Sokszínűen izgalmas, műfajokban gazdag októberi pécsi zenei programajánló

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

            Októberi pécsi zenei programajánlónkat egy október 1-én, hétfőn, a Zene Világnapján sorra kerülő hangversennyel kezdjük, melyre a PTE MK Zeneművészeti Intézetének a Zsolnay Negyedben található Liszt Ferenc Hangversenytermében kerül sor este 6-tól.

A „Le Melodie dell’Opera” (Az opera melódiája) című műsorban két kiváló, Pécshez szorosan kötődő operaénekes házaspár, Kriszta Kinga szoprán és Horváth István tenor, a Magyar Állami Operaház művészei, valamint Ócsai Annamária mezzoszoprán és Bognár Szabolcs bariton adnak elő népszerű, vagy kevésbé ismert operarészleteket, Horváth Judit zongorakíséretével.

            Október 2-án, kedden este fél 8-kor a Pécsi Bazilikában kerül sor a Filharmónia Magyarország Angster bérletének következő hangversenyére, melyen Szamosi Szabolcs orgonaművész, a Filharmónia vezetője és a kiváló népzenei hegedűs, Pál István „Szalonna” ad különleges műsort, mely komolyzene és népzene ötvözetét kínálja.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

            Október 3-án, szerdán este 6-kor a Pécsi Művészetek és Irodalom Házában kerül sor a Liszt Ferenc Társaság pécsi tagozatának hangversenyére, melyen a Zeneakadémia idén épp 100 éve elhunyt alelnöke, Verebi Végh János (1845-1918) emléke előtt tisztelegnek dalai és zongoraművei előadásával Tatai Nóra és Tarjányi Tamás ének- és Szabó Ferenc János zongoraművész. Most utóbbi, Pécsről elszármazott zenetörténész és zongoraművész előadásában ajánlunk egy ritkábban hallható Liszt-zongoraművet, illetve az általa Pécsett előadásra kerülő egyik Végh János Liszt-átirat, a Valse de concert eredetijét..

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

            Október 4-én, csütörtökön este 7-kor egy különleges lengyel koncertre kerül sor a Kodály Központban, ahol a Pannon Filharmonikusok bérletében, a világhírű lengyel zongoraművészről elnevezett Arthur Rubinstein Filharmonikusok lépnek fel a Pécsett már többször járt Pawel Prrzytocki vezényletével. Műsorukon Alexandre Tansman (1897-1986) zongoraművész-zeneszerző

           Négy lengyel tánc című 1931-ben komponált zenekari művét, Frédéric Chopin e-moll zongoraversenyét és a modern lengyel zene a mi Bartókunkhoz és Kodályunkhoz hasonlítható nagy mestere, Karol Szymanowski (1882-1937) 1909-ben komponált 2. B-dúr szimfóniáját adják elő, a zongoraszólista Ingolf Wunder lesz.

            S most egy ajánlat „házunk tájáról”. Október 4-én, csütörtökön este 6-kor a Tudásközpont Konferenciatermében az Országos Könyvtári Napok keretében folytatódik az „Operamesék Hábetler Andrással” című sorozat, melyben a kiváló operaházi baritonista ezúttal is híres operaáriákat és hozzájuk fűzött érdekes történeteket ígér a közönségnek, akik előtt a PTE Művészeti Karának hallgatói lépnek fel. Mi most az egyik 2017-es, az Óbudai Társaskörben megtartott produkció összefoglalójával ajánljuk a mostani operaestet.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

            Október 5-én, pénteken este 7-kor – a 6 órai Prológus beszélgetést követően – a Filharmónia Magyarország Mester-bérletében, a Kodály Központban lép fel Vashegyi György Liszt-díjas karnagy.  A Magyar Művészeti akadémia elnökének két kiváló, Európa-hírű együttese, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus, akik saját szólistáik közreműködésével az „Angyali Mozart” egyházzenéjének világába vezetik el a pécsi közönséget, a Vespera solennes de confessorétól, a Sancta Marián és az Ave verum corpuson át az életműzáró Requiemig.

            Október 6-án, szombaton délután fél 4-kor és 5 órakor a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok Csigaház című, a 3-8 éves korosztálynak szánt utánpótlás-nevelő programjának első interaktív koncertjeire, melyeken Csigabá és Csiganyó, azaz Kiss Szabolcs és Szendrői Zsuzsanna vezetésével hallhatnak mesét a gyerekek. A „fagotterdőben” Dr. Herpay Ágnes, Alessandro Bravin, Hozbor Éva és Haszon Balázs fagottművészek „mesélnek” majd hangszereikkel a kicsiknek, melyhez mi most egy kis ízelítőt három külföldi produkcióval adunk.

            Ugyancsak október 6-án, szombaton délután, 5. órától kerül sor Pécsett, a Művészetek és Irodalom Házában a II. Pécsi Harmonika Fesztiválra, melyen a virtuózok felfedezettjei és harmonikaművészei, Demeniv Mihály, Kiss Péter és Nagy Torma Krisztina lépnek fel, valamint argentin tangó táncosok, illetve opera és operett énekesek működnek közre.

            Egy napot visszaugorva az időben, október 5-én, pénteken este 9-kor indul a Pécsi Est Café októberi zenei kínálata, melyben elsőként a Bérczesi Róbert gitáros-énekes által 2000-ben alapított, népszerű alternatív rock együttes, a Hiperkarma lép fel, előzenekarként a 2004-ben alakult szentgotthárdi Zaporozsec nevű formációval. Másnap, azaz október 6-án, szombaton este 9-től az 1999-ben alakult hardpop zenekar, a Fish! Koncertjére kerül sor, melyet hajnalig tartó buli követ.

            Október 9-én, kedden, délután 4-kor kerül sor a Kodály Központban, a Pannon Filharmonikusok a legkisebbeknek, a tipegőknek és a bölcsődéseknek szóló Babzsák című utánpótlás-nevelő sorozatának idei évadbeli első hangversenyére, melyen Hrubi Zsuzsanna zeneterapeuta moderálásával a Buborék Kvartett Mozart népszerű G-dúr szerenádját, a „Kis éji zenét” adják elő.

            Október 10-én, szerdán este 7-kor a PTE MK Zeneművészeti Intézet a Zsolnay Negyedben található Liszt Ferenc Hangversenytermében újabb nagyszerű kamarakoncertre kerül sor, melyen kiváló német muzsikusok, Thorsten Johanns klarinét- és Diana Ketler zongoraművész ad elő, többek között Weber, Poulenc és Brahms művekből álló, ritkaságnak számító műsort.

            Október 11-én, csütörtökön este 6-kor a Művészetek és Irodalom Házában „Minek nevezzelek?” címmel különleges zenés tárlatvezetésre kerül sor a 19. és 20. századi magyar irodalom világában. A koncerttel egybekötött képzőművészeti kiállításon Magyarországon és külföldön élő tehetséges magyar művészek mutatkoznak be képzőművészeti és zenei alkotásaikkal. Az est folyamán felcsendülnek többek között Kodály Zoltán, Reinitz Béla és Zorándy Zoltán dalai, melyeket nagy magyar költők verseire írtak, illetve néhány saját szerzemény is. Közreműködnek: Zseni Zsuzsa ének, vers; Magyar Bálin ének, vers; Szabó Gabriella Eszter zongora; Zseni Zsigmond fotográfus; Tiszai Viktória képzőművész és Smahó Alexandra tervezőgrafikus.

            Ugyancsak október 11-én, csütörtökön, de már este 9-től a Pannon Filharmonikusok várják első sorban a fiatalokat és az egyetemistákat, „Classical Chill Out” Az elegancia legyen Veled! című és alcímű koncertjükre a Kodály Központba, ahol Kodály Zoltán Galántai táncait, Grieg Per Gynt szvitjének Reggeli hangulatát, Wagner Lohengrinjéből a 3. felvonás Előjátékát, Rimszkij-Korszakov Seherezádéjának első tételét és Adele Skyfall című dalát adják elő, utóbbit Vass András hangszerelésében, Édelmann Szofi énekével.  Az interaktív est moderátora Bősze Ádám lesz, karmestere pedig Vajda Gergely.

            Október 12-én, pénteken este 7-kor a Művészetek és Irodalom Házában Mihályi Éva Pécsről elszármazott kiváló hegedűművész és zeneterapeuta, a Magyar Állami Operaház koncertmestere és

           Narihito Mukeda, Budapesten élő japán zongoraművész ad közös koncertet, melynek műsorán többek között Elgar, Albinoni, Kreisler, Rachmanyinov, Paganini, Massenet, Chopin, Ennio Morricone és Nino Rota muzsikái, valamint Carlos Gardel, Astor Piazzolla és Jakob Gade tangói is felcsendülnek.

            Ugyancsak október 12-én, pénteken, de már este 8-tól és a Zsolnay Negyed E 78-as Termében ad koncertet az idén 75 éves Kossuth-díjas dzsessz-zongoraművész, Szakcsi Lakatos Béla, aki 60 éve muzsikál és egyik alapítója volt a legendás Rákfogó zenekarnak, melynek idén elhunyt gitárosa Babos Gyula volt. Szakcsi Lakatos Béla idei jubileumi turnéján az ő emléke előtt is tisztelegve a kiváló pécsi születésű Fenyvesi Mártont kérték fel gitárosnak, az együttes tagjai még: Fekete Kovács Kornél trombitás, szárnykürtös, Orbán György nagybőgős és Kőszegi Imre dobos.

            S még mindig október 12-e, péntek, de már este 9-től a Pécsi Est Caféban lép fel két szomszédos ország pszichedelikus rockot játszó bandája: a román RoadkillSoda(„Országúti- gyilkos-szóda”), akiktől a Made of Stone (Kőből született) című dalt játsszuk le, míg az ukrán Sinoptik (Együttlátó) együttestől a White Cats (Fehér macskák) című számot ajánljuk pécsi koncertjük elé.

            Másnap, október 13-án, szombaton, este 9-től a budapesti underground hip-hop trió, az Akkezdet Phiai lép közönség elé, akiknek nevében a két k, kortárs költészetet jelent.

            Ugyancsak október 13-én, szombaton este 8 órakor a Zsolnay Negyed E 78-as Termében lép fel a Kollár–Klemencz  László énekes-gitáros által 2002-ben alapított népszerű alternatív zenekar, a Kistehén, akikkel most a 2016-os Fishing on Orfűn adott koncertjüket idézzük fel ajánlásképpen.

            S még mindig október 13-a, szombat, de már a Kodály Központ és ott is két egymással szorosan összefüggő két program. Ugyanis a Pannon Filharmonikusok tavaly útjára indított No Babel sorozata, melyre most is este 6-tól kerül sor, idén összekapcsolódik az ezt követően 7. órától kezdődő Utózönge Bősze Ádámmal című új sorozattal, mely az előző, a 14-18 éves korosztálynak szól, míg ez utóbbi a felnőtteknek, de mindkettőben közös, hogy a Bartók Rádió népszerű műsorvezetője köti össze a felhangzó műveket a maga sajátos humorával. A műsor pedig ezúttal Kodály Zoltán Galántai táncai, Kókai Rezső (1906-1967) Verbunkos szvitjének 4. tétele, a Verbunkos induló, Weiner Leó (1885-1960) I. Divertimentójának első két tétele, a Jó alapos csárdás és a Rókatánc, Bartók Bélától a Román népi táncok és Antonin Dvorák VIII. szláv tánca az Op.46-os sorozatból, a Pannon Filharmonikusokat Vass András vezényli.

            Október 15-én, hétfőn este 7-től a PTE MK Zeneművészet Intézet a Zsolnay Negyedben található Liszt Ferenc Hangversenytermében kerül sor a Muzsikáló családok című sorozat idei évadnyitó hangversenyére, melyen Wiedemann Bernadett, Liszt-díjas operaénekes és fia Pataki Bence operaénekes, valamint Wiedemann Judit operaénekes, az Operaház énekkari művésze és Virág Emese zongoraművész közös hangversenyére kerül sor.

            Október 16-án, kedden este 7-kor a Kodály Központban kerül sor egy rendkívül izgalmas koncertre, melyen Balázs János zongoraművész és a kiváló népzenei és crossover hegedűművész, Lajkó Félix adnak elő közösen improvizációkat több stílust is körbejárva.

            Harmadik évadát kezdi a Pannon Filharmonikusok Művészbejáró című kamarazenei sorozata, melyre a Kodály Központ Kocsis Zoltánról elnevezett próbatermében kerül sor. Az idei első hangversenyt október 18-án, csütörtökön este 7-kor tartják a zenekar muzsikusai, akik Deák Márta és Endrei Eszter hegedűsük, valamint Varga Ferenc kürtös vezetésével többek között Schubert A Halál és a lányka alcímű vonósnégyesének 1. és 2. tételétt, Kerry Turner 5 kürtre írt kompozícióját, Peter Warlock Capriol szvitjét és Johannes Brahms kürt-trióját is előadják.

            Október 19-én, pénteken este 7-kor az egyik legkeményebb hardcore bulira kerül sor Pécsett a Pécsi Est Caféban, ahol a Dirty Dawn, a Counter Clockwise, a PMA, azaz a Positive Mental Attitude, a Lastmanstanding és a Generation Impasse gondoskodik a felfokozott hangulatról. Másnap, október 20-án, szombaton este 10-től is egy fergeteges buli várja a 10 éves Pécsi Est Caféba látogatókat, a pécsi Space Inhalerz formáció és a londoni Modestep közreműködésével.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

            Október 21-én, vasárnap este 7-kor kerül sor a hónap legnagyobb komolyzenei és operai eseményére, amikor is Filharmónia Magyarország Mester-bérletében lép fel a 6 órai Prológus után, a Kodály Központban, a Magyar Állami Operaház társulata, amely Pécsi bemutatóként adja elő az idén 160 éve született Giacomo Puccini (1858-1924) legnagyobb szabású, grandiózus operáját, a Turandotot Szabóki Tündével a címszerepben, és  Kovácsházi Istvánnal, mint Kalaf.  Liu Sáfár Orsolya lesz, míg Timur Rácz István, a karmester pedig Medveczky Ádám. Mi most Plácido Domingo, Ghena Dimitrova, Katia Ricciarelli 1983-as, Lorin Maazel vezényelte és Franco Zeffirelli rendezte előadásában ajánljuk meghallgatásra-tekintésre Puccini remekét.

            Nemzeti Ünnepünkön, Október 23-án, kedden este 7-kor a Kodály Központban ingyenes – de előzetes regisztrációhoz kötött – koncerten lép fel a kiváló világzenei páros, Herczku Ágnes énekes és Nikola Parov gitáros, hegedűs, énekes és a Banda, akik továbbra is a magyar és a a szomszéd népek zenéjének világzenei szintézisével aratnak sikert szerte a nagyvilágban. Olyannyira, hogy Herczku Ági Bandázom című lemeze két hónapig szerepelt a világ legrangosabb világzenei listáján és a két legrangosabb világzenei szaklap is elismerő kritikát jelentetett meg a lemezről.

            Október 25-én, csütörtökön este 7-kor a PTE MK Zeneművészeti Intézetének Liszt Ferenc Hangversenytermében az intézet nívódíjasainak gálahangversenyére kerül sor, így Jana Skvarková zongoraművész és a Professzor Dr Lakner Tamás vezette Pécsi Egyetemi Kórus produkcióit hallhatják majd az érdeklődők. Az ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött koncertet Dr. Stefan Sedlicky vezényli, aki az intézet művészeti hete folyamán a kortárs szlovák kórusrepertoárral ismerteti meg a hallgatókat, így alapvetően ebből a repertoárból adnak ízelítőt a koncerten, kiemelten is Ivan Hrusovsky (1927-2001) műveiből.

            Október 26-án, pénteken este 7-kor a Kodály Központban kerül sor a Voisingers Produkció idei Kórus-Jam-jére, melyen a következő kórusok vesznek részt: a Wing Singers Gospel, a Cantissimo Pécs, a mohácsi Trillák Kórus; a babits Kamarakórus; a Voisingers Produkció és a budapesti HAB Kórus, mely egy Clever pop kórus, hangszálakra, a capella 14 főre, vezetője Németh Miklós, míg a többi pécsi együttesé Balásy Szabolcs.

            Ugyancsak október 26-án, pénteken este 7-től, de már a PTE MK Zeneművészeti Intézet Liszt Ferenc Hangversenytermében kerül sor a kamarazenei sorozat újabb hangversenyére, melyen a Weimari Liszt Ferenc Zeneakadémia két professzora, Jörg Brückner kürt- és Cora Brückner-Irsen zongoraművész ad elő főként francia és német szerzők műveiből összeállított műsort, melyben Paul Dukas Villanelléje, Paul Hindemith Szonátája, Robert Schumann 3 románca és Brahms Szonátája is szerepel.

            S még mindig október 26-a, péntek, de már este 9 és a Pécsi Est Café, ahol az egyik legsikeresebb hazai, elektronikus zenét játszó koncertzenekar, a Brains lép fel, vendég elő-zenekaruk a Jetlag lesz, míg fél 12-től a Teheránban született, de már régóta Magyarországon élő Lotfi Begi szórakoztatja a nagyérdeműt. Másnap, október 27-én, szombaton este 9-től az első lemezét 2013-ban kiadó Elefánt zenekar lép fel a Pécsi Est Caféban, akiknek vendég elő-zenekara az Analóg Balaton nevű duó lesz majd.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

              Október 31-én, szerdán, a Reformáció emléknapján tartja az „elhunytak emlékének” ajánlott hangversenyét a Pannon Filharmonikusok együttese. Az este 7-kor a Kodály Központban kezdődő programban egyetlen hatalmas oratórikus remekmű, Giuseppe Verdi Requiemje szerepel, melyet a Magyar Állami Operaház Énekkara mellett kiváló szólisták, Kolonits Klára, Szántó Andrea, Kovácsházi István és Gábor Géza közreműködésével ad elő a pécsi zenekar, a karmester Bogányi Tibor lesz.

 

Fotó: internet

                                                                                                          Kovács Attila

                                                           Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc