Sokszínű pécsi szeptemberi zenei programajánló, a Zeneszürettől a Bordalfesztiválig


Szeptemberi pécsi zenei programajánlónkat a Pannon Filharmonikusok szeptember 1-én, vasárnap este 7-kor a Kodály Központban sorra kerülő, Pécs Város Napja és a Pécsi Tudománye3gyetem tanévnyitója alkalmából adandó, ingyenes díszhangversenyével kezdjük, melynek Vass András vezényelte műsorában Beethoven 3. Leonóra nyitánya és 8. szimfóniája szerepel, közte pedig Richard Wagner Wesendonck dalai, a kiváló szopránnal, Szabóki Tündével.

Mi most a Weimari Franz Liszt Hoschule zenekarának a Pécsett is működött Nicolás Pasquet által vezényelt felvételét halljuk, majd Waltraud Meyer és Myun Wung Chun a Francia Nemzeti zenekarral adott koncertfelvételét, végül pedig a Leonard Bernstein vezényelte Bécsi Filharmonikusokét.

Ugyancsak szeptember 1-én, vasárnap, de este 10-től és a Pécsi Est Caféban kerül sor a „Welcome 2 POTE” című könnyűzenei programra, melynek sztárvendége az egykori modellből lett népszerű DJ, Metzker Viktória lesz.

Szeptember 4-én, szerdán este 10-kor az immár hagyományos „Közgáz Szerda” programmal folytatódik az idei „tanévkezdés” a Pécsi Est Caféban. Ugyanitt szeptember 6-án, pénteken este 10-től „Nemzetközi Szemeszternyitóra” kerül sor Lotfi Begi, DJ Vish(Mau) és Koby közreműködésével, míg szeptember 7-én, szombaton este 10-től a Pécsi Est Café utóbbi időszakának egyik közkedvelt „bulifelelőse”, az ország egyik legnépszerűbb trap-hiphop lemezlovasa, DJ Gozth gondoskodik a táncos jó hangulatról.

Egy napot visszaugorva az időben, szeptember 6-án, pénteken este 8-tól a népszerű, pécsi kötődésű színész – édesanyja Uhrik Dóra táncművész – Kamarás Iván és muzsikus barátaiból álló Fess Band lép fel Pécsett a Zsolnay Negyed E78-as Termében. A Budapest Bár és Kamarás Iván kedvelők – no persze mások is – olyan örökzöld slágereket is hallhatnak majd, mint a Meseautó, a Jamaikai trombitás, a Kicsit szomorkás a hangulatom máma, vagy a Villa Negra románca.

Újabb egy napot visszaugorva az időben szeptember 5-én, csütörtökön este 7-kor zárul a Filharmónia idei Püspökvári zenés esték sorozata, melyben ezúttal a 2015 végén alakult Jazzformers formáció lép fel, a zenekart vezető trombitás, énekes, Szalkai Dávid vezetésével.

Ugyancsak szeptember 5-én, csütörtökön veszi kezdetét a Filharmónia idei szeptember 7-ig, szombatig tartó Zeneszüret Fesztiválja, melynek középpontjában ezúttal a népzene áll. Ennek jegyében kerül sor kiállításra, népzenei előadásra, filmklubra, melyben például a Boban Markovics zenekar zenéjével ismertté lett Kusturica-film, a Macskajaj is látható lesz, vagy épp táncházi, s más igazi csemegének számító programra is. Az egyik ilyen Kéméndi Tamás harmonikaművész és Gráf Vivien énekes, valamint Pávkovics István basszprím, harmonikás koncertje, melyre szeptember 6-án, pénteken este 9-kor a Nick Udvarban kerül sor.

A másikra szeptember 7-én, szombaton, este 6-kor kerül sor a Püspöki Palota Dísztermében, ahol a Budapesti Vonósok lépnek fel Alpaslan Ertüngealp vezényletével és Alban Berg, Sugár Miklós, Nicola Bruhns és ősbemutatóként Szigeti István két új művét tartalmazza.

Végül még ugyanaznap, azaz szeptember 7-én, szombaton este 8-kor a Széchenyi téren

Pál István Szalonna és Bandája, valamint a Szegedi Szimfonikusok és néptáncosok közreműködésével sorra kerülő koncert a, melyen Bartók Béla Román népi táncait, valamint Kodály Zoltán Galántai táncait és Fölszállott a páva című műveit hallhatjuk majd többféleképp.

Mi most egy rendhagyó keresztmetszettel ajánljuk e sokszínű Zeneszüret Fesztivált.

Szeptember 7-én, szombaton este 8-tól egy tapasztalt dzsesszkedvelő muzsikusokból álló svájci együttes, a Hornbox lép fel Pécsett, a Király utca 64 szám alatti Szabadkikötőben, ahol igazi remek dzsesszhangulat várja a műfaj kedvelőit.

Ugyancsak szeptember 7-én, szombaton kerül sor a Tamás Éva által kitalált „Pécsi Nénik, Bácsik” fesztiváljára a Zsolnay Negyed Bóbita Szabadtéri színpadán, ahol délután 2órától késő estik várja sok színes program a pécsi8 családokat, melyek közül a nyitó fellépő a Brass and Roll zenekar lesz, este 8 után pedig a népszerű Pécsről elszármazott énekes-gitáros, dalkomponista Takáts Eszter lép fel.

Különleges koncertre kerül sor a japán magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulója alkalmából Pécsett, a Zsolnay Negyedben található Bóbita Bábszínházban, szeptember 9-én, hétfőn este 7-től. A japán tradicionális zene, a Jiuta, a 17. századi házi zenélésből, az oszakai és kiotói szórakozó negyedekből indult hódító útjára. A kezdetben főleg vak muzsikusok által művelt stílus hamar népszerűvé vált a városi lakosság körében is, kifinomult lírai hangzásával bensőséges hangulatot teremtve az előadók és a hallgatóság között. A Pécsre látogató muzsikusok között ott láthatjuk-hallhatjuk majd az e műfajban az egyik legkiválóbb muzsikust Akiko Fujimotot, aki énekel, valamint shamisenen és kotón is játszik majd, akárcsak társai, akik között van egy svéd muzsikus is, Gunnar Linder, aki a japán bambuszfuvolán, a shakuhachin játszik majd. Mi most csak egy kis ízelítőt adunk a várható hangulatból.

Szeptember 12-én, csütörtökön este 7-kor a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok „Francia felütés” alcímű, hivatalos évadnyitó koncertjére, melyen a pécsi zenekar egyik vezetőkarmestere, Gilbert Varga vezényletével 20. századi francia, illetve svájci-francia zeneszerzők műveiből hallhatunk rendkívül izgalmas, érdekes válogatást.

Ebben Ravel Nemes és érzelmes keringői és a záró La Valse című táncfantáziája között a svájci Frank Martin(1890-1974) 1945-ben komponált és a legjobb schönbergiánus műként számon tartott, Petite symphonie concertantes (Kis szimfonikus koncert) című,zongorára, hárfára, csembalóra és vonószenekarra írott művét is előadják pécsi bemutatóként. Ránki Fülöp, Razvaljajeva Anasztázia és Dobozy Borbála közreműködésével, majd Arno Bornkamp holland szaxofonos szólójával, a második rész elején Debussy Rapszódiája hangzik fel.

Szeptember 13-án, pénteken este 10-től Spanish Fever, azaz Spanyol láz című estre kerül sor a Pécsi Est Caféban, DJ Revolution és DJ Vish prezentálásában.

Szeptember 15-én, vasárnap délután 4-kor, a Zsolnay Negyed E78-as Termében, a gyermekeknek játszó együttesek legújabb generációjába tartozó, Apacuka zenekar interaktív, játékos, táncos koncertjére kerül sor.

Egy igazán különleges koncertre kerül sor szeptember 17-én, kedden este 6-kor Pécsett, a Művészetek és Irodalom Háza Fülep Lajos Termében, ahol három ifjú énekesnő, Tatai Nóra, Brassói-Jőrös Andrea és Békefi Edina énekelnek három női hangra és zongorára komponált tercetteket, Szabó Ferenc János Pécsről elszármazott zongoraművész kíséretével. Elhangzik többek között Pauline Viardot 19. századi francia zeneszerzőnő és mezzoszoprán egy sanzonja, valamint három kortársa, ifjabb Végh János, Joachim Raff és Jules Massenet-egy-egy dala, valamint három új magyar mű, a pályáját Pécsett kezdő Beischer-Matyó Tamás, valamint Szigeti Máté és Kedves Csanád egy-egy új műve, mindegyik ősbemutatóként. Mi most Tatain Nóra és Szabó Ferenc János egyik korábbi közös felvételével és Liszt zongoradarabbal ajánljuk a koncertet.

Szeptember 19-én, csütörtökön este 7-kor a Zsolnay Negyed E78-as Termében egy különleges formáció koncertjére kerül sor. AZ Aranyakkord a Quimby frontemberének, Kiss Tibornak és Vastag Gábornak, „A Kutya Vacsorája” gitárosának közös projektje, mely egy tíz éves barátság és „dalkeltető műhely” munkakapcsolatának gyümölcse is egyben.

Zenetörténeti pillanat részesei lehetnek azok a szerencsések, akik szeptember 21-én, szombaton este 7-kor ellátogatnak a Kodály Központba. Ahol nemzetközi szólistagárda, valamint a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és a korhű hangszereken játszó Orfeo zenekar előadásában hangzik fel a francia barokk egyik nálunk kevéssé ismert mestere, Joseph Bodin de Boismortier (1689-1755) 1736-ban a Párizsi Operaházban bemutatott Les Voyages de l’Amour (Szerelmi utazás)

című opera-balettje, s a koncertszerű, korhű előadás az ősbemutató óta másodszor hangzik el Pécsett.

Szeptember 26-án, csütörtök este 8-kor a Zsolnay Negyed E78-as Termében kerül sor a Metronóm Jazz Klub újabb koncertjére, melyen a Kézdy Luca dzsesszhegedűs és Szesztay Dávid multiistrumentalista által 2006-ban alapított Santa Diver formációt hallhatjuk majd, mely 2015 óta Szegő Dávid dobossal trióvá kiegészülve játszik együtt e különleges hangzást biztosító felállásban.

Szeptember 27-én, pénteken este fél 8-tól a Pécsi Bazilikában kerül sor a Filharmónia Magyarország orgonabérletének hangversenyére, melyen Pálúr János és a Szabó Dénes vezette Nyíregyházi Cantemus Kórus közös műsorát hallhatják az orgona- és a kórusmuzsika hívei.

Szeptember 28-án, szombaton este 7-kor kerül sor a Kodály Központban a 23. Európai Bordalfesztivál Gálakoncertjére, melynek első felében a résztvevő kórusok és a házigazda, Lakner Tamás vezette Bartók Béla Férfikar műsorát hallhatják az érdeklődők. A második részben Demenív Mihály harmonikás és Kovácsházi István operaénekes, valamint a Pécsi Szimfonietta működik közre az Erdélyi Dániel által vezényel, klasszikus örökzöldeket és operett slágereket tartalmazó programban, melyben Johann Strauss, Sosztakovics, Bartók, Puccini, Mozart, Lehár Ferenc, Harmath Artúr és Kálmán Imre muzsikája is felhangzik.

Fotó: internet

Kovács Attila

Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc