Ilyen volt a CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye – kiállításon jártunk

Január végén az Országos Széchényi Könyvtárban a Corvina könyvtár budai műhelye című kiállítást tekintették meg kollégáink (a kiállítás február 10-ig volt elérhető a Budavári Palotában). A Corvina Könyvtár Hunyadi Mátyás itáliai mintára megalkotott uralkodói könyvtára volt. A mintegy 220 Corvina legtöbb darabját manapság különböző amerikai és európai könyvtárakban találhatjuk meg. A tárlaton soha nem látott módon  volt megtekinthető csaknem valamennyi Magyarországon őrzött Corvina, közel ötven kódex.

Hogy mitől Corvina a Corvina? Jellemzően aranyozott bőrkötéssel vagy bársonykötéssel látták el őket, valamint megtalálható bennük Mátyás király (később: Ulászló) címere. A kiállítás fontos mondandója volt: a budai műhelyben készültek ezek a díszes latin és ógörög nyelvű kötetek.

A kiállítás időrendben mutatta be a Corvinák keletkezését, valamint magukat a Corvinákat. A készítés folyamatát nyomon követhetjük, megelevenedik előttünk a másoló és a rajzoló munkája. Egyedi tintatartókat, valamint íróeszközöket szemlélhetünk meg. Korabeli képet készíthetnek, valamint a corvinák iniciálását is megtekinthetik videófelvételen a látogatók. Az interaktív kiállításon teszt kitöltésével tehettük próbára ismereteinket.

Több érdekességről is hallhattunk Zsupán Edinától, a kiállítás kurátorától, aki felhívta a figyelmünket arra is, hogy az ezer forintos bankjegy hátoldalán található „C” iniciálé is egy corvina részlete. Ezen kívül több Mátyás-emblémát is felfedezhettünk a kiállított Corvinákon. Mátyás nyolc emblémája: hit, bölcsesség, okosság, bátorság, nagylelkűség, mértékletesség, igazságosság, szelídség.

Hári Viktória

 

A borítókép forrása: corvina.oszk.hu

Ilyen volt a CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye – kiállításon jártunk

– Klikk a nagyobb mérethez! –


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc