Betűméret + növelése | – csökkentése

Márciusi pécsi zenei programajánló klasszikusokkal és „könnyű” zenékkel

 

— Klikk a nagyobb mérethez! —

Márciusi pécsi zenei programajánlónkat a Pannon Filharmonikusok Művészbejáró programsorozatának 3. hangversenyével kezdjük, melyre a Kodály Központ Kocsis Zoltánról elnevezett termében kerül sor március 1-én este 7-kor.

A Zene karnyújtásnyira címet viselő különleges kamarazenei programban Bernhard Alt Szvit négy nagybőgőre című művét hallhatjuk majd Jónás Sámuel, Kovács István, Suha Antal és Váradi Sarolta előadásában, majd Mozart c-moll adagio és rondóját, az úgynevezett Üvegharmonika-kvintettet Tuzson Tamás mélyhegedű, Herczeg Nóra gordonka, Gárdai Viktória fuvola, Sávay László oboa és Kugyelka Zsolt vibrafon szólójával, valamint Mozart népszerű A-dúr klarinétötösét Arnóth Zoltán klarinétossal, Németh-Tóth Tímea és S. Kiss Gyöngyi hegedűs, Tuzson Tamás mélyhegedűs és Székely Ond gordonkás közreműködésével.

— Klikk a nagyobb mérethez! —

Ugyancsak március 1-jén csütörtökön, de már este 9-kor, és a Zsolnay Negyed E 78-as termében kerül sor a brit, osztrák és magyar muzsikusokból álló, a legendás Tom Waits dalait élőben előadó Braindogs nevű zenekar újabb pécsi fellépésére. A koncerten Ian Siegal (UK) – ének, gitárok, Ripoff raskolnikov (A) – ének, gitárok, Kiss Tibor – ének, gitárok, Varga Livius – ének, ütős hangszerek, Varga Laca – basszusgitár, Nagy Szabolcs – zongora és Frenk – ének, dob, zongora, gitár, működik közre.

Március 2-án, pénteken este 9-kor Pécsett, a Nappaliban lép fel az idén 28 éves Korai Öröm zenekar tagjaiból alakult Korai Trancemission nevű formáció, melynek zenéje visszatérés a pszichedelikus gyökerekhez.

 

— Klikk a nagyobb mérethez! —

A Pécsi Est Caféban is érdekes és izgalmas könnyűzenei program várja a zenebarátokat, hiszen március 2-án, pénteken este 9-ákor a Lábas Viki énekesnő nevével fémjelzett, Fonogram-díjas és a tavalyi Volt Fesztivál díját is elnyert Margaret Island együttes lép közönség elé.

Másnap, március 3-án, szombaton este 9-kor a rendkívül népszerű Punanny Massif lép fel a Pécsi Est Caféban, a tréfás elnevezésű „Punnany TavaCity Túr ’18” elnevezésű koncertsorozat keretében.

Március 3-án, szombaton este 9-kor a szentendrei kötődésű, hobbi-pop és techno-punk csapat a Ricsárdgir lép fel Pécsett a Nappaliban.

S most térjünk vissza a Pannon Filharmonikusokhoz, akik március 3-án, szombaton délután fél 4-kor és 5-kor a Kodály Központban tartják Csigaház című utánpótlás-nevelő sorozatuknak újabb két koncertjét Réztestű fák címmel. A rezes külsővel bevont, de a fafúvósok családjába tartozó, Adolf Sax által feltalált és róla elnevezett hangszer, a főleg a könnyűzenében népszerű és ismert, szaxofon hangjával és hangzásával ismertetik meg kicsiket és kísérőiket, Baczkó Bence, Szendrői Zsuzsanna, Szőke Noémi és Tóth Kristóf szaxofonosok jóvoltából. Mi most a Budapest Saxophone Quartet remek felvételeivel kívánunk egy kis hangulati ízelítőt adni.

Március 7-én, szerdán, délután 5 órakor a Művészetek és Irodalom Házában kerül sor a pécsi Szent Mór Iskolaközpont „Egy kis családi zene” című, az Európai szociális Alap által támogatott családi koncertjére, melyhez mi most a 2016-os Művészetek Napja alkalmából tartott programjuk Gyöngyösi István által szerkesztett változatát tesszük közzé ajánlásként.

Március 8-án, csütörtökön este 7-kor a Kodály Központban tartják Kocsis Zoltánra emlékező sorozatuk második hangversenyét a Pannon Filharmonikusok, akik Vajda Gergely vezényletével három, Kocsis Zoltán életében meghatározó zeneszerző alkotásaiból adnak elő egy-egy jelentős művet. Elsőként az idén 92 éves Kurtág György, 1993-ban, Mihály András (1917-1992) karmester és zeneszerző emlékére komponált Stele című nagyzenekari művet szólaltatják meg, pécsi bemutatóként, sőt az első Pécsett előadandó nagyzenekari Kurtág-műként. Ezután Palojtay János szólójával az eredetileg egy hegedűversenyből csembaló vagy zongoraversennyé átírt d-moll zongoraversenyt adják elő, melyet a koncertet beharangozó plakátokon tévesen reklámoztak Pécsett először felhangzó műként, hiszen mint Bach egyik legnépszerűbb billentyűs versenyművét, például Bánky József is többször játszotta ifjúsági hangversenyeken, de véleménye szerint többször felhangzott másokkal is, sőt inkább a csembalós változat elhangzása a kérdéses.

Végül a koncert zárásaként Kocsis Zoltán egyik Bartók mellett legnagyobb szívügyeként felvállalt zeneszerző, Szergej Rachmanyinov utolsó alkotását, a Pécsett a Howard Williams vezényelte Pécsi Szimfonikusokkal épp negyedszázada, 1993-ban előadott és lemezre vett Szimfonikus táncokat hallhatjuk majd. Mi most Kurtág György művének részletét a Bernard Haitink vezényelte Berlini Filharmonikusokkal, Bach versenyművének részletét a Kocsis által is nagyra becsült Szvjatoszlav Richterrel, Rachmanyinov Szimfonikus táncait pedig a Mariss Jansons vezényelte Szentpétervári Filharmonikusokkal ajánljuk Tisztelt Olvasóink és minden Zenebarát figyelmébe.

Ugyancsak március 8-án, csütörtökön este, de már 8 órától és a Zsolnay Negyed E 78-as termében kerül sor a Metronóm Jazz Klubban, a negyvenes éveiben járó és a bostoni Berklee College of Musicon is tanulmányokat folytatott kiváló gitáros, Czirják Csaba és Bögöthy Ádám nagybőgős, valamint Czirják Tamás dobos alkotta triójának koncertjére, melyen elsősorban tavaly év végén megjelent Markoláb című lemezüket mutatják be a dzsesszkedvelő pécsi közönségnek.

Az igencsak gazdag március 9-i, 10-i kínálatból elsőként a Kodály Központ két eseményét ajánlom Tisztelt Olvasóink figyelmébe. Március 9-én, pénteken este 6-kor a Kodály Központban kerül sor, a Pannon Filharmonikusok szervezésében, Bősze Ádám „Szeretnek a hallgatók” című önálló zenés stand-up estjére, melyen érdekes zenés történeteket hallhat a közönség a Bartók Rádió népszerű műsorvezetőjétől. Ugyancsak március 9-én, pénteken este 7-től a Kodály Központban kerül sor a Pécsi Első Lions Club Jótékonysági koncertjére, melynek zenés főszereplői Boros Misi, az ifjú pécsi zongorista és Dr. Váradi Marianna, a Pécsi Nemzeti Színház kiváló operaénekesnője.

— Klikk a nagyobb mérethez! —

Ugyancsak március 9-én, pénteken este 7-kor, de a PTE MK Zeneművészeti Intézetének Liszt Ferenc Hangversenytermében kerül sor a „Kodály Zoltán és tanítványai” című hangversenyre, mellyel a Magyar Kodály Társaság alapításának 40. évfordulójára emlékeznek Pécsett. A fellépők: Pécsi Egyetemi Kórus, vez.:Prof. dr. Lakner Tamás Liszt-díjas karnagy; Pécsi Egyetemi Nőikar: Kertész Attila Liszt-díjas karnagy; Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium Bartók Béla Leánykara – Kertész Attila Liszt-díjas karnagy; Vas Bence gitárművész; Balázs Júlia, Nagy Johanna és Kuti Ágnes énekművészek; Gyermánné Vass Ágnes Liszt-díjas hegedűművész; Körtesi András zongoraművész; Köszöntőt mond: dr. Ittzés Mihály, a Magyar Kodály Társaság elnöke. A koncerten Kodály Zoltán, Farkas Ferenc, Járdányi Pál, Karai József, Tillai Aurél, Balázs Árpád, Orbán György és Tóth Péter művei hangzanak fel.

Szintén március 9-én, pénteken este, de már 8 órakor és a Zsolnay Negyed E 78-as termében kerül sor a magyar zenei élet egyik ikonikus billentyűsjátékosa, Kaltenecker Zsolt és a kiváló dobos, Markó Ádám duó formációjának koncertjére, melyen a pszichedelikus rock, a trip-hop és a techno zene elemeit is hallhatja majd a pécsi közönség.

— Klikk a nagyobb mérethez! —

S még mindig március 9-e, péntek, de már 21 óra és a Pécsi Est Café programjában lép fel a 2013-as A Dal című verseny győztese ByeAlex, valamint zenekara a Slepp, akiknek produkciójához most a neten fent lévő klipjeikből igyekszünk ízelítőt adni pécsi koncertjük elé.

Március 10-én, szombaton elsőként a fiatalok és idősebbek körében is népszerű Alma zenekar, mondhatni családi koncertjét ajánljuk a zenebarátok figyelmébe, melyre délután 4-től kerül sor a ZSÖK E 78-as Koncerttermében.

Ugyancsak március 10-én, szombaton kerül sor, este 6-tól a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok 14-18 éveseknek szóló „No Babel” című utánpótlás-nevelő koncertjére, melynek műsorvezetője Bősze Ádám, karmestere, Vass András.

— Klikk a nagyobb mérethez! —

S még mindig március 10-e, szombat, de már este 9 óra és a Pécsi Est Café, ahol a 2002-ben alakult népszerű rock és popzenét játszó, illetve azt feldolgozó Zorall együttes lép közönség elé, míg ugyanekkor a Király utcai Nappaliban a Chillum Trio Cosmotropica című új lemezének bemutatója lesz, melyhez mi most egy korábbi lemez egyik klipjét ajánljuk.

Góbé zenekar

— Klikk a nagyobb mérethez! —

Március 11-én, vasárnap, délután 4-kor a Hotel Palatinus Bartók termében kerül sor a Filharmónia Magyarország Desszert című családi koncertsorozatának újabb eseményére, melyen a 2007-ben Budapesten alakult népzenei és világzenei stílust ötvöző Góbé zenekar adja elő „Kiment a ház az ablakon” című műsorát.

Március 12-én, hétfőn este 7-kor a Művészetek és Irodalom Házában kerül sor egy különleges ingyenes (!) dalestre, Női sorsok címmel, melyben Tatai Nóra, a Zeneakadémián 2016-ban diplomázott énekművész és a pécsi születésű Szabó Ferenc János zongoraművész közreműködésével hallhatunk majd válogatást Liszt, Rachmanyinov, Debussy, Bartók, Kurtág György és a kortárs amerikai zeneszerzőnő, Libby Larsen műveiből. Mi most Schumann Asszonysors, asszonyszerelem című dalciklusát ajánljuk meghallgatásra Tatai Nórával, illetve Liszt Magyar fantáziáját és Rákóczi indulós 15. magyar rapszódiáját Szabó Ferenc János előadásában, a Szabó Ferenc vezényelte Pécsi Ércbányász Koncert Fúvószenekar 2013-as koncertjéről.

— Klikk a nagyobb mérethez! —

Ugyancsak március 12-én, hétfőn este 7-kor, de a Kodály Központban kerül sor a Filharmónia Magyarország idei Mester-bérletének záróhangversenyére, melyen az immár Hamar Zsolt vezényelte Nemzeti Filharmonikusok francia romantikus hangversenyére kerül sor, a 6.órai Prológus beszélgetést követően. Felhangzik majd Bizet Az arles-i lány című kísérőzenéjének két szvitjéből összeállított válogatás, majd a moszkvai születésű zongoraművésznő, Polina Charneckaia szólójával hallhatjuk Saint-Saens 5. „Egyiptomi” zongoraversenyét, míg a koncertet Berlioz Fantasztikus szimfóniája zárja.

Március 13-án kedden két program is várja a Kodály Központba ellátogatókat. Délután 4-től a Pannon Filharmonikusok Babzsák című a bölcsiseknek és a tipegőknek szánt, Hrubi Zsuzsanna zeneterapeuta által moderált utánpótlás-nevelő sorozatában Weiner Leó legismertebb művét, a Rókatáncot és a Csűrdöngölőt is magában foglaló I. Divertimentót hallhatják majd a legkisebbek és kísérőik, a Buborék Kvartett előadásában.

— Klikk a nagyobb mérethez! —

Ugyancsak március 13-án a Kodály Központban, de már este 7-től Like a Rolling Stone címmel „Az elmúlt 50 év legnagyobb világslágerei a Beat korszaktól a 90-es évekig” alcímmel várja nem mindennapinak ígérkező koncert a zenebarátokat. Az érdeklődők Bob Dylantől, Janis Joplinig, a Beatlestől Jimi Hendrixig, Lenny Kravitzig és Chris Isaakig terjedően sokfajta örökzöld slágermuzsikát hallhatnak, olyan kiváló előadóktól, mint az amerikai Chris Mattheisen és Bonus Track elnevezésű, 2009-ben alakult formációja, melyben Suga János, Giret Gábor, Kottler Ákos, Hudák Imre és Fényes Gábor muzsikálnak, de vendégfellépőik között ott lesz például Ónodi Eszter színésznő is.

Nemzeti Ünnepünkön, március 15-én, csütörtökön este 7-től a Kodály Központban adnak hagyományaikhoz híven ingyenes, de március 12-től regisztrációhoz kötött – Ünnepi Díszhangversenyt a Pannon Filharmonikusok, akik Liszt Ferenc Les Preludes című szimfonikus költeményét, A-dúr zongoraversenyét és Kodály Zoltán Concertóját adják elő a Maestro Solti Karmesterversenyen remekül szereplő, és a Pannon Filharmonikusok különdíját is elnyert, Cser Ádám vezényletével, a zongoraszólista a legutóbb Ifjúsági Tüke-díjjal elismert Balogh Ádám lesz.

Március 16-án, pénteken este 9-kor a veszprémi kötődésű, 2001-ben alakult hiphop, rap formáció, a Hősök lép fel a Pécsi Est Caféban,, míg másnap, március 17-én, szombaton este 9-től Szabó Benedek és a Galaxisok koncertjére kerül sor ugyanitt, amikor is a Platon Karataev és XY Flies lesznek a koncert vendégfellépői.

kodaly-vonosnegyes

 — Klikk a nagyobb mérethez! —

Március 19-én, hétfőn este 7-kor a PTE MK Zeneművészeti Intézetnek a Zsolnay Negyedben található Liszt Ferenc Hangversenytermében lép fel az 1966-ban alakult Kodály Vonósnégyes. Az együttes jelenlegi felállásában Bangó Ferenc és Falvay Attila hegedű-, Fejérvári János brácsa-, és Éder György gordonkaművész közreműködésével az idén száz éve elhunyt Debussy Vonósnégyesét, a 145 éve született és 75 éve elhunyt Szergej Rachmanyinov Románc és Sherzóját, valamint a 115 éve elhunyt Csajkovszkij Firenzei emlékét adják elő.

Március 21-én, szerdán este 6-kor a Művészetek és Irodalom Házában lép a pécsi közönség elé Andrew Haringer kanadai zongoraművész, aki a Liszt Társaság koncertjén Liszt Ferenc Transzcendens etűdjeiből ad elő válogatást és eljátssza a Szerelmi álmokat és a Dante szonátát is

Március 22-én, csütörtökön este 7-kor a Pannon Filharmonikusok bérleti sorozatában a „Beethoven Vásáryval” című hangversenyre kerül sor a Kodály Központban, melyen a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara működik közre és két Esz-dúr hangnemű művet hallhatunk a bécsi klasszicizmus nagy mesterétől: az 5. Esz-dúr zongoraversenyt a Junior Prima-díjas és Ifjúsági Tüke-díjas pécsi zongoraművész, Balogh Ádám szólójával hallhatjuk, míg a koncert második felében a 3. „Eroica” szimfónia hangzik fel világhírű zongoraművész-karmesterünk, Vásáry Tamás vezényletével.

Március 22-én csütörtökön, és másnap, március 23-án pénteken este 7-től Pécsett, a Nappaliban is megünnepli, mégpedig dupla koncerttel fennállásának negyedik születésnapját a Mongooz and the magnet nevű pécsi zenekar, melyhez mi most a teljes tavalyi Fishing on Orfű koncert felvételét közzétesszük.

kiscsillag

 — Klikk a nagyobb mérethez! —

Március 23-án pénteken este 9-től a Pécsi Est Caféban lép fel Lovasi András és a Kiscsillag együttes, akiknek vendége a The Qualitons zenekar lesz. Mi most a Kiscsillag legutóbbi klipjét és a 2016-os Fishing on Orfű koncert felvételét tesszük közzé ajánlóként.

Különleges csemegét ígérő koncertet adnak március 24-én szombaton este 6-tól, Pannonicum bérletükben a Pannon Filharmonikusok a Kodály Központban. Elsőként az angol későromantikus Edward Elgar (1857-1934) Győzelmi indulóját játsszák a Caractacus kantátából, majd a nálunk kevéssé ismert William Walton (1902-1983) Gordonkaversenye hangzik fel pécsi-, de vélhetőleg magyarországi bemutatóként is, a világhírű pécsi gordonkaművész, Várdai István szólójával, Bogányi Tibor vezényletével, aki a koncert második felében Rimszkij-Korszakov Seherezádéját dirigálja.

Húsvét előtt, március 26-án, hétfőn este 7-től a Kodály Központban „Messiás.ma” címmel rockoratórikus passió kerül előadásra. A Händel oratóriumát korszerű mai formában színpadra állító produkció megálmodója, rendezője és zenei vezetője Várkonyi Mátyás Erkel-díjas zeneszerző, a Generál együttes alapítója. Közreműködik a Liszt Ferenc Kamarazenekar és az Új Liszt Ferenc Kórus, valamint kiváló klasszikus és pop, rock zenei szólisták, Rácz Rita, Balogh Eszter, Gábor Géza, Csengeri Attila, Malek Andrea, Csuha Lajos, Földes Tamás, Makrai Pál és Szemenyei János, valamint az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat táncosai.

Március 27-én, kedden este 7-kor egy rendkívül értékes művekből álló kamarazenei koncerttel zárul a PTE MK Zeneművészeti Intézete Liszt Ferenc Hangversenytermének márciusi programkínálata. Egy venezuelai születésű, kiváló olasz hegedűs, Giovanni Guzzo és a Junior prima díjas, Pécsett többször is nagy sikerrel szerepelt zongoraművész, Fejérvári Zoltán adják elő Brahms G-dúr szonátáját, valamint Janácsek és Richard Strauss hegedű-zongora szonátáit.

Márciusi pécsi zenei programajánlónkat a Pannon Filharmonikusok két különleges hangversenyével zárjuk. Március 29-én, csütörtökön este 6-kor a Kodály Központban Joseph Haydn (1732-1809) egyik legnagyobb egyházzenei remekét, a Krisztus utolsó hét szava a keresztfán című passiót adják elő, Pasztircsák Polina szoprán, Balogh Eszter alt, Gavodi Zoltán tenor, Najbauer Lóránt basszus és a Debreceni Kodály Kórus (karigazgató: Szabó Sipos Máté) közreműködésével, a Dubóczky Gergely vezényletével.

Közvetlenül a koncert után, azaz március 29-én, csütörtökön este 9-kor (!) kerül előadásra egy Haydn művének átültetése által ihletett speciális alkotás, Joseph Haydn – Esterházy Péter – Nádler István Hét utolsó szó című színpadi műve, mely Joseph Haydn A Megváltó hét szava a keresztfán című műve alapján, Dubóczky Gergely koncepciója nyomán készült. Esterházy Péter a haydni műre és korunkra utaló „kommentárjait” Kerekes Éva és Mácsai Pál színművészek tolmácsolják, vezényel Dubóczky Gergely.

Kovács Attila
Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő

Fotók forrása: internet


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc