Lovász Irén Női hang (2017)

— Klikk a teljes mérethez! —

Valentin-nap alkalmából egyik varázslatos új lemezünket, az elbűvölő hangú énekesnő, Lovász Irén 2017-ben megjelent „Női hang female voice” című CD-jét ajánljuk Tisztelt Olvasóink figyelmébe.

A Karcagon született Lovász Irén 1987-ben nyerte el a Népművészet Ifjú Mestere címet, s 1995-ben megjelent Világfa című, a magyar Nemzeti Múzeum által kiadott lemeze óta a mostani Női hang immár tizenhatodik lemez, melyen a magyar népdal és népköltészet remekeit a hagyományokra épülő, de korszerű, nemegyszer világzenei hangvétellel adja elő. Az 1996-ban a Német Zenekritikusok Díjával kitüntetett, 2003-ban Az Év Legjobb Énekesnőjének választott, eMeRTon Díjas énekesnő 2006-ban megkapta a Bartók Béla Díjat, 2009-ben pedig a Magyar Művészetért Díjat is.

Legújabb lemezéről maga az énekesnő ekképp nyilatkozik, a műsorfüzet előszavában:

„A mostani NŐI HANG (2017) az ÉGI HANG (2006) és a BELSŐ HANG (2007) lemezek után a GYÓGYÍTÓ HANGOK című lemezsorozatom harmadik darabja. Az egész sorozat az archaikus magyar népdalok segítő, gyógyító erejére épül. Alapja, hogy a hagyományos kultúrákban, így a magyar népköltészetben is vannak olyan szövegek és dallamok, amelyek elmondásával, eléneklésével évszázadokon keresztül segítették a testi-lelki egészség megőrzését, főleg az asszonyok.

A NŐI HANG főként olyan magyar népdalokat tartalmaz, amelyek a hagyományos magyar társadalomban megélt, és a folklórban megénekelt, kimondott női szerepekről, sorsokról, élethelyzetekről, érzésekről, konfliktusokról szólnak. Elhangzanak kislánykori gyermekjátékok, menyasszonyi búcsúztatók, menyegzői énekek, altatók, dalok a boldog és boldogtalan szerelemről, az asszonysorsról, hallható ballada, könnyű szülésre mondott népi imádság és sirató is.”

Új lemezén megemlékezik Lovász Irén azokról az asszonyokról, akik népzenei gyűjtései során hangjukkal és az általuk énekelt népdalokkal – ahogy maga fogalmaz – elvarázsolták, köszönetet mond a híres népdalgyűjtőnek, Erdélyi Zsuzsannának, de nem feledkezik el egyik legfőbb inspirálójáról, édesanyjáról sem.

„A legnagyobb ajándék ezen a lemezen Édesanyám hangja. Az én női hangom az övének folytatása, abból lett, és annak árnyékában nőtt föl. Az anyaméhben találkoztam az első népdalokkal, az Ő női hangján keresztül. Női hangom nem lenne hiteles az övé nélkül.”

Zeneműtárunk minden Tisztelt Zenehallgató Olvasójának Lovász Irén 28 felvételt tartalmazó Női hang című CD-jét a most következő négy, maga az énekesnő által feltett youtube-linkjével ajánljuk.

Az első kettő, a Párosulás és a Lánypajtásim, Hortobágyi László zeneszerző világzenei szövetébe ágyazva szólalnak meg, ezután következik a Mamámé című, édesanyjával, Lovász Antalné, született Papp Irénnel énekelt, nagyszabású népdalcsokor, majd zárásul Lovász Irén saját, népdalihletésű szerzeménye, az Életerő hangzik fel, melyben Gémesi Réka, Gyenis Petra és Kutasi Linda tíz éves szentendrei kislányok működnek közre, akiknek énektanára Lázár Enikő.

 

Kovács Attila
Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc