Novemberi zenei programajánló


Novemberi zenei programajánlónkat a Pécsi Est Café november 2-án, szombaton este 9-kor sorra kerülő programjával kezdjük, melyben az ország egyik legsikeresebb elektronikus koncertzenekara, a Brains, új dalokat is tartalmazó koncertjét ajánljuk, mely után fél 12-től ugyanitt az ország egyik legsokoldalúbb DJ-producere, JumoDaddy szórakoztatja a közönséget.

Két különleges felállású zenekar koncertjére kerül sor november 2-án, szombaton este 9-től Pécsett, a Király utca 64 alatt található Szabadkikötőben, ahol a 2014-ben alakult posztrock instrumentális csapat, az Overmorrow és a dob-gitár felállású powerrock duó, a Baron Mantis ad közös koncertet.

Egy ausztrál hardcore punk rock zenekar, a Clowns, azaz Bohócok lép fel november 6-án, szerdán, este 8-kor a Pécsi Est Caféban. Mi most egy müncheni koncertfelvételükkel, egy új dalukkal és egy hivatalos klipjükkel ajánljuk pécsi koncertjüket.

Ugyancsak november 6-án, szerdán, este 8-tól a Szabadkikötőben lép fel az Őskáosz turné 3 résztvevője, a Makeshit Promise, a PAF és a Simon Raptor nevű formáció.

November 7-én, csütörtökön, este 7-kor a Művészetek és Irodalom Házában lép fel a Brit Ősz programsorozat keretében az English Fiddle (Angol hegedű) nevű brit hegedűduó, melynek tagjai Nick Wyke és Becki Driscoll.

November 8-án, pénteken, este 7-kor a Kodály Központban lép fel közös jubileumi koncert keretében a magyar versmegzenésítés két „koronázatlan király” együttese, az 50 éves Kossuth-díjas Kaláka együttes és a 45 éves Magyar Örökség-díjas pécsi Szélkiáltó együttes.

Szintén november 8-án, péntekes este 9-kor a Pécsi Est Caféban lép fel az 1993-ban alakult, nyíregyházi punkzenekar, az Alvin és a Mókusok.

Az egyik legnépszerűbb budapesti funk rock, hip hop és pop csapat, az épp 20 éve alakult Kowalsky meg a Vega lép fel november 8-án, pénteken este 8-kor, a Zsolnay Negyed E 78-as Termében.

November 9-én, szombaton, este 9-től a Pécsi Est Caféban lép fel az idén épp 10 éve Miskolcon alakult világzenei együttes, a Bohemian Betyars, mely speed – folk – freak -punk muzsikájával hódítja az ifjúságot. Pécsi vendégzenekaruk, a szentendrei kötődésű Ricsárdgír lesz, mely a 80-as évek szabad művészakcióit idéző stílusával eredeti színfolt a magyar zenei palettán.

November 11-én, hétfőn, délután fél 3-kor a PT MK Zeneművészeti Intézet a Zsolnay Negyedben található Liszt Ferenc Hangversenytermében folytatódik a kamarazenei koncertsorozat, melyben Gönczy László zenetörténész és Holics László zongoraművész közreműködésével a Vidáman a „komolyzenéről” sorozat keretében a Mozart arcai című programra kerül sor, melyhez mi most a Falusi muzsikusok című zenés tréfát ajánljuk meghallgatásra Mozarttól.

Ugyancsak november 11-én, hétfőn, de már este 7-kor és a Kodály Központban kerül sor Zorán újabb telt házas pécsi koncertjére.

Pécs Város Díszpolgára, a többek között Cziffra György-díjas, Bánky József pécsi zongoraművész ad koncertet november 13-án, szerdán este 7-kor a PTE MK Zeneművészeti Intézet a Zsolnay Negyedben található Liszt Ferenc Hangversenytermében, ahol Händel Chaconne-ját, Beethoven E-dúr szonátáját, saját műveiből készített válogatást, 4 Chopin művet és Liszt Esz-dúr zongoraversenyét adja elő, utóbbiban Berentés-Varga Írisz zongoraművész közreműködésével, aki a zenekari szólamot játssza.

November 14-én, csütörtökön este 7-kor, a Kodály Központban egy „katonás koncertet” ad a Pannon Filharmonikus Zenekar, melyet az idén 30 esztendős ausztrál-brit karmester, és zenekari oboista és angolkürtös, Toby Thatcher vezényel majd Joseph Haydn Katona szimfóniájában. Ezt követően egy 36 éves amerikai zeneszerző,Aaron Holloway-Nahum Vernichtung (Megsemmisülés) című műve hangzik fel, a román származású, Nyugat-Európában élő basszusklarinétos, Horia Dumitrache szólójával, aki szabadúszó művészként többek között Pierre Boulez zenekarával is együtt dolgozott. A koncert zárásaként Igor Stravinsky A katona története című műve hangzik fel, Mácsai Pál színművész közreműködésével, aki két nappal később, november 16-án, szombaton, este 6-kor és 7-kor, a Bősze Ádám által moderált No Babel és Utózönge Bősze Ádámmal című sorozatok keretében is előadja majd Stravinsky művét, akkor Vass András vezényletével..

November 15-én, pénteken, este 9-től a Király utcai Nappali Bárban lép fel az ország első számú „gasztro szving kultúrzenekara”, a Zrínyi Pop, melytől most két linket idézünk fel.

18 évvel első szólóalbuma, a 2001-es „Bandi a hegyről” után újabb szólólemezzel jelentkezik Lovasi András, aki november 15-én, pénteken este 7-től a Kodály Központban mutatja be „Tűzijáték délben” című második szólólemezét, de válogat az e programhoz illő Kispál és a Borz és Kiscsillag lemezek dalai közül is.

November 15-én, pénteken este 8-tól a Pécsi Est Caféban lép fel a Pécsett 5 éve alakult Mongooz and the Magnet trió, mely jelenleg „Blues-Groove-Electric-Hendrix-Pop.” stílusban játszik éskét brit és egy magyar tagból áll: az énekes-gitáros Magnus Måløy, a nagybőgúős Ian O’Sullivan, a dobos Háló Geri. Vendégzenekaraik, a tavalyi év legjobb alternatív/indie rock zenekarának választott The Qualitons és a 60-as évek zenéjét, divatját kedvelő Carson Coma lesz.

Másnap, november 16-án, szombaton este 9-kor a 2007-ben Körmenden alakult, indie és folk hatásokkal rendelkező magyar alternatív-rock zenekar, a Soulwave lép fel a Pécsi Est Caféban.

November 19-én, kedden, délután 4-kor a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok Babzsák című, utánpótlás-nevelő programjának újabb eseményére, melyen a Buborék Kvartett előadásában, Hrubi Zsuzsanna moderátori közreműködésével Mozart K.158-as F-dúr vonósnégyesét hallhatják a legkisebb zenebarátok és hozzátartozóik.

Ugyancsak november 19-én, kedden, este 7-kor és a Kodály Központban kerül sor „Messziről magasra” címmel a pécsi Gandhi Gimnázium hangversenyére, melyen közreműködnek a pécsi Voisingers kórus és a Bartók Béla Férfikar, valamint a Kossuth-díjas ütőhangszerművész, Horváth Kornél és kollégája Kovács Máté, az est zenei vezetője, Horváth Krisztián.

November 20-án, szerdán, 17 órától a Művészetek és Irodalom Házában kerül sor a pécsi Agócsy László Zeneiskola hangversenyére.

November 21-én, csütörtökön este 7-kor Pécsett, a Művészetek és Irodalom Házában kerül sor Kéméndi Tamás harmonikaművész és barátai koncertjére, melyen ezúttal Győrfi Anna, a Pécsi Nemzeti Színház színművésze lesz a vendég.

November 21-én, csütörtökön, este 7-kor a Kodály Központ Kocsis Zoltán Termében

kerül sor a Pannon Filharmonikusok Művészbejáró című kamarazenei sorozatának újabb koncertjére, melyen Georg Philipp Telemann D-dúr concertóját, Michael Pretorius egy művét, Georg Friedrich Händel h-moll concerto grossóját, Richard Wagner Lohengrinjének részletét, Antonin Dvořák F-dúr „amerikai” vonósnégyesét, Alberto Ginastera Az ezüstcsőrű látomásai c. művét és Astor Piazzolla Négy évszak Buenios Airesben című művének Ősz tételét hallhatjuk.

November 22-én, pénteken este 7-kor, a Kodály Központban kerül sor immáron harmadik alkalommal, az egyik új pécsi kórustalálkozó kezdeményezésre, a III. Pécsi Kórus Jam-re, melyen részt vesznek a korábbi produkciók nagy sikerű közreműködői, így első helyen is a Voisingers, amely másnap, november 23-án, szombaton kétszer is szuper-koncertet ad a Kodály Központban, délután 3-kor és este 7-kor.

Egy nagyon eltérő zenei és kulturális hátterű, ugyanakkor rendkívül virtuóz zenei világgal rendelkező nemzetközi kvartett lép fel a Zsolnay Negyed E 78-as Termében, november 22-én, pénteken, este 8-tól, amikor is a Metronóm Jazz Klub keretében hallhatjuk a Gül Baba Jazz Nights elnevezésű formációt, melynek tagjai: a török Efe Turumtaj hegedűs és Cenk Erdoğan gitáros, a cseh Tomáš Liška nagybőgős és a magyar Dés András, ütőhangszeres.

November 22-én, pénteken, este 9-től a Pécsi Est Caféban lép fel a 2006-ban alakult alternatív rock együttes, a nevét Kosztolányi Dezső ismert hősétől kölcsönző, Esti Kornél, melynek vendége a 2016-ban Budapesten alakult alternatív rock zenekar, a Madrapur lesz.

November 23-án, szombaton délután fél 4-kor és 5-kor a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok Csigaház című utánpótlás-nevelő sorozatának újabb eseményére, melyen „Bőgő masinák” címmel Jónás Sámuel és Váradi Sarolta, a pécsi zenekar nagybőgős művészei mutatják be hangszerüket, a moderátorok, Csigabá, azaz Kiss Szabolcs és Csiganyó, azaz Szendrői Zsuzsanna közreműködésével.

November 23-án, szombaton, este fél 8-kor, a Zsolnay Negyed E 78-as Termében lép fel a Kiss Tibor nevével fémjelzett, rendkívül népszerű magyar alternatív-rockegyüttes, a Quimby, mely ezúttal kerek húsz évet visszarepülve az időben, az akkor megjelent az „Ékszerelmére” című lemez és az ezredforduló magyar, nemcsak zenei világába viszi el a közönséget.

November 23-án, szombaton, este 8-tól a Pécsi Est Caféban koncertezik a Grandpierre Attila és barátai által 1975-ben megalakult, országos turnén lévő VHK (Vágtázó Halottkémek) és a 2014-ben alakult Ørdøg zenekar, akiknek vendégzenekara a Fetish Section lesz.

November 26-án, kedden, este 7-től, a Művészetek és Irodalom Házában a „Brit Ősz” sorozat keretében egy különleges brit-ír folk-hegedű estre kerül sor, „The Power és Fiddle” (A hegedű ereje) címmel. A koncerten a Nagy-Britanniából érkező Sean Kellegher hegedűs és a francia Sylvain Pourtier hegedűs, brácsás, valamint magyar társaik, Császár Róbert gitáros és a pécsi „fél Simply English” együttes, Horváth Zsombor hegedűs, brácsás és Andy Rouse énekes-furulyás lép közönség elé, izgalmas összeállítást alkotva.

Ugyancsak november 26-án, kedden, este 7-től, de már a PTE MK Zeneművészeti Intézet Liszt Ferenc Hangversenytermében kerül sor az intézet új orgonájának ünnepélyes avatójára. A koncerten Kovács Szilárd Ferenc és Pálúr János orgonaművészek, valamint Kuti Ágnes ének- és Pólus László csellóművész közreműködésével hangzik el, Bach C-dúr prelúdium és fúgája, Händel Haec est Regina és Johann Pachelbel Aria Sebaldina című műve, Kovács Szilárd Ferenc két alkotása, Louis Vierne Naphimnusza, Liszt Ferenc BACH fantázia és fúgája, valamint Pálúr János improvizációja.

November 27-én, szerdán, este 6-tól, a Művészetek és Irodalom Házában lép fel a Liszt Társaság újjáalakulásának 15. évfordulója alkalmából Bánky József, a Pécs Díszpolgára címmel is kitüntetett, Cziffra György-díjas pécsi zongoraművész, akinek fellépését most egy a Pécsi Tudományegyetemen tartott zenés előadásával ajánlunk.

November 28-án, csütörtökön 17 órától Pécsett, a Művészetek és Irodalom Házában kerül sor a pécsi Liszt Ferenc Zeneiskola növendék hangversenyére.

November 28-án, csütörtökön, 17 órától a PT MK Zeneművészeti Intézet a Zsolnay Negyedben található Liszt Ferenc Hangversenytermében folytatódik a kamarazenei sorozat, melyben Gönczy László zenetörténész és Holics László zongoraművész közreműködésével, a Vidáman a „komolyzenéről” sorozat keretében a „Beethoven a forradalmár” című programra kerül sor, melyhez mi most a 9. szimfóniát ajánljuk Riccardo Mutival.és a Chicagói zenekarral.

A romantika három különböző arcát felmutató koncertet ad a Pannon Filharmonikus

Zenekar, november 28-án, este 7-kor, a Kodály Központban, ahol Gilbert Varga vezényletével, a francia-belga Cesar Franck (1822-1890) Psyché és Erosz című szimfonikus költeményét, a közép-európai, cseh-zsidó-osztrák Gustav Mahler (1860-1911) Egy vándorlegény dalai című dalciklusát és a német Johannes Brahms (1833-1897) fiatalkori, Op. 11-es D-dúr szerenádját adják elő, a Mahler-műben Ludwig Mttelhammer német bariton közreműködésével.

November 29-én, pénteken este fél 9-től a Pécsi Est Caféban lép fel a 2004-ben Tatabányán alakult alternatív rock együttes, a Kaukázus, melynek generációsan szöveg-centrikus dalait jól ellenpontozza a vendégként meghívott, örömzenét játszó pécsi Kubalibre.

Egy régi-új együttes fellépésével zárul a hónap a Pécsi Est Caféban, november 30-án, szombaton, este 8-tól ugyanis a 2009-ben alakult budapesti alternatív metál trió, az Ape & the Pea, kerek tíz éves jubileumán döntött úgy, hogy e néven megszűnik és Lazarus néven folytatja pályafutását. Vendégeik a szintén metál zenét játszó Stubborn és az érdekes nevű, zágrábi She Loves Pablo (Ő (a lány) szereti Pablót) groove rock együttes lesz.

November 30-án, szombaton este 9-től éjfélig a Király utcai Nappali Bárban lép fel Magyarország egyik legsikeresebb roma zenekara, az apa és fia, a két Kovács Antal köré épülő, Romano Drom, mely a régi oláh-cigány dalokat szólaltatja meg modern formában.

Fotók: internet

Kovács Attila

Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc