikusokat Bogányi Tibor vezényli, s a koncert első felében Carl Maria von Weberritkán hallható, méltóságteljes, bő negyedórányi, f-moll hangversenydarabját adják elő, a kiváló magyar zongorista, Várjon Dénes szólójával.

A koncert második felében pedig Anton Bruckner mintegy 70 perces, Richard Wagner emlékének ajánlott, 1884-ben komponált 7. szimfóniáját adják elő negyedszázaddal a legutóbbi, Nicolás Pasquet vezényelte pécsi előadást követően. Mi most a Claudio Abbado vezényelte Londoni Szimfonikusokkal és a világhírű Alferd Brendel szólójával ajánljuk Weber kompozícióját, a Bruckner 7. szimfóniát pedig a Mahler és Bruckner szimfóniák nagy mestere, Christoph Eschenbach vezényelte Frankfurti Rádiózenekarral.

Október 11-én, pénteken este 7-kor a PTE MK Zeneművészeti Intézet a Zsolnay Negyedben található Liszt Ferenc Hangversenytermében Rézfúvós esttel folytatódik az őszi kamarazenei sorozat, melynek keretében Solymosi Péter trombitaművész és a francia harsonaművész, Jacques Mauger adnak elő főként 20. századi kompozíciókat, Huszics Ibolya és Michele Campo zongorakíséretével.

Október 11-én, pénteken, este 6-kor, a Művészetek és Irodalom Házában, a Pécsi

Jótékony Nőegylet adománygyűjtő koncertjére kerül sor, melyen Nagy Nóra énekesnő, Kéméndi Tamás harmonikás és Kovács Péter zongorista „Egy csepp Párizs” című francai sanzonestjét hallhatják a műfaj szerelmesei.

A Pécs város Művészeti Díjával is kitüntetett kiváló pécsi énekegyüttes, a Vivat Bacchus ad, már elővételben telt házas koncertet, október 11-én, pénteken este 7-kor a Kodály Központban. A várható hangulatot most a 2012-es, 10 éves jubileumi koncerttel idézzük.

Ugyancsak október 11-én, pénteken este 10-től egy remeknek ígérkező francia-belga bulinak ad otthont as Pécsi Est Café, ahol a francia producer és dj, Breakbot és belga kollégái, Mona Lee, Nadine Adjani is közönség elé lépnek, de a pécsi frontról itt lesz a BØC B28 Levkŏ és

Nash K lesznek az est házigazdái.

Másnap, október 12-én, szombaton, két rockcsapat lesz este 10-től a Pécsi Est Café vendége: az 1999-ben, tehát épp 20 éve alakult, heavy metál együttes, a Depresszió és a 2007-ben alakult hardrock banda, a Burnout.

Ugyancsak október 12-én, szombaton, de még este 7-kor és a Kodály Központban kerül sor a Pécsett is rendkívül népszerű Budapest Bár koncertjére, akiknek vendége, az énekesként is nagyszerű színésznő, Jordán Adél lesz, de természetesen fellépnek állandó szólista csapatuk tagjai:

Németh Juci, Kollár-Klemencz László, Behumi Dóri, Frenk, Keleti András és Szűcs Krisztián.

Október 16-án, szerdán este 7-kor a PTE MK Zeneművészeti Intézetének a Zsolnay Negyedben található Liszt Ferenc Hangversenytermében Tóth Péter zongoraművész estjével folytatódik az őszi kamarakoncert-sorozat, melynek keretében a többek között a weimari, budapesti és Los Angeles-i nemzetközi Lisztversenyeket is megnyerő, Junior Príma-díjas zongoraművész Bach, Mozart, Beethoven, Schubert művek mellett Liszt Weinen, klagen…-variációit, Megyeri Lajos Szvitjét és Chopin Andante spianato és nagy polonézét is előadja. Mi most a 2016 óta New Jersey-ben élő Tóth Péter két tavalyi, amerikai koncertfelvételéről Liszt 2. rapszódiáját és Chopin 3

noktürnjét idézzük fel.

Október 18-án, pénteken, este 8-tól a Nappaliban két fiatal csapat lép fel, a fővárosi Fiúk nevű zenekar és a pécsi szintén indie-pop stílusú Doggos nevű formáció

Különleges koncertre kerül sor október 19-én, szombaton este 6-kor a Kodály Központban, ahol a Pannon Filharmonikusok Gilbert Varga vezényletével Joseph Haydn korai, 1763-ban írt E-dúr szimfóniáját hallhatják a zenebarátok, majd Edouard Lalo Spanyol szimfónia című 5 tételes hegedűversenyét az ifjú japán hegedűművésznő, Mayu Kishima szólójával.

A koncertet végül pedig a századforduló orosz zsenijének, Alekszandr Nyikolajevics Szkrjabinnak Az extázis költeménye című szimfonikus költeményének pécsi bemutatója zárja.

A Pannon Filharmonikusok Babzsák című, a legkisebbeknek szánt utánpótlás-nevelő sorozatában Mozart K.80-as számú G-dúr vonósnégyesét adják előoktóber 22-én, kedden, délután 4-kor, a Kodály Központban, a sorozatban állandóan szereplő Buborék Kvartett tagjai.

Október 24-én, csütörtökön este 7-kor „Musical sztárok Pécsett” címmel Janza Kata és Dolhai Attila, valamint az őket követő generációból Gubik Petra és Kocsis Dénes lépnek fel a Kodály Központban és hazai és külföldi musical slágerekkel szórakoztatják a pécsi közönséget.

Különleges felállásban lép közönség elé Márta Alex, – akit ByeAlexként ismer a nagyközönség – október 25-én, pénteken este 7-kor, a Zsolnay Negyed E 78-as Termében, ahol jól ismert és kevéssé ismert dalainak előadásában, Demkó Mátyás klasszikus zongoraművész és Friderikusz Péter csellista működnek közre.

Ugyancsak október 25-én, pénteken, de már este 9-től és a Pécsi Est Caféban lép fel az immár csaknem négy évtizede működő, és a magyar zenei palettán meghatározó trash-metál zenekar, a Moby Dick, mely legújabb Terápia legújabb albumukat mutatja be pécsi koncertjén.

Október 26-án, szombaton fél 4-kor és 5-kor a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok Csigaház című, utánpótlás-nevelő hangversenysorozatának újabb eseményére, melyben Haszon Balázs fagottos, Szakács Viktória csellista és Asztalos Tamás harsonás lesznek Csigabá, azaz Kiss Szabolcs és Csiganyó, azaz Szendrői Zsuzsanna vendégei.

Ugyancsak október 26-án, szombaton és a Kodály Központban, de már a nagyteremben és a nagy érdeklődésre való tekintettel, délután 3-kor és este 7-kor lép fel újra Pécsett Boban Markovics és zenekara, akiknek vendége Básits Branka lesz.

Napjaink egyik legnagyobb csellista világsztárjának, a Pécsett született Várdai István és a Filharmónia Magyarországot is vezető Szamosi Szabolcs orgonaművész október 28-ára meghirdetett koncertje a Pécsi Bazilika átépítése miatt ELMARAD, illetve a jövő évadra tevődik át. Mi most kárpótlásul a Kodály és egy Bach szólószonátát ajánlunk meghallgatásra Várdai Istvánnal, egy kis orgonamuzsikával körítve.

Október 29-én, kedden este 7-kor ad koncertet Pécsett a Kodály Központban, a négy nappal korábban 75.(!) születésnapját ünneplő Kovács Kati, aki ezúttal symphonic live életműkoncertet ad Pécsett.

Október 30-án, szerdán, este 6-kor a Művészetek és Irodalom Házában a Pécsről elszármazott kiváló zenetörténész és zongoraművész, Szabó Ferenc János lesz a Liszt Ferenc Társaság Pécsi Csoportjának vendége. Mi most Liszt Magyar fantáziáját és Rákóczi indulóját idézzük az édesapja, Szabó Ferenc vezényelte Pécsi Ércbányász Fúvószenekar 2012-es koncertjéről és egy Liszt zongoradarab-ritkaságot egy fővárosi koncertjéről Szabó Ferenc Jánosnak.

Október 31-én, csütörtökön este 7-től a Kodály Központban kerül sor a Pannon FilharmonikusokAz elhunytak emlékére” adandó hangversenyére, melyen „Nem engedlek el” címmel Johann Sebastian Bach műveiből adnak elő válogatást, két motetta és a Zenés áldozás Ricercare-ja mellett a 157. és a 12. kantátát is megszólaltatva. A szólisták Gavodi Zoltán, Megyesi Zoltán és Hámori Szabolcs lesznek, a Pannon Filharmonikusok Zenekarát és Fesztiválkórusát Vass András és Dobos László vezénylik majd.

Október 31-én, csütörtökön, de már este 8. órától és a Zsolnay Negyed E78-as Termében kerül sor a Metronóm Jazz Klub következő koncertjére, melyen hazánk és Pat Metheny szerint a világ egyik legkiválóbb dzsesszdobosának, Balázs Elemérnek, általa 2000-ben alapított zenekara, a Balázs Elemér Group lép fel, melyhez mi most 2010-es miskolci, Memories című lemezbemutatójuk felvételét ajánljuk Tisztelt Olvasóin figyelmébe.

Fotó: internet

Kovács Attila

Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc