Gazdag szeptemberi pécsi programkínálat Pannon Filharmonikusokkal, Zeneszürettel, Bordalfesztivállal és Pécsi Est Caféval

      A szeptemberi pécsi zenei kínálatot szokás szerint a Pannon Filharmonikusok szeptember 1-jei, Pécs Város Napi Ünnepi Díszhangversenyével kezdjük, mely ezúttal egyben egyetemi évadnyitó is, műsora pedig az idén májusban boldoggá avatott vértanú, a családjával 1941 és 1946 között Pécsett élt Boldog Brenner János emléke előtti tiszteletadásként Pergolesi Stabat matere és Liszt Ferenc Krisztus oratóriumának két zenekari részlete lesz. A Kodály Központban szombaton este 7-kor kezdődő program ingyenes, de regisztrációhoz kötött, s szólistái között olyan kiválóságokat találunk, mint Sümegi Eszter és Wiedemann Bernadett operaénekesek, akik a kórus anyagot is éneklik majd (!), a karmester pedig Pécsett született Erdélyi Dániel lesz.

            Szeptember 3-án, hétfőn este 7-kor ugyancsak a Kodály Központban kerül sor a SHIFF (Seven Hills International Film Festival) Nemzetközi Filmfesztivál nyitó gálakoncertjére, a Pannon Filharmonikusok szervezésében, melyen hazai és nemzetközi sztárvendégek mellett a pécsi Voisingers énekegyüttes lesz a főszereplő, hiszen a Balásy Szabolcs vezette együttes ezúttal egy reprezentatív filmzenei műsorral készült a nyitógálára.

            Szeptember 5-én, szerdán este 7-kor ugyancsak a Kodály Központ ad otthont a SHIFF fesztivál Spirit of Bahrain(Bahrein szelleme) című koncertjének, lévén, hogy a nemzetközi filmszemle idei díszvendége a bahreini királyság. A koncerten egy bahreini komponista, a többek között nálunk, Magyarországon is tanult, s immár a hatodik „X” felé tartó, Waheed Alkhan, kortárs és világzenei elemeket ötvöző „Visszatérés” című művét adják elő a Pannon Filharmonikusok, Bogányi Tibor vezényletével. Mi most a 10 részből álló kompozíció 3 tételéből adunk ízelítőt.

            A Filharmónia Magyarország idei, szeptember 6-ától 9-éig tartó Zeneszüret Fesztiváljának rendkívül sokszínű programjából az első kiemelkedő esemény az egyben a Mester-bérletet is nyitó szeptember 7-én, pénteken este 7-kor a Kodály Központban sorra kerülő Verista Operagála lesz, melyen a Magyar Állami Operaház Zenekara, Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényletével, Létay Kiss Gabriella szoprán, László Boldizsár tenor és Kelemen Zoltán bariton közreműködésével az olasz versita operák Puccinin túli zenei világába vezeti el az operabarátokat, Leoncavallo, Boito,  Mascagni, Catalani, Ponchielli és Giordano örökzöld operaslágereivel és ritkaságaival. (Zárójelben jegyezzük meg, hogy az Operaház később majd pótolja a Mester-bérletben a „Puccini-hiányt”, a Turandot pécsi bemutatójával, mi pedig egy a műsor ajánlójának végén a Bohéméletből közzétett youtube-linkkel, melyben Létay-Kiss Gabriella és László Boldizsár is énekel.)

            Akik másfajta muzsikára vágynak azokat szeptember 7-én, pénteken éjjel 11 órától a Pécsi Est Café várja, a Welcome to Pécs Flag party programmal, melyben a dj pult mögött Vish, Koby és Lotfi Begi várja bulizni vágyókat.

            Másnap, szeptember 8-án, szombaton este 9-től az 57 évesen elhunyt Szebeni Jánosra emlékezik a Pécsi Est Caféban a Virrasztók nevű, magyar népzenei elemeket felhasználó, industrial-gót-folk-metál zenekar, melynek Scrofa néven volt alapító, énekes-frontembere „Szebi”. Az „Utolsó virrasztás Scrofa emlékére” című program ingyenes, arra mindenkit szeretettel várnak.

            Ugyancsak szeptember 8-án, szombaton, este 7-től egy különleges ingyenes koncertre kerül sor a Zeneszüret Fesztivál keretében, a Széchenyi téren, rossz idő esetén – regisztrációhoz kötve – a Kodály Központban. A „Különös találkozás” című programban az orgona és az angol nyelvterületen „mouth organ”-nak, azaz szájorgonának nevezett szájharmonika találkozásának lehetünk fül- és szemtanúi, szimfonikus zenekari közreműködéssel. Hallhatjuk majd Csajkovszkij 1812 – nyitányát,

           Henning Sommero Soltice (”Sonnenwende”) című művét, James Moody Toledo című spanyol fantáziáját, Sigmund Groven Nordische Nacht (Északi éjszaka) című művét, Emmanuel Chabrier Espana című szimfonikus költeményét, Camille Saint-Saens 3. c-moll „Orgona” szimfóniájának záró 4. tételét és Sir Edward Elgar  Pomp and Circumstance op.39 March No.1. (Land of Hope and Glory- a Remény és a Dicsőség Földje) című indulóját, a szólisták a világhírű norvég szájharmonika-művész, Sigmund Groven és Szamosi Szabolcs pécsi orgonaművész lesznek, a Szegedi Szimfonikus Zenekart a középfokú tanulmányai Pécsett végző Gyüdi Sándor vezényli.

            Szeptember 9-én vasárnap a Filharmónia Zeneszüret Fesztiváljának zárónapi gazdag kínálatából most egy másik különleges koncertet emelnék ki. melyre a Pécsi Bazilikában kerül sor este fél 8-tól. A „Sípok párbeszéde” című programban Kovács Szilárd orgonaművész a Pécsi Bazilika zenei vezetője és Kéméndi Tamás harmonikaművész adnak elő a barokktól a romantikán a 20. századig terjedő műsort, többek között Rameau, Scarlatti, Buxtehude, Pachelbel, Piazzolla és Sosztakovics alkotásokat.

            Különleges századfordulós koncerttel kezdik a hivatalos bérleti évadot a Pannon Filharmonikusok szeptember 13-án, csütörtökön este 7-kor a Kodály Központban, ahol Bogányi Tibor vezényletével Goldmark Károly (1830-1915) A-dúr scherzóját, Hubay Jenő (1858-1937) 3. hegedűversenyét és Gustav Mahler (1860-1911) 1889-ben Budapesten bemutatott 1. „Titán” szimfóniájának eredeti, 5 tételes változatát adják elő, a hegedűszólista Banda Ádám lesz.

A műsort mi most úgy tudjuk ajánlani, ahogy a Mahler szimfónia mai 4 tételes változatát Claudio Abbado vezényelte a 2009-es Luzerni Fesztiválon.

               Másnap, szeptember 14-én, pénteken este 7-kor, a Filharmónia Magyarország jóvoltából a 2007-ben megalakult Török Nemzeti Ifjúsági Filharmonikus Zenekar lép fel, ingyenes koncert keretében, a Kodály Központban és alapító karmesterük, Cem Mansur vezényletével a 16-22 év közötti muzsikusokból álló zenekar példamutatóan szép műsorral kedveskedik a pécsi közönségnek. A koncert első felében az idén 100 éve született Leonard Bernstein (1918-1990) 1955-ös Candide nyitánya és 1980-as Divertimentója hangzik fel, közte pedig C R Rey Instantanés (Öt kép a régi Isztambulból) című műve. A koncert második felében Prokofjev 5. szimfóniája, s a Bernstein nyitányt leszámítva mind pécsi bemutatóként, ugyanis a Divertimento is csak a Pécsi Ércbányász Koncert Fúvószenekar előadásában szólalt meg teljes egészében Szabó Ferenc fúvószenekari hangszerelésében.

            Szeptember 14-én, pénteken este 9-kor a Los Angelesben 1991-ben alakult Grammy-díjas alternatív rock banda, a Rage Against The Machine (RATM) magyar tribute zenekara, a Subscribe lép fel a Pécsi Est Caféban és az alább is látható-hallható zúzós hangulatba „ringatja” majd a pécsi közönséget.

            Másnap, szeptember 15-én, szombaton este 9-től a 20 éve alakult pécsi Metallica Tribute zenekar, a MetallusT jubileumi koncertjére kerül sor, melyen a Balogh Péter énekes, Révész György és Cselényi Ferenc gitáros, Révész Péter basszusgitáros és Szende Balázs dobos alkotta csapat régi és jelenlegi tagjai és meglepetésvendégei is részt vesznek.

            Szeptember 20-án, csütörtökön este 8-kor egy igazi csemegének ad otthon a Zsolnay Negyed E 78-as terme, ahol a Metronóm Jazz Klub keretében kerül sor a „Homage to Shakespeare” koncertre, melyet két éve, a nagy angol drámaíró géniusz halálának 400. évfordulójára, a Gyulai Várszínház felkérésére íródott több tételes jazz szvit formájában. Előadói pedig a Bágyi Balázs New Quartet tagjai, a zenekarvezető dobos, Bágyi Balázs, Lakatos Soso Sándor szaxofonos, a kiváló Junior príma díjas zongorista, Oláh Dezső és a nagybőgős Oláh Péter, valamint a ragyogó énekesnő, Pocsai Kriszta lesznek.

            Másnap, szeptember 21-én, pénteken 17 órától a Széchenyi téren lépnek fel a Pannon Filharmonikusok a II. Tanuló Fesztivál programja keretében. A Mesterek és Tanítványaik sorozatban idén bemutatkozott ifjú tehetségek közül a fuvolás Sebestyén Dorkát (mestere: Arnóthné Papp Ildikó), a hegedűs György-Horváth Zentét (mestere: Gyermán Júlia), a klarinétos Pókai Esztert (mestere: Klenyán Csaba), az oboás Pethő Krisztát (mestere: Horváth Béla), a szaxofonos Magyar Timót Gergelyt (mestere: Kápolnás Attila) és a trombitás Horváth Andrást (mestere: Horváth Zoltán) hallhatjuk majd,  többek között Hidas Frigyes, Carl Maria von Weber és John Rutter műveiben. A karmester Vass András lesz, a házigazda Bősze Ádám, konferál László Rebeka.

            Szeptember 21-én, pénteken este 9-től a 2011-ben Budapesten alakult Fran Palermo Band koncertjére kerül sor a Pécsi Est Caféban, melyet a beszédes  „Rock Band for old Man” (Az öreg ember rock zenekara) elnevezéssel hirdettek meg.

            Másnap, szeptember 22-én, szombaton este 9-kor 4 magyar hip-hop együttes is fellép a Pécsi Est Café színpadán: a Slow Village, a Mulató Aztékok, Krúbi és a Stereo Kollektív, akik kissé eltérő zenei és szövegi világgal, de napjaink fiatalságának életérzéseibe engednek hangzó betekintést.

            Szeptember 22-én, szombaton este 7-kor a Kodály Központban kerül sor a XX. Európai Bordalfesztivál Gálakoncertjére, melyen a résztvevő kórusok: az orosz Karéliai Férfikar, a svéd Mercurius Order Férfikar, az olasz Coro Citta di Soave, a lengyel Pochodina Férfikar. A házigazda, kétszeres kórusolimpiai bajnok pécsi Bartók Béla Férfikar és a Zengő együttes mellett sztárvendégek is részt vesznek a műsorban: a hazánkban élő kínai koloratúrszoprán, Zhang Yu Carolyn, valamint a kiváló billentyűsjátékos és énekes-zeneszerző, Balázs Fecó, Kossuth és Liszt-díjas előadóművész, valamint Bognár Szabolcs bariton, a Bartók Férfikar korábbi tagja. A Pécsi Szimfoniettát a fesztivál művészeti vezetője, dr. Lakner Tamás Liszt-díjas karnagy és Erdélyi Dániel Junior Príma-díjas karmester vezényli.

            Szeptember 23-án, vasárnap este 7-kor a Kodály Központban kerül sor a Jávori Ferenc „Fegya” zongorista-zeneszerző által vezetett, kiváló muzsikusokból álló Budapest Klezmer Band újabb pécsi koncertjére, melynek sztárvendége ezúttal a „fél Pa-Dö-Dö”, azaz Falusi Mariann lesz.

           Mi most a 2017-es újévi közös koncertjük kapcsán készített, interjúrészletekkel kiegészített, zenés összeállítást ajánljuk Tisztelt Olvasóink figyelmébe, a mostani pécsi koncert előzeteseként.

            A világhírű Kossuth-díjas magyar hegedűművész, Kelemen Barnabás ad szólókoncertet szeptember 26-án, szerda este 7-kor a PTE MK Zeneművészeti Intézet, a Zsolnay Negyedben található Liszt Ferenc Hangversenytermében, ahol a zenetörténet két legnagyobb szólóhegedűs kihívását, Bach d-moll partitáját és Bartók Béla Szólószonátáját adja elő, felvezetésként egy-egy a korból való kisebb formátumú darabbal fölvezetve a Mesterműveket, Biber Passacagliájával és Ysaye „Ballada” alcímű 3. szólószonátájával.

            Szeptember 28-án, pénteken este 7-től a Pécsi Est Caféban kerül sor a Made in Pécs Fesztivál és a PTE Zenélő Egyetem támogatásával meghirdetett Z Faktor Dalversenyre, melyre feltörekvő ifjú tehetségek jelentkezését várják a szervezők.

            Másnap, szeptember 29-én, szombat este 9-től kerül sor a Pécsi Est Caféban a kemény metál zenét játszó, 2009 végén alakult Apey and the Pea együttes koncertjére, akiknek „elő-zenekarai” a hasonló stílusban játszó Sonya és a Dungaree lesznek

            Szeptemberi pécsi zenei programajánlónkat a Pannon Filharmonikusok Pannonicum bérletének szeptember 29-én, szombaton este 6-kor kezdődő koncertjének ajánlójával zárjuk, melyhez új kezdeményezésként este 10-től csatlakozik a PannoniClub első rendezvénye is, melyen az est közreműködői és házigazdái, illetve az általuk meghívottak csatlakoznak, a koncerthez igazodva.

            Maga a koncert műsora két nagyszerű klasszikus korai romantikus remekműből áll: Mozart

hegedűre és brácsára írt Esz-dúr Sinfonia concertantéját a Pécsett már többször fellépett kiváló osztrák hegedűművész, BenjaminSchmid és az orosz brácsaművész, Alexander Zemtsov adja elő, míg a koncert második felében Schubrt „Nagy” C-dúr szimfóniája hangzik fel, a bogányi Tibor vezényelte Pannon Filharmonikusok előadásában.

Fotók: internet

                                                                                              Kovács Attila

                                               Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc