Májusi zenei programajánló komoly és könnyűzenei csemegékkel és Zsolnay Piknikkel

            Májusi zenei programajánlónkat a Pannon Filharmonikusok Művészbejáró című kamarazenei sorozatának újabb hangversenyével kezdjük, melyre május 2-án, csütörtökön este 7-től a Kodály Központ Kocsis Zoltánról elnevezett termében kerül sor. A pécsi zenekar muzsikusai közül Deák Márta, Bánfalvi Zoltán, Hóbárné Büttner Orsolya és Deák Anna hegedűsök, Mezei Lászlón Tamás mélyhegedűsök, Pechán Dávid és Janzsó Ildikó gordonkások, Borbíró Máté kürtös és Straub Tamás gitáros adják elő Astor Piazzolla A tangó története című művét, Mozart Esz-dúr kürtkvintettjét és Brahms a-moll vonósnégyesét.

            Május 2-án, csütörtökön este 9-től 11-ig a Király utcai Nappaliban tartja lemezbemutató koncertjét a fiatal pécsi muzsikusokból álló Kaktus zenekara, mely experimentális indie és art-rock zenei hatásokkal ötvözött muzsikájával igyekszik meghódítani a közönséget. Előzenekaruk a szintén pécsi, érzelmes alternatív-rock zenekar, a Lékkör lesz.

            Május 3-án, pénteken, 17 órától Pécsett, a Művészetek és Irodalom Házában egy különleges összművészeti produkcióra kerül sor, Végtelen dallam címmel – dalest és diaporáma bemutató keretében, melyben Durovics Géza operaénekes, a Pécsi Nemzeti Színház Énekkarának és a Durovics Dórával alkotott Duetto együttes tagja, Pál Marcel / Hesperus költő, Tám László fotó- és diaporáma művész, valamint Rékai Zsolt festőművész működik közre. Mi most 3 világslágerrel, avagy „végtelen dallammal” ajánljuk e különös este programját, Durovics Géza és a Duetto előadásában: a Besame mucho című Velazquez örökzölddel, a Rómeó és Júlia musical Szívből szeretni című részletével és Elvis Presley Can’t help fallin’ in love című 1961-es dalával.

            Május 3-án, pénteken este 9-től 11-ig a Nappaliban lép fel a 2008-ban alakult Oláh Gipsy Beats formáció, melyet annak idején Kovács Antal, a Romano Drom vezetője hívott életre a hazai oláh cigány muzsikusokból álló zenekarok vezéralakjaiból, s azóta is töretlen lendülettel működik e projekt. Az előzenét a RetRom szolgáltatja.

            Május 3-án, pénteken este 8-tól, másnap, azaz május 4-én, szombaton hajnali kettőig a Király utca 64 alatti Szabadkikötőben lépnek fel a budapesti Exile lemezkiadó nem hagyományos elektronikus dance formációi, köztük Fausto Mercier, Mike Nylons, Aluphobia, Juhász Tamás és még sokan mások.

            Május 4-én, szombaton este 6-tól éjjel 1-ig kerül sor a Lyceum utcai Ti-ti-tában a II. Sopianae Rock City Fesztiválra, melynek gazdag kínálatában ott találjuk többek között az Idiótákat, a Forgotten Promisest, a Dusty Roadot,  a Beneath My Skint és a Someguyst.

            Az amerikai Texas állam legnagyobb férfikórusa, a Singing Men of Texas ad ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött (www.baptist.hu/texas) koncertet 2019. május 7-én, kedden este 6-kor az Expo Centerben, melyen minden résztvevőnek egy ingyenes koncert CD-t is ajándékoznak a szervezők.

            Május 8-án, szerdán este 8-tól éjjel 1-ig Latin Fiesta koncertre kerül sor a Király utca 23-25 alatti Nappali bárban, az International Spring PTE szervezésében, az Ibero America Days keretében

Mi most egy rövid latin slágeregyveleggel ajánljuk a programot.

            Május 9-én, csütörtökön este 7-től a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok a bécsi klasszikusok műveiből összeállított hangversenyére, melyen Gilbert Varga vezényletével Joseph Haydn Az este alcímű G-dúr szimfóniáját, majd Kiss József szólójával Mozart C-dúr oboaversenyét, végül pedig Beethoven IV. szimfóniáját adják elő, melyet délelőtt 10-től a Még egy esély koncertsorozat keretében Bogányi Tibor vezényel el a pécsi zenekar élén.

            Május 10-én, pénteken este 7-től ismét a Király utca 64 alatti Szabadkikötőben kerül sor a Can You kick it? elnevezésű rapbulira, melyhez mi most a tavaly decemberi rövid részletét ajánljuk figyelmükbe.

            Ugyancsak május 10-én, pénteken, de már este 9-től és a Király utca 23-25 alatti Nappaliban ad koncertet a 2010-ben fiatal színészekből alakult Bánfalvi Eszter Kvartett, ma használatos rövidített nevén BEKVART zenekar

            „Unsere musik – A mi zenénk” címmel az Alte Kameraden Blaskapelle fúvószenekar hagyományos sváb fúvószenei koncertjére kerül sor május 11-én, szombaton 17. órától a Kodály Központban.

            S most házunk tájáról! 2019. május 11-én, szombaton 18 órától a Tudásközpont Konferenciatermében kerül megrendezésre a Tillai Tímea Énekstúdió tanítványainak tavaszi koncertje, melyet a Csorba Győző Könyvtár és Tillai Tímea énektanárnő évek óta tartó együttműködése keretében évente kétszer szervez meg a könyvtár Zeneműtára azzal a céllal, hogy az énekelni tanuló helyi tehetségeknek lehetőséget biztosítson a bemutatkozásra, az érdeklődőknek pedig tartalmas szórakozást nyújtson az ingyenes koncert keretében. Ehhez mi most a tavaly tavaszi koncert válogatását nyújtjuk át ízelítőül.

            Ugyancsak május 11-én, szombaton, de már este 9-től és a Nappali Bárban lép fel a Gyulán alakult electonic-dawntempo fúziós zenét játszó Synema zenekar.

            S még mindig május 11-e, szombat, s szintén este 9, de már a Király utca 64-ben található Szabadkikötőben mutatja be idén megjelent Reláció című új lemezét Petruska András énekes, gitáros  és dalszerző, a hazai indie-folk, pop, r&b egyik kiváló előadója, a nevét viselő zenekar vezetője.

            Május 15-én, szerdán, este7-kor a PTE MK Zeneművészeti Intézetének Liszt Ferenc Hangversenytermében David Mozqueda mexikói gitárművész, a guadalajarai egyetem professzorának hangversenyével ér véget az intézet kamarakoncert-sorozata, melyben dél-amerikai és spanyol szerzők, Andrés Segovia, Napoleon Coste, Leo Brower , Federico Moreno Torroba, Manuel Ponce, Joaquin Turina és saját műveiből összeállított műsort hallhatnak a gitármuzsika barátai.

            Május 17-én, pénteken, este 7-kor világhírű operaénekesnőnk, Miklósa Erika és a Vass András vezényelte Pannon Filharmonikusok közreműködésével tartja ünnepi jótékonysági hangversenyét a 90 éves Pécsi Rotary Club a Kodály Központban. Többek között Nicolai A windsori víg nők című nyitányát, Mascagni Parasztbecsületének Intermezzóját, Ravel Boleróját, valamint Csajkovszkij, Puccini és ifjabb Johann Strauss zenekari örökzöldjei mellett Bizet Carmenjének, Gounod Rómeó és Júliájának, Strauss Denevérjének, Gershwein Porgy és Bessének és Astor Piazzolla Maria de Buenos Airesének egy-egy örökzöld slágerét is hallhatjuk Miklósa Erikával.

            Május 18-án, szombaton délután fél 4-kor és 5-kor új helyszínen a Civil Közösségek Háza kertjében kerül megrendezésre a Pannon Filharmonikusok Csigaház című utánpótlás-nevelő koncertsorozatának hangversenye, melyben a”Az elvarázsolt zene” birodalmába vezetik el a hallgatóságot, Csigabá és Cisganyó, azaz Kiss Szabolcs és Szendrői Zsuzsanna segítségével a pécsi zenekar muzsikusai, Plecskó László harsonás, valamint Góth Tamás és Őri Eszter ütőhangszeresek.

https://www.youtube.com/watch?v=vfmF2hcQYQo

            Május 18-án, szombaton este 7-től éjfélig 3 pécsi metál csapat, a Broken Memory, a The Silence Now és a Fogotten Promises lép fel a Lyceum utcai Ti-ti-tában.

            Május 17-e, péntektől május 19-e, vasárnapig rendezik meg az idei Zsolnay Pikniket, melynek a Zsolnay Negyedben sorra kerülő zenei programjait ajánljuk most Tisztelt Olvasóink figyelmébe.

            Május 17-én, pénteken 16 órától a Bóbita Szabadtéri Színpadán láthatjuk-hallhatjuk a rendkívül népszerű Cimbaliband Gipsy Fusion című műsorát, míg fél 6-tól ugyanitt a Szilárd Band, azaz a Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája által 2002-ben alakított saját zenekara ad koncertet, míg este fél 8-tól a Pirogránit Udvarban ad ülős koncertet a „fél Pa-Dö-Dö” azaz Falusi Mariann, Királyok és Királynők címmel.

            Másnap, május 18-án, szombaton délután 3-kor a Bóbita Szabadtéri Színpadán lép fel az örökzöld slágereket játszó Brass and Roll zenekar, míg 16 óra 20-tól a Gingko Téri színpadon lép fel a tavaly az év jazz énekesnőjének választott Hajdú Klára kvartettje. 17 óra 35-től a Bóbita Szabadtéri Színpadon a Dal 2018 döntőjébe bejutott Süle Zsolt és Trócsányi Gergő alkotta ÉSTE formáció koncertjére kerül sor, A Gingko tér szabadtéri színpadán 18.45-től Lilienn és a Kónyai Tibor Kvartett jazz sztenderdekből és latin dallamokból álló műsora várja a közönséget, míg a szombat estét a Pál Utcai Fiúk 20.30-kor az E 78-as Teremben sorra kerülő akusztikus, ülős koncertje zárja.

            Május 19-én, vasárnap is gazdag a Zsolnay piknik zenei kínálata: 11. órától a Bóbita Szabadtéri Színpadon lép fel a Kiskalász zenekar a Hepehupa című interaktív családi koncerttel,

15 órától ugyanitt a 2005-ben alakult Jambalaya zenekar New Orleans Music Show című műsora lesz hallható-látható. 16.20-tól a Gingko téri szabadtéri színpadon lép fel a kiváló szaxofonos Zolbert, 17.45-től a Bóbita színpadán a 2018-as Dal felfedezettje, Dánielfy Gergő  és az Utazók lép,  fel. 19.15-től a Gingko téren a hazai könnyűzenei élet mindig megújulásra képes szereplője, Takáts Eszti és zenekara lép fel „Átgondolt érzelmek érző gondolkodóknak” című programjukkal, míg az idei Zsolnay Piknik zenei programjait a 70-es évek soul- és funkzenéjében gyökerező tánczenét játszó Kéknyúl zenekar a Bóbita Szabadtéri Színpadon 20.30-kor kezdődő koncertje zárja.

            Május 19-én, vasárnap 17 órától a Pécsi Kulturális Központ Apáczai Művelődési Házának Színháztermében tartja Tavaszi koncertjét Kerekes Csaba vezényletével a Pécsi Ércbányász Koncert-Fúvószenekar, mely többek között Rossini A sevillai borbély nyitányát, Sibelius Finlandia című szimfonikus költeményét, Babayev Koncertrapszódiáját,  majd a koncert második felében Gershwin és Morricone, valamint a Karib-tenger kalózai című filmzene melódiát is megszólaltatja.

            Május 21-én, kedden, 16 órakor a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok Babzsák című, utánpótlás-nevelő hangversenysorozatának újabb programjára Hrubi Zsuzsanna moderálásával, Mozart F-dúr vonósnégyesét a Buborék Kvartett adja elő.

            Május 22-én, szerdán, este 6-kor a Művészetek és Irodalom Házában ad koncertet a Liszt Ferenc Társaság rendezvénysorozata keretében Eckhardt Mária karnagy, zenetörténész, a Budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum igazgatója, akit mi most Liszt Ferenc Négy elem című művének második tételének eredeti, zongorakíséretes férfikari változatának részletével köszöntünk, melyet Eckhardt Mária rekonstruált és dolgozott át, majd Gémesi Géza zeneszerző hangszerelésében vált napjainkban újra ismertté. A Honvéd Férfikar felvételén Bogányi Gergely a zongorista.

            Május 23-án, csütörtökön este 8-tól a Zsolnay Negyed E78-as Termében kerül sor a Metronóm Jazz Klub újabb sztárkoncertjére, melyen az egyik legkiválóbb magyar szaxofonos, Bacsó Kristóf és az Oláh Kálmán Kvartett mutatkozik be első alkalommal közös műsor keretében.

            Május 25-én, szombaton este 6-kor a Kodály Központban tartja idei Pannonicum Bérleti sorozatának záróhangversenyét a Pannon Filharmonikus Zenekar, melyet ez alkalommal Bogányi Tibor vezetőkarmester vezényel „A zene mágusai” címet viselő programban. Elsőként az idén 60 éve elhunyt brazil zeneszerző, Heitor Villa-Lobos (1887-1959) „Mozart emlékének ajánlott” I. sinfoniettáját játssza a pécsi zenekar, majd Nika Goric szoprán közreműködésével két Mozart áriát adnak elő, a második a Lucio Silla című operából. A koncert második felében Villa-Lobos legnépszerűbb, félig szöveg nélküli, dalát énekli a szólista a Bachianas Brasileiras sorozatból, majd a koncert zárásaként Igor Sztravinszkij idén épp száz éves Tűzmadár-szvitje hangzik majd fel.  

            Május 29-én, szerdán este a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok Vass András vezényelte „Mesterek és Tanítványaik” című hangversenyének idei programjára, melyben

Holper Anna – fuvola (mestere: Bálintné Horváth Erika), Szigeti Bence – gitár (mestere: Straub Tamás és Tóth Álmos), Bognár Fanni – hegedű (mestere: Pichner Teréz), Horváth Borbála Ágnes – klarinét (mestere: Tóth Ada Eszter), Puklics Dóra Kincső – klarinét (mestere: Bodnár Sándor), Sárközi Áádm – nagybőgő (mestere: Entreiter István), Gáspár Zsombor – szaxofon (mestere: Szendrői Zsuzsanna), Hajdu Dániel – tuba (mestere: Hahner Róbert), Kecskeméti Endre – zongora (mestere: Megyimóreczné Schmidt Ildikó) mutatkozik be a pécsi zenekarral együtt a nagyközönség előtt. A műsorban Marc Delmas, Joseph Edouard Barat, Jules Demersseman, Mozart, Jules Massenet, Giovanni Bottesini, Joaquin Rodrigo, Ralpf Vaughan-Williams és Cécile Chaminad művei szerepelnek, néhány közülük a kiváló pécsi karnagy és hangszerelő, Szabó Ferenc átültetésében.  

            Május 31-én, pénteken, 17 órától, a Művészetek és Irodalom Házában kerül sor a Martyn Ferenc Művészeti Iskola növendékhangversenyére.

            Ugyancsak május 31-én, pénteken 19 órától, a Kodály Központban kerül sor a Kerek Világ Alapítvány „Együtt Kerek a Világ” című jótékonysági hangversenyére, melyen Ócsai Annamária és Bognár Szabolcs operaénekesek, a Voisingers, a Vivat Bacchus és a Parafónia zenekar működik közre.

Fotó: internet

                                                                                              Kovács Attila

Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék díjas zenei szerkesztő


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc