Különleges februári pécsi zenei programok, a szimfonikus és kamarazenétől a könnyűzenéig

 

Februári ajánlónkat a Pannon Filharmonikusok február 3-i, szombat este 6-kor a Pannonicum bérletben sorra kerülő Amerikai anzix című hangversenyével kezdjük, melyben az idén 100 éve született világhírű zeneszerző, karmester és zongoraművész, zenepedagógus, Leonard Bernstein (1918-1990) két leghíresebb művét, a Candide-nyitányt és a West Side Story-szvitet is előadják, a Pécsett korábban már hatalmas sikerrel bemutatkozott Gérard Korsten vezényletével. A karmester a két Bernstein-mű között George Gershwin(1898-1937) 1925-ben komponált F-dúr zongoraversenyét és Aaron Copland (1900-1990) 1942-ben bemutatott Rodeo balettjének Négy táncepizódját is elvezényli. A Gershwin zongoraverseny szólistája, napjaink egyik legkiválóbb magyar zongoraművésze, Balog József lesz, aki 2005-ben „az év legjobb Liszt lemeze” díját nyerte el a Nemzetközi Liszt Társaságtól Hungaricum című CD-jéért, tavaly pedig épp Gershwin szóló zongoradarabjaiból álló lemezt készített.

Magashegyi

Két remek fővárosi elektronikus rock és hiphop csapat lép fel február 2-án pénteken este 9-től a Pécsi Est Caféban: a négytagú Cloud 9+ és a változó felállásban játszó Follow the Flow, míg másnap, február 3-án, szombaton este 9-kor, a Bocskor Bíborka énekesnővel napjainkra rendkívüli népszerűségnek örvendő Magashegyi Underground ad önálló koncertet ugyanitt.

Február 6-án, kedden este 7-től a PTE MK Zeneművészeti Intézetének a Zsolnay Negyedben található Liszt Ferenc Hangversenytermében tanári hangversenyre kerül sor, melyen többek között Balatoni Sándor, Bánky József, Berentés-Varga Írisz és Huszics Ibolya zongora, Ritter Zsófia és Tóth Álmos gitárművészek és Solymosi Péter trombitaművész, valamint a Bazsinka József tuba- és Farkas István Péter harsonaművész vezette Pécsi Harsonaegyüttes lép közönség elé. Utóbbi együttesnek tagjai még mellettük Bálint István Péter, Barkóczi László, Bencze Csaba, Beregi András, Kajsza Pál és Vida Lóránt.

alanbenzie

Másnap, február 7-én, szerdán este 8-tól a Zsolnay Negyed E78-as termében egy csemegének számító különleges dzsessz formáció lép fel a Metronóm Jazz Klubban. Az Egyesült Királyság egyik legizgalmasabb zenész tehetsége, Alan Benzie, aki már 17 évesen megnyerte a BBC „Skócia Fiatal Jazz Zenésze” díját. A fiatal zongorista azóta is gyűjti az elismeréseket, így például a Berklee College of Music „Billboard Award” díját is elnyerte. Mostani együttesének tagjai között találjuk a szintén a Berkleen végzett Juhász Márton dobost, aki tagja volt az Euro-African Playground formációnak és Bacsó Kristóf Triadjának is, 2014-ben és 2015-ben pedig „az Év dobosának” választották a JazzMa.hu online közönségszavazásán. Andrew Robb bőgős 2009-ben nyerte el a BBC Skócia Fiatal Jazz Zenésze díjat, 2016-ban pedig a lengyelországi BassEurope jazzbőgő versenyen második helyezést ért el. A triónak 2015-ben jelent meg első lemeze, míg mostani pécsi fellépésükön készülő második lemezük műsorából játszanak.

Február 9-én, pénteken este 7-kor a Kodály Központban ad különleges koncertet az elektronikus pop-rock zenét játszó Honeybeast együttes, mely eddigi nagy slágereit, mint például a Legnagyobb Hős, a Maradok, az Egyedül, a Hetes, a Bódottá, vagy az Így játszom című dalokat szimfonikus, nagyzenekari kísérettel adja majd elő. A vendégzenészekkel kibővített zenekart 16 tagú vonóskar és egy női vokál segíti: a Heureka Pop Orchestra és a VoiceStations.

Február 9-én, pénteken a sok meghökkentő szöveget, zenét és klipet alkotó, zeneileg is sokszínű Bëlga zenekar ad koncertet a Pécsi Est Caféban 21. órától, melyhez egy régebbi, Jancsó filmes klipet és a tavaly megjelent új lemez két számát ajánljuk meghallgatásra.

Másnap, február 10-én, szombaton este 8-kor ugyanitt, azaz a Pécsi Est Caféban kerül sor

a Punkhenger országos turnéjának pécsi koncertjére, melyen különböző generációhoz tartozó punk együttes, a Hétköznapi Csalódások, a Prosectura és a Generation Impasse lép fel.

Aki másfajta zenére vágyik február 10-én, szombaton este 8-tól érdemes elmennie a Zsolnay Negyed E 78-as Termébe, ahol az idén tíz éves jubileumát ünneplő Budapest Bár lép fel „Itt van a város” turnéja keretében.

S aki még ennél is eltérőbb karakterű muzsikára vágyik Pécsett február 10-én, szombaton, annak érdemes elmenni a Kodály Központba, ahol fél 4-től és 5 órától a Pannon Filharmonikusok utánpótlás-nevelő programja keretében, a 3-8 éveseknek szóló Csigaház sorozatban két különlegesen mély hangon búgó „csigán”, azaz kontrafagotton játszó muzsikust, Alessandro Bravint és Haszon Balázst faggatja majd és zenélteti meg Csigabá, azaz Kiss Szabolcs és Csiganyó, azaz Szendrői Zsuzsanna. Este 7-kor pedig ugyanitt egy varázslatos kínai tavaszünnep köszöntő koncertre kerül sor ugyanitt, ahol Tánc a húrokon címmel a legnevesebb kínai konzervatóriumok diákjaiból és tanáraiból alakult ELK kamarazenekar muzsikál majd a pécsi és az idesereglő közönségnek.

Szintén családi jellegű zenei programra várja az ifjabb és idősebb zenebarátokat a Filharmónia Magyarország február 11-én, vasárnap délután 4-kor, a Hotel Palatinus Bartók Termébe, ahol a Desszert sorozat keretében, dr. Lakner Tamás moderálásával és a PTE Művészeti Kar növendékeinek közreműködésével, „Itt a farsang áll a bál” címmel Saint-Saens Az állatok farsangja című művét adják elő.

Február 13-án, kedden délután 4-kor a Kodály Központban farsangi meglepetés műsor várja a legkisebb zenebarátokat, az úgynevezett tipegőket, a Pannon Filharmonikusok Babzsák című, 3 éves korig szóló utánpótlás-nevelő sorozatában, melynek házigazdája ezúttal is Hrubi Zsuzsanna, közreműködői pedig a Buborék Kvartett tagjai. A műsorhoz mi most a januárban ismét hatalmas sikerű koncertet adott lengyel MozARt group előadásában Mozart Kis éji zenéjének világzenei átültetését ajánljuk Tisztelt Olvasóink és hallgatóink figyelmébe.

Másnap február 14-én, Valentin-napon, szerdán este 7-kor a szerelmespárokat invitálja a Kodály Központba a Pannon Filharmonikusok zenekara, amely többek között a Titanic, a Sose halunk meg örökzöldjeivel és más nagy retró slágerekkel várja a zenebarátokat, melyeket Malek Andrea, Tóth Vera, Feke Pál és az LGT énekes, gitáros, dalszerzője, Karácsony János ad elő, a Pannon Filharmonikusokat Sándor Szabolcs vezényli.

Február 15-én, csütörtökön délután 5. órától Egy kis családi zene címmel kerül sor hangversenyre, a Művészetek és Irodalom Háza Fülep Lajos Termében, ahol a pécsi Agócsy László Zeneiskola növendékei és szüleik közösen lépnek pódiumra, melyhez mi most tavaly év végi húros tanszaki koncertjük válogatását ajánljuk meghallgatásra-tekintésre.

Az elmúlt félév és a Filharmónia idei Mester-bérletének legnagyobb szabású hangversenyére kerül sor február 15-én, csütörtökön este 7-kor a Kodály Központban, ahol az estet felvezető Prológus-beszélgetés után, a Budapesti Fesztiválzenekar a világhírű lengyel származású, német karmester, Marek Janwoski vezényletével, két későromantikus remekművet, Erich Wolfgang Korngold (1897-1957) 1945-ben komponált Hegedűversenyét és Richard Strauss (1864-1949) 1915-ben komponált grandiózus Alpesi szimfóniáját adja elő, utóbbit pécsi bemutatóként! A hegedűverseny szólistája Arabella Steinbacher lesz, aki épp a 20. századi hegedűversenyek szólistájaként arat osztatlan sikert világszerte. Ajánlónk felvezetéseként hallgassuk meg előadásukban Mendelssohn e-moll hegedűversenyét, majd a Pécsett is felhangzó Korngold és Richard Strauss műveket.

 

Február 17-én, szombaton este 7-kor a Zsolnay Negyedben, a PTE MK Zeneművészeti Intézet Liszt Ferenc Hangversenytermében egy családi hangversenyre kerül sor. A Muzsikáló családok sorozat keretében Herpay Ágnes fagott művész és fia, Németh Zsombor zenetörténész és hegedűs adják elő műsorukat, melyben az anyuka többek között romantikus és 20. századi szerzők fagott-darabjait szólaltatja meg, míg fia korhű hangszeren barokk szerzők szonátáit, Konta Noémi csembaló közreműködésével.

Ugyancsak február 17-én, szombaton, de már este 9-kor lép fel a Pécsi Est Caféban a 2013-ban alakult, indie, alternatív és folk-rock zenét játszó, erdélyi Bagossy Brothers Company.

Február 21-én, szerdán este 7-kor a PTE MK Zeneművészeti Intézetének Liszt Ferenc Hangversenytermében kerül sor egy újabb kamarazenei hangversenyre, melyen a kiváló izraeli hegedűművész, Ofer Falk és Granik Anna zongoraművész Brahms 3 hegedű-zongora szonátáját és c-moll Scherzóját adja elő, melyhez mi most egy Mozart szonátákat tartalmazó felvételsorozaton készült összeállítást ajánlunk Ofer Falkkal és Brahms A-dúr szonátáját Anne-Sophie Mutterrel.

Ugyancsak február 21-én, szerdán, de este 6-kor és a Művészetek és Irodalom Házában kerül sor a Liszt Társaság Pécsi Csoportjának újabb hangversenyére, melyen Bánky József, a kiváló pécsi zongoraművész és tanár, Pécs Díszpolgára tart előadást Claude Debussy Prelűdök című ciklusáról.

Február 22-én, csütörtökön este 7-kor ismét a világhírű brit karmester, Gilbert Varga – Varga Tibor világhírű hegedűművész fia – vezényli a Pannon Filharmonikusokat egy nem mindennapi csemegéket ígérő programmal. A koncerten John Adams (1947-) amerikai zeneszerző 1986-ban komponált Short Ride in a fast Machine (Rövid utazás egy gyorsvonaton) című repetitív darabja után a főleg Adagiója révén ismert amerikai Samuel Barber (1910-1981) 1939-ben komponált nálunk szinte ismeretlen Hegedűversenyét hallhatjuk majd, Baráti Kristóf szólójával. A koncert második felében Szergej Prokofjev Rómeó és Júlia című balett szvitjeiből hallhatunk válogatást.

Február 23-án, pénteken este 8-kor az immár 18 éves múltra visszatekintő nemzetirock-együttes, az Ismerős Arcok ad koncertet a Zsolnay Negyed E 78-as Termében, ahol, az elmúlt csaknem két évtized dalai mellett a tavaly megjelent „Csak a szöveg” című új albumról is játszanak.

Február 23-án, pénteken éjjel fél 12-től a 90-es és a kétezres évek zenei világába utazhatnak azok, akik részt vesznek a Pécsi Est Café hajnalig tartó Necc Partyján.

Másnap, február 24-én, szombaton este 9-től a hazai rockzene egyik kiváló csapata, az Óriás lép fel a Pécsi Est Caféban, a The Devil’s Trade és az Ivyz társaságában.

Ugyancsak február 24-én, szombaton, de már este 8-tól és a Zsolnay Negyed E 78-as Termében fergeteges utófarsangi zenés mulatságra kerül sor, melynek keretében fellép este 8tól az alternatív metált játszó Avement, 9-től a folk – „kalóz” – metált játszó Rumproof, fél 11-től pedig a kelta punkot játszó Lochnesz.

Az egyik legkiválóbb kortárszenei harsonás, az Állami Hangversenyzenekar, majd a Berlini Német Szimfonikus Zenekar szólóharsonása, Fejér András lesz a vendége Ihász Irénnel a PTE MK Zeneművészeti Intézet Kamarazene-sorozatának, melyre a Liszt Ferenc Hangversenyteremben kerül sor február 26-án, hétfőn este 7-kor kerül sor. A műsorban Loeillet, Weber, Saint-Saens Láng István, Sugár Miklós és Hollós Máté műveket is hallhat a közönség, melynek most két kortárs művet ajánlunk figyelmébe Fejér András 1996-os lemezéről.

Február 26-án, hétfőn és február 27-én, kedden, este 7-kor a Pécsi Harmadik Színházban mutatják be Dávid Zsuzsa és Szűcs Nelli egyszemélyes életrajzi művét, a Fedák Sárit, melyben a magyar színházművészet, a zenés műfajban is kimagasló nagyasszonyát Szűcs Nelli játssza, a rendező Dávid Zsuzsa. A budapesti Nemzeti Színházi premier- előzetesét ajánljuk és két Fedák dalt.

 

Kovács Attila
Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő

Fotó: internet


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc