Zenei csemegék Pécsről – Koncert és emlékezés a 80 éve született Gyermán Istvánra

        Koncerttel és emlékező beszélgetéssel tiszteleg egykori Liszt-díjas koncertmestere, Gyermán István hegedűművész emléke előtt születésének 80. évfordulója alkalmából a Pannon Filharmonikus Zenekar január 27-én, szombaton délután fél 5-kor a Kodály Központ földszinti előadótermében, majd pedig este 6-tól a Kodály Központ hangversenytermében. Özvegye, Gyermánné Vass Ágnes Liszt-díjas hegedűművész, lányuk Gyermán Júlia hegedűművész, Kokas Katalin hegedűművész ezúttal mint brácsás, Deák Márta hegedűművész, a pécsi zenekar koncertmestere és Kristóf Réka szoprán, a Virtuózok 2017-es évadának győztese ad elő, Mozart, Bach és Richard Strauss művekből álló, Gyermán Istvánra emlékező programot.

         Gyermán István hegedűművész 1938. január 9-én született a Hajdú-Bihar megyei Kokadon.

        Tanulmányait Békéstarhoson kezdte és a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában folytatta, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Katona Béla és Zathureczky Ede növendékeként szerzett művész-tanári oklevelet. A magyar hegedűiskola világhírű mesterének egyik utolsó magyarországi tanítványa volt Gyermán István, aki 1967-88 között működött Pécsett, mint főiskolai tanár és a Pécsi Filharmonikus Zenekar – a későbbi Pécsi Szimfonikus Zenekar – koncertmestere, aki emellett Magyarország valamennyi jelentős koncertpódiumán és több európai országban is koncertezett, mint az Országos Filharmónia szólistája.

          Gyermán Istvánt művészi és tanári munkásságáért 1977-ben Liszt Ferenc -díjjal tüntették ki.

1988-89-ben Finnországban, 1989-90-ben Görögországban tanított és koncertezett. 1990. február 20-án Görögországban, Thesszalonikiben hunyt el.

         A tanítványok százait kiváló hegedűssé és emberré nevelő Gyermán István leghíresebb növendékei a hegedűművészből világhírű karmesterré lett Ligeti András, a kamarazenei növendék, világhírű zongoraművész Jandó Jenő és a most Németországban élő Nikos Ormanlidis voltak, de természetesen felesége, Gyermánné Vass Ágnes és lánya Gyermán Júlia hegedűművészi pályájára is meghatározó nagy hatással volt, s kiváló, állandó zongoraművész partnere Bánky József volt.

            Gyermán István hegedűművészi pályájának középpontjában a romantika és a 20. századi zene állt, de Bach, Händel, Mozart és Beethoven alkotásait is szívesen műsorán tartotta. Gazdag pályájából a pécsi zenekar 1990-ben életre hívott Gyermán István Alapítványa készíttetett dupla CD-t általam, melyre nagy örömmel válogattam be Paganini, Csajkovszkij, Brahms, Glazunov, Massenet, Kreisler, Debussy, Bartók, Prokofjev műveit, és az általa ősbemutatóként előadott Balassa Sándor Hegedűverseny első tételét. Szerepel még a lemezen Beethoven F-dúr románca a Breitner Tamás vezényelte Pécsi Filharmonikusokkal,  és három koncertrészlet, melyet zongoraművésszé lett tanítványával, Jandó Jenővel adott Beethoven Tavaszi és Brahms G-dúr és A-dúr szonátáiból. A CD meghallgatható és kölcsönözhető a Csorba Győző Könyvtár Zeneműtárában.

            A Pannon Filharmonikusok „Fehéren izzó hegedű” című, Gyermán Istvánra emlékező hangversenyén Mozart Gyermán Istvánnal is megörökített és általa nagyon szeretett E-dúr adagiója, és hegedű-brácsás Sinfonia concertantéja hangzik majd fel az első részben, utána Vajda János Violini No.2 című műve ősbemutatóként, ezt Bach kéthegedűs d-moll versenyműve követi, míg a koncertet Richard Strauss egyik dalában hegedűszólós Négy utolsó éneke zárja majd.

           A szólisták Gyemánné Vass Ágnes hegedűs, Gyermán Júlia hegedűs, Kokas Katalin brácsás, Kristóf Réka-szoprán és Deák Márta koncertmester, hegedűs lesznek, a Pannon Filharmonikusokat Ligeti András vezényli a január 27-én szombaton este 6-kor kezdődő hangversenyen, melyhez mi most Bach és Mozart kettősversenyeit ajánljuk Yehudi Menuhin, David Ojsztrah és Gidon Kremer felvételeiről.

Fotók: internet

                                                                                                          Kovács Attila

                                               Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc