Betűméret + növelése | – csökkentése

Pannon évadzáró, POSZT, Egyházzenei, Sétatér és Zsolnay Fényfesztivál júniusi pécsi zenéi

            A júniusi zenei programajánlót a 2009-ben újjáalakult pécsi rock and roll és rockabilly csapat, a Flip, Flop and The Flyers június 1-jén, szombaton este 7-kor a ZSÖK E78-as Termében sorra kerülő koncertjével kezdjük, mely minden bizonnyal kellemes és könnyed szórakozást nyújt majd, és nemcsak a műfaj kedvelőinek.

            Ugyanaznap, azaz június 1-én, szombaton este 8-tól éjfélig tartó koncertet ad a Király utca 64 alatt található Szabadkikötőben a 2009-ben Egerből elindult kortárs és elektronikus zenei, pszichedelikus alapokon szóló népzenei ihletettségű zenét játszó Ethnofil zenekar, melynek tagjai Okos Viola ének, hegedű, Zahár Fanni fuvola, szaxofon, Weil András – billentyűs, Kocsis Levente basszusgitáros és Okos Gergely dobos.

            A Pécsi Ércbányász Koncert Fúvószenekar június 2-án, vasárnap este 6-kor a Bóbita Bábszínház Szabadtéri Színpadán sorra kerülő koncertjével veszi kezdetét a „Nyáresti Térzenék a Zsolnay Negyedben” című rendezvénysorozat.

            A pécsi Vocapella énekegyüttes lép fel június 3-án, hétfőn, 17. órától, a Dóm téren, a Magtár Kávézóban, ahol Tündér, ha lennék című műsorukat adják elő, Novák-Szabó Lívia vezényletével.

            Június 5-én, szerdán, délután 4-től, a Pécsi Városháza erkélyéről „Szóljanak a fanfárok!” címmel a Philharmonic Brass muzsikálásával veszi kezdetét a Filharmónia Magyarország és a Pécsi  Egyházmegye által rendezett Egyházzenei Fesztivál, melynek aznapi programjában este 7-től a Széchenyi téren „A fanfár körülvesz” címmel rézfúvós együttesek kavalkádjára kerül sor.  Június 5-én, szerdán este fél 8-tól a nap és az Egyházzenei Fesztivál kiemelkedő rendezvényeként a Pécsi Bazilikában lép fel Sebestyén Márta énekművész és a Bubnó Tamás vezette Szent Efrém Férfikar, valamint Kovács Róbert orgonaművész. Nicolas de Grigny, Maurice Duruflé és Olivier Messiaen orgonaművei mellett görögkatolikus és magyar pünkösdhöz kapcsolódó énekeket adnak elő, valamint két kiváló lengyel zeneszerző, Romuald Twardowski (1930-) és Krzysztof Penderecki (1933-) egyházzenei műveiből mutatnak be részleteket.

            A Fesztivál egész ideje alatt a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályán megtekinthető A keleti rítus kincsestára című kiállítás mellett az Egyházzenei Fesztiválon fellép a PTE Pannon Gyermekkara is, Pünkösdi műsorával, június 7-én, pénteken este 7-kor  a pécsi székesegyház Dóm Kőtárában, ahol Kodály, Bartók, Bárdos, Karai, Balázs Árpád, Selmeczi György és karnagyuk, Schóber Tamás műveit adják elő.

            A június 9-én, vasárnap, délelőtt 10-kor, pünkösdi ünnepi misével záruló egyházzenei fesztivállal szinte párhuzamosan zajlik a Déli Kapu Folklórfesztivál, melyre a Sétatér Fesztivál programjaként, június 6-án, csütörtöktől június 9-én, vasárnapig kerül sor, minden este. Azaz 6-án, 7-én, 8-án, 9-én este fél 8tól 11-ig tartó folklór programmal a Sétatéren, ahol a Határon túli magyar közösségek, illetve nemzetközi folklór gála programok lesznek láthatóak, hallhatóak. A hangulatot mi most a 10 évvel ezelőtti Nógrádi Nemzetközi Folklór és Gasztronómiai Fesztiválról idézzük.

            Egy kicsit visszaugorva az időben, június 6-án, csütörtökön, este 7-kor kerül sor a Kodály Központban a Pannon Filharmonikus Zenekar évadzáró koncertjére, melyen Gilbert Varga vezényletével, különböző korok táncos zenéit idézik fel „A koreográfus” alcímű programban: Joseph Haydn C-dúr menüettjét, Igor Stravinsky Hegedűversenyét, Lehár Ferenc Arany-ezüst keringőjét és a 70 éve elhunyt Richard Strauss Rózsalovag-szvitjét, Kelemen Barnabás szólójával.

            A Pécsi Országos Színházi Találkozó programjában két kiemelkedő zenés produkció is helyet kapott. Június 9-én, vasárnap, este 7-től, a Pécsi Nemzeti Színházban kerül sor Dés László Molnár Ferenc regénye nyomán komponált A Pál utcai fiúk című musicaljének előadására, a Vígszínház társulatának közreműködésével, míg június 12-én, szerdán, este 7-kor az 50-es évek legendás Latabár Kálmán filmje nyomán készült operettje, az Állami Áruház kerül színre a Kodály Központban, a Kecskeméti Katona József Színház előadásában.

            A június 6-ától 16-áig tartó Sétatér Fesztivál könnyűzenei programjai június 10-étől veszik kezdetüket. Június 10-én, hétfőn este 7-től a fiatal muzsikusokból álló pécsi pop-rock zenekar, a Band On Da Moon lép közönség elé a Sétatéren, míg este 9-től a szintén pécsi fiatalokból álló alternatív zenekart, a Kubalibrét hallhatják az érdeklődők.

            Június 11-én, kedden este 7-től a latin zenét játszó Carlos Adiós lép fel a Sétatér Fesztiválon, majd 9-től DJ Venom, azaz Boros Gábor szórakoztatja a közönséget.

            Június 12-én, szerdán este 7-kor, a 2013-as, Parfüm című dalával világszerte ismertté vált Csemer Boglárka, azaz Boggie lép fel a Sétatéren, majd pedig a budapesti jazz funk csapat, a Junk lép fel, akiknek példaképei többek között a Jamiroquai, Stevie Wonder és Herbie Hancock.

            Június 13-án, csütörtökön este 7-kor a Sétatér vendége lesz a 2013-ban alakult magyar Mörk zenekar. Az együttes tagjai (Zentai Márk – ének; Novai Gábor – billentyű; Szeifert Bálint – basszusgitár, vokál; Szabó Dániel Ferenc – dob) egyenként már bejárták a könnyűzene bugyrait, míg végre egymásra találva kialakították különleges, sok elemből ötvözött pop-rock zenéjüket. Játékukra a funk, pop, jazz, rock, noise, breakbeat, reggae, folk és még sok más stílus hatottak, s ezek ötvözete tette őket népszerűvé.

            Ugyancsak június 13-án, csütörtökön, de már este 9-kor lép fel a Sétatér Fesztivál színpadán a 2003-ban alakult pécsi Psycho Mutants nevű zenekar. Eddig is rendkívül változatos stílusai után jelenleg Karnics Zoltán – gitár, ének, Jehan Paumero – tangóharmonika. gitár, Kurucz Márton – dobok, Osztermayer Péter – basszusgitár, vokál, Cziráky Balázs – gitár, vokál, Váradi Péter billentyűk, Brusszel Balázs – trombita, és János Kamilla – hegedű felállásban muzsikálnak. Leginkább a rock and rollra, rockabillyre, psychobillyre építenek, de a country és a western swingnek nevezett saját stílusban is jól megférnek. Mi most 2017-es Fishing on Orfű koncertjükkel ajánljuk mostani fellépésüket.

            Június 14-én, pénteken este 7-től a magyarországi romafolk egyik legrangosabb csapata, a

’90-es évek közepére visszanyúló hagyományra építő, Lakatos Mónika énekes és Rostás „Mazsi” Mihály énekes, gitáros, szájbőgős vezette Romengo lép fel a Sétatéren zajló fesztivál keretében, este

9-ől pedig a tavaly év végén 30 éves korba lépett svéd-magyar énekesnő, Antonia Vai, aki 2016-ban nagy sikerrel szerepelt az Eurovíziós dalversenyen, mint Kállay–Saunders András vokalistája.

            Június 15-én, szombaton este 7-től a Sétatéren lép fel Magyarország első számú pop-jazz-funk zenekara, a PEET, mely a zenekart vezető, énekes-hegedűsről, Ferencz Péterről, becenevén „Peet”-ről kapta nevét, s játékában a szaxofon és a pörgős ritmika épp oly fontos szerepet kap, mint a hegedű. Este 9-től pedig az ország első számú Beatles Tribute zenekara, a The Blackbirds játszik.

            A Sétatér Fesztivál zárónapján, június 16-án, vasárnap este 7-kor a fővárosi Seven Second in the Future (7 másodperc a jövőből) nevű 2016 őszén alakult nagy létszámú férficsapat lép közönség elé, funk, house, jazz, rock, latin, trap, chilllout és egyéb zenei elemekből álló műsorával. Június 16-án, este 9-től pedig a Bocskor Bíborka énekesnőjükkel rendkívül népszerű, alternatív rock csapat, a Magashegyi Underground fellépése zárja a Sétatér Fesztivált, vendégük a 30Y-os Beck Zoli lesz. A Magashegyi Underground tagjai: Bocskor Bíborka – ének, Fűrész Gábor és Demeter Zoltán – basszusgitár, Fodor Máriusz – billentyűk, Szepesi Mátyás – gitárok, Toldi Miklós – dob, Tariska Szabolcs – ének, Szalai Anesz – ének, billentyű, Szakál Tamás – hegedű.

            Június 16-án, vasárnap este 6-kor a Bóbita Szabadtéri Színpadán a Beremendi Fúvószenekar lép fel a „Nyáresti térzenék a Zsolnay Negyedben” című sorozat keretében.

            Június 19-én, szerdán kezdődik a Pécsi Nyári Színház augusztus közepéig tartó rendezvénysorozata, melyben ezúttal is sok népszerű – közte zenét is tartalmazó – darabot láthat a pécsi közönség. Az elsőre június 19-én, szerdán és június 20-án, csütörtökön. este 9-kor kerül sor, s a Valódi hamisítvány című, Stephen Sachs által írt, Való Péter által rendezett darabban olyan kiválóságok lépnek fel a Káptalan utcai Szabadtéri Színpadon, mint Hernádi Judit és Kern András, akikkel most egy „valódi hamisítványt” láthatunk-hallhatunk KHernádi című közös lemezükről.

            Június 20-án, csütörtökön este 7-kor, egy különleges, klasszikus és könnyűzenei elemeket magába ötvöző formáció, a Weisz Nándor – ének, dob, Farkas Izsák – hegedű és Simkó– Várnagy Mihály – cselló, basszusgitár alkotta InFusion Trio lép fel a Művészetek és Irodalom Házában. Beszédes című, The Looper Band, azaz a Loopoló Zenekar című programjukat adják elő, melyben a korábban felvett zenei kíséreteket tartalmazó és azt elcsúsztatva felhasználó loopokkal operáló effekteket is felhasználnak zenéjükhöz.

            Június 23-án, vasárnap este 6-kor a Pécsváradi Fúvószenekar lép fel a Bóbita Szabadtéri Színpadán a „Nyáresti térzenék a Zsolnay Negyedben” című sorozat keretében.

            Június 26-án, szerdán este a Nyári Színház keretében a Laár András és Dolák–Saly Róbert vezette L’art pour l’art Társulat „Mintha elvágták vol” című, régi és újabb jeleneteikből válogató estjére kerül sor, melyhez mi most egy zenés produkciót választottunk ajánlóként.

            Június 30-án, vasárnap este 6-kor a Mecseknádasdi Fúvószenekar lép fel a Bóbita Szabadtéri Színpadán a „Nyáresti térzenék a Zsolnay Negyedben” című sorozat keretében.

            A 2016-os elindulása óta június vége-június eleje egyik nagyon várt pécsi eseménye a Zsolnay Fényfesztivál, mely bár elsősorban a Székesegyház fényfestésére és a város ikonikus pontjainak vizuális pompában való megjelenítésére épül, mindig tartalmaz nagyon jó zenei programokat is.

            A június 27-től június 30-ig, csütörtöktől vasárnapig tartó idei zenei kínálat elsősorban a Színház térre koncentrál, ahol a nappali koncertek elsősorban a világzenei kínálatot mutatják fel, míg az esti koncertek elektronikus és akusztikus hangszerek fúzióját. A nappali zenei program kiemelkedő fellépője a hazai blues fenomén gitáros-énekes, Little G Weevil, az argentin Aguamadera és az olasz Vagatrio, míg az éjszakai program zenei csemegéi között említhetjük a japán Kenta Hayashi fellépését, a Brooklyn Gypsies visszatérő koncertjét, a hazai színeket erősítő Iamyank, vagy épp az Óperentzia koncertjét. Ajánlónk előtt a 2018-as fesztivál összegző videóját láthatjuk.

Fotók: internet

Kovács Attila

Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc