Az internethasználat árnyoldalai: Online-függőségeink és az internetes zaklatás

Arató Nikolett és Darnai Gergely előadása

2019. október 7. (hétfő) 17.30
Helyszín: Csorba Győző Könyvtár, földszint, Konferenciaterem 1. (Universitas u. 2/A)

Számos kutatás és hétköznapi tapasztalat igazolja, hogy idegrendszerünk hatékonyan alkalmazkodik a környezet változásaihoz. Habár ez a hihetetlen flexibilitás általában segíti a túlélést, néha a visszájára fordulhat, és akár mentális zavarok kialakulásához is vezethet. A digitalizáció soha nem látott mértékben változtatta meg az életünket, miközben óriási kihívások elé állította az embert. És tette mindezt olyan gyorsasággal, amit korábban elképzelni sem tudtunk. Első ránézésre a „digitális ember” remekül alkalmazkodott ehhez a változáshoz, a számítógépek és az internet nagyban megkönnyítik az életünket. Bizonyos jelenségek vizsgálatából és epidemiológiai adatokból azonban arra következtethetünk, hogy az átállás nem volt tökéletes, a jövőt bejósolni pedig lehetetlen. Az előadásban bemutatásra kerülnek a túlzott internethasználat és idegrendszeri következményei, valamint az online-függőségeink (pl. túlzott közösségi média használat, online játékfüggőség) kialakulásának mechanizmusa és a netfüggőséggel kapcsolatos téves hiedelmek is.
Az internet egyik nagy veszélye az internetes zaklatás (cyberbullying, online bántalmazás, elektronikus zaklatás). A médiában, interneten egyre többet olvashatunk a jelenségről, következményeiről, azonban a köztudatban nagyon sok téves információ él az internetes zaklatással kapcsolatban: például megjelenik az áldozat hibáztatása, a bántalmazás
elbagatellizálása, jogszerűsítése is. Az előadás célja ezeknek a sztereotípiáknak a csökkentése, valós információk átadása, hiszen mindez szükséges ahhoz, hogy a mindennapi életben felismerjük, ha internetes zaklatás tanúi vagyunk, illetve, hogy tudjuk, mit tudunk tenni, ha valaki ilyen problémával fordul hozzánk.

Címkék
Későbbi hírek

© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc