Betűméret + növelése | – csökkentése

A pécsi Piusz Kórus 40 éves jubileumi hangversenye elé

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

            Dobos László, a 2018 októberében 60 éves jubileumát ünnepelt, Tillai Aurél vezette Pécsi Kamarakórus alapító, társkarnagya, húsz éven át, 1978-ig vezette együtt ma már Kossuth-díjassá lett barátjával Pécs egyik leghíresebb, már akkor nemzetközi hírnévnek örvendő kórusát. Akkor azonban, miután 1967-től a Pécsi Liszt Ferenc Zeneiskola igazgatója is volt, úgy érezte, sok már neki ez a megnövekedett feladat és lemondott a Pécsi Kamarakórus társvezetéséről.

            A kórusmuzsikától ugyanakkor nem tudott elszakadni, s egy új irányt megcélozva, az egyházi kórusmuzsika világát választotta a kóruséneklés területéről, s megalakította a Pécsi Jézus Szíve Templom, vagy másik, közismert nevén, a Piusz (vagy latinosan Pius) Templom kórusát.

Ezen az úton követte őt Szauer Dezső, a Pécsi Kamarakórus, vagy akkori nevén a Pécsi Nevelők Háza Kamarakórus kiváló tenoristája és kórustitkára, aki ugyan régi kórusánál is megtartotta tagságát és mindkét funkcióját, de az új alakuló kórusnál is ellátta ezeket a feladatokat. A többi kórustársak pedig az egyházi és a zenei életből jöttek énekelni és az egyházi szolgálatot ellátni, s amikor adódott részt venni a város hangversenyéletében is. Ami azért még ekkor sem volt könnyű feladat, legalábbis a műsorválasztást illetően, mely elsősorban és legnagyobbrészt a magyar és az egyetemes egyházzene remekeire és ritkaságaira épülve gyarapodott egyre nagyobbá és szebbé az évtizedek során, elsősorban Dobos László karnagyi munkája, műsorválasztása, s nem egyszer zeneszerzői tevékenysége révén. Így lett a pécsi egyházzenei élet elismert együttese a Piusz Kórus.

            Az elmúlt évtizedben a kórust orgonistaként is segítő kiváló muzsikus csatlakozott a pécsi Piusz Kórus vezetésében Dobos Lászlóhoz, Balatoni Sándor, orgonaművész, egyházzenei végzettséggel is rendelkező kóruskarnagy, aki néhány éve a Mecsek Kórus vezetését is sikerrel vette át Kertész Attilától. Emellett a Piusz Kórust is vezeti, s mindkét együttes repertoárját is gazdagítja,  mint zeneszerző, akit a közelmúltban rendezett európai kórus-zeneszerzői versenyen a legkiválóbb zeneszerzők között is első helyezéssel ismertek el egy alkotásáért.

            Így nem véletlen, hogy mostani, 2018. november 23-án, pénteken este 6-kor Hálaadó szentmisével kezdődő 40 éves jubileumi hangversenyükön olyan zenetörténeti klasszikusok mellett, mint Händel, Telemann, Hassler, Praetorius, Gasparini, Buxtehude, Mozart, Mendelssohn és mások kórusos, illetve orgonaművei mellett felhangoznak Dobos László, Balatoni Sándor és más magyar egyházzenei műveket is alkotó komponisták, Esterházy Pál, Bárdos Lajos és mások alkotásai is, Dobos László és Balatoni Sándor vezényletével, az ifjabb karnagy pedig orgonistaként is megmutatja tudását.

            Mi most egy 2011-es koncertfelvételről Esterházy Pál Dormi Jesu (Aludj Jézus) című művét ajánljuk a Pécsi Piusz Templom Kórusának és Zenekarának előadásában, Dobos László vezényletével, orgonán közreműködik Balatoni Sándor.

 

Fotó: internet

                                                                                              Kovács Attila

                                               Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő.


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc