Országos Könyvtári Napok 2018

A Csorba Győző Könyvtár idén is csatlakozik az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatához. Ebben az évben a rendezvénysorozat három jelentős eseményhez kapcsolódik: 2018 Magyarországon a Családok éve, az Európai Bizottság javaslatára 2018. a kulturális örökség éve, továbbá idén 25 éves a Nemzeti Kulturális Alap. 

2018-ban a Könyvtárak – közös tudás – közösségi hozzáférés programsorozat ezúttal is minden korosztályra kiterjed. A hét tematikájának kialakításánál az egyes korosztályok életkori sajátosságai mellett a legaktuálisabb, sokak életére kiható témakörökre is koncentráltunk. Intézményünk változatos programokkal várja az érdeklődőket Pécsett és megyeszerte. Könyvtári szolgáltató helyeink több közösségi programmal csatlakoznak a programsorozathoz.

Országos Könyvtári Napok 2018

– Klikk a nagyobb mérethez! –

A Csorba Győző Könyvtár 2018-ban pár nappal korábban indítja programsorozatát, ennek keretében, szeptember 27-én érkezik hozzánk új könyvével Szvoren Edina. Néhány név a kiemelt események közül az ünnepi hét további napjain: október 1-jén Kemény Dénes érkezik a Tudásközpontba, október 3-án Rendhagyó irodalomórával várjuk az érdeklődőket, a tanáraink Darvasi László és Nyáry Krisztián lesznek. Csütörtökön Hábetler András és a PTE Művészeti Karának hallgatói várják a komolyzene rajongóit, pénteken pedig a labdarúgás szerelmesei vehetnek részt egy beszélgetésen, amelyre Hegyi Iván szakíró érkezik hozzánk. A mozgalmas hét záróeseménye október 7-én az 50 éves Kertvárosi Fiókkönyvtár ünnepsége lesz.

A részletes programokról a weboldalunkon (regi.csgyk.hu) és a facebook oldalunkon is tájékozódhatnak. Az információkat folyamatosan töltjük fel.

Várjuk kedves Olvasóinkat az Országos Könyvtári Napokon Pécsett és Baranyában is!

Kiemelt rendezvények:

 1. szeptember 27. (csütörtök)

17.00 SZVOREN EDINA: VERSEIM – TIZENHÁROM TÖRTÉNET

Író-olvasó találkozó és kötetbemutató

Helyszín: Tudásközpont, -1. szint, Nagyelőadó (Universitas u. 2/A)

„Szvoren Edina új novelláskötetét nemcsak a forma, a tökéletes, zsigerekre ható mondatok miatt érdemes elolvasni. Az a pszichológiai érzék és kíméletlenség, az a mindent átható tekintet, amely Szvoren Edinát jellemzi, egyszerre hatol be az ember és az emberi kapcsolatok legmélyére, és egyszerre képes bármit érzékeltetni a maga banalitásában is.” Az íróval Ágoston Zoltán, a Jelenkor folyóirat főszerkesztője beszélget.

 

 1. október 1. (hétfő)

16.30 TITKOK, KALANDOK, TALÁLKOZÁSOK – TALÁLKOZÁS SCHÄFFER ERZSÉBETTEL

Hétköznapi zsoltárok pároknak és keresőknek

Helyszín: Csorba Győző Könyvtár Apáczai Csere János Fiókkönyvtár (Apáczai Csere János körtér 1/d.)

Megfordítanám a sorrendet… Előbb vannak a találkozások, amelyekből kalandok születhetnek, kapcsolatok, kapcsolódások. És mivel minden kapcsolat titkokkal terhes vagy éppen titkokban gazdag – ez igen izgalmas terep a figyelmes krónikásnak. S ne csak férfi és nő kapcsolatra gondoljanak. Bár ott teremnek legdúsabban a titkok. Minden emberi találkozásban ott a lehetőség, hogy meglássuk magunkat a másik arcában. S te is tükröt tartasz. Ezt soha ne feledd. Ezért felelősség minden találkozás, és minden kaland. A titok pedig velejárója. Őrizni kell, vigyázni rá, olykor eltemetni, talán el is feledni, mint a régi csángó leányok tették… Erről is mesélek majd” – írja előadása ajánlójában Schäffer Erzsébet.

 

 1. október 1. (hétfő)

18.00 DR. KEMÉNY DÉNES: ARS POETICA – előadás

Helyszín: Tudásközpont, -1. szint, Nagyelőadó (Universitas u. 2/A)

Dr. ​Kemény Dénes világszerte elismert sportszakember, aki előadásában megosztja velünk titkait, korszerű gondolkodásmódját, eredményes módszereit. „Üzenetei” a sport világán kívül is követésre érdemesek, példaként szolgálnak bárkinek, aki szeretne sikeresebb, céltudatosabb, elégedett emberré válni.

A programon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Regisztrációját a rendezveny@csgyk.hu e-mail címen várjuk.

 

 1. október 3. (szerda)

17.00–19.00 RENDHAGYÓ IRODALOMÓRA

Helyszín: Tudásközpont, -1. szint, Nagyelőadó (Universitas u. 2/A)

Immár hagyományos módon Rendhagyó irodalomórára várjuk elsősorban a középiskolásokat, akikhez ezúton szeretnénk közelebb vinni a kötelező olvasmányokat.

17.00-tól Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész Petőfi Sándorról

18.00-tól Darvasi László József Attila-díjas író Illyés Gyuláról beszél.

Az est moderátora: Balogh Robert

A szünetekben örömzenél dr. Daydreamer PhD

 

A könyvtári program ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Középiskolai csoportok előzetes regisztrációját 2018. szeptember 26-ig várjuk a rendezveny@csgyk.hu e-mail címen. Iskolánként egy-egy osztályt tudunk fogadni jelentkezési sorrendben.

 

TOVÁBBI PROGRAMOK:

 1. október 1. (hétfő)

250 ÉVES AZ EURÓPAI CIRKUSZMŰVÉSZET – kiállítás

Helyszín: Tudásközpont, 4. emelet (Universitas u. 2/A)

A Körbirodalomban bohócokat és cirkuszi bűvészeket tekinthetünk meg a könyvtár polcain, a Zeneműtárban pedig az európai cirkuszművészet magyarországi történetének emlékeit ismerhetjük meg.

Műsorfüzetek, értesítők és plakátok a Csorba Győző Könyvtár Tiszay Andor gyűjteményéből.

A kiállítások 2018. október 1-től megtekinthetőek a Tudásközpont 4. emeletén.

 

 1. október 1. (hétfő)

10.00 HARCOS BÁLINT: SZOFI VARÁZSOL

Író-olvasó találkozó

Helyszín: Tudásközpont, 4. emelet, Körbirodalom Gyermekkönyvtár (Universitas u. 2/A)

Harcos Bálint író, költő. Gyerekkönyvei a Pagony Kiadónál jelennek meg, rendszeresen tart felolvasásokat, vetítéseket óvodásoknak, kisiskolásoknak. Fontosabb kötetei: a Szofi-sorozat, A boszorkánycica, A Tigris és a Motyó, A csupaszín oroszlán, Petya és Tulipán, Naiv növény, Összes (versek).

A programon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Regisztrációját a korbirodalom@csgyk.hu e-mail címen várjuk.

 

INTERNETMŰHELY

 1. október 2. (kedd) 10.00–12.30
 2. október 4. (csütörtök) 16.30–19.00

Helyszín: Tudásközpont, 2. szint, számítógépes terem (Universitas u. 2/A)

A közösségi média világát kevésbé ismerőket várjuk erre a programra, ahol egy problémafelvetés után választ keresünk arra, hogyan lehet biztonságosan, adatainkat minél jobban védve használni a közösségi média felületeit és szolgáltatásait. A programot szívesen ajánljuk az idősebb korosztály figyelmébe, akik úgy érzik, nem tudják vagy merik magabiztosan használni a közösségi média adta lehetőségeket. A program segítségével az érdeklődők a különböző online kapcsolattartási módokkal (e-mail, Facebook, Skype) is megismerkedhetnek, alapokat szerezhetnek ahhoz, hogy a távol élő családtagokkal is tartani tudják a kapcsolatot. Fiatal és idősebb internethasználók találkozása, tapasztalatcseréje jöhet létre a programon.

A programon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Regisztrációját a nemeth.luca@csgyk.hu e-mail címen várjuk.

 

 1. október 2. (kedd)

15.00 ÖRÖKSÉGÜNK – Fotókiállítás megnyitó

Helyszín: Tudásközpont, -1. szint (Universitas u. 2/A)

Az Örökségünk kiállításon az azonos című fotópályázatra érkezett legjobb alkotásokat tekinthetik meg az érdeklődők. A képeket válogatta Pásztor Andrea muzeológus – Janus Pannonius Múzeum, Pilkhoffer Mónika történész, egyetemi adjunktus – Pécsi Tudományegyetem és Ruprech Judit fotográfus.

 

 1. október 2. (kedd)

17.00 BRONXTÓL A BLACK PANTHER-IG – A HIP-HOP KULTÚRA ELSŐ 45 ÉVE

Boros Gábor előadása

Helyszín: Tudásközpont, Konferenciaterem (Universitas u. 2/A)

Az előadás bemutatja a legnépszerűbb afrikai-amerikai eredetű zenei műfaj, a hip-hop kialakulását, a hip-hop kultúra további elemeit, a műfaj nyolcvanas évekbeli popularizálódását és globális méretűvé válását, szociális és politikai érzékenységét, valamint helyzetét napjaink popkultúrájában.

 

 1. október 3. (szerda)

17.00 A CIRKUSZI LOVAK PATANYOMA

Balázs József BAZSI előadása

Helyszín: Tudásközpont. 4. emelet, Zeneműtár (Universitas u. 2/A)

A háborút követő szocialista időkben a lovassport és főként annak klasszikusabb, művészibb része, az idomító-lovaglás – egykori „művelői miatt” – akik „a rendszer ellenségeinek számítottak”, halálra volt ítélve. A lovassport többi ága is tiltott és nemkívánatos volt! Ugyanolyan „fehér-sportnak” számított, akár a tenisz!

A cirkuszban – mint a többi extrém látványosság – ez is megjelenhetett. Így került közönség elé, és maradt meg ez a tudás. Tovább öröklődött, amiből a mai időkben elfogadott és újra népszerű sportággá nőtte ki magát. A szocialista blokkon kívüli országokban virágzó lovas-kultúrákban mindig is virágzó és magas szintű volt és maradt a cirkuszi lovas műsorszámok nívója. Erről az időszakról és ennek lovas – szakmai hátteréről szól ez a vetített képes előadás. A programhoz kapcsolódóan a Zeneműtárban és a Körbirodalomban az európai cirkuszművészet magyarországi történetének emlékeit ismerhetjük meg.

 

 1. október 4. (csütörtök)

18.00 OPERAMESÉK HÁBETLER ANDRÁSSAL

Helyszín: Tudásközpont, Konferenciaterem (Universitas u. 2/A)

Népszerű sorozatunk legújabb előadásában híres operák áriái hangzanak fel fiatal énekesek előadásában Hábetler András magával ragadó elbeszéléseivel. A programot ajánljuk kicsiknek és nagyoknak, kezdő és gyakorló operalátogatóknak, a zenét kedvelőknek, vagy azzal éppen most ismerkedőknek, egyszóval mindenkinek 0-99 éves korig.

„Opera pátosz és mikrofon nélkül, kivételes hangokkal, sok humorral.” (Hábetler András)

Közreműködnek a PTE Művészeti Karának hallgatói.

 

 1. október 5. (péntek)

17.00 MINDENÜNK A FOCI – Beszélgetés Hegyi Iván szakíróval

Helyszín: Tudásközpont, Konferenciaterem (Universitas u. 2/A)

Beszélgetés Hegyi Ivánnal a labdarúgásról, annak jelenéről és jövőjéről. Szóba kerül majd a nyári világbajnokság, az egyre több bajnokságban bevezetett és néha heves vitákat kiváltó videóbíró-rendszer, vagy akár a nemrég indult Nemzetek Ligája eseménysorozat is. Egyszóval: minden, ami foci.

Hegyi Iván szakíróval Szilágyi László sporttörténész beszélget.

 

 1. október 6. (szombat)

KÖNYVES SZOMBAT   

Helyszín: Csorba Győző Könyvtár Belvárosi Fiókkönyvtár (Király u. 9.)

Szombaton rendkívüli nyitvatartással és Retro Könyvvásárral várja olvasóit a Csorba Győző Könyvtár Belvárosi Fiókkönyvtára.

 

 1. október 6. (szombat)

10.00–16.00 KÖNYVCSERE A KÖNYVTÁRBAN   

Helyszín: Tudásközpont, -1. szint (Universitas u. 2/A)

Hozd el régi, megunt, nem használt vagy többpéldányos könyveidet, és gyűjtsd be mások kincseit ingyen! Ahány könyvet hozol, annyit vihetsz, ám visszatérésedre is számítunk – újabb gazdára váró könyvekkel! Hogy mindenki boldogan távozzon, csak jó állapotban lévő könyveket fogadunk el.

A könyvcserén csak cserélni lehet a könyveket, vásárolni nem lehet.

 

 1. október 7. (vasárnap)

50 ÉVES A KERTVÁROSI FIÓKKÖNYVTÁR

Helyszín: Csorba Győző Könyvtár Kertvárosi Fiókkönyvtár (Honvéd tér 1.)

A Kertvárosi Fiókkönyvtár 50. születésnapja alkalmából rendkívüli nyitvatartással és családi programokkal várja az érdeklődőket. Lesz papírszínházi-előadás, mesekvíz, óriás társasjáték és kreatív műhely. A könyvtár ötven esztendejére emlékező beszélgetést zenés műsor zárja.

9.00–12.00: Családi délelőtt

14.30–15.30: Múltidéző beszélgetés

15.30–17.00: Születésnapi gála – tehetséges zenészek a Tillai Tímea Énekstúdió tanítványainak műsora

Közreműködnek: az Origó-Ház Egyesület CINKE Program művészei

A program ideje alatt fotókiállítás tekinthető meg a könyvtár elmúlt 50 évében történt eseményekről.

 

KÖZÖS ÖRÖKSÉGÜNK – Facebook-játék

Keresd a könyvtár facebook oldalán a könyvtári napok során felbukkanó régi pécsi képeket, és írd meg nekünk, hogy hol készülhettek. A helyes megfejtők között minden nap a könyvtár ajándéktárgyait sorsoljuk ki. www.facebook.com/baralib/

Az Országos Könyvtári Napok programfüzete letölthető: Programfüzet

 


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc