Komoly- és könnyűzenei csemegékben, ritkaságokban gazdag áprilisi pécsi zenei programok

            Kissé megkésve bár, de annál nagyobb szeretettel készített áprilisi pécsi zenei programajánlónkban elsőként Ittzés Gergely Liszt-díjas fuvolaművész „A fuvolaszonáták nagykövete” című koncertjét ajánljuk Tisztelt Olvasóink figyelmébe, melyre április 11-én, szerdán este 7-kor kerül sor, a PTE MK Zeneművészeti Intézet Liszt Ferenc hangversenytermében, ahol többek között Händel, Donizetti, Poulenc; Hindemith, Erwin Schulhoff és Otar Taktakishvili műveit hallhatja a fuvolamuzsikát kedvelő közönség, Nagy Péter zongoraművész közreműködésével.

            Április 12-én, csütörtökön este 7-kor a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok Kocsis Zoltán emlékének ajánlott 3 részes sorozatának záróhangversenyére, melyen „A barát”, Ránki Dezső lesz a főszereplő, aki Bartók Béla 2. zongoraversenyét adja majd elő, melyet Kocsis Zoltán nagyszerű előadásában ismertek sokan világszerte. A koncert nyitányaként Liszt Ferenc Oberman völgye című zongoradarabjának Kocsis Zoltán által készített szimfonikus zenekari átültetése hangzik fel az általa mentorált és a Nemzeti Filharmonikusokat Tőle átvevő Hamar Zsolt vezényletével, aki a pécsi zenekar élén a koncert második felében Johannes Brahms 4. szimfóniáját is elvezényli majd.

            Ugyancsak április 12-én, csütörtökön, de már este 8. órától kerül sor a Zsolnay Negyed E 78-as koncerttermében, a Metronóm Jazz Klub keretében, a kiváló magyar jazz trombitaművész, Barabás Lőrinc és Quartetjének koncertjére, melyben a 2016 februárja óta Cséry Zoltán billentyűssel, Herr Attila basszusgitárossal és Nagy Zsolt dobossal felálló kvartett formáció a jazz, az elektronikus és világzene elemeit vegyítő muzsikáját hallhatják a műfaj kedvelői.

            Gazdag kínálattal jelentkezik a ZSÖK E 78-as terme a hétvégén is, hiszen április 13-án, pénteken este 9-től a legendás szombathelyi hardrock csapat, a Lord lép közönség elé, előzenekaruk pedig a szintén hardrockot játszó komlói Cs.Í.T. Lesz. Másnap, április 14-én, szombaton este 9-kor pedig a 80-as évek legendás alternatív rock csapata, a Menyhárt Jenő vezette Európa Kiadó lép fel új felállásban az E 78 színpadán.

            Mintha csak rivalizálnának, ugyanezen a hétvégén is gazdag zenei kínálattal jelentkezik a Pécsi Est Café, ahol április 13-án pénteken este 9-től a Slow Village, a Mulató Aztékok és a Stereo Kollektiv rapes zenéjét hallhatják a műfaj kedvelői, míg másnap, április 14-én, szombaton este 9-től  a Nova Prospect lép fel, vendégként pedig a Down For Whatever, a Phrenia és az Avement.

            Április 14-én, szombaton délután és este a Kodály Központ ad otthont a Pannon Filharmonikusok „utánpótlás-nevelő” hangversenyeinek. Fél 4-kor és 5-kor a 3-8 éves korosztály számára szervezett Csigaház sorozatban „Nyerő verők” címmel az ütőhangszerek világába vezeti el a kicsiket és kísérőiket Csigabá és Csiganyó, azaz Kiss Szabolcs és Szendrői Zsuzsanna, akiknek Gáspár Emese, Góth Tamás, Kugyelka Zsolt és Rózsafi Gergely ütőhangszeresek lesznek partnerei.

Ezt követően 6.órától kerül sor a 14-18 éves korosztály számára a No Babel koncertsorozatra, melynek moderátora Bősze Ádám, karmestere pedig Vass András. Mi most egy youtube-ismertetővel ajánljuk az ütőhangszerek világát.

            Hogy is kezdődött? címmel Szokolay Sándor zeneszerző diákéveiből származó levélgyűjtemény jelent meg a Legend Art Kiadó gondozásában. A könyvhöz tartozó CD-mellékleten Szokolay korai zongoraművei hallhatók Boros Misi előadásában. Most ennek pécsi bemutatójára kerül sor április 16-án, hétfőn este 7-kor a Művészetek és Irodalom Házában, ahol Fenyő Gábor a Müpa komolyzenei szerkesztője beszélget Szokolay Orsolyával könyv, illetve Legendy Lászlóval, a kotta közreadójával. A felolvasó Ács Balázs, Szokolay Sándor fiatalkori zongoradarabjaiból Boros Misi játszik.

            Gazdag zenei kínálat várja a pécsi zenebarátokat április 17-én, kedden, amikor a Kodály Központban délután 4. órától a Pannon Filharmonikusok a legkisebbeknek, a 3 éves kor alattiaknak szóló Babzsák című „utánpótlás-nevelő” sorozatának újabb hangversenyére kerül sor, majd este 6-tól a PTE MK Zeneművészeti Intézet Liszt Ferenc Hangversenytermében az idei tanévben fennállásának 60 éves jubileumát ünneplő Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium ünnepi hangversenyére. Utóbbihoz mi most az iskola egykori diákja, Beischer-Matyó Tamás Pécs Pictures (Pécsi képek) című művének 2012-ben az iskola fúvószenekara, a Művészeti Symphonic Band, Szilágyi Lajos vezényelte koncertfelvételét

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

            S még mindig április 17-e, keddnél maradva este 7-től a Kodály Központban „Magdaléna Rúzsa – Rúzsa Magdi” címmel, a méltán népszerű énekesnő, életéről és pályájáról valló koncertjére kerül sor, míg fél 8-tól a Pécsi Bazilikában a Filharmónia Magyarország rendezésében, az Angster-bérletben Etienne Walhain belga orgonaművész és népszerű magyar tenorista, László Boldizsár  hangversenyére kerül sor, melyben Verdi Requiemjének, Rossini Kis ünnepi miséjének részleteit, valamint Bach, Händel és Max Reger orgonaműveit hallhatják a zenebarátok.

            Április 18-án, szerdán este 7-kor a Zsolnay Negyed Liszt Ferenc Hangversenytermében kerül sor a Muzsikáló családok címet viselő sorozat „A Bazsinkák” című hangversenyére, melyen idősebb és ifjabb Bazsinka József tubaművészek, Bazsinka Mihály szaxofonos, Bazsinka Zsuzsa operaénekesnő lépnek közönség elé, Lengyel Andrea zongorakíséretével.

            S még mindig április 18-án, szerdán, de már este 9-től három fellépő is szerepel a Pécsi Est Café hétközi, PEN-előzetes programjában: a népszerű Ivan and the Parazol, a Dope Calypso és a Monkeyneck. Ivánékat egy 2015-ös, Fishing on Orfű koncert felvételével ajánljuk, míg társaikat egy-egy linkkel.

            Április 20-án, pénteken este 8-kor egy különleges budapesti hiphop-rap-rock formáció, az EMLP lép fel a Zsolnay Negyed E78-as koncerttermében, a bibliai alapokon álló, keresztény szemléletű szövegekre épülő dalaikkal.

            Ugyancsak április 20-án, pénteken este, de már 9. órától és a Pécsi Est Caféban lép fel az egyik legismertebb magyar koncertzenekar, a 2001-ben alakult Carbonfools(Szénbolondok), akik rock, blues, reggae, dub, disco, folk, ethno, darkwave és a mai modern elektronikus műfajok egyvelegéből áll zenéjükkel napjainkig rendkívül népszerűek. Vendégzenekaruk a 2011-ben alakult pécsi The Immigrants (Bevándorlók) nevű csapat lesz.

            Április 21-én, szombaton este 9-től az egyik külföldön is legelismertebb magyar, alternatív-elektronikus-pszichedelikus zenét játszó együttes, a Zságer Balázs vezette Zagar lép fel a Pécsi Est Caféban, ahol vendégük a fiatal pécsi Katus zenekar lesz, akik jazztől, a post-rockig és kísérleti popig terjedő stílusú zenéjükkel vezetik fel kollégáik programját.

            Egy eddig még Pécsett nem hallott zenekar, a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar lép fel április 21-én, szombaton este 7-kor a Kodály Központban, ahol az idén 80 esztendős, világhírű olasz karmester, Donato Renzetti vezényletével Rossini Tell Vilmos nyitányát, Bartók Béla Táncszvitjét és az olasz Ottorino Respighi 3 Johann Sebastian Bach-korál című művét, valamint a Róma fenyői című szimfonikus költeményét adják elő.

            S még egy koncert, ezúttal házunk tájáról: április 21-én, szombaton este 6-tól Pécsett a Tudásközpontban lépnek fel Tillai Tímea Énekstúdiójának növendékei, a konferenciateremben.

            A Pécsett már többször fellépő, kiváló osztrák hegedűművész, Benjamin Schmid lesz ismét szólista, sztárvendége a Pannon Filharmonikusoknak, akik április 23-án, hétfőn este 7-től, a Kodály Központban adnak koncertet Benjamin Schmiddel, „KlasszJazz Benjaminnel” címen. A Bogányi Tibor vezényelte műsorban a világhírű osztrák dzsessz-zongoraművész Friedrich Gulda csellóversenyének hegedűs átirata lesz a nyitó fő attrakció, majd jazz örökzöldeket ad elő Benjamin Schmid, akinek a dzsesszhegedülés terén a francia Stéphane Grapelli volt a példaképe. A koncertb második felében hegedűs-zeneszerző kortársa Florian Willeitner 1. hegedűversenyét adja elő Benjamin Schmid, míg a koncertet a 100 éve született Leonard Bernstein West Side story-szvitjének előadása zárja, Bogányi Tibor vezényletével a Pannon Filharmonikusok élén.

            Április 25-én, szerdán este 7-kor a Zsolnay Negyed Liszt Ferenc Hangversenytermében kerül sor egy igazi csemegének számító kamarazenei hangversenyre, melyen a Bogányi Bence fagottművész, Fejes Krisztina zongoraművész és Kuti László klarinétművész alkotta Bogányi Trió játszik Mozart, Schumann, Chopin, Glinka, Weiner Leó, Roger Boutry és Kovács Béla műveket.

A műsorból mi most Glinka Patetikus triójának egyik felvételét ajánljuk meghallgatásra-tekintésre.

            Különleges és rendhagyó „utánpótlás-nevelő” koncertelőadásokra invitálja a 8-12 éves korosztályt a Pannon Filharmonikusok, akik a Kolibri Színházzal karöltve Kodály Zoltán halhatatlan daljátékát adják elő, „Játsszunk Háry Jánost!” címmel április 25-én, szerdán és április 26-án, csütörtökön délelőtt 11-kor és délután 3-tól. A bábjátékot is tartalmazó interaktív előadást Novák János rendezi, a zenei vezető Oberfrank Péter, a főbb szerepekben Cseh Antalt illetve Szegedi Csabát, Megyesi Schwartz Lúciát és Gábor Gézát láthatjuk, hallhatjuk.

            Április 26-án, csütörtökön este 6-kor kerül sorra Művészetek és Irodalom Házában Esztó Zsuzsa jótékonysági zongorakoncertjére, melyen a magyarszéki kármelita nővérek épülő kolostora javára ad elő egészen különleges, ismertetővel kiegészített programot a kiváló zongoraművész, aki

Scarlatti, Chopin és Liszt műveket szólaltat meg, utóbbiak között az Ave Mariát, a Manók táncát, A Villa d’Este szökőkútjait, valamint az Álomban és a Rezignáció című viszonylag ritkán hallható alkotásokat.

            Április 27-én, pénteken este 7-kor egy kínai szimfonikus zenekar lép fel a Kodály Központban, Hanzghou (Hangcsú) város együttese, a Hangzhou Filharmonikus Zenekar, akik karmesterük, Yang Yang vezényletével Wagner Bolygó hollandi-nyitányát, valamint egy „A pillangó szerelmesei” alcímű kínai hegedűversenyt és Szergej Rachmanyinov Szimfonikus táncait adják elő.

            Április 27-e péntek és 29-e vasárnap között rendezik meg Pécsett a hónap kiemelkedő, háromnapos, könnyűzenei koncertek megszámlálhatatlan sorát tartalmazó eseményét, a Pécsi Egyetemi Napokat. A teljesség igénye nélkül fellép a Halott Pénz, a Tankcsapda, a 30 Y, a Welhello, az Intim Torna Illegal, a Vad Fruttik, a Kowalsky meg a Vega, a Margaret Island, a Supernem, az Anna and the Barbies, a Belga, a Blahalouisiana, a Mongooz and the Magnet és még sokan mások.

Fotók: internet

                                                                                              Kovács Attila

                                               Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő

 


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc