Július-augusztusi zenei ajánló, Nyáresti Térzenékkel, Orgonaponttal és Nyári Színházzal

Az idei szokásos összevont július-augusztusi nyári zenei programajánlónkat az egyik minden vasárnap sorra kerülő programmal, a Nyáresti Térzenékkel kezdjük, melyre a Zsolnay Negyed Bóbita Szabadtéri Színpadán kerül sor. A Pécsi Német Önkormányzat által szervezett sorozatban július 1-jén vasárnap délután 6-tól a Véméndi Fúvószenekar lép fel, rossz idő esetén a Zsolnay Negyed E 78-as termében.

Pécs város vegyeskara, az 1957-ben alakult Mecsek Kórus 2018 júliusában részt vesz a görögországi 24. Prevezai Nemzetközi Kórusversenyen. Július 3-án, este 7-kor a PTE Zeneművészeti Intézetének a Zsolnay Negyedben található, Liszt Ferenc Hangversenytermében az elutazás előtti évadzáró koncerten, karnagyuk, Balatoni Sándor vezényletével bemutatják a hazai közönségnek versenyprogramjukat, melyben Palestrina, Lotti és Esterházy Pál örökzöld művei mellett a 20. századi kortárs darabok dominálnak, Kodálytól, Bárdostól, Duruflén és Lauridsenen át Orbán György és Karai József, valamint külföldi szerzők műveiig. Mi most Balatoni Sándor Csorba Győző Zöld és fény című versmegzenésítését ajánljuk Tisztelt Olvasóink figyelmébe.

A nyár másik nagy zenei, illetve zenével is fűszerezett produkciókat kínáló sorozata a Pécsi Nyári Színház előadásai, melyek közül elsőként a július 4-én, szerdán este 9-től, a programsorozat állandó színhelyén, a Káptalan utcai Szabadtéri Színpadon előadásra kerülő John Osborne dráma, a Dühöngő ifjúság az amit ajánlunk, melyet Znamenák István rendezésében Szabó Kimmel Tamás és a Kortalan szerelem tévésorozatból is ismert Kovács Patricia főszereplésével láthat a pécsi közönség. Partnereik Ötvös András, Járó Zsuzsa és Papp János lesznek, a hangulatfestő zenei betéteket pedig az egyik a klasszikus és a dzsesszzenéből is ismert, mindössze 23 éves kiváló ifjú trombitás, Sebestyén Pattrik játssza majd, akitől most saját triójának egyik klubkoncertjéből idézünk részletet.

A „Nyáresti Térzenék a Zsolnay Negyedben” című sorozatban július 8-án, vasárnap este 6-tól a Mázai Fúvószenekar lép fel, akiktől most egy nyolc évvel ezelőtti pécsi szereplésükből idézünk.

Két kiváló fiatal és tehetséges, Pécshez több szállal kötődő muzsikus, Kéméndi Tamás harmonikaművész és Ódor Botond a Pécsi Tudományegyetemen gitár- és operaszakon is végzett, jelenleg inkább ez utóbbiban sokat szerepeltetett tenorista ad közös koncertet, a Filharmónia Püspökvári Zenés Esték sorozatában, július 11-én, szerdán este 7-kor, a Püspöki Palota kertjében, rossz idő esetén a Bazilikában. Most egy-egy külön-külön készített felvételükkel ajánljuk őket.

Július 12-én, csütörtökön este 9-kor az operettet és a vidámságot kedvelők is örülhetnek a Pécsi Nyári Színház keretében, a Káptalan utcai Szabadtéri Színpadon sorra kerülő előadásnak. Ennek keretében az egyik slágeroperett, az Eisemann Mihály, Békeffi István és Halász Imre által alkotott, filmen is megörökített, Egy csók és más semmi lesz látható és hallható, többek között az egyben rendező Straub Dezső, Fogarassy Bernadett, Oszter Alexandra és Sáfár Anikó szereplésével.

Mi most a legendás 1941-es filmváltozatból idézzük a címadó dalt Jávor Pállal és Tolnay Klárival.

S még mindig a zenés produkcióknál maradva, július 14-én, szombaton este 9-korkerül sor egy francia musical comedy pécsi bemutatójára, Stéphane Laporte és Patrick Laviosa „Pánik a fedélzeten” című zenés vígjátékát a Gergely Theater adja elő, a Pécsett pályáját kezdő Gergely Róbert rendezésében és szereplésével, Kalocsai Zsuzsával, Takáts Mátéval, Lippai Lászlóval, Ott Józseffel, Némedi-Varga Tímeával és a szintén Pécsről indult Fábián Anitával a főbb szerepekben. Mi most a Gergely Theater produkciója mellett egy francia előadás részletét is Tisztelt Olvasóink figyelmébe ajánljuk.

Július 15-én, vasárnap este 6-kor a Bóbita Szabadtéri Színpadán folytatódik a „Nyáresti térzenék a Zsolnay Negyedben” című sorozat, ajánlónk írásakor még ismeretlen résztvevővel.

A Pécsi Nyári Színházban idén is fellép a Dolák-Saly Róbert és Laár András nevével fémjelzett, és idén már 32 éve működő, abszurd és nyelvi humorra építő csapat, mely ezúttal az egyszerű „L’art pour l’art Társulat nyár” címet adta műsorának, melyben mindig hallhatunk zenés betéteket, így idén is, július 20-án, pénteken este 9-kor, a Káptalan utcai Szabadtéri Színpadon.

Mi most két régebbi produkció klipjével ajánljuk idei pécsi fellépésüket.

Július 22-én, vasárnap este 6-tól a Magyarszéki Fúvószenekar fellépésével folytatódik a Bóbita Szabadtéri Színpadán a „Nyáresti térzenék a Zsolnay Negyedben” című sorozat.

Július 25-én, szerdán este 9-től ismét a Gergely Theater zenés produkciójának tapsolhat a Pécsi Nyári Színház közönsége a Káptalan utcai Szabadtéri Színpadon, ahol Szántó Armand, Szécsén Mihály és Fényes Szabolcs alcímében is mához igazított „Paprikáscsirke avagy stex és New York” című zenés vígjátékát adják elő R. Kárpáti Péter, Csomor Csilla, Csonka Zsuzsa, Heller Tamás főszereplésével.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Másnap, július 26-án, este 9-kor a Zsolnay Negyed Pirogránit Jazz Udvarának keretében lép fel az Elchin Shirinov azerbajdzsáni billentyűsből és 3 kiváló magyar dzsesszmuzsikusból, a pécsi származású Fenyvesi Márton gitárosból, Szandai Mátyás bőgősből és Dés András ütősből álló különleges világzenei és meditatív dzsesszt játszó Maiden Tower (Szűz torony) formáció, melynek muzsikáját megjelenés előtt álló lemezük részleteivel előlegezzük meg Tisztelt Olvasóinknak.

A Lippói Fúvószenekar fellépésével folytatódik a „Nyáresti térzenék a Zsolnay Negyedben” című sorozat július 29-én, vasárnap este 6-tól a Bóbita Szabadtéri Színpadán.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Az augusztusi pécsi zenei kínálatban a Filharmónia Orgonapont című sorozata áll a középpontban. Az első koncertre augusztus 3-án, pénteken este 8-kor kerül sor a Pécsi Bazilikában, ahol „Éteri hangok” címmel egy fiatal, mindössze 26 éves orgonaművész, Mészáros Zsolt Máté mutatja meg tudását az Op. 100-as Angster orgonán, éteri hangú vokális partnerei pedig a pécsi Capella Quinqueecclesiensis Keresztes Nóra által vezetett énekesei lesznek.

Augusztus 5-én, vasárnap este 6-kor a Bóbita Szabadtéri Színpadán a Schnaps Kapelle zenekar koncertjével folytatódik a „Nyáresti térzenék a Zsolnay Negyedben” című sorozat.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Augusztus 10-én, pénteken este 8-kor a Debrecenben élő és tanító orgonaművész, Jakab Hedvig és a pécsi Pannon Filharmonikus zenekar szólamvezető ütőhangszerművésze, Góth Tamás és kolléganője Őri Eszter közös fellépésével folytatódik a Filharmónia Orgonapont sorozata a Pécsi Bazilikában, „Ütős orgona” címmel.

Augusztus 12-én, vasárnap este 6-kor a Bóbita Szabadtéri Színpadán a Sásdi Fúvószenekar koncertjével folytatódik a Pécsi Német Önkormányzat „Nyáresti térzenék a Zsolnay Negyedben” című sorozata.

Augusztus 16-án, csütörtökön este 9-kor egy fiatal magyar muzsikusokból álló, Kész Petra énekes, looperes, Vikukel Dániel billentyűs, Kiss Diána basszusgitáros és Földesi Attila dobos alkotta Cymbal Rush („Cintányér rohanás”) nevű 2016-ban a Sziget Fesztiválon bemutatkozott, amerikai és ausztrál dzsessz és pop muzsika elemeire építő ifjú magyar csapat koncertjére kerül sor a Pirogránit Jazz Udvarban.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Augusztus 17-én, pénteken este 8-kor a Pécsi Bazilikában Impressziók címmel folytatódik a Filharmónia Orgonapont sorozata, melyben ezúttal Szabó Imre szlovákiai magyar orgonaművész és Tímár Judit a pécsi Pannon Filharmonikusok kiváló fuvolaművésze lép közönség elé közös műsorral.

Augusztus 19-én, vasárnap este 6-kor a Bóbita Szabadtéri Színpadán egy Németországból érkező fúvószenekar lép fel, a Pécsi Német Önkormányzat által rendezett „Nyáresti térzenék a Zsolnay Negyedben” sorozat keretében. Az Észak-Rajna Westfáliai Bielefeld közelében található Gütloh városából érkező Jugendmusikkorps Avenwedde együttes repertoárja a klasszikus német fúvószenei tradíciók mellett a népszerű amerikai és más szórakoztató zenei, úgynevezett esztrád muzsikák világáig terjed.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Két kiváló pécsi muzsikus, a junior Príma-díjas, Balatoni Sándor orgonaművész, zeneszerző és karnagy, valamint Solymosi Péter, a Pannon Filharmonikusok szólamvezető trombitaművésze lép fel augusztus 24-én, pénteken este 8-kor a Pécsi Bazilikában, a Filharmónia Orgonapont koncertsorozatában.

Augusztus 26-án, vasárnap este 6-kor a Bóbita Szabadtéri Színpadán a Pécsi Ércbányász Koncert Fúvószenekar lép fel, Kerekes Csaba vezényletével a „Nyáresti térzenék a Zsolnay Negyedben” sorozat idei záróhangversenyén.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Augusztus 29-én, szerdán este 7-kor a Püspöki Palota kertjében kerül sor a Filharmónia „Püspökvári Zenés Esték” sorozatának záró koncertjére – rossz idő esetén a Pécsi Bazilikában –, melyen a Pannonisches Jugendsinfonieorchester (Pannon Ifjúsági Szimfonikus Zenekar), a Magyarországon is működő török-görög karmester, Alpaslan Ertüngealp vezényletével egy „Cseh-szlovák utazás” részesei lehetünk. Mirko Krajči (1968-) vonószenekar kíséretes hegedű-cselló kettősversenyének ősbemutatójával, Leoš Janáček (1854-1928) Vonószenekari szvitjének válogatásával és Antonin Dvořák (1841-1904) Vonósszerenádjának előadásával, melyek közül értelemszerűen mi most két utóbbi youtube linkjével invitáljuk Tisztelt Olvasóinkat a koncertre.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

„Énekel az orgona” címmel kerül sor a Filharmónia Orgonapont sorozatának záró hangversenyére, augusztus 31-én, pénteken este 8-kor a Pécsi Bazilikában, ahol a Bécsben élő orgonaművész, Kovács Róbert partnerei a népszerű operaénekes házaspár, a Pécshez sok szállal kötődő Horváth István tenorista és Kriszta Kinga szoprán lesznek. Mi most Kovács Róberttel a kiváló Mohácson született zeneszerző, Bojtár László (1926-1995) Nászinduló és fúga című művét ajánljuk meghallgatásra, majd három részletet Puccini Bohémélet című operájából a Horváth István – Kriszta Kinga operaénekes páros előadásában.

Fotók: internet

Kovács Attila

Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc