Júniusi zenei programajánló Mesteri Tanítványokkal, POSZT-tal, Bostoni ifjú filharmonikusokkal

Művészeti60 PécsiMűvészetiSymphonicBand1

Júniusi zenei programajánlónkat a fennállásának 60 éves jubileumát ünneplő Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium június 3-án, vasárnap este 6-kor a Kodály Központban sorra kerülő jubileumi műsorának ajánlásával kezdjük, melyen a kiváló, sőt világhírűvé lett muzsikusok sorát, így például Jandó Jenő (1952-) zongoraművészt és Ligeti András (1953-) hegedűművész-karmestert is kinevelő pécsi középfokú oktatási intézmény jelenlegi és egykori diákjai lépnek közönség elé. Ehhez mi most az egykori zeneszerzés-növendék Beischer-Matyó Tamás (1972-) 2010-11-ben komponált Pécs Pictures/Pécsi képek/ című művét ajánljuk Tisztelt Olvasóink figyelmébe, melyet a Pécsi Művészeti Symphonic Band 2012-es felvételéről idézünk, Szilágyi Lajos vezényletével.

URÁNzenekar

Ugyancsak június 3-án, vasárnap este veszi kezdetét a „Nyáresti térzenék a Zsolnay Negyedben” című koncertsorozat, mely vasárnaponként este 6-tól várja a fúvószene iránt érdeklődőket a Zsolnay Negyed a Bóbita Bábszínháznál lévő szabadtéri színpadánál. A nyitóprogram résztvevője a Pécsi Ércbányász Koncertfúvós zenekar lesz.

Egy kicsit visszaugorva az időben, június 1-jén, pénteken és június 2-án, szombaton este 10-től várja a bulizni vágyókat a Pécsi Est Café, mely stílszerűen csak Pécsi Est Pénteknek, illetve Szombatnak keresztelte el ezeket az immár hagyományosnak mondható, zenés-táncos bulikat.

drahos-bela-870

Június 5-én, kedden este 6-kor a Pécsett tanító, világszerte ismert és elismert Liszt-díjas fuvolaművész, Drahos Béla koncertjére kerül sor a PTE MK Zeneművészeti Intézetének Liszt Ferenc Hangversenytermében, ahol Bach h-moll szonátáját és Mozart G-dúr fuvolaversenyét hallhatják előadásában a zenebarátok, Kancsár Veronika zongoraművésznő kíséretével.

MesterekésTanítványaik 10Tanítvány

Június 6-án, szerdán este 7-kor kerül sor a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok „Mesterek és Tanítványaik” című a fiatal szólista tehetségeket bemutató sorozatának újabb hangversenyére, melyen tíz ifjú muzsikus lép közönség elé a Vass András vezette pécsi zenekarral:

Pethő Kriszta oboás, mestere Horváth Béla, Jáni Mihály oboás, akinek Bodnár Sándor a mestere, Pókai Eszter klarinétos, akinek Klenyán Csaba a mestere, a szaxofonos Magyary Timót Gergely, mestere Kápolnás Attila, Sebestyén Dorka fuvolás, akinek Arnóthné Papp Ildikó a mestere, Horváth András trombitás, mestere Horváth Zoltán, Kiss Péter harmonikás, mestere Kéméndi Tamás, Károly Barna Zsolt gordonkás, mestere Agócs Márta, György-Horváth Zente, mestere Gyermán Júlia és Horváth Apor Boldizsár zongorista, akinek Megyimóreczné Schmidt Ildikó a mestere, aki már olyan kiváló tanítványok sorát adta a magyar zenei életnek, mint Boros Misi, Boateng Kármen Stephany,

Bali Dávid, vagy a több nemzetközi versenyt nyert, Junior Príma-díjas és Junior Tüke-díjas, mindössze 20 esztendős Balogh Ádám, akivel a Vass András vezényelte Pannon Filharmonikusok 6 éve, 2012-ben játszották el Mozart „nagy” A-dúr zongoraversenyét.

POSZT GentrySultans

Június 7-étől tíz napon át a Pécsi Országos Színházi Találkozó, a POSZT veszi át a főszerepet a pécsi zenei programkínálatban. Június 8-án, pénteken este 9-kor a Király utca 64 alatti Szabadkikötőben egy különleges zenét játszó magyar avantgárd dzsessz formáció, az ambient, a népzene, a punk, a sramli, a kortárszene és a noise elemeit is felvonultató Gentry Sultan lép fel, melynek tagjai: Horváth László trombita, elektroakusztikus effektek, Vereb Szabolcs szaxofon, billentyű, theremin, Hevesi Nándor basszusgitár, billentyű és Kovács Gergely dob.

levai_balazs

Ugyanaznap, június 8-án, pénteken, és ugyancsak a Szabadkikötőben, de már este 10-től kerül sor a sok stílusban kiváló, irodalom- és zenebarát kulturális műsorvezető, a népszerű tévés „Dob+basszus” ikonikus alakja, Lévai Balázs Beállás című első regényének kötetbemutatójára. A programot zenés irodalmi revüként hirdettek meg, lévén, hogy Lévai Balázs mellett, Köles Ferenc pécsi színművész, Czutor Zoltán a Belmondo zenekar énekes-gitárosa és a pécsi Junkie Jack Flash zenekar is részt vesz a programban.

kampecdolores2-web

Másnap, június 9-én, szombaton este 9-kor szintén a Szabadkikötőben lép fel az immáron több mint három évtizedes múlttal rendelkező rock, folk- és világzenei fúziós zenét játszó, a Kampec Dolores, akiket most két – közte egy korábbi pécsi – koncertfelvételükkel ajánlunk.

Június 11-én, hétfőn délután 3-kor egy pécsi előadók alkotta zenés produkcióra kerül sor a Szabadkikötőben, az ÜnnepKörszín produkciójában láthatjuk-hallhatjuk majd a „Toruko, avagy a hullámos hagyomány” című „relaxációs irodalmi sziesztát”, a pécsi Halmai Tamás szövegeinek felhasználásával. Közreműködnek Tamás Éva és Fenyvesi Mihály színművészek, Bogárdi Aliz és Eklics Dániel, zeneszerző zenészek, valamint Jankó Mátyás zeneszerző és dj. Mi most a várható hangulatot egy másik, korábbi formáció, a Pavilon zenekar Halmai Tamás versére előadott dalával igyekszünk megelőlegezni.

Ugyanaznap, azaz június 11-én, hétfőn este 8-kor, s ugyancsak a Szabadkikötőben kerül sor egy különleges jazzkoncertre, melyen a budapesti Bartók Konzervatórium Jazz tanszakának tanulóiból, Hargitai Veronika énekesből és Papp Tamás zongoristából álló Oud együttes Tom Waits dalokból, dzsessz örökzöldekből és saját dalokból álló műsorát hallgathatják meg az érdeklődők. A zenék között a 19. század első felében élt német drámaíró, Georg Büchner sorai is felhangzanak a Leonce és léna, a Woyzeck és a Danton halála című drámáiból.

MindhaláligMusical

Június 11-e, hétfő egyik várhatóan nagy érdeklődére számot tartó zenei eseménye a Budapesti Operettszínház „Mindhalálig musical” című produkciója, melyre este 7-től kerül sor a Kodály Központban. Többek között olyan kiválóságoknak tapsolhat majd a közönség, mint Gubik Petra, Janza Kata, vagy Serbán Attila, a többek között Az operahát fantomja, a Macskák, az Elisabeth, a Szépség és a Szörnyeteg, Az Oroszlánkirály, a Grease, a My Fair Lady és az Evita részletiből összeállított, csaknem háromórás produkció karmester pedig Makláry László lesz.

Csárdáskirálynő

Június 12-én, kedden este fél 9-től a POSZT versenyprogramjában kapott helyet és a Pécsi Nemzeti Színház Nagyszínházában kerül sor a Kecskeméti Katona József Színház Csárdáskirálynő előadására, melyben Kálmán Imre és Leo Stein Béres Attila rendezte örökzöld operettjében többek között Sáfár Mónikát és Kőszegi Ákost láthatjuk-hallhatjuk majd Cecília és Miska főpincér szerepében, míg az ifjú szerelmeseket, Szilviát és Edvint Dobó Enikő és Orth Péter alakítják.

Wagner Kocsár_Balázs_2014-ben ralik-szilvia-original-62541 István-Kovácsházi-1 Perenczbéla

A POSZT egyik legjelentősebb zenei eseményére június 13-án, szerdán este 7-kor a Kodály Központban kerül sor, ahol Richard Wagner korszakos jelentőségű zenedráma-ciklusának, a rövidítve csak „Ring”-nek nevezett Niebelung gyűrüje című tetralógiának legszebb részleteiből hallhatunk koncertszerű válogatást. A Rajna kincse, A walkür, a Siegfried és Az istenek alkonya részleteiben Rálik Szilvia szoprán, Kovácsházi István tenor és Perenc Béla baritonénekes működik közre, a Magyar Állami Operaház zenekarát Kocsár Balázs Liszt-díjas, Érdemes művész, az operaház zeneigazgatója vezényli. Mi most az operaház egyik korábbi előadásából idézzük A walkür részletét.

Ugyancsak június 13-án, szerdán, de már este 8-tól és a Király utcai Nappali Bárban lép fel a Büdos Vornyik nevű, autentikus magyar népzenét játszó zenekar, mely nevét a bukovinai székelyek hajnali lakodalmi táncát jelentő táncfajtáról választotta. Mostani műsorukhoz, a 2017-es Made in Pécs Fesztiválon adott koncertjük Youtube linkjével ajánljuk.

Június 14-én, csütörtökön este 8-kor a Belvárosban, a POSZT–Eozin Fesztiválszalonban lép fel a 2010-ben a kaposvári Egyetem színész szakos hallgatóiból alakult „Bánfalvi Eszter Kvartett”, melyből mára már Bekvart lett, mivel legalább nyolcan vannak, s Bánfalvi Eszter nincs köztük, s nem jazzt, hanem úgynevezett „csajozós rockot” játszanak, amint az tavalyi klipjükből is kiderül.

S még mindig június 14-e, csütörtök, amikor is este 9-től a Szabadkikötőben lép fel a Restás Gergő énekes-gitáros életmódváltásaként 2016-ban létrejött Innergarden, azaz „Belsőkert” nevű pécsi együttes, melynek tagjai még Ujvári László Lehel-hegedűs és Szalay Tamás Géza basszusgitáros, akiknek art-pop stílusú felvételeit ők maguk így jellemzik: „dalok önmagunk szétszereléséhez és/vagy összerakásához”.

Június 16-án, szombaton, a POSZT zárónapján két koncertre is sor kerül: a Nappali Bárban este 8-tól a zalaegerszegi születésű, de már a fővárosban élő egyszemélyes zenekari felállásban játszó Hangácsi Márton gitáros-énekes lép fel, míg a Szabadkikötőben este 9-től a 60-as, 70-es évek hangzásvilágára építő, 2008 tavaszán alakult magyar pszichedelikus funk-rock-beat zenekar a The Qualitons.

Június 18-án hétfőn este 7-kor a Püspöki Palota kertjében lép fel a Filharmónia Püspökvári zenés esték sorozata keretében a Würtembergi Filharmonikusok – Reutlingen zenekar, amely Alpaslan Ertüngealp vezényletével Beethoven 2, és 7. szimfóniáját adja elő.

Június 21-én, csütörtökön este 9-kor a Zsolnay Negyed Pirogránit Jazz Udvarában lép fel a Balázs Elemér Group egykori kiváló énekesnője, Hajdú Klára és 2008-ban alakult saját kvartettje, akik 2015-ös, a világhírű jazz trombitásnak, Chet Bakernek ajánlott albumukkal jönnek Pécsre, melyben a kiváló magyar trombitás, Fekete kovács kornél működött közre sztárvendégként.

_Filharmonia_Boston_banner_309x300_

A hónap egyik legkiemelkedőbb hangversenyére június 22-én, pénteken este 7-kor a Kodály Központban kerül sor, ahol a világhírű Bostoni Filharmonikusok „utánpótlás” zenekara, a Bostoni Filharmonikus Ifjúsági Zenekar lép fel, s nem is akármilyen programmal. Karmesterük, Benjamin Zander vezényletével elsőként a századforduló fiatalon elhunyt angol zeneszerzője, George Butterworth (1885-1916) The Banks of Green Willow (A zöld fűzfás partok) című zenekari idilljét adják elő, melyet Maurice Ravel (1875-1937) La Valse című, a profi zenekaroknak is komoly kihívást jelentő műve követ. A koncert második felében Gustav Mahler (1860-1911) az élettől búcsúzó, utolsó befejezett szimfóniáját, a csak a legnagyobb zenekarok által vállalt 9. szimfóniáját adják elő, mely a zenetörténet egyik nagy összegző műve, akárcsak Beethoven Kilencedikje. Mi most műsoruk előtt egyik hollandiai próbájukról idézzük Mahler 2. Feltámadás szimfóniájának fináléját.

 

Kovács Attila
Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő

Fotó: internet

 


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc