Gálos – Kehidai: A pécsi könnyűzene története ÍMEA Kiadó 2018

            Az idén megjelent „A pécsi könnyűzene története” című hiánypótló könyvet három László „jegyzi”, a két szerzőséget felvállaló, a rádiós műsorvezető, s a könyv beszélgetős felvételeinek nagy részét rögzítő, Gálos László, a maga is aktív muzsikus Kehidai László, valamint az „ötletgazda” és mondhatni „mindenes” lemezlovas és rádiós, Bőczin László.

            „Könyvünk nem egy pécsi zenei „ki kicsoda”, vagy egy helyi rocklexikon, de nem is ezzel a szándékkal íródott. A városban élt és szórakoztató zenét játszó szólistákról, beat, pop és rock zenekarokról kívántunk megemlékezni, és egyfajta keresztmetszetet adni e nagy kulturális hagyományokkal rendelkező város zenei múltjáról.”- fogalmaz szerényen a több mint 650 oldalas, gazdag képanyaggal rendelkező és rengeteg személyes élményt az Olvasóval megosztó könyv kiadója.

            Az alkotók megemlékeznek a pécsi szórakoztató zene kezdeteiről, a „Tafelmusik” (asztali zene) hagyományától, a vendéglátós és szórakoztató zene kiválóságairól és zenekarairól, szólistáiról,

röviden a könnyűzenei oktatásról és a pécsi jazz életről, a tánc- és illemtanról, a diszkóról, a koncertszervezésről, a hangszerkészítésről, de ad sajtószemlét is a könyv és a pécsi koncertek 1966-1993 közötti dátumjegyzékét, valamint „Pécs könnyűzenészei A-tól Z-ig” címmel egy gazdag névmutatót. A visszaemlékezők között ott találjuk Dörömböző Géza cigányprímást, Vér Ernő zongoristát és a Pécsi Big Band vezetőjét, a fuvolás Kovács Árpádot, a zongorista-billentyűs, zeneszerző Kész Józsefet, „Dodit”, Bornemissza Gézát és Máriát, a szólisták között a Tremoló énekes, kiváló rádiós szerkesztő-műsorvezetőről. Dám Lászlóról is megemlékezik a könyv, miként a gitáros-énekes Csizmadia László, a rocker-ikon énekes, Rudán József Joe, a kiváló jazz és fúziós dobos, Szende Gábor, valamint a hazai és nemzetközi hírű, kiváló gitárosok, Gadó Gábor, Kócziány Tibor és a legfiatalabb, ifjabb Katona Tamás, azaz Tommy Katona is „terítékre kerül.

            A legnagyobb persze a zenekarok listája, melyben a német muzsikát játszó Ritter zenekar

éppúgy helyet kap, mint az „Apostolos” énekessé lett Meződi Józseffel, „Dundával” kiálló Savages együttes, a Végvári „Kaponya” Gábor nevével fémjelzett Funny Fools, a Tremoló, a McAlor, a Tátrai Sztoni Antal énekes, gitáros, dalszerző vezette Menüett és utódai. De a Szebeni János vezette Morris, Fekete Kálmán együttesei, a Bormester Blues Band és a PMD Blues Band, a Bagi Dániel zongorista vezette Royal Dixieland Band, a komolyzenét is játszó Daniel Speer Brass. Az országosan is ismert együttesek közül a Kispál és a Borz, a Coda, a Zsűri és röviden a Lakner Tamás vezette Szélkiáltó, valamint a Koszits Attila énekes-gitáros, rádiós szerkesztő, műsorvezető nevével fémjelzett Öregek Otthona tevékenységéről is megemlékeznek a szerzők.

            Mi most azzal ajánljuk Tisztelt Olvasóink figyelmébe a könyvet – mely a Csorba Győző Könyvtárból már kikölcsönözhető -, hogy a belőle egyetlen hiányzó elemet, az élő zenélést pótolva, most néhány archív és közelmúltbeli felvételt tekinthetnek és hallgathatnak meg.

Válogatás a Tremoló, a Savages, a PMD Blues Band, Bornemissza Mária és Szakcsi Lakatos Béla, Kócziány Tibor és Alfonso Cano Ortiz, a Tommy Katona Trio, a Zsűri zenekar és a Kispál és Borz együttes felvételeiből:

 

 

                                                                                                          Kovács Attila

                                               Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc