Sokszínű márciusi zenei kavalkád Pécsett

            Már március első napja is a hónapra jellemző sokszínűséget kínál a pécsi zenebarátoknak. Kezdve a klasszikus, vagy másképp komolyzenével, a 6 órai Prológusbeszélgetést követően március 1-én este7-kor a Kodály Központban ad koncertet, a Filharmónia Magyarország Mester Bérletében, a Budapesti Fesztiválzenekar, melyet az a világhírű izraeli karmester, Pinchas Steinberg vezényel majd, aki a Budapesti Filharmóniai Társaság vezetőkarmestere. A Bizet C-dúr szimfóniáját, Sosztakovics 1. csellóversenyét és Muszorgszkij–Ravel Egy kiállítás képei című művét tartalmazó programban a világhírű orosz csellista, Alekszander Kniazev működik közre.

            Ugyancsak március 1-én, pénteken este 7-kor, de már a PTE MK Zeneművészeti Intézetének a Zsolnay Negyedben található Liszt Ferenc Hangversenytermében kerül sor Bálint János Liszt-díjas fuvolaművész koncertjére, melyen Madarász Éva zongora- és Fajd-Kerner Mária fuvolaművész működik közre, Telemann, Frühling, Schumann, Doppler, Paganini, Sarasate, Massenet és Liszt Ferenc műveiben.

            Ugyancsak március 1-én, pénteken, este 8-tól 11-ig a Fordan Centerben lép fel akusztikus koncerttel a magyar rock ikonikus énekese, Rudán Joe, akinek partnere Tóth László lesz.

            Március 1-én, pénteken, este 9-től 11-ig, a Király utcában található Nappali Bárban ad koncertet a négy éve alakult latin zenét játszó Carlos Adiós csapata.

            Március 2-án, szombaton este 7-kor korábbi szimfonikus koncertjük után a Kodály Központban lép fel az egyik népszerű magyar együttes, a HoneyBeast, akiknek Legyen tánc! című produkciójukban a Szegedi Kortárs Balett lesz a partnerük.

            Március 6-án, szerdán, este 8-kor a Zsolnay Negyed E 78-as Termében kerül sor a Braindogs nevű, már Pécsett is népszerű külföldi és magyar formáció Tom Waits dalokból álló újabb koncertjére. A kiváló angol soul-blues énekes, Ian Siegal, az osztrák gitáros-énekes Ripoff Raskolnikov, Mischa den Haring gitáros-énekes, a Quimbyből ismert Varga Livius énekes, ütős, Varga Laca basszusgitáros, Nagy Szabolcs zongorista és az énekes, dobos, zongorista, gitáros Frenk játsszák együtt a világhírű Tom Waits dalait.

            Március 7-én, csütörtökön este 8-kor a Király utcai Nappaliban lép fel Csemer Boglárk, azaz Boggie, akinek most néhány jellegzetes és szép dalát osztjuk meg Tisztelt Olvasóinkkal.

            Ugyancsak március 7-én, csütörtökön este 8-kor egy különleges kortárs- és világzenei formáció, a Trio Squelini lép fel a Zsolnay Negyed E 78-as Termében, a Metronóm Jazz Klub keretében, ahol a több felállásból (Tin Tin Quartet; Szőke Quartet, stb.) is ismert Szőke Szabolcs játszik majd gadulkán, array mbirán és sarangin, Szalai Péter különböző különleges ütőhangszereken és Váczi Dániel alt- és sopranino szaxofonon és ütőkön.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

            Március 7-én, csütörtökön este két produkcióval köszöntik a 75 éves Eötvös Péter zeneszerzőt és karmestert a Pannon Filharmonikusok, akik a velük már többször mindkét fél megelégedésére együttműködő zeneszerző vezényletével adják elő a komponista egyre inkább szélesedő szerzői repertoárjából a következő műveket: The Gliding of the eagle in the Skies

(A sas siklása az égen); Alle vittime senza nome (Minden névtelen áldozat) és az Esterházy Péter szövegére írott, 2015-ben bemutatott Halleluja – Oratorium balbulum (Dadogó oratórium) című meta-oratóriumát, melynek teljes eredeti szövegét, fél 6-tól elmondja a mű narrátora, Mácsai Pál, mindazoknak, akik regisztrálnak az ingyenes felvezető produkcióra.

A koncerten közreműködik Iris Vermillionn mezzoszoprán, Eric Stoklosa tenor, a Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán) és a Pannon Filharmonikusok Zenekara, vezényel: Eötvös Péter.

            Március 8-án, pénteken, délután fél 2-kor a PTE MK ZMI, a Zsolnay Negyedben található  Liszt Ferenc Hangversenytermében  kerül sor az intézet „Vidáman a komolyzenéről” című sorozatának újabb előadására, melyben Gönczy László zenetörténész és Holics László zongoraművész moderálásával kaphatunk választ arra a kérdésre, hogy „Mit tudnak a zenekar hangszerei?” Azok közül is elsőként a rézfúvósok, akiket Farkas István Péter Liszt-díjas harsonaművész és a Pécsi Harsona együttes képvisel majd.

            A Heves megyei Domoszló községben 15 éve, 2004-ben alakult rock zenekar, a Road tartja jubileumi, Akusztik &Metál duplakoncertjét március 8-án, este fél 9-től – előtte dedikálással – a Zsolnay Negyed E 78-as Termében, ahol az érdeklődők hallhatják a megalakulás óta változatlan felállású (!), Molnár Máté basszusgitáros-énekes, Golyán B. Zsolt „Goya” gitáros, Kádár Imre gitáros, Szabó Erik dobos alkotta csapatot.

            Thomas Kemon Wesley, avagy ismertebb nevén Mc Kemon, a 20 éve Magyarországon élő, egykori futballistából lett MC és az Irie Maffia nevű népszerű zenekar vezéregyénisége lép fel Kemonication Band nevű kísérőzenekarával március 8-án, pénteken este 9-től, a Nappaliban.

            Március 9-én, szombaton délután fél 4-kor és 5-kor a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok Csigaház című, utánpótlás-nevelő hangversenysorozatának újabb eseményére, melyen Borbíró Máté kürtös, Mátyás Tibor és Kovács László trombitás, Kiss Szabolcs – harsonás és Bakró-Nagy György tubás közreműködésével vezetnek el Csigabá, azaz Kiss Szabolcs és Csiganyó, azaz Szendrői Zsuzsanna a „Csim-Bum cirkusz” világába. Mi most kedvcsinálóként az 1992-ben alakult Brass int he Five rézfúvós kvintett és Méhes Csaba cirkuszművész gyerekprogramjából nyújtunk át ízelítőt, mire is számíthatnak a pécsi zenekar előadására ellátogatók.

            Március 9-én, szombaton este 7-től immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Pécsi Est Caféban az underground seregszemle, a Liz Fesztivál, melyen a házigazda Don Gatto mellett a Drowing, a Dirty Down, a Seek & Destry és a HCHC, azaz a Hatvan City Hard Core gondoskodik a hangulatról, melyből mi most a Don Gatto egyvelegét idézzük.

            Március 10-én, vasárnap délután 4-kor a Hotel Palatinus Bartók Termében kerül sor a Filharmónia Magyarország Desszert címet viselő családi bérletének újabb hangversenyére, melyen Kórusmóka címmel, két dr. Lakner Tamás által vezetett együttes, a Pécsi Egyetemi Kórus és a Bartók Béla Férfikar vezeti el a kicsiket és kísérőiket a játékos kórusmuzsika világába.

            Napjaink egyik kiváló, Pécsett már többször is járt világhírű hegedűművésze, a Bécsben született, Salzburgban felnőtt, Benjamin Schmid hangversenyére kerül sor március 11-én, hétfőn este 7-kor a PTE MK ZMI Liszt Ferenc Hangversenytermében, ahol Biber g-moll passacagliája, Mozart G-dúr hegedű-zongoraszonátája Vieuxtemps Appassionata fantáziája, Bach E-dúr partitája és Benjamin Schmid Bachra és Biberre készülő improvizációja kerül előadásra, Granik Anna zongoraművész közreműködésével.

            „Romantikus kamarazene a Virginiai Egyetem (USA) és a Pécsi Tudományegyetem oktatóinak előadásában” címmel folytatódik a PTE MK ZMI Liszt Ferenc Hangversenytermében a Camerata című kamarazenei sorozat, ahol március 12-én, kedden, este 7-kor John Mayhood zongoraművész, Daniel Sender hegedűművész, Pólus László csellóművész és Ludmány Emil brácsaművész előadásában Benjamin Britten tanárának Frank Bridge-nek Zongoranégyesre írt Fantáziája, Dohnányi Ernő Szerenádja és Robert Schumann Esz-dúr zongoranégyese csendül fel.

            Március 13-án, szerdán este 7-kor, a PTE MK ZMI Liszt Ferenc Hangversenytermében a düsseldorfi Robert Schumann Főiskola oboaprofesszorának hangversenyére kerül sor, Balogh Ildikó zongoraművész közreműködésével, akik többek között Saint-Seans Szonátáját, Pavel Haas Szvitjét, Benjamin Britten Temporal variations c. művét és Johan Wenzel Kalliwoda Szalondarabját adják elő.

            Ugyancsak március 13-án, szerdán este, de már 9-kor és a Kodály Központ bálteremmé átalakított nézőterén, és egy-egy italos pohárral a felállított asztaloknál kerül sor a Pannon Filharmonikusok a felnőtt és többnyire külföldi egyetemistáknak szánt „utánpótlás-nevelő” sorozatának, a „Classical Chill Out”-nak másodikemuelk koncertjére, „Az Elegancia legyen Veled!” címmel, melynek keretében a pécsi zenekart Vajda Gergely vezényli, az angol nyelvű moderátor pedig Bősze Ádám, a felhangzó táncos karakterű művek pedig: Mozart „Nagy” g-moll szimfóniájának „sláger” első tétele, Dvorzsák: 9. Új. világ szimfóniájának záró tétele, Kodály Zoltán Marosszéki táncai és Brahms 5. magyar tánca.

 

            Másnap, március 14-én, csütörtökön este 7-kor kerül sor a Kodály Központban, a Pannon Filharmonikusok rendhagyó, merthogy egy nappal korábbi március 15-i ünnepi Szabadság koncertjére – merthogy kitértek a világhírű gitáros Al di Meola újabb pécsi fellépése elől –, mely azonban így is ingyenes, regisztrációs jegyek március 11-étől válthatók rá. A műsor pedig Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának nyitánya és a Palotás, Kodály Zoltán Marosszéki táncai, Liszt Ferenc Szózat és Himnusz című fantáziája, valamint Erkel Ferenc Bánk bánjának részletei, az Előjáték, Bánk áriája a 2. felvonásból, Bánk és Melinda kettőse és a 3. felvonás Tisza parti jelenete. A koncerten Zemlényi Eszter szoprán, Bergovácz Dávid tenor és Bognár Szabolcs bariton működnek közre, a Pannon Filharmonikusokat Erdélyi Dániel vezényli.

 

            Március 14-én, csütörtökön este 9-től a Nappaliban lép fel a pécsi Kubalibre zenekar, akiknek vendége a különleges felállású Újzenekar lesz. Mi most a 2016-os Made in Pécs fesztiválon adott Kubalibre koncertet idézzük fel ajánlóként, míg az Újzenekartól az azévi Nappali Live koncertet.

            Március 15-én, pénteken este 7-kor a Kodály Központban tartja „Opus and More 2019” címmel tavaly megjelent új lemezének pécsi lemezbemutató koncertjét, a világhírű Grammy-díjas amerikai gitáros legenda, Al di Meola. A briliáns, virtuóz multi-istrumentalistaként és zeneszerzőként is a dzsessz és a rock, valamint a klasszikus zene ötvözésében is a legnagyobb legendák egyikeként számon tartott muzsikusnak mostani pécsi koncertjén partnerei lesznek Kemuel Roig zongorista és Fausto Beccalossi harmonikás.

            Március 15-én, pénteken, este 9-től a Király utcai Nappaliban ad koncertet az 1979-ben Víg Mihály gitáros, énekes, billentyűs által alapított alternatív és underground együttes, a Balaton.

            A Pécsi Est Café is ünnepi kínálattal készül a március 15-i hétvégére. Március 15-én, pénteken este 9-kor a Leander Risingból 2015-ben alakult magyar metál együttes, a Lenader Kills lép fel, melynek tagjai Köteles Leander basszusgitáros, billentyűs, énekes, valamint Czifra Miklós (Balkan Fanatik, Amigod) és Vermes András gitáros és Jankai Valentin (Blind Myself) dobos. Elő-zenekaruk a 2017-ben alakult szeghalmi Mudfield együttes lesz. Ezt követően Los Santos partyra kerül sor, a 80-as, 90-es és a 2000-es évek hip-hop és rap zenéjével. Másnap, március 16-án, szombaton este 9-kor ugyanitt, a Pécsi Est Caféban az 1995-ben alakult felvidéki rock és dirty rock and roll zenekar, a Rómeó vérzik lesz a koncert fő attrakciója, akiknek vendége az 1993-ban alakult magyar punk rock együttes, a Junkies lesz, 11-től pedig a Rock The City bulira kerül sor.

            Március 16-án, szombaton, este 8-tól, a Lyceum utcai Ti-Ti-Tában lép fel az az ízig-vérig folkmetált játszó Rumproof zenekar.

            Március 18-án, hétfőn este 7-kor a Kodály Központban kerül sor a „Csibészek a csibészekért” című, a csíksomlyói árvaházak gyerekeiért rendezett jótékonysági gálakoncertre, melynek házigazdái, Uhrik Dóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes Művész, valamint Szécsi Máté operaénekes, a ZSÖK Programigazgatója. A Pécsi Balett és a Viosingers énekegyüttessel összefogva, a legkiválóbb magyar operaénekesek közül, Kolonits Klárát, Wiedemann Bernadette és Kovácsházi Istvánt, a Magyar Állami Operaház nemzetközileg is a legkiválóbbak között jegyzett szólistáit hívták meg a gálakoncertre. Mellettük pedig Molnár Leventét az Operaház erdélyi származású fiatal baritonistáját, aki a New York-i Metropolitan Opera ünnepelt sztárja, a zongorakísérő pedig Dinnyés Dániel lesz.

            Március 19-én, kedden délután 5 órától a Művészetek és Irodalom Házában kerül sor a pécsi Liszt Ferenc Zeneiskola növendékhangversenyére, melyet 2017-es adventi koncertjükkel ajánlunk.

            Március 19-én, kedden, este 7-től a ZSÖK E78-as Termében egy különleges hangulatú, meditatív koncertre kerül sor: „Songs of the Soul” címmel az indiai világzene nagymestere, Sri Chinmoy (1931-2007) szerzeményei hangzanak fel nemzetközi előadói gárda közreműködésével.

            Orazio Vecchi madrigáljától kölcsönzött „Jó ez a fény!” címmel tartja második 60 éves jubileumi koncertjét március 20-án, szerdán, este 7-től a Kodály Központban a Magyar Örökség-díjas Pécsi Kamarakórus. A hatvan évvel ezelőtti első koncertje nyitó műsorszáma után acapella repertoárja javából nyújt át válogatást, Monteverdi, Schütz, Rossini, Grieg és Brahms örökzöldjei mellett, a belga Vic Nees és az angol John Rutter népszerű kortárs műveit is előadja, valamint Kossuth-, Liszt- és Magyar Örökség-díjas, Érdemes Művész, és Pécs Díszpolgára címmel is kitüntetett, 88 éves karnagyuk Tillai Aurél Missa secunda (Második mise) című művének ősbemutatójában is részt vesznek, valamint inspiráló példaképük, Kodály Zoltán Budavári Te Deum című művének előadásában is. Az est közreműködői, Kuti Ágnes szoprán, Megyesi Schwartz Lúcia alt, Horváth István tenor, Bognár Szabolcs basszus, Dr. Fodor Gabriella zongora, orgona, Bajic Ágnes zongora, Murin Jaroslav mélyhegedű, Szászi János házigazda, műsorvezető, Pécsi Kamarakórus (karig.: Tillai Aurél) Pécsi Egyetemi Kórus (karig.: dr. Lakner Tamás), a Pannon Filharmonikusok, vezényel: Tillai Aurél.

            Március 21-én, csütörtökön este 7-kor, a Kodály Központban tartja „nyolc 8 nyolc” című új lemezének bemutató koncertjét, a Buzás Attila – tamburabőgő, tapan, koboz; Eredics Áron – prím tambura, cselló tambura, derbuka, saz; Eredics Benjamin – brácstambura, trombita; Eredics Dávid – basszprím tambura, klarinét, altszaxofon, szopránszaxofon, kaval; Eredics Salamon – basszprím tambura, harmonika, hulusi, pásztorfurulya, csellótambura felállású Söndörgő zenekar. Akik tulajdonképpen két zenekar, hiszen, amint hangszer-összeállításukból is látszik, egyrészt „tamburazenekar”, másrészt „makedón zenekar”, akik fa- és rézfúvósokon, harmonikán és dobokon is játszanak.

            Március 22-én, pénteken, este 9-től a Nappaliban lép fel a Colorstar együttes, akik Magyarországon az elsők között ötvözték az elektronikus party zene különböző irányzatait a pszichedelikus, gitáralapú pop-rockkal.

            Március 22-én, pénteken este 9-től egy igazi hardcore estre kerül sor a Pécsi Est Caféban, akol a kiskunsági metálos hardcore banda, a Stubborn, valamint a Szegeden alakult deathcore csapat, a The Southern Oracle és a budapesti dallamos hardcore punk együttes a Wishes növeli a hangulatot.

            Március 23-án, szombaton este 7-kor tartja „Presszó metál” című új lemezének bemutatóját a Lyceum utcai Ti-Ti-Tában a 2002-ben alakult Zorall nevű csapat, mely régi slágereket és rock-dalokat ad elő mai stílusban és hangszerelésben, de azért írnak saját dalokat is.

            Március 23-án, szombaton, este 9-től Freddie, azaz a győri születésű Fehérvári Gábor Alfréd lesz a Pécsi Est Café sztárfellépője, aki a 2016-os A Dal versenyen elért győzelme óta a fiatalok egyik kedvenc énekese, aki most zenekarával slágereiből és új dalaiból ad válogatást Pécsett.

            Március 23-án, szombaton 17 órától a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok Tavaszköszöntő címmel az operairodalom és a musicalek világának legszebb dalaiból és áriáiból adnak válogatást – lapzártánkkor még nem ismert – neves előadók közreműködésével.

            Március 25-én, hétfőn este 7-kor a PTE MK ZMI Liszt Ferenc Hangversenytermében ad koncertet Uwe Komischke trombitaművész, a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola professzora és Huszics Ibolya zongoraművész, akik Haydn és Arutjunjan koncertjeit is előadják.

            Március 27-én, szerdán, este 6-kor a Művészetek és Irodalom Házában tartja következő rendezvényét a Liszt Ferenc Társaság Pécsi Tagozata, a vendég, Fuchs Gábor zongoravirtuóz lesz.

            Március 28-án, csütörtökön este 7-kor a pécsi születésű, gitáros csodagyerekből lett és 2007- óta Amerikában, Texasban élő Tommy Katona Triója lép fel a ZSÖK E78-as Termében, a 30 éves jubileumát ünneplő PMD Blues Banddel, akiknek vendége Eb Davis és Fehér Ádám lesz. Mi most Tommy Katona másfél évvel ezelőtti pécsi fellépéséről és a PMD Eb Davisszel készített 2015-ös promóciós felvételét, s az egy évvel későbbit ajánljuk meghallgatásra-tekintésre.

            Március 29-én, pénteken 17 órától a Művészetek és Irodalom Házában a pécsi Agócsy László Zeneiskola növendékhangversenyére kerül sor, melyhez a két évvel ezelőtti hangverseny mixét ajánljuk meghallgatásra-tekintésre.

            Március 29-én, pénteken este 7-től a legendás Omega együttes lép fel Pécsett Tűzvihar című turnésorozata keretében a Lauber Dezső Városi Sportcsarnokban.

            S még mindig március 29-e, de már a Pécsi Est Café programja keretében kerül sor a 2013-ban alakult Cloud 9+ együttes koncertjére, akik az élőhangszeres rock/hiphop zenét ötvözik az elektronikus drum and bass és dubstep elemekkel. Másnap, március 30-án, szombaton, este 9-től pedig ugyancsak a Pécsi Est Caféban kerül sor a Lugosi Dani és Takács Vilkó énekes-gitárosok által alapított és Kocsis Máté dobossal kiegészülő akusztikus „Nirvana”-duó koncertjére, melyen a 25 éve elhunyt Kurt Cobainra is emlékeznek.

Fotó: internet

                                                                                              Kovács Attila

                                               Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc