Sokszínű novemberi zenés kavalkád Pécsett

Sokszínű novemberi zenés kavalkád Pécsett

kep1

Rendhagyó módon a novemberi pécsi zenei programok kínálatát a könnyűzeneiek legsűrűbb helyszínével, a Pécsi Est Caféval kezdjük, mely több mint egy tucat, pontosan 13 napra kínál programot, így most kivételesen ezek együttes felsorolása nyitja ajánlónkat.

pecsiest

November 1-jén, csütörtökön este 9-kor az ír punk kocsmazenét játszó miskolci Paddy and the Rats nyitja a sort, akiknek vendége a szintén miskolci Z!enemI lesz. Másnap, november 2-án, pénteken a székesfehérvári beat-rock-pop-soul csapat, a Blahalouisiana lép fel a Pécsi Est Caféban, vendégként a The Bluebay Foxes-zal. November 3-án, szombaton este 9-kor az 1995-2016 között működött hardrock-metál csapat,a most két koncertre újra összeállt Blind Myself lép fela főváros után a Pécsi Est Caféban. November 9-én, pénteken ugyancsak itt rendezik meg az újabb Random Trip koncertet, melyben többek között hallható lesz Járai Márk a Halott Pénzből és Tóth Vera is.

Másnap, november 10-én, szombaton este a népszerű multiistrumentalista, Szabó Balázs és Bandája lép fel a Pécsi Estben, vendégeik a Záhonyból érkező magyar-orosz dalszerző testvérpár, Muzsik és Volkova lesznek. Este fél 12-től pedig a Budapesti Nightlife Awards-on már másodszor a Legjobb Partiszervező Csapat címét elnyert Next Level formáció gondoskodik a jó hangulatról. November 16-án, pénteken este a 2005-ben alakult népszerű reggae és hiphop csapat, az Irie Maffia lép fel a Pécsi Est Caféban, másnap november 17-én, szombaton este pedig a budapesti underground együttes, a Trillion ad koncertet este 9-től, két vendéggel, a szintén fővárosi Satelles-szel és a pécsi Longbonggal. November 23-án, pénteken a 2002-ben alakult népszerű rock, punkrock formáció a Supernem lép fel a Pécsi Estben, előzenekaruk lesz a Kies és a pécsi Junkie Jack Flash. Másnap, november 24-én, szombaton este 9-kor a kiváló fővárosi pszichedelikus rock csapat, az Ivan and the Parazol lép fel a Pécsi Est Caféban, előzenekaruk a 2006-ban Mezőtúron alakult alternatív csapat, a Kosztolányi Dezsőtől nevet választó Esti Kornél lesz. A hónap zárásaként, november 30-án, pénteken este 8-tól lép a közönség elé, a hiphop egyik legnagyobb sztárja, az amerikai Grandmaster Flash, akinek nevéhez fűződik minden idők egyik legfontosabb rap száma, a The Message.

Most íme egy kis ízelítő a hónap kínálatából, klipekben!

habana

Folytatva a „könnyűzenei” koncertek sorát, november 3-án, szombaton este 7-kor a Kodály Központban lép fel a latin-amerikai zene világjáró kubai csapata, a Habana Social Club, mely a Pécsett is járt Buena Vista Social Club 2014-es megszűnése óta vált a műfaj meghatározó formációjává. Mostani fellépésükre a Stars of the Tropicana közreműködésével kerül sor, s a műsor címe Fiesta Cubana, azaz Kubai ünnep. Mi most 3 évvel ezelőtti bemutatkozó koncertjüket idézzük.

Másnap, azaz november 4-én, vasárnap délután 4-kor a PTE ÁOK Szigeti úti Aulájában lép fel a gyerekek és a családok egyik kedvence, Halász Judit, míg este 7-től a Kodály Központban ad koncertet Zorán, aki korábbi fellépései alkalmával annyira megkedvelte a helyszínt és a pécsi közönséget, hogy műsorának azt az egyszerű címet adta, hogy: Ti kértétek.

November 7-én, szerdán este 6-kor a Művészetek és Irodalom Házában a Liszt Társaság Pécsi Csoportjának rendezvényeként a 88 éves kiváló pécsi zongoraművész, Pécs Díszpolgára, Bánky József ad koncertet.

Ugyancsak november 7-én, szerdán este 7-kor egy különleges dobkoncertre kerül sor a Kodály Központban, ahol az idén 25 éves japán YAMATE Társulat mutatja be Drummers of Japan (Japán dobosai) című műsorát, melyben a japán dobot, a Taikót és annak mítoszát mutatják be, látványos show elemekkel ötvözve.

kep4

November 8-án, csütörtökön este 7-kor Együtt kerek a világ címmel a Kerek Világ Alapítvány jótékonysági koncertjére kerül sor a Kodály Központban, ahol a magyar dzsesszélet egyik ikonikus zongoristája, Sárik Péter és triója lép közönség elé, Barabás Lőrinc trombitaművésszel és Falusi Mariann énekessel.

November 8-án, csütörtökön este 8-kor a Zsolnay Negyed E 78-as Termében, a Metronóm Jazz Klub keretében lép fel az egyik rendkívüli tehetségű, fiatal magyar dzsesszzongorista, a Pécsett született, majd Nagykanizsán és Grazban tanult, Bécsben diplomázott, Gayer Mátyás, aki már többször bejutott a Montreaux-i Jazz Fesztivál döntőjébe, s akinek társai, Hofecker Mátyás bőgős, és a trió sztárvendége, az amerikai jazz-dobos, Pete Van Nostrand. Vendégként pedig az Ausztriában és Magyarországon a legkeresettebb jazz-trombitások közé tartozó Hofecker Dániel lép fel a trióval.

kep5

Másnap, november 9-én, pénteken este 7-kor egy különleges koncertre kerül sor a Művészetek és Irodalom Házában, ahol Elsa Davies hegedűs, énekes és Ceri Owen-Jones walesi hárfás, énekes duója lép fel.

kep6

Aki kevésbé lágy zenére vágyik ezen a napon, annak november 9-én, pénteken este 8-ra a Zsolnay Negyed e 78-as Termébe érdemes ellátogatni, ahol a népszerű Hooligans együttes ad koncertet, előzenekaruk pedig a Minds lesz. Mi most a Hooligans legutóbbi klipjével ajánljuk őket.

November 10-én, szombaton este 8-kor ugyanitt, azaz az E 78-as Teremben már a fennállásának 25 éves jubileumát ünneplő Anima Sound System ad koncertet, mint a hazai elektronikus tánczenei stílus egyik legjobb csapata. Mi most a 2016-os Fishing on Orfű koncertjükkel ajánljuk a mostani koncertjüket.

Múlt hónapban a Pécsi Harmadik Színházban már hallhatta a közönség a Nuntius együttest, amelyik főként Tom Waits dalokat ad elő. Nos, ezúttal november 10-én este 7-kor a Művészetek és Irodalom Házába várják a Tom Waits dalok átiratait és feldolgozásait kedvelőket az együttes tagjai:

Gergin Árpád gitár, ének, próza, Hoffmann László nagybőgő, vokál, Dívják László ütős hangszerek, vokál, Pusztai Hajnalka ének és Eglesz Kálmán billentyű, vokál.

kep7

November 11-én, vasárnap este 7-től a Kodály Központban kerül sor a Filharmónia Magyarország Mester-bérletének újabb hangversenyére, melyen a Takács–Nagy Gábor vezényelte Budapesti Fesztiválzenekar Mozart K.318-as G-dúr szimfóniáját, Richard Strauss 1. kürtversenyét, Joseph Haydn: A lakatlan sziget című operájának nyitányát és 52-es sorszámú c-moll szimfóniáját adja elő, Bereczky Dávid kürtművész közreműködésével.

November 13-án, kedden délután 4-kor kerül sor a Pannon Filharmonikusok Babzsák című a 3 év alatti gyermekeknek meghirdetett utánpótlás-nevelő programjának újabb hangversenyére, melyen Hrubi Zsuzsanna zeneterapeuta moderálásával és a Buborék Kvartett közreműködésével Mozart 80-as Köchel-jegyzék számú G-dúr vonósnégyesét hallhatják a legifjabb zenebarátok és kísérőik.

Ugyancsak november 13-án, kedden este, de már fél 7-től és a PTE MK ZMI a Zsolnay Negyedben található Liszt Ferenc Hangversenytermében kerül sor egy kínai ifjúsági zenekar, a Pekingi Központi Konzervatórium Ifjúsági Nemzeti Zenekarának ingyenes (!) hangversenyére.

Másnap, november 14-én, szerdán este 7-kor ugyanitt, a Liszt Ferenc Hangversenyteremben

Thomas Demenga német csellóművész szólóestjével folytatódik a PTE MK Zeneművészeti Intézetének kamarakoncert sorozata, melyben Bach G-dúr szvitje után a 100 éve született német zeneszerző, Bernd Alois Zimmermann (1918-1970) az 1960-as évek elején komponált szóló csellószonátáját adja elő a kiváló német csellista.

November 15-én, csütörtökön este 7-kor a Kodály Központban lépnek fel a Pannon Filharmonikusok és Örökös Tag címmel elismert egykori angol vezetőkarmesterük, Howard Williams vezényletével. Az idén 100 éve született Leonard Bernstein (1918-1990) 1955-ben komponált Candide nyitányát és 1956-os Szerenádját adják elő, utóbbit a venezuelai hegedűművész, Giovanni Guzzo szólójával, a koncert második felében pedig az angol későromantika nagy mestere, Sir Edward Elgar (1857-1934) 1911-ben a szerző vezényletével bemutatott 2. szimfóniáját adják elő.

„Az örökifjú Chopin” címmel Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművész és a Pécsi Balett adnak különleges koncertet november 16-án, pénteken este 7-kor a Kodály Központban, ahol kisebb örökzöldek mellett olyan remekművek is elhangzanak majd, mint a g-moll ballada, az Andante spianato és nagy polonéz, vagy a Lisztéhez mérhető h-moll szonáta.

És most „házunk tájáról”: „Zenés esték a Tudásközpontban” című sorozatunkban, november 17-én, szombaton délután 5 órakor a Csorba Győző Könyvtár Konferenciatermében Filákovityné Verőci Alexandra és Tillai Tímea tanítványainak koncertjére kerül sor, ahol a mohácsi Schneider Lajos AMI, valamint a Pécsi Tillai Tímea Énekstúdió növendékei közreműködnek.

S még mindig november 17-e, szombat, de már 18. óra és a helyszín az Expo Center, ahol az Ámokfutók, a Groovehouse, a Kozmix, a Happy Gang, Mr. Rick, az Ufo együttes és a TNT zenekar közreműködésével rendezik meg az I. Pécsi Retro Fesztivált, a ’90-es és a 2000-es évek magyar zeneiből.

kep8

November 22-én, csütörtökön este 7-kor a PTE MK ZMI a Zsolnay Negyedben található Liszt Ferenc Hangversenytermében Szokolay Balázs Liszt-díjas zongoraművész Schubert és Cesar Franck művekből álló hangversenyével folytatódik a kamarakoncert-sorozat, s többek között Schubert Wanderer fantáziája és Franck Prelűd, korál és fúgája is felhangzik majd.

kep9

„Itt van az ősz, itt van újra”, – s ilyenkor eljön az ideje annak, hogy az egyik legnépszerűbb magyar alternatív rock együttes, a Quimby színházba, illetve pódiumokra vonuljon és előadja népszerű Quimby Teátrum sorozatának egy újabb darabját, melyre most Pécsett, november 22-én, csütörtökön este 7-kor, a Kodály Központban kerül sor.

kep10

magyar rockzene egyik ikonikus alakja, Rudán Joe egy jeles, majdnem kerek évfordulóhoz érkezett. 55. születésnapja alkalmából most, november 23-án, pénteken este 8-kor Pécsett, a Kodály Központban lép fel. A kétszer 55 perces műsorban fellép a Szívhúrosok zenekar és brass band, az Atilla Fiai Társulat énekesei, Varga Miklós, Kalapács József, Tóth Reni és Mr. Basary, valamint a Rudán Joe Band tagjai: Tóth László, Gyenes Attila, Matus Péter, Gyenes Máté, Gál Péter és Makovics Dénes.

November 24-én, szombaton, délután fél 5-kor ugyancsak a Kodály Központban kerül sor a Pannon filharmonikusok Csigaház című, az ovisoknak szánt, Tündértánc című, utánpótlás-nevelő zenei eseményére, melyen Csigabá, azaz Kiss Szabolcs és Csiganyó, azaz Szendrői Zsuzsanna vezetésével, Lakatos Ida hárfa és Sóvári Zsuzsanna fuvola közreműködésével élvezhetik a muzsika szépségeit a kicsik és kísérőik.

Különleges, ingyenes (!) dzsesszkoncertnek lehetnek fül- és szemtanúi azok, akik november 25-én, vasárnap este 7-kor ellátogatnak a Zsolnay Negyed E 78-as Termébe, ahol a metronóm Jazz Klub keretében a német Meyer Bros gitáros-basszusgitáros duó, Peter és Bernhard lép fel, két kiváló amerikai muzsikussal, Jim Black dobossal és Wanja Slavin szaxofonossal alkotott Other Animal (Más állat) nevű együttesükkel, s mutatják be tavaly felvett, idén megjelent lemezük programját.

kep11

S most ismét házunk tájáról! November 26-án, hétfőn este 6-kor a Csorba Győző Könyvtár Zeneműtára szervezésében mutatja be a Tudásközpont konferenciatermében Dr. Varga Ildikó zenetörténész „Richard Wagner, Magyarország és a magyarok, 1842-1924” című új könyvét.

„Itthon vagyunk” címmel anya és lánya, Petrás Mária és Petrás Alina dalestjére kerül sor november 29-én, csütörtökön este 6-kor Pécsett, a Művészetek és Irodalom Házában. Mi most a keramikusként is ismert két művész közül a népdalénekesként rendkívüli népszerűségre szert tett Petrás Mária, két, a Muzsikás együttes koncertjein készült felvételét ajánljuk meghallgatásra.

Novemberi ajánlónkat a Bogányi Tibor vezényelte Pannon Filharmonikusok november 29-én, csütörtökön este 7-kor kezdődő Kodály Központbeli koncertjének ajánlójával zárjuk. A koncert első felében Mendelssohn g-moll zongoraversenyét Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész adja elő, míg a koncert második felében Pécsett első alkalommal hangzik fel Anton Bruckner 5. szimfóniája, Bogányi Tibor vezényletével. Mi most Kurt Masur és Yuja Wang, valamint Sergiu Celibidache felvételeivel idézzük a műveket, közte pedig Bogányi Gergely zongorázását Liszt 2. magyar rapszódiájában.

Fotók: internet

Kovács Attila
Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő

 


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc