Könnyű- és komolyzenében, rockban, dzsesszben gazdag májusi pécsi zenei programajánló

 

ostinato_egyuttes

Májusi pécsi zenei programajánlónkat egy több mint 25 éve, 1992-ben a PTE Babits Mihály Gyakorló gimnáziumában megalakult pécsi, versmegzenésítéseket előadó együttes, az Ostinato, május 3-án, csütörtök este 7-kor, a pécsi Művészetek és Irodalom Házában sorra kerülő koncertjével kezdjük, melyet a Babits gimnázium 2013-as, 50 éves jubileumi gálájának részletével ajánlunk.

OláhSzabolcs

Ugyancsak május 3-án, de már este 8-tól és a Zsolnay Negyed E78-as koncerttermében kerül sor a Metronóm Jazz Klub keretében az Oláh Szabolcs Quintet és Kalmár Panni énekesnő közös koncertjére. A 2012-ben megalakult zenekari formáció tagjai: a névadó-zenekarvezető gitáros, Oláh Szabolcs, Ávéd János szaxofonos, Cseke Gábor zongorista, Soós Márton bőgős és Dés András ütős.

Dejan-Lazic

Május 5-én, szombaton este 6-kor a Pannon Filharmonikusok Pannonicum bérletében a horvát származású. Amszterdamban élő, kiváló zongoraművész, Dejan Lazic lép a pécsi közönség elé Maurice Ravel G-dúr zongoraversenyével, mely előtt a Vass András vezényelte pécsi zenekar Edward Grieg Pécsett ritkán hallható Holberg-szvitjét adja elő, mely a neoklasszikus stílus előfutára, utána pedig Vass András szimfonikus zenekari átültetésében Grieg g-moll vonósnégyesét adják elő ősbemutatóként. A műsorhoz kiválasztott youtube-linkek után – melyek között Ravel zongoraversenyét Marta Argerich játssza, Grieg vonósnégyesét pedig természetesen eredeti formában hallhatjuk – ráadásként Dejan Laziccsal Brahms h-moll rapszódiáját ajánljuk Tisztelt Olvasóink figyelmébe

szaboki KovácsháziI_portre

Május 6-án, vasárnap délután 5 órától nem mindennapi, Anyáknapi hangversenyre kerül sor a PTE MK Zeneművészeti Intézetének Liszt Ferenc Hangversenytermében, ahol két kiváló, Liszt-díjas operaénekes, Szabóki Tünde szoprán és Kovácsházi István tenor lép közönség elé, tanítványaikkal. Az ingyenes koncerthez mi most a művészekkel egy-egy híres operarészletet ajánlunk Tisztelt Olvasóink figyelmébe: Szabóki Tündével Senta balladáját Wagner A bolygó hollandi című operájából, míg Kovácsházi Istvánnal a Grál elbeszélést, Wagner Lohengrinjéből.

Cantissimo

Másnap, május 7-én, hétfőn este 7-kor ugyanitt, azaz a Zsolnay Negyed Liszt Ferenc Hangversenytermében ad koncertet az öt éve kórusmuzsikát kedvelő egykori kórustagokból alakult Cantissimo kamarakórus, mely karnagyuk, Horváth Krisztián vezetésével kortárs művekből és crossover produkciókból álló repertoárjából ezúttal egy tavaszköszöntő programmal lép pódiumra.

Egy nappal később, május 8-án, kedden este 6-kor a Kodály Központban kerül sor a „Zenélő Zsolnay” című koncertsorozat újabb, immár harmadik programjára, melyen a PTE Zsolnay Vilmos Fúvószenekar mutatja be legújabb produkcióját, karmestere, Major András vezényletével.

Május 10-én, csütörtökön este 7-kor a Kodály Központ Kocsis Zoltánról elnevezett termében kerül sor a Pannon Filharmonikusok „Zene karnyújtásnyira” című kamarazenei koncertsorozatának újabb hangversenyére, melyen Farkas Ferenc hegedűre és fúvósötösre írott Rondo caprcciosóját, Joseph Haydn C-dúr trióját és Antonin Dvořák Esz-dúr vonósötösét adják elő a zenekar muzsikusai.

ÁKOS

Ugyancsak május 10-én, csütörtökön, de már este 8-tól és a Kodály Központ Hangversenytermében kerül sor Ákos, a Kossuth-díjas énekes-gitáros dalszerző 50 éves jubileumi koncertjére, melyet május 11-én, pénteken és május 12-én, szombaton este 8-kor megismételnek.

EX AURO

Május 12-én, szombaton este 7-kor a Művészetek és Irodalom Házában kerül sor a Pécsi Flamenco Egyesület legújabb rendezvényére, melyen Keck Mária énekes-táncos és Tomaz Pacnik zongorista közös produkcióját láthatják-hallhatják az érdeklődők, melyhez mi most egy hivatalos promót ajánlunk.

Ugyancsak május 12-én, szombaton este, de már 9 órától a Pécsi Est Caféban kerül sor

két fővárosi rock együttes, az alternatív és metál zenét is játszó Nomad és a hagyományosabb rockot játszó Ørdøg zenekar koncertjére.

Május 15-én, kedden, délután 4-től a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok Babzsák című, a 3 éves korosztályig terjedő „utánpótlás-nevelő” sorozatának legújabb koncertjére, melyen Hrubi Zsuzsanna moderálása mellett, a zenekar tagjaiból álló Buborék Kvartett Mozart K.80-as számú G-dúr vonósnégyesét adja elő.

CantoresMinores

Május 16-án, szerdán este fél 8-kor kerül sor, az Egyházzenei Fesztivál keretében, a Pécsi Bazilikában, a Cantores Minores – a Helsinki Evangélikus Püspökség Fiúkórusa és a Budapesti Vonósok közös hangversenyére. A koncerten Hannu Norjanen karnagy vezényletével és Fodor Gabriella, Szalai Ágnes szoprán, Balogh Eszter mezzoszoprán, Kálmán László tenor, valamint Bakonyi Marcell basszus szólisták közreműködésével Bach Singet dem Herrn motettája, az 1963-as születésű, finn kortárs komponista, Jaakko Mäntyjärvi Canticum Calamitatis című műve és Bach Magnificatja hangzik fel.

KobayashiBerlioz

„Fantasztikus koncertre” kerül sor Kobayashi Ken-Ichiróval Pécsett, ígéri a Pannon Filharmonikusok PR-ja, s méghozzá nem is egyszer, hanem kétszer, teszem én hozzá! Május 16-án, szerdán est 7-kor és másnap, május 17-én, csütörtökön este 7-kor ugyanis a „tiszteletbeli magyarrá” fogadott japán karmester vezényli a pécsi zenekart két alkalommal is, s a koncertek első felében Wolfgang Amadeus Mozart 488-as Köchel-jegyzék számú, „nagy” A-dúr zongoraversenyét hallhatjuk majd a kiváló zongoraművész, Érdi Tamás szólójával, a koncertek második felében pedig Hector Berlioz Fantasztikus szimfóniáját. Mozart zongoraversenyét Érdi Tamás egyik korábbi, a

Vásáry Tamás vezényelte Óbudai Danubia zenekarral készült felvételéről halljuk, míg Berlioz Fantasztikus szimfóniájának négy tételét a Kobayashi Ken-Ichiro vezényelte Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarának 30 ével ezelőtti, 1988-as felvételéről, a második, Bál alcímű tételt, pedig a Vass András vezényelte Pannon Filharmonikusok 2012-es felvételéről.

Etnofil

Május 17-én, csütörtökön este 8-tól a Zsolnay Negyed E 78-as koncerttermében lép fel az eredetileg a magyar népzenei örökség megújítását célul kitűző, fiatal zenészekből álló, héttagú csapat, az Etnofil, amelyik az évek folyamán fúziós elemekkel bővülő világzenei együttessé vált, s ehhez most az A 38 színpadán történt fellépésük két linkjét ajánljuk, az elsőben interjúrészletekkel.

Petri-Pál-Rozs

Május 18-án, pénteken este 6-tól különleges verses-zenés estnek lehetnek szem és fültanúi a Művészetek és Irodalom Házába ellátogatók, akik Petri György (1943-2000) verseit Pál András színművész és pécsi kötődésű csellista, Rozs Tamás párbeszédében hallhatják majd, Valcz Péter rendezésében, melyhez mi egy a költő által elmondott verset ajánlunk meghallgatásra-tekintésre.

Ugyancsak május 18-án, pénteken, de már este 9-től és a Pécsi Est Caféban lép fel egy 2009-ben alakult ukrán doom/stone metál zenekar, a kijevi Stoned Jesus. Az Igor Szidorenko által alapított csapat szövegeit szerelem és okkultizmus hatja át, zenéjükre a korai Black Sabbath hatott.

zsolnay-negyed

Az idei Zsolnay Piknik május 18-tól május 20-ig tartó programjában négy kiválónak ígérkező koncertre hívnánk fel a figyelmet, melyekre mind a Pirogránit Udvarban kerül sor.

SzalókiÁgi

Május 18-án, pénteken este 7-kor a sok műfajban otthonos, népszerű énekesnő, Szalóki Ági és zenekara lép fel a harmincas, negyvenes és ötvenes évek lüktető magyar swing slágerei, a francia chanson és a portugál fado parázsló dallamaiból álló muzsikával, melyet két fantasztikus hangszeres-zeneszerző, Bacsó Kristóf szaxofon- és Juhász Gábor gitárművész dolgozott fel. Szalóki Ági zenekarának tagjai: Cseke Gábor-zongora, ifj. Tóth István-gitár, Cseh Balázs-dob, Kovács Zoltán-bőgő, Bacsó Kristóf-szaxofon, Shreck Ferenc-harsona, vendégművész: Korb Attila-kornett, ének.

EllaFitgerald ella 100

Ugyancsak május 18-án, pénteken, de már este fél 9-kor kezdődik és ugyancsak a ZSÖK Pirogránit udvarában az „Ell 100” című Ella Fitzgeraldra, a világhírű dzsesszénekesnőre, születésének századik évfordulója alkalmából emlékező koncert, melyen a jazz nagyasszonyának örökzöld slágerei Malek Andrea, Náray Erika és Tóth Vera, valamint a Budapest Jazz Orchestra előadásában csendülnek fel, melyhez mi most egy Ella válogatást adunk eredetiben és feldolgozva.

TátraiTrend

Másnap, május 19-én, szombaton este 8-kor a magyar rock és dzsesszmuzsika kiváló, Liszt-díjas gitárművészének Tátrai Tibornak, 2008-ban alakult Tátrai Trend című formációja lép fel a Zsolnay Pikniken a Pirogránit Udvarban, s a „Tibusz” mellett Pintér Tibor gitárossal, Glaser Péter bőgőssel és Czibere József ütőssel kiálló együttes bizonyára most is elvarázsolja a közönséget. Mi most 2016-os Micheller Mirtill énekesnővel adott MÜPA-beli koncertjükkel ajánljuk a mostani pécsi programot.

Soulbreakers

A Tátrai Trend fellépését követően az az öttagú Soulbreakers együttes folytatja a koncertet május 19-én, szombaton este fél 10-től a Pirogránit Udvarban, amelynek egyetlen magyar nyelvű számában Tátrai Tibor írta és játszotta fel a gitárszólót. Persze az együttes meghatározó emberei is kiváló muzsikusok, így a két énekes-frontember, Pleszkán Écsa (ez a keresztnév egy hölgyet takar!) és Radovics László „Kyru”, valamint Péter Gábor gitáros, Ratkóczi Huba basszusgitáros és a dobos Mózes Zoltán, akiknek sajátos „heavysoul” stílusát most három linkjükkel idézzük fel.

RealGroupSmall Jazzation

Május 20-án, vasárnap este 7-kor a Kodály Központban egy világra szóló acapella, azaz kíséret nélküli voökális csúcstalálkozónak lehetnek szem és fültanúi azok, akik meghallgatják a világ egyik legismertebb professzionális acapella együttesét, a stockholmi illetőségű, 1984-ben alakult, svéd Real Groupot, akik annakidején a Chili con carnéval aratták első nagy sikerüket, valamint a 2005-ben alakult magyar Jazzation formációt. A két együttes hangzásának egyik érdekes felállásbeli különbségét az adja, hogy, míg a svéd csapatban 3:2 a férfi és női énekesek aránya, addig a mieinknél ugyanez az arány a nők javára érvényesül.

Május 26-án, szombaton délután fél 4-kor és 5-kor a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok 3-tól 8 éves korig szóló Csigaház című utánpótlás-nevelő hangversenysorozatának újabb koncertjére, melyen „Lélekből faragva” címmel a pécsi zenekar négy csellistája, Herczeg Nóra,

Kövi Arthur Bálint, Pechán Dávid és Szakács Viktória mutatják be szeretett hangszerüket, Csigabá, azaz Kiss Szabolcs és Csiganyó, azaz Szendrői Zsuzsanna moderálása mellett.

Pecsi_Ercbanyasz_Fuvoszenekar

Másnap, május 27-én, vasárnap 17 órától a Pécs–Kertvárosi Apáczai Művelődési Ház

nagytermében kerül sor a Pécsi Ércbányász Koncert-fúvószenekar tavaszi hangversenyére, melyen

a Szabó Ferencet követő új karnagy, Kerekes Csaba vezényletével Julius Fucsik, Klaus-Peter Bruchmann, Pietro Mascagni, Hidas Frigyes, ifjabb Johann Strauss műveit, valamint Whitney Houston, Elton John és a Jégvarázs című film slágereit hallhatja majd előadásukban a fúvósmuzsikát kedvelő pécsi közönség.

AmerikaiKvintett

Különleges koncertre kerül sor május 28-án, hétfőn este 7-kor, a PTE MK Zeneművészeti Intézet a Zsolnay Negyedben található Liszt Ferenc Hangversenytermében, ahol az amerikai Indiana Állam Egyetemi Nagykövet Rézfúvós Kvintettjének műsorát hallhatják majd a fúvós kamarazenét kedvelő pécsiek. Az amerikai muzsikusok – akikhez a a Zeneművészeti Intézet oktatói és hallgatói, valamint a Pécsi Harsonaegyüttes tagjai is csatlakoznak néhány mű erejéig – amerikai szerzők, többek között Michael Kamen, Dave Brubeck, Duke Ellington és Leonard Bernstein műveit is megszólaltatják majd.

BogányiTibi Kelemen-Barnabás

„Nouvelle” címen, Párizshoz is kötődő művekből álló hangversennyel zárják az idei hivatalos pécsi évadot a Pannon Filharmonikusok, akik május 31-én, csütörtökön este 7-kor a Kodály Központban Igor Sztravinszkij Danses concertantes című művét, Szergej Prokofjav D-dúr hegedűversenyét és Ernest Chausson B-dúr szimfóniáját adják elő, Bogányi Tibor vezényletével, Kelemen Barnabás hegedűszólójával.

fotók: internet

Kovács Attila

Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc