A 160 éve született Giacomo Puccini Operáinak DVD-i Zeneműtárunkban

     Mint már a címből is kiderülhetett, mostani rendhagyó lemezajánlónkban, vagy hivatalosan, dokumentumajánlónkban a zenetörténet egyik legnépszerűbb operaszerzőjének, a 160 éve, 1858. december 22-én az olaszországi Luccában született és 1924. november 29-én Brüsszelben elhunyt Giacomo Puccininek operáiból a Csorba Győző Könyvtár Zeneműtárában található DVD-iből nyújtunk át válogatást.

     Puccini családjában dédapjáig visszamenőleg kiváló zeneszerzőket találunk, akik közül apja kiváló orgonaművész és operaszerző is volt, nagyja pedig öt operát is komponált, dédapja pedig egyházi kompozíciói révén volt ismert korában, még II. József halálára is írt egy rekviemet. Nem csoda tehát, hogy Giacomo Puccini bár fiatalkorában írt szimfonikus műveket, Capriccio sinfonico, Preludio sinfonico, egy elégikus hangvételű vonósnégyest Krizantémok címmel, melyet zenekaron is játszanak, s egy máig gyakran előadott misét, melyet hatalmas Glória tételéről a „Messa di Gloria” címet kapta, mégis Puccinit ma elsősorban operaszerzőként tartja számon a zenetörténet.

     Puccini – ha a 3 részes Triptichon operáit önállóan tartjuk számon – tizenkét operát írt, pontosabban az egyiket, A fecskét operettként jelöli maga a szerző is, s ezek közül még a fiatalkoriak is ott vannak a világ operaszínpadain, talán egyedül az első, a Le Villi (A lidércek) az, ami csak nagyon ritkán hallható. Ezért is nagyon örvendetes, hogy a tervek szerint 2019. április 2-án a Pannon Filharmonikusok pécsi, de lehet, hogy magyarországi bemutatóként előadják a művet.

     Puccini operái közül, a sorozatot nyitó, 1884-ben bemutatott Le Villi az egyetlen, melyről nem áll rendelkezésünkre egyetlen DVD-lemezfelvétel sem.

     Puccini második operája, a Ferdinando Fontana librettójára 1887-ben-komponált és 1889-ben bemutatott Edgar azonban már megvan a Csorba Győző Könyvtár Zeneműtárában, s nem is akármilyen DVD-n. A Torinói Regionális Színház 2008-as előadásának élő felvételén a címszerepet a Plácido Domingóhoz hasonlóan baritonból világhírű tenorrá lett José Cura énekli, Fidelia (beszélő név: „Hűség”) az olasz szoprán, Amarilli Nizza, Tigrana („Nősténytigris”) szerepében az orosz mezzoszoprán, Julia Gertseva énekel, míg Frankot az olasz bariton, Marco Vratogna alakítja.

     Az 1893-ban bemutatott, és első világhírű Puccini opera, a Luigi Illica szövegkönyvére készült Manon Lescaut négy egészen kiváló előadásban is megvan könyvtárunkban. Az első, az 1980-as évadból, a New York-i Metropolitan előadását rögzítette, s benne a világhírű olasz szoprán, Renata Scotto énekelte a címszerepet, partnere a világhírű spanyol tenorista Plácido Domingo volt, a karmester pedig James Levine.

     Az 1983-ban megjelent újabb Manon Lescaut DVD a Londoni Cocent Garden előadását osztja meg a Puccini rajongókkal, s rajta az új-zélandi szoprán, Kiri Te Kanawa énekli a címszerepet, Des Grieux lovag ismét Plácido Domingo, a karmester Giuseppe Sinopoli.

     A Flamand Opera 1991-es Manon Lescaut felvétele után, mint napjaink egyik legjobb párosának előadását, a az idén 39 esztendős világhírű lett szoprán, Kristine Olpolais és a német sztártenor, Jonas Kaufmann, 2016-ban megjelent, Londoni Covent Gardenbeli Manon Lescaut előadásának DVD-jét kell kiemelnünk, melyet az olasz Antonio Pappano vezényel.

     Puccini 1896-ban bemutatott, s talán egyik legnépszerűbb operájának, a Bohéméletnek a felvételei közül az egyik legendás, Franco Zeffirelli által rendezett és filmre vitt, 1965-ös Milánói Scala előadásét ajánljuk megtekintésre, vagy Zeneműtárunkból való kikölcsönzésre. A lemezen olyan világnagyságok énekelnek, mint a „3 tenort” is pályáján elindító kiváló olasz szoprán, a fiatal Mirella Freni, partnere ebben az előadásban, a 10 éve elhunyt kiváló olasz lírai tenor, Gianni Raimondi, Marcello pedig az olasz baritonok rangidőse, az idén 94 éves (!) Rolando Panerai.

     Puccini egyik dramaturgiailag legtökéletesebbnek tartott operája, az 1900-as Tosca librettóját is a Bohéméletet és a Pillangókisasszonyt is jegyző Luigi Illica és Giuseppe Giacosa szerzőpáros írta. Zeneműtárunkban egy 2001-es különleges szabadtéri előadás felvétele is megtalálható, melyben az olaszországi Bariban található Arena della Vittoria, azaz Győzelmi Arénában, a világhírű olasz karmester Giuseppe Patané lánya, a kiváló szoprán, Francesca Patané énekli a címszerepet, Cavaradossi José Cura, Scarpia pedig az akkor 66 éves olasz sztárbariton, Renato Bruson, a karmester pedig a Pécsett is fellépett, kiváló olasz operakarmester, Pier Giorgio Morandi.

     Puccini egyik legszebb és legérzékenyebb lelkületű, 1904-ben komponált operáját, a nálunk Pillangókisasszony címen ismert Madama Butterfly-t – a cím valójában Pillangóasszonyt jelent – egy legendás, eredetileg is operafilmnek készített felvételről tudjuk ajánlani a Csorba Győző Könyvtár Zeneműtárának minden Tisztelt Olvasója, Zene- és Operabarátja figyelmébe. Az 1974-ben Berlinben lezajlott forgatás rendezője a világhírű francia operarendező, Jean-Pierre Ponelle volt, a Bécsi Staatsoper kórusát és a Bécsi Filharmonikus zenekart Herbert von Karajan vezényelte, a címszereplő a szuper érzékeny olasz lírai szoprán, Mirella Freni volt, Pinkerton Plácido Domingo, Suzuki pedig az egyik legjobb német mezzoszoprán, Christa Ludwig volt.

     A Pillangókisasszonyt 6 évvel később követő, „vadnyugati” témát feldolgozó, A Nyugat lánya (La Fanciulla del West) című, 1910-ben New Yorkban bemutatott Puccini operát egy 1992-es felvételről találhatják meg Zeneműtárunkban DVD-n. A New York-i Metropolitan operabeli előadás címszereplője az 1946-ban született amerikai szoprán Barbara Daniels, Dick Johnson alakítója Plácido Domingo, Jack Rance szerepét pedig az amerikai sztárbariton, Sherill Milnes énekli, a karmester, az egyik legtöbb válogatáslemezt készítő, amerikai Leonard Slatkin, a produkció művészeti vezetője James Levine volt.

     Az 1917-ben bemutatott La Rondine, azaz A fecske című művét maga Puccini nevezte operettnek, mégis találhatunk benne nagyon szép, mondhatni operai kvalitású részleteket is. A Velencei La Fenice operaházban tartott előadás 2008-as DVD felvételén ugyan kevéssé ismertek az énekesek, Magdaként Fiorenza Cedolins szopránt, Ruggeroként Fernando Portari tenort hallhatjuk, talán az előadást vezénylő Carlo Rizzi neve lehet még a legismertebb a magyar közönségnek is, mégis érdemes meghallgatásra-tekintésre ez a Puccini különlegesség is.

     Az 1918-ban három egyfelvonásos operából, A köpeny, Angelica nővér, Gianni Schicchi,  összeállított Triptichont (Il Trittico) egy olyan, a Milánói Scalában készült felvételről tudjuk Tisztelt Olvasóink figyelmébe ajánlani, melynek magyar közreműködője is van. A köpenyben ugyanis a világhírű olasz bariton, Piero Cappuccilli partnere Sass Sylvia volt, az Angelica nővér címszerepét az angol szoprán, majd mezzoszoprán énekesnő, Rosalind Plowright énekelte, a Gianni Schicchi címszerepét pedig a kiváló spanyol bariton, Juan Pons alakította.

     Puccini utolsó, 1921-24 között komponált, Franco Alfano által befejezett operája, a Turandot három különleges felvételről is megtekinthető és hallgatható a Csorba Győző Könyvtár Zeneműtárában. Az első, a New York-i Metropolitan Franco Zeffirelli rendezte, legendás 1988-as előadása, melynek címszereplője Marton Éva volt, partnere Kalafként Plácido Domingo, Liu a az amerikai szoprán, Leona Mitchell, Timur pedig a kiváló amerikai basszus, Paul Plishka volt, az előadást James Levine vezényelte.

     A következő Turandot felvétel 1999-ben, mondhatni eredeti helyszínen, Tiltott Városban – The Forbidden City of Beijing – készült, a két főszereplő Giovanna Casolla Nápolyban született olasz szoprán és a lettországi orosz származású, 2008-ban 51 évesen elhunyt tenor, Szergej Larin volt. A Firenzei Maggio Musicale Ének- és Zenekara, valamint a Pekingi Táncakadémia közreműködésével lezajlott előadást a világhírű indiai karmester, Zubin Mehta vezényelte.

     Az utolsó, de egészen káprázatos Turandot előadást is az idén 95 éves (!) olasz rendező, Franco Zeffirelli rendezte, még pedig 2010-ben, és a Veronai Arénában. A címszereplő a kiváló orosz drámai szoprán, Maria Guleghina volt, Kalaf szerepét a 2011-ben, 43 évesen, motorbalesetben elhunyt kiváló olasz tenorista, Salvatore Licitra énekelte

     A 160 éve született Giacomo Puccini a Csorba Győző Könyvtár Zeneműtárában megtalálható operáinak DVD felvételeit röviden bemutató ajánlónk zárásaként két opera a youtube megosztón is megtalálható felvételét osztjuk meg Tisztelt Olvasóinkkal: az Edgartt Jusé Curával a címszerepben és a Pillangókisasszonyt, Mirella Frenivel és Plácido Domingoval, Herbert von Karajan vezényletével

Fotó: internet

Kovács Attila

Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc