Elhunyt Várnagy Attila fagottművész, volt filharmóniai vezető, a Mecsek Fúvósötös tagja

varnagy

Várnagy Attila 1940. április 18-án született Pécsett, ahol 1959–63 között Dulánszky Rajmund növendékeként végzett fagott- és szolfézstanárként és zenekari fagott művészként. Utóbbi minőségében 1958-tól volt a Pécsi Filharmonikus, majd 1984-től a Pécsi Szimfonikus Zenekar tagja. 1964-től 2003-ig működött Mecsek Fúvósötös (Deák Árpád, Paláncz Tamás, Tolnay Gábor, Várnagy Attila és Szkladányi Péter alkotta, s utóbbi haláláig működött együttes) tagja, aki az együttessel Európa szinte valamennyi országát bejárta, öregbítve a pécsi és a magyar kamaramuzsikálás és kortárszene kimagasló nemzetközi színvonalának meg- és elismertetését. 1981-től édesapja, Várnagy Viktor 1956-tól 1981-ig tartó pécsi filharmóniai vezetői örökségét átvéve volt az Országos, Filharmónia dél-dunántúli regionális vezetője, egészen 2010-es nyugdíjba vonulásáig, majd az örökébe lépő, általa kiválasztott utóda, a Filharmónia Magyarország jelenlegi vezetője, Szamosi Szabolcs mellett működött tanácsadóként.

Filharmóniai vezetőként nevéhez fűződik a négy dél-dunántúli megye több ifjúsági zenei sorozatának elindítása és bővítése, valamint a helyi művészek kiemelt szerepeltetése mellett, sok-sok hazai és külföldi sztárvendég a régióban történt felléptetése.

Munkássága elismeréseként, azon belül is a kortárs zene népszerűsítéséért megkapta a Szerzői Jogvédő Hivatal díját, Baranya Megye Közművelődési díját, a Mecsek Fúvósötössel elnyerte a Pro Urbe Pécs címet és a Lajtha László Alapítvány díját, 2010-ben pedig Pécs városa Várnagy Attilának és feleségének, Sólyom Katalin színművésznek is odaítélte Pécs Város Pro Civitate (A polgárságért) díját, mellyel Várnagy Attila művészi és művészetszervezői munkásságát ismerték el.

Várnagy Attilát gyors lefolyású, súlyos betegség után, 2019. január 14-én este érte a halál, 79 éves korában.

Várnagy Attila a Mecsek Fúvósötössel és más kamarazenei felállásban készült felvételei közül többet is megtalálhatnak a Csorba Győző Könyvtárának Zeneműtárában is fellelhető, Ivasivka Mátyással közösen írott Pécsi Concerto című könyv két zenés CD-mellékletében.

Kovács Attila
Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő

Elhunyt Várnagy Attila fagottművész, volt filharmóniai vezető, a Mecsek Fúvósötös tagja

– Klikk a nagyobb mérethez! –


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc