Mozart Comes to Town

            Lehet-e az úgynevezett „komoly” zenét könnyedén, szórakoztatóan, mégis rendkívül virtuózan, precízen, tökéletes összjátékkal közel hozni a nagyközönséghez, legyen az zeneileg kiművelt, vagy csak „szimpatizáns”, netán csak távolról szemlélője a műfajnak? Nos, a válasz mindenképpen igen, ha például egy olyan kiváló együttest hallhatunk, mint az 1995-ben megalakult lengyel vonósnégyes, a MozARTGroup, mely már kétszer is megmutatta egészen kiváló zenei és előadói kvalitásait Pécsett, a Kodály Központban. Emellett pedig a világ négy földrészének több mint 50 országában léptek fel, számtalan új hívet szerezve káprázatos produkcióikkal, melyeket már a cirkusz világa is megcsodálhatott, hiszen nemcsak koncerteken, de felvállalva a legnemesebb értelemben vett „zenebohóci” szerepet, cirkuszi vetélkedőkön is vállalták a megmérettetést más, hasonló, vagy éppen távoli produkciókkal.

            A Filip Jaślar első hegedűs, Michal Sikorski második hegedűs, Pawel Kowaluk brácsás és Boleslaw Blaszczyk csellista alkotta MozARTGroup legutóbb idén januárban kápráztatta el a pécsi közönséget. Néhány korábbi, immár örökzöldnek mondható produkciójuk mellett, azt a 2017  májusban a lengyelországi Lublinban rögzített DVD műsorát is előadta, mely a Mozart comes to town, azaz a Mozart jön a városba címet viseli, utalva a névadást is inspiráló Mozart mellett, magára a kiváló együttesre. A most következő néhány youtube-link mellett talán érthetővé válik, hogy magam a koncert után úgy döntöttem, hogy egy korábbi „Best of MozARTGroup” válogatás mellett ezt a legújabb DVD-programot is megvásároltam a Csorba Győző Könyvtár Zeneműtára számára, hogy Tisztelt Olvasóink is részesülhessenek annak a fantasztikus élménynek a teljességében – s ne csak az interneten fellelhető részleteiben –, melyet a MozARTGroup pécsi fellépései jelentettek.

            Kalandra, vagy inkább Könyvtárra és Zeneműtárra fel, hogy kikölcsönözhessék, vagy akár itt nálunk meghallgathassák-nézhessék a MozARTGroup tagjai által dedikált DVD-ket!

 

 

 

 

                                                                                              Kovács Attila

                                               Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő

 


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc