É. Szabó Márta: Akinek a madarak is Chopint énekelnek – Érdi Tamás története

            Mostani könyvajánlónkban az idén 40 esztendős, Liszt- és Prima Primissima-díjas magyar zongoraművész, Érdi Tamás életútját követhetjük nyomon, úgy, ahogy édesanyja, É. Szabó Márta, a Cimbora című legendás televíziós műsort alapító szerkesztő-műsorvezető megírta, édesapja, Érdi Sándor újságíró, a Stúdió című műsor ikonikus alapító szerkesztője hatékony közreműködésével.

            „Öreg kapuk nyikorgásán, gépek zenéjén keresztül jutottam el Mozarthoz és Chopinhez, aztán ötévesen az Operaházban, a Varázsfuvola végén vigasztalhatatlanul sírni kezdtem, mert azt hittem, hogy soha többé nem hallhatom ezt a zenét.

            Később, a Chopin-keringők ismeretében, nekem már a madarak is Chopint énekeltek, s amikor rátaláltam dédapám öreg zongorájára, ez lett a legkedvesebb játékszerem, semmi más nem érdekelt, csak a zongora ezerféle hangja. Amikor pedig már jobban felismertem a hangokat, a villamos fisz hangon fékezett, és még a vonat füttyjeleit is lezongoráztam.

            Így kezdődött, s ha kíváncsiak, hogy hogyan jutottam el a világ szinte minden jelentős koncerttermébe, akkor jöjjenek velem, és olvassák el a történetemet, ahogy Édesanyám elmeséli.”

            Ez a fantasztikus könyv azonban nem „csak” Érdi Tamás története, hanem családjáé és a korszaké is, melyben éltek és élnek napjainkig.

            Érdi Tamás koraszülöttként egy hibás inkubátorkezelés révén veszítette el látását. 5 éves korától kezdett zongorázni Becht Erika vezetésével, aki – amint erről nekem beszámolt Tamás egyik pécsi koncertje alkalmával – egy eléggé összetett és speciális módon kezdte tanítani, melyben a braille kottából való olvasás, a zeneművek meghallgatása és lényegében „újrakomponálása”, újraalkotása kapta a fő hangsúlyt. E módszerekkel olyan magas szintre jutott, hogy 1993-ban Moszkvában második lett a Braille Nemzetközi Zongoraversenyen, majd felvételt nyert a Bécsi Zeneakadémiára, ahol Joó Imola növendéke volt, majd 2002-ben a Torontói Royal Conservatory of Music-on kapta meg művészdiplomáját, utána Rév Lívia mesterkurzusain vett részt rendszeresen.

            Érdi Tamás pályáján két kiemelkedő világnagyság is mentora volt, Vásáry Tamás és Kocsis Zoltán, mindketten koncerteztek vele karmesterként, Vásáry kétzongorás lemezt is készített vele.

2005-ben a Művészetek Palotájában adott koncertjét DVD-n is megjelentették, 2006-ban egy ragyogó Liszt-Bartók és két Mozart CD-t készített, de Schubert és Chopin lemezei is nevezetesek.

            Az Érdi Tamás pályájáról szóló könyvben természetesen nagy teret kap a látásának visszaszerzéséért folytatott heroikus küzdelem részletes leírása, a különböző versenyeken, koncerteken való részvételei és a pályáján fontos muzsikusokkal, karmesterekkel, így a már említetteken kívül többek között Rico Saccanival és Uri Meyerrel való kapcsolata is.

            De egészen megkapó és megható betekintést nyerhetünk személyes életének intimebb szféráiba is, hiszen például megtalálható a könyvben, a későbbi feleségével, Harmos Rékával, egy 2011-es, számára meghatározó jelentőségű koncert utáni levélváltás az édesanyával, É. Szabó Mártával, majd Érdi Tamással. S 2012 karácsonyán már közösen ünnepeltek mindkettejük szüleinél.

A Réka szüleinél tett látogatás egy epizódját így osztja meg É. Szabó Márta olvasóival, az édesapa, Érdi Sándor tolmácsolásában, akinek az esetet a lány édesapja mesélte el telefonon.

            „Tudod mit csinált a fiad? … A karácsonyi ebéd után leült a zongorához, eljátszotta Liszt Spozalizióját (Eljegyzés), majd felpattant és megkérte Réka kezét! Most mesélte nekem Réka apja, hogy micsoda fiunk van, és milyen stílusosan kérte meg tőlük a lányuk kezét. Miután igent mondtak eljátszotta a Consolationt, mert az ünnepélyes pillanat lezárásához ez is hozzátartozott. Rékának potyogtak a könnyei, a család boldog.”

            A 2013 nyarán a Bazilikában lezajlott esküvő után Gordon Eszter készített egy exkluzív fotót, melyen az ifjú házaspár mellett Érdi Tamás zongoratanárnője, Becht Erika és mentorai, Kocsis Zoltán és Vásáry Tamás állnak.

A könyv az OPAC-ban is megtalálható.

Fotó: internet

Kovács Attila

Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc