Színes áprilisi pécsi zenei programajánló a Puccini Lidércektől Mozart Varázsfuvolájáig, rengeteg komoly-, dzsessz- és könnyűzenei koncerttel, hazai és külföldi sztárfellépőkkel

Április pécsi zenei programajánlónkat igazi ritkasággal, egy dalesttel kezdjük. Április 1-jén, hétfőn este 7-kor a PTE MK ZMI Liszt Ferenc Hangversenytermében, Korondi Anna, a kiváló lírai szoprán, a müncheni ARD verseny győztese, a berlini Komische Oper, a Bonni és a Bajor Állami Operaház énekese, jelenleg a Berlini Hanns Eisler Zeneművészeti Főiskola tanára ad romantikus és 20. századi szerzők műveiből álló műsort, Alszászy Gábor zongorakíséretével. A programban Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kósa György és Ligeti györgy dalai mellett felhangzik Robert Schumann Frauenliebe und Leben (Asszonyszerelem, asszonysors) című dalciklusa is.

Április 2-án, kedden este 7-kor pécsi bemutatóra kerül sor a Kodály Központban, ahol Giacomo Puccini (1858-1924) Lidércek (Le villi) című, 1884-ben komponált első operája kerül színre a Művészetek Palotája, a Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Balett és a Zsolnay Örökségkezelő nonprofit Kft. közös produkciójaként. Az énekesek Olga Busuioc, Carlo Ventre és Roman Burdenko, közreműködik a Pécsi Balett és a Debreceni Kodály Kórus, karigazgató: Szabó Sipos Máté, látványtervező: Szendrényi Éva, jelmeztervező: Zoób Kati, koreográfus: Vincze Balázs, rendező: Káel Csaba, a Pannon Filharmonikusokat Alberto Veronesi vezényli, akik „ráadásként” Puccini vonósnégyesen is ismert Krizantémok című művét is előadják vonószenekaron.

Április 4-én, csütörtökön este 7-kor „Lélegző brácsa” címmel kerül sor Szűcs Máté brácsaművész, a Berlini Filharmonikusok szólóbrácsása- és Fejérvári Zoltán zongoraművész koncertjére a PTE MK ZMI a Zsolnay Negyedben található Liszt Ferenc Hangversenytermében, ahol a művészek kurzusainak résztvevői működnek közre.

Április 5-én, pénteken, délután fél 2-kor ugyancsak a PTE MK ZMI a Zsolnay Negyedben található Liszt Ferenc Hangversenytermében kerül sor a Vidáman a „komolyzenéről” – Mit tudnak a szimfonikus hangszerei? Sorozatának 2. hangversenyére, melyen Gárdai Viktória fuvolaművész és dr. Herpay Ágnes fagottművész, a Pannon Filharmonikusok szólamvezetői közreműködésével, Gönczy László zenetörténész moderálásával és Holics László zongoraművész kíséretével mutatják be hangszereiket és szimfonikus zenekarbeli szerepeiket.

Április 5-én, pénteken, este 6-kor a Zsolnay Negyed E 78-as Termében a Bonyheart együttes jótékonysági koncertjére kerül sor a „Tölösi Péter Alapítvány – a leukémiás és tumoros megbetegedésű gyermekek gyógyításáért” javára. Az egy informatikus, egy kertész, egy tűzoltó, egy zenész, egy kardkovács és egy színész házaspár összefogásából alakult együttes műsorát klasszikusok, Bach, Paganini és Vivaldi rock zenei feldolgozása és saját számok alkotják, felejthetetlen, katartikus élményt adó zenei feldolgozásokkal és szívhez szóló versekkel.

Különleges hangszertalálkozóra kerül sor a Pécsi Művészetek és Irodalom Házában, április 5-én, pénteken este 7-kor, amikor a kiváló pécsi harmonikaművész, Kéméndi Tamás és Solymosi Péter trombitaművész, a Pannon Filharmonikusok kétszeres „Az év zenekari művésze” címmel kitüntetett trombita-szólamvezetője lép közönség elé, könnyed komolyzenei slágerekkel és olyan örökzöld melódiákkal, mint például Dinicu Hora staccatója, vagy Hubay Jenő és Astor Piazzolla egy-egy szerzeménye.

Szintén április 5-én, a Lyceum utcai Ti-Ti-Tában kerül sor egy metál-találkozóra, melyen a dél-alföldi, mostanság szegedi illetőségű Colmena (Kaptár), valamint a pécsi Forgotten Promises (Elfelejtett ígéretek) nevű zenekar lép közönség elé.

Ugyancsak április 5-én, pénteken, este 9-től egy különleges zenés űrrock utazás részesei lehetnek a Király utcai Nappaliba ellátogató zenebarátok, akik először az egyik vadonatúj pécsi formációt, a „cinematikus, pszichedelikus” zenét játszó Szónok muzsikáját hallhatják, majd ezután a fővárosi, posztrock és űrrock csapat, az Autopilot együttes Mastodon, Tool, Alice in Chains és Pink Floyd hatásokat felmutató zenéjét hallhatjuk. Ugyanekkor, április 5-én, péntek este, de már 23 órától, a Pécsi Est Caféban egy kiváló szentpétervári orosz lemezlovas, a főleg alternatív hiphop és reggae zenét játszó DJ Vadim szórakoztatja a közönséget.

Április 6-án, szombaton este 9-től a 2012-ben Budapesten alakult pszichedelikus rock zenekar, a Middlemist Red lesz a főszereplője a Pécsi Est Café programjának, melyben vendégként fellép még a tatabányai gyökerű Panel Surfers együttes garázsos surf-punk zeneéjével és a pécsi, Kaktus, dzsessztől a post-rockon át a kísérleti popig terjedő zenei palettájával.

Április 6-án, szombaton este fél 8-tól 11-ig a Király utca 64 alatti Szabadkikötőben lép fel a 2011-ben alakult budapesti rock trió, a The Royal Freak Out és a dunaújvárosi Band int he Pit zenekar.

A klasszikus muzsika híveinek is akad hallgatnivalója április 6-án, szombaton, amikor is este 6-tól a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok, No Babel című utánpótlás-nevelő sorozatának újabb epizódjára- Ezt követően 7 órától az Utózönge Bősze Ádámmal című programban a pécsi zenekar Vass András vezényletével Händel Tűzijáték szvitjének, Bach zenekari szvitjeinek, Haydn G-dúr szimfóniájának és Ottorino Respighi Régi olasz táncok szvitjeinek részleteit szólaltatja a Bartók Rádió népszerű műsorvezetőjének utózöngéivel.

Április 8-án, hétfőn este fél 8-kor a Pécsi Bazilikában lép fel az 1978-as Budapesti Nemzetközi Liszt Ferenc Orgonaverseny győztese, Francesco Finotti. A Filharmónia által rendezett program keretében a kiváló olasz orgonaművész Bach – Vivaldi nyomán átírt – C-dúr versenyművét, Mozart h-moll adagióját, Brahms a-moll és g-moll prelúdium és fúgáját és Cesar Franck B-dúr fináléját adja elő.

Április 9-én, kedden, délután 4-kor a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok a 3 év alatti csöppségeknek szóló, utánpótlás-nevelő sorozatának, a Babzsáknak újabb eseményére, melyen Hrubi Zsuzsanna zeneterapeuta és a Buborék Kvartett közreműködésével Mozart K.136-os jegyzék számú D-dúr divertimentójának zenei világába nyerhetnek hangzó betekintést a legkisebbek és kísérőik.

Április 9-én, kedden, délután 5-től a Pécsi Liszt Ferenc Zeneiskola növendékhangversenyét tartják a Pécsi Művészetek és Irodalom Házában.

„Zeneköltők társasága” címen hirdetik a Pannon Filharmonikusok április 11-én a Kodály Központban sorra kerülő hangversenyüket, melyet Hámori Máté vezényel, tisztán magyar művekből összeállított programmal. Az első szám Liszt Ferenc Két epizód Lenau Faustjából: Éji menet és I. Mefisztó keringő című műve, ezután Kodály Zoltán 1906-ban komponált, 1930-ban áthangszerelt fiatalkori remekműve, a Nyári este szólal meg. Ezután Bartók Béla utolsó alkotása a Brácsaverseny hangzik fel, Szűcs Máté, a Berlini Filharmonikusok szólóbrácsása előadásában, míg a koncertet Liszt Tasso című szimfonikus költeménye zárja.

Április 11-én, csütörtökön este 9-től a Nappaliban lép fel a 2010-ben pécsi és bonyhádi fiatalokból alakult A Köztársaság Bandája nevű zenekar, akik a magyar népzene modern megszólaltatását tűzték ki célul maguk elé annakidején és ezt teszik azóta is..

Április 12-én, pénteken, este 6-tól csaknem éjfélig tartó különleges bulira várják az érdeklődőket a Lyceum utcai Ti-Ti-Tába, ahol fellép a 2011-ben Ádám Attila által Zalaegerszegen alapított Tales of Evening (Az este meséje, vagy Esti Mese) nevű szimfonikus metál banda. A koncert fellépői lesznek még a kecskeméti Nova Prospect zenekar és a frontcsajos, három csellóval kiálló, szimfo-metál csapat, a Leecher. lesz.

Április 12-én, pénteken este 9-től 11-ig egy kiváló olasz származású, Londonban élő énekesnő, Marianna Zappi ad koncertet a Király utcai Nappaliban.

Április 12-én, pénteken, este 9-től a Pécsi Est Caféban, a 2011-ben Gyöngyösön alakult a Dorothy lép fel, vendégzenekaruk a 2007-ben Jászberényben alakult Magor zenekar lesz.

Április 13-án, szombaton este 9-től a Pécsi Est Caféban lép fel, a főleg énekesnőjéről, Bocskor Bíborkáról ismert alternatív pop, rock csapat, a Magashegyi Underground, akiknek vendége a hódmezővásárhelyi Twentees zenekar lesz.

Április 13-án, szombaton, délután fél 4-kor és 5-kor a Pannon Filharmonikusok Csigaház című utánpótlás-nevelő programja keretében a Kodály Központban kerül sor a „Fortyogó üstök” című programra, melyben Csigabá és Csiganyó, azaz Kiss Szabolcs és Szendrői Zsuzsanna moderálásával a pécsi zenekar ütősei, Gáspár Emese, Góth Tamás, Kugyelka Zsolt és Rózsafi Gergely működnek közre.

Április 13-án, szombaton, este fél 7-től a Zsolnay Negyed E 78-as Termében különleges programra kerül sor, hip-hop és DJ bulira, melynek keretében fellépnek Burai Krisztián, Gwm, Márió és Lévai, #kaszás Zareh Kan, Lothar Smith, Skandaji lemezlovasok, az est rezidense Crazywell lesz.

Április 13-án, szombaton este 7-től éjfélig ismét a zúzósabb metálé a főszerep a Ti-Ti-Tában, ahol a székesfehérvári Saturday Overnight, a pécsi Jackelhead és a Chain Reaction lép fel.

Április 14-én, vasárnap, délután 4-től a Hotel Palatinus Bartók Termében, a Filharmónia Magyarország Desszert című sorozata keretében „Játsszunk zenét!” címmel a karmester tevékenységével és a szimfonikus zenekarral ismerkedhetnek meg az ifjabb zenebarátok és kísérőik, a dr. Lakner Tamás által moderált program keretében, melyben a Pécsi Szimfonietta működik közre, Erdélyi Dániel vezényletével.

Április 17-én, szerdán este 7-kor a PTE MK ZMI a Zsolnay Negyedben található Liszt Ferenc Hangversenytermében Király Csaba Liszt-díjas orgona- és zongoraművész, a pécsi egyetem professzora koncertjével folytatódik a Zeneművészeti Intézet kamarazene sorozata, melynek keretében Johann Sebastian Bach egyik legragyogóbb billentyűs hangszerre írott művét, a Goldberg variációkat adja elő.

Április 17-én, szerdán, este 7-től a Kodály Központban tartják húsvéti oratórium hangversenyüket a Pannon Filharmonikusok, akik az olasz Paolo Paroni vezényletével, Giulia Bolcato szoprán, Balogh Eszter mezzoszoprán, Matte Mezzaro tenor és Hámori Máté basszus és a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusa közreműködésével (karigazgató: Dobos László és Vass András) Pergolesi D-dúr miséjének Kyrie és Glória tételét, és Bach Húsvéti oratóriumát adják elő.

Április 17-én, csütörtökön este 8-tól a Zsolnay Negyed E 78-as Termében lép fel a kiváló magyar származású, amerikai blues gitáros, énekes, Little G. Weevil, aki Pengő Csaba nagybőgős és K. C. Brown szájharmonikás közreműködésével legújabb, Back in Alabama című lemezét mutatja be.

Április 18-án, csütörtökön este 6-kor a POTE Aulában Cserháti Zsuzsa Emlékestet rendeznek kiváló mohácsi muzsikusok, többek között Apaceller Péter zongorista, valamint Apaceller-Czigolya Orsolya és Szujó Edina közreműködésével, „Mennyit ér egy nő?” címmel.

Április 18-án, csütörtökön este 8-tól a Zsolnay Negyed E 78-as Termében lép fel a Metronóm Jazz Klub keretében, a Nigun nevű európai jazz zenekar, mely a Közép-kelet európai zsidó népzenét tartja eredőjének.

Április 18-án, csütörtökön este fél 8-tól a Király utca 64 alatti Szabad kikötőben lép fel a debreceni gyökerű poszt-alternatív zenekar, a Sorbonne Sexual és a fiatal fiú pécsi pop-rock zenekar, a Band ont he Moon zenekar közreműködésével.

Április 19-én, pénteken este fél 9-től a Pécsi Est Caféban a következő együttesek lépnek fel:

a Fatal Error nevű, vasi kötődésű, fővárosi metálzenekar, a 2004-ben alakult Nomad zenekar és a 2012-ben alakult népszerű pécsi rock and roll csapat, a Junkie Jack Flash.

Április 19-én, pénteken este 9-től a Kossuth utcai Nappaliban lép fel a Korai Trancemission nevet viselő zenekar, mely a Korai Öröm nevű formáció stílusát jellemző instrumentális zenét játszik.

Április 20-án, szombaton este 9-től a Pécsett is rendkívül népszerű rockénekes legenda, Rudán Joe ad koncertet a Pécsi Est Caféban, akinek partnere a az igazi „mocskos” rock and rollt játszó, pécsi Skoge zenekar lesz.

Április 20-án, szombaton este 8-tól „Húsvéti Pusztulat II” címmel két pécsi metálzenekar lép fel a Lyceum utcai Ti-Ti-Tá-ban, a Siberia és a Quiet Corner.

Április 24-én, szerdán este 6-tól, a Művészetek és Irodalom Házában lépnek fel a Pécsi Liszt Ferenc Társaság hangversenyén Váradi István zongoraművész és tanítványai.

Április 24-én, szerdán este 7-kor a Kodály Központban adja elő Pécsett is, februárban Prágában bemutatott versenygyőztes programját, a Zsolnay Wind Orchestra, vezetője, Major András vezényletével.

Április 24-én, szerdán este 7-kor a Zsolnay Negyed E 78-as Termében lép közönség elé „Az élet értelme – egypercesek száz percben” című műsorával Mácsai Pál, akinek partnere a dzsesszből, kortárs és népzenéből is jól ismert, Lukács Miklós cimbalomművész lesz.

Április 25-én, csütörtök este 7-kor a Kodály Központban egy Pécsett mindig is várva várt hangverseny részesei lehetünk, a Filharmónia Magyarország jóvoltából, ugyanis ismét Pécsett vezényel a Maestro, azaz Kobayashi Ken-Ichiro, a Magyar Televízió 1974-es, I. Nemzetközi Karmesterversenyének győztese, aki a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar élén a zenetörténet egyik legnagyobb romantikus oratórium remekét, Giuseppe Verdi Rekviemjét vezényli.

Április 26-án, pénteken 7-kor egy különleges dzsesszkoncertre kerül sor a Művészetek és Irodalom Házában, ahol a Bálint Rezső – harsona, ének, Borbényi Dániel – gitárok, Birinyi Márk Ádám – zongora, Bartók Vince – basszusgitár, Telek Attila – ütőhangszerek, alkotta Chameleon Jazz Band ad koncertet, egy színes másfélórás show formájában, Popcorn címmel.

Április 27-én, szombaton este 6-kor a Pannon Filharmonikusok Kodály Központbeli hangversenyén két ragyogó cseh muzsikát hallhatunk a pécsi zenekar előadásában, Vass András vezényletével: Antonin Dvorák h-moll csellóversenyét és 7. d-moll szimfóniáját, előbbi szólistája

Alekszander Buzlov orosz gordonkaművész lesz.

Április 30-án, kedden este 7-kor a Kodály Központban kerül sor a PTE MK Művészeti Karának operaelőadására, melyen Mozart Varázsfuvoláját szólaltatják meg a Zeneművészeti Intézet magánének szakos növendékei és a Pécsi Egyetemi Zenekar Kocsár Balázs, Liszt-díjas karmester vezényletével, Hábetler András rendezésében. A szervezők az előadást a kiváló rendező, Horváth Zoltán emlékének ajánlják, aki amellett, hogy kiváló operaelőadásokat rendezett Pécsett és szerte az Magyarország-szerte, a pécsi egyetemen is tanította az ifjú énekes-jelölteket, s az egyetemisták első Kodály Központbeli operaelőadása, épp a Varázsfuvolával, az Ő nevéhez fűződik.

Fotók: internet

Kovács Attila

Amtmann Prosper- és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő

Színes áprilisi pécsi zenei programajánló a Puccini Lidércektől Mozart Varázsfuvolájáig, rengeteg komoly-, dzsessz- és könnyűzenei koncerttel, hazai és külföldi sztárfellépőkkel

– Klikk a nagyobb mérethez! –


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc