Bővülő és fejlődő könyvtári szolgáltatások Baranyában

A Pécsi Riport közölt az elmúlt év végén interjút Szöllősi Grétával, intézményünk Hálózati Osztályának vezetőjével. Alábbiakban a Csorba Győző Könyvtár oldalán is olvasható a teljes beszélgetés.

“A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer célja, hogy a kisebb településeken élők (5000 fő alatt) is ugyanolyan, minőségi könyvtári szolgáltatáshoz jussanak, mint a nagyvárosokban élők. Egyenlő hozzáférésük legyen a dokumentumokhoz és az információhoz. Kétféleképpen biztosítható ez: telepített könyvtári szolgáltató helyekkel vagy könyvtárbuszos ellátással.”

Bővülő és fejlődő könyvtári szolgáltatások Baranyában

– Klikk a nagyobb mérethez! –

– Mit jelent a KSZR szolgáltatás, milyen szolgáltatásokat kell biztosítani ennek keretében?

– A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (röviden KSZR) célja, hogy a kisebb településeken élők (5000 fő alatt) is ugyanolyan, minőségi könyvtári szolgáltatáshoz jussanak, mint a nagyvárosokban élők. Egyenlő hozzáférésük legyen a dokumentumokhoz és az információhoz. Kétféleképpen biztosítható ez: telepített könyvtári szolgáltató helyekkel vagy könyvtárbuszos ellátással. Ez utóbbi az 500 fő alatti településeken ajánlott ellátási forma. A rendszer úgy működik, hogy a megyei könyvtárak koordinálnak, de a településeken a szolgáltatás az önkormányzatokkal együttműködve valósul meg, ők biztosítják közművelődési és könyvtári normatívából a helyiség fenntartását, valamint ők foglalkoztatják a könyvtári feladatokat ellátó személyt is, a buszok esetében pedig a megállóhelyet és a kontaktszemélyt. A megyei könyvtárak és az ellátást segítő városi könyvtárak feladata pedig a munkatársak szakmai képzése, felkészítése a feladatokra, és a könyvtári ellátás biztosítása, amihez állami normatíva áll rendelkezésre. Így központilag, a megyei könyvtárban történik a beszerzés mind a dokumentumok, mind a bútorzat, informatikai és elektronikai eszközök tekintetében. A KSZR rendeletben megfogalmazottak szerint legalább negyedévente dokumentumokat (könyveket, DVD-ket, hangoskönyveket, diafilmeket) kell kiszállítani, valamint könyvtári programokat szervezni. A könyvtárbuszok pedig kéthetente másfél órát töltenek a településeken, amikor is többek között lehet kölcsönözni, számítógépet használni és programokon is részt venni.

Vér József polgármester és Szöllősi Gréta osztályvezető megnyitják megújult könyvtárat

– Hogyan működik a KSZR a Baranya megyei településeken? Mik a Csorba Győző Könyvtár ezzel kapcsolatos feladatai?

– Baranya megyében jelenleg 283 településen működik könyvtári szolgáltató hely önálló (nyilvános) könyvtár helyett. Ezt a feladatot 4 városi könyvtárral együttműködve végzi intézményünk (Mohács, Sásd, Siklós, Szigetvár). A megyét a magas településszám miatt 9 ellátási térségre osztottuk, egy-egy térséghez 22-27 település tartozik, és minden térségnek kijelölt referense van. Ezen kívül 2 könyvtárbusszal szolgáltatunk összesen 59 településen. A feladatunk sokrétű, végezzük az újonnan beszerzett dokumentumok feldolgozását és kijuttatását a településekre, folyóiratokat rendelünk a könyvtáraknak, szervezzük a könyvtárközi kölcsönzést, teljesítjük a könyvkéréseket, továbbá minden szolgáltató helyre könyvtári programokat viszünk, folyamatosan fejlesztjük a könyvtárak bútorzatát, valamint az informatikai és elektronikai eszközparkjukat, illetve szakmai segítséget nyújtunk, képzéseket, szakmai napokat szervezünk.

– Milyen fejlesztések történtek idén a KSZR-ben: hány település könyvtára újult meg? Milyen jellegű fejlesztések voltak?

– Az idei évben 4 könyvtári szolgáltató hely teljes bútorzata újult meg, valamint további 4 település könyvtára januárban kerül berendezésre. Mindenhol az önkormányzatokkal szoros együttműködésben valósultak meg a fejlesztések, olyanokkal járultak az új könyvtárak kialakításához, mint laminált padló lefektetése, nyílászárócsere, mosdók felújítása, festés, fűtéskorszerűsítés. A Csorba Győző Könyvtár pedig új könyvespolcokat, folyóiratpolcokat, asztalokat, székeket, babzsákokat helyezett ki, valamint gyereksarkokat alakított ki több helyen is. Nem csak azokat a könyvtárakat fejlesztettük, ahol a teljes bútorzat cseréjére szükség volt, hanem további 26 helyen kisebb fejlesztések is történtek és történnek folyamatosan januárban. 49 könyvtári szolgáltató helyre gyerekbútorokat vásároltunk: színes válogatóládákkal, gurulós polcokkal, szőnyegekkel, kis asztalokkal, székekkel, puffokkal bővültek ezek a könyvtárak. Az információhoz való hozzáférésben nagy szerepet játszanak a számítógépek, egyéb informatikai eszközök, ezekből is vásároltunk idén, összesen 82 településre helyeztünk ki valamilyen informatikai eszközt: számítógépet, laptopot, nyomtatót, projektort stb. 72 szolgáltató hely pedig elektronikai eszközöket kapott, amelyeket a könyvtári programok alkalmával tudnak használni: pl.: diavetítő, DVD lejátszó, TV, fejhallgató, hangfal, fényképezőgép stb.

– Mik a jövő évi tervek? Csatlakoznak-e újabb települések, szépülnek-e meg jelenleg felújításra váró könyvtárak?

– Terveink szerint folytatjuk a megkezdett munkát, ismét kiválasztásra kerülnek könyvtárak, ahol 2018-ban teljes felújítást végzünk, illetve továbbra is bővítjük a szükséges eszközökkel a kistelepülések szolgáltató helyeit, hogy mindenhol magas színvonalú könyvtári szolgáltatást tudjanak nyújtani az ott élőknek. A könyvtári programokról sem feledkezünk meg, minden település 2 programot választhat majd az ajánlólistánkról, és persze az országos programsorozatokba is bevonjuk őket. Az idei évben nagy előrelépés volt a számítógépes kölcsönzés bevezetése, 5 könyvtárban elindult a Corvina integrált könyvtári rendszer használata, ebbe szeretnénk minél több települést bevonni az elkövetkezendőkben. Továbbá januártól indul egy hálózatépítő képzés KSZR könyvtárosoknak, amelyet NKA forrásból tudunk megvalósítani, ezt is nagyon várjuk már. Illetve az idén elindult megyei hírlevelünket, a Könyvtári HírZengőt is szeretnénk továbbra is megjelentetni. Ráadásul csatlakozó településeink is vannak, a jövő évtől Vajszló és Villány települések is részei lesznek a Baranyai Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszernek. Így már egy nagyközséggel és egy várossal is nő az ellátott települések nem is kicsi köre, tehát 2018-tól a megye 285 településén jelen lesz a Csorba Győző Könyvtár.

A megújult bicsérdi könyvtár átadója 2017 decemberében

 

Forrás: Pécsi Riport/Major Zoltán

Későbbi hírek

© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc