Bemutatkoznak szolgáltatóhelyeink: Hegyszentmárton

Hegyszentmárton község Baranya megyében, a Sellyei járásban található, félúton Pécs és Sellye között, lakossága 406 fő. Három településrészre oszlik: Hegyszentmárton, Alsóegerszeg és Monyorósd, melyek központi helyén a kőből épült harangtornyok állnak. Hegyszentmártont S. Martini néven említik 1332-ben egy pozsonyi káptalan levéltárában őrzött oklevélben.

A kulturális élet központja az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér, vagy ahogyan a köztudatban él, a faluház, ahol a könyvtár is található. Ezen kívül itt működik még a Biztos Kezdet Gyermekház, a Digitális Jólét Program Pont, a varroda, itt elérhető a védőnő, a családsegítő, az orvosi rendelő, és hamarosan ifjúsági klub is indul. 2016-ban a szolgáltatóhely megpályázta a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiumának felhívását, amelyet elnyert, így a könyvtár teljesen megújulhatott, még szebb környezetben várja az olvasókat. A teljes körű felújítás során a könyvtári bútorok egésze kicserélődött, új könyvtári polcok, asztalok, székek, fogas, könyvtáros pult került a szolgáltatóhelyre. Kialakításra került egy gyermeksarok, ezenkívül a belső környezet is megújult. 2017. június 12-én ünnepélyes keretek között megtörtént a könyvtár átadása.

A Csorba Győző Könyvtár folyamatosan bővíti a szolgáltatóhely technikai felszereltségét és eszközeit; eddig nyomtatót, hangosító eszközt, házimozi rendszert, TV-t, digitális fényképezőgépet, vetítővásznat, projektort, társasjátékokat helyezett ki. A helyi önkormányzat kiemelten segíti a könyvtárat, rendszeresen szervez programokat a szolgáltatóhellyel együttműködve a lakosság számára, ezenfelül a könyvtáros a Csorba Győző Könyvtár által biztosított programkínálatból is folyamatosan igényel programokat, ezzel is színesítve a könyvtári életet.  A szolgáltatóhely 2016-ban csatlakozott a KönyvtárMozi szolgáltatáshoz, a könyvtáros rendszeresen tart foglalkozással egybekötött vetítéseket különböző korosztályoknak, valamint mindig csatlakozik az Országos Könyvtári Napok programsorozatához is.

A könyvtárnak jelenleg 55 beiratkozott olvasója van. Az olvasók közel 1700 dokumentum közül válogathatnak, emellett 8 féle folyóirat is a könyvtárhasználók rendelkezésére áll. Három darab számítógép biztosítja a számítógép- és internethasználatot az olvasók számára, lehetőség van nyomtatásra és fénymásolásra is. A szolgáltatóhely munkatársai segítik a gyermekek felzárkóztatását, a szabadidő minőségi eltöltését.  Bevezették a „legjobb olvasóink dicsőségtáblája” versenyt, melyre mindig az adott évben a legtöbb könyvet olvasott könyvtárhasználók kerülnek fel.

A könyvtár hétfőn 11:00–16:00-ig, szerdán 11:00–16:00-ig, pénteken 11:00–16:00-ig várja az olvasókat, sőt a nyári hónapokban szombaton is nyitva van, 9:00–12:00 óráig.

 

Józsa Melinda

Bemutatkoznak szolgáltatóhelyeink: Hegyszentmárton

– Klikk a nagyobb mérethez! –


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc