Februári pécsi zenei programajánló

 

            A februárban nemcsak a napok száma miatt kissé szűkösebb pécsi zenei kínálatot a Pécsi Est Café hónapnyitó programjaival kezdjük. Február 1-én, pénteken este fél 12-kor a perzsa származású, de gyerekkora óta Magyarországon élő dj és előadó, Lotfi Begi bűvöli majd a keverőpultokat kitűnő saját mixeivel, másnap, február 2-án, szombaton este ugyanekkor pedig JumoDaddy, azaz Horváth Gábor, az Irie Maffia alapító tagja és zeneszerzője, a nemzetközileg is elismert remixer és producer teszi ugyanezt.

            Február 2-án, szombaton este 8-kor a Müller Péter Sziámi and Friends formáció a pécsi Nappali Bárban (Király u. 23-25) ad koncertet, melyet mi most a 2016-os Fishing on Orfűn adott koncertjükkel ajánlunk.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

            Február 7-én, csütörtökön este 7-kor a Kodály Központban Vass András vezényletével adnak koncertet a Pannon Filharmonikusok, „Jupiter tánca” címmel. A műsor első felében Mozart C-dúr „Jupiter” szimfóniája hangzik fel, míg a második részben Maurice Ravel Balkezes zongoraversenye, melyet az első világháborúban jobb kezét vesztő Paul Wittgenstein zongoraművésznek írt Ravel, s akinek helyébe most napjaink egyik legkiválóbb még mindig fiatal magyar zongoraművésze, Balog József lép, a program zárása pedig a zenekarok próbakövének is számító, népszerű Bolero lesz.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

            Ugyancsak február 7-én, csütörtökön, de már este 8-tól és a Zsolnay Negyed E78-as Termében kerül sor a Metronóm Jazz Klub újabb eseményére, melyen a Rafael Márió zongorista, billentyűs, Bartók Vince basszusgitáros és Hidász Tamás dobos alkotta Rafael Márió Trió lép fel, My Hope (Reményem) című 2017 végén megjelent első lemezük anyagából válogatott műsorral.

            Február 8-án, pénteken este 8-kor a Nappaliban lép fel az öttagú szentendrei hip-hop zenekar, az NB, melyben Kívés Gergely MC és zeneszerző, Péterffy Lili énekes, Sütő Gábor „Wakacorp” – DJ, Kiss Péter gitáros és Fekete János „Jammal” dobos muzsikál.

            Ugyancsak február 8-án, pénteken és este 8-tól, de már a Lyceum utca 4 alatti Ti-ti-tá-ban  koncertezik a Beneath My Skin nevű Linkin Park Tribute zenekar, mely után 22.30-tól a hazai folk-metál egyik népszerű zenekara, a „kalóz-metálnak” is nevezett stílust képviselő Rumpfoof lép fel.

            S még mindig február 8-a, péntek, de már a Pécsi Est Café, ahol este 9-től az idén már 21 éves, „meredek”, odamondogatós szövegeiről ismert, népszerű Bëlga Zenekar (Bauxit; Marvin; Még5Milliárd; Titusz; Tokyo) lép fel legújabb programjával, vendégük egy rapper, Krúbi lesz.

            Február 9-én, szombaton délután fél 4-kor és 5-kor a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok Csigaház című, az ovisoknak szóló, utánpótlás-nevelő sorozatának újabb programjára, „Péter és a farsang” címmel. Itt Kiss Szabolcs Csigabá és Szendrői Zsuzsanna Csiganyó moderálásával, Varga Ferenc kürt, Gárdai Viktória fuvola, Murin Roman oboa, Laduver Mihály klarinét, Alessandro Bravin fagott, a pécsi zenekar muzsikusainak közreműködésével merülhetnek el a zene világába, vélhetőleg Prokofjev Péter és a farkas című mesés zenéjével együtt.

            Ugyancsak február 9-én, szombaton a Kodály Központban kerül sor, de már este 7-től  a népszerű pécsi 30Y együttes úgynevezett kocsmakoncertjére, melynek vendége a népszerű filmszínész, Mucsi Zoltán „Kapa” lesz.

            Február 10-én, vasárnap délután 4-kor a Hotel Palatinus Bartók Termében kerül sor a Filharmónia Magyarország Desszert című családi bérletsorozatának újabb hangversenyére, „Most aztán fújhatjuk” címmel, melyben a Pécsi Harsona együttes lép fel, dr. Lakner Tamás moderálásával.

Mi most egy különleges tapsból álló műsorszámukat és a németországi falucska, Edertal harsona együttesének „Az oroszlán alszik ma éjjel” című örökzöld-előadását ajánljuk figyelmükbe.

            Február 12-én, kedden délután 4-kor farsangi meglepetés műsorral várja a Kodály Központba a 3 év alatti legkisebbeket, a Pannon Filharmonikusok Babzsák című utánpótlás-nevelő programja, melynek házigazdái, Hrubi Zsuzsanna zeneterapeuta és a pécsi zenekar tagjai Buborék Kvartettje. A világhírű, Pécsett is járt lengyel vonósnégyes, a MozART Group zenéjét ajánljuk meglepetésként.

            Ugyancsak február 12-én, kedden este 7-kor kerül sor a PTE MK Zeneművészeti Intézetének Liszt Ferenc Hangversenytermében, a Camerata Bérlet 2019 tavaszi sztárhangversenyére, melyen Ránki Dezső, Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész ad szólóestet, melyhez mi most Chopin lemeze mellett a Pécsi Egyetemi Zenekarral, Kocsár Balázs vezényletével előadott Schumann a-moll zongoraversenyt tesszük hallhatóvá és láthatóvá a kiváló zongoraművész szólójával.

            Február 14-én, csütörtökön este 7-kor és az előzetes nagy érdeklődésre való tekintettel, másnap, azaz február 15-én, pénteken délután 4-kor és este 7-kor is, a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok Mamma mia! című, az ABBA együttes legnagyobb slágereinek szimfonikus zenekari átültetéseiből – legjobb tudomásunk szerint többek között Vass Andráséiból – összeállított hangversenyére.  Hallhatjuk majd többek között a Fernandót, a Waterloot, a Mamma miát, a Dancing Queent, a Money, money,moneyt, és a Happy New Yeart is, olyan kiváló énekesek előadásában, mint Malek Andrea, Polyák Lilla, Náray Erika, Kocsis Tibor, Magyar Bálint, a karmester Illényi Péter lesz.

            Február 15-én, pénteken este 9-kor a Pécsi Est Caféban lép fel az egykori Dal-nyertes ByeAlex és a Slepp, akik „Anya ez lettem” címet viselő turnéjuk során látogatnak el Pécsre.

            Február 16-án, szombaton, a 2015-ben feltűnt, négytagú, budapesti pszichedelikus soult játszó Mörk együttes lép fel este 9-től 11-ig tartó programjával a Király utca 23-25 alatt található Nappali Bárban.

            Február 16-án, szombaton este 6-kor és este 7-kor két egymással összefüggő programra kerül sor a  Kodály Központban, ahol a Pannon Filharmonikusok No Babel című ifjúsági sorozatában és az „Utózönge Bősze Ádámmal” című programban is az orosz és a francia balett örökzöldjeiből, Csajkovszkij A hattyúk tava és a Diótörő, illetve Leo Delibes Coppélia és Sylvia című balettjeiből szólnak majd részletek, Vass András vezényletével.

            S még mindig február 16-a, szombat, de már este 10 órától a Pécsi Est Caféban kerül sor egy nagyszabású Spice Girls vs Backstreet Boys koncertre, melyet a budapesti buli csapat, a Rock The City prezentál.

            Február 21-én, csütörtökön este 7-kor, a Kodály Központ Kocsis Zoltán Termében kerül sor a Pannon Filharmonikusok Művészbejáró című kamarazenei sorozatának harmadik előadására, melyben Bánfalvi Zoltán, Hóbárné Büttner Orsolya és Bartha Noémi hegedűsök, Murin Jaroszláv brácsás, Szakács Viktória csellista, Jónás Sámuel és Suha Antal nagybőgősök, valamint Codeluppi-Szabó Gabriella fuvolás és Solymosi Péter trombitás mutatkoznak be. A pécsi zenekar tagjai közreműködésével Tielman Susato (1510/15-1570) reneszánsz táncait, Georges Bizet (1838-1875) Carmen szvitjét, Kovács Zoltán (1969-) Fuvolaötösét és Lick János György (1769-1843) d-moll vonósnégyesét hallhatják majd a zenebarátok, akiknek most két utóbbi esetében legalább hangulatban hasonlót igyekszünk ajánlani meghallgatásra.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

            Február 22-én, pénteken este 8-kor a Zsolnay Negyed E78-as Termében lép fel a 2011-ben alakult, szombathelyi gyökerű, de Budapesten zenélő alternatív rock zenekar, az Elefánt, melynek tagjai, Szendrői Csaba ének, Tóth András gitár, Horváth Bence Ede basszusgitár, Kovács Zoltán billentyű, és Németh Szabolcs dob, akik ezúttal a ritkán játszott, illetve legújabb dalaikból adnak úgynevezett „ülős” koncertet.

            Február 22-én, pénteken este 9-kor és február 23-án, szombaton este 9-kor két népszerű rock zenekar, a Bagossy Brothers Company és az Intim Torna Illegal ad koncertet a Pécsi Est Caféban, míg február 22-én, pénteken este 9-től a Lyceum utcai Tititá Klubban a Kalapács József énekes alapította Kalapács együttes. Másnap, február 23-án, szombaton este 8-tól a Prog Camp Winter Tour keretében a Perfect Symmetry,  a Dreamgrave, a Leave No Trace és a SoulMirror  lép fel, míg február 23-án, szombaton este fél 8-tól a Király utcai Nappaliban a Ricsárdgir, a Beans és a Doggos.

            Február 23-án, szombaton este 6-kor, a Kodály Központban kerül sor a 75 éves Kossuth és Erkel-díjas, Érdemes Művész pécsi zeneszerzőt, Vidovszky Lászlót, 75. születésnapja alkalmából köszöntő koncertre, melyen a Pannon Filharmonikusok tagjai, Arnóth Zoltán klarinét, Deák Márta, Morvay Ágnes és Bánfalvi Zoltán hegedű, Murin Jaroszláv brácsa, Janzsó Ildikó cselló, Solymosi Péter trombita, Góth Tamás ütőhangszerek, Hodozsó György zongora működnek közre. Felhangzanak majd Vidovszky Midi zongorás etűdjei, 5. vonósnégyese, a Páros című mű részletei és az Orkesztrion sorozat Trailerje, valamint a Nárcisz és Echo című kisoperája Balogh Eszter, Szakács Ildikó és Hámori Szabolcs énekesek közreműködésével, vezényel Dobszay-Meskó Ilona.

            Február 26-án, kedden este 7-kor egy igazi sztárhangversennyel zárja a februári programjai sorát a Kodály Központ: napjaink magyar pop-rockjának egyik legnagyobbja látogat el ismét Pécsre,  Koncz Zsuzsa, aki „Így volt szép” című, a Tündérország című lemezének egyik Bródy János által írt dalát választotta koncertje címéül.

Fotók: internet

 

                                                                                                          Kovács Attila

                                                           Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc