A különlegességekkel és örökzöldekkel induló pécsi január zenei programajánlója

A különlegességekkel és örökzöldekkel induló pécsi január zenei programajánlója

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Ahogy immár évek óta, a Pannon Filharmonikusok újévi hangversenyével kezdjük januári zenei programajánlónkat, melyre 2019. január 2-án, szerdán este 7-kor kerül sor a Kodály Központban. A Kelemen Barnabás hegedűművész közreműködésével, Bogányi Tibor vezényletével felhangzó, az igazi bécsi újévi koncerteket idéző programban a Strauss család,ifjabb és idősebb (Johann Strauss, Eduard és Josef Strauss) művei mellett a 200 éve született Suppé Könnyűlovasság nyitánya, Liszt 2. magyar rapszódiája, Brahms 5. magyar tánca, Pablo de Sarasate Cigánydalai, Fritz Kreisler néhány örökzöld melódiája, Ernst Fischer Az Alpoktól délre című szvitje is felhangzik majd, de a zenekar egyik koncertmestere, Bánfalvi Zoltán is írt darabot a jeles alkalomra.

 

 

Január 5-én, pénteken este 8 órakor a Zsolnay Negyed E 78-as Termében egy különleges dzsesszkoncertre kerül sor. A Metronóm Jazz Klub rendezvényeként egy magyar-lengyel közös dzsesszegyüttes mutatkozik be Pécsett, a Karnas Formula, melynek névadó vezetője, a kiváló dzsesszénekes, Gregorz Karnas, tagja még az ifjú lengyel bőgős Alan Wykpisz, valamint a kiváló magyar ütőhangszeres művész, Dés András. Mi most korábbi felállásuk koncertjeiből idézünk.

Január 8-án, kedden este 7-kor a PTE MK Zeneművészeti Intézetének Liszt Ferenc Hangversenytermében, a „Muzsikáló családok” című sorozatában Huszics Ibolya zongoraművész és gyermekei lépnek fel, köztük a világhírű csellóművésszé lett Várdai István mellett, Bali Dávid zongorista és Bali Gabriella csellista.

Január 11-én, pénteken este 7-kor pécsi bemutatóra kerül sor a Pécsi Nemzeti Színházban, ahol Jules Massenet (1842-1912) a még Pécsett sosem játszott Mannon című, 1883-ban komponált operáját mutatják be, Gulyás Dénes rendezésében, Oberfrank Péter vezényletével. A címszerepet Tatai Nóra és Nemes-Horváth Orsolya énekli, főbb szerepeket éneklők között ott találjuk Bognár Szabolcsot, Győrfi Istvánt, Tötös Rolandot, Bergovácz Dávidot, Vermes Tímeát, Váradi Mariannt, Breinich Beátát, Nagy Johannát és Sárközi Edinát is, akik másnap, január 12-én, szombaton és január 13-án, vasárnap is előadják Massenet – Pucciniéhoz képest – ritkán hallott operáját.

kep1

Január 11-én, pénteken este 7-kor a Pécsi Est Caféban a magyar trash metál egyik meghatározó együttese, a Moby Dick ad koncertet, akiknek előzenekara a Mateo Colon lesz.

Január 12-én, szombaton délután fél 4-kor és 5-kor, a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok Csigaház című utánpótlás-nevelő sorozatának újabb hangversenyére, melyen a többek által megzenésített Brémai muzsikusok című mese feldolgozását hallhatják a kicsik és kísérő szüleik-nagyszüleik.

kep2

Január 13-án, vasárnap este 7-kor a Budapesti Operettszínház Újévi Gálakoncertjére kerül sor a Kodály Központban, ahol a „Bor, dal, asszony” című programban Bordás Barbara, Kalocsai Zsuzsa, Lévai Enikő, Szenddy Szilvi, Kardfy Aisha, Boncsér Gergely, Dolhai Attila, Kocsis Dénes, Kerényi Miklós Máté, a Budapesti Operettszínház balettkara és az Izaki Maszahiro és Cser Ádám vezényelte Szolnoki Szimfonikus Zenekar, valamint Szulák Andrea háziasszonyi közreműködésével Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Jacobi Victor, ifjabb Johann Strauss, Jacques Offenbach, Frank Wildhorn és Lévay Szilveszter operettjeiből és musicaljeiből hallhatnak nagyszabású válogatást a pécsi zenebarátok. Többek között a Marica grófnő, a Csárdáskirálynő, a Viktória, a Cigányszerelem, A víg özvegy, az Elisabeth, a Mozart!, a Rudolf, a Rebecca, a Jekyll és Hyde, a Godspell és a Cabaret örökzöld slágereiből.

kep3

Január 15-én, kedden, délután 4-kor a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok Babzsák című, a 3 év alatti legkisebbeknek szóló utánpótlás-nevelő sorozatának újabb programjára, melyben Hrubi Zsuzsanna zeneterapeuta és a Buborék Kvartett közreműködésével Mozart K. 168-as F-dúr vonósnégyesét hallhatják majd a legkisebbek és kísérőik.

Január 17-én, csütörtökön este 7-kor a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok „Egy koncert, két sláger” címet viselő hangversenyére, melynek első félidejében Csajkovszkij b-moll zongoraversenye hangzik fel, Balázs János szólójával és Bogányi Tibor vezényletével, aki a második félidőben Dvorák 9. „Új világ” szimfóniáját vezényli majd.

kep4

Január 19-én, szombaton este 8-tól egy napjainkig nagy vihart kavaró magyar punk együttes, a Hétköznapi Csalódások – nevüket most szándékosan nem az eredeti, általuk is használt írásmóddal írtuk – lép fel a Pécsi Est Caféban, s hozza el provokatívnak szánt régi és új dalaikat.

Január 21-én, hétfőn este 7-kor – a 6 órai Prológus beszélgetést követően – a Kodály Központban kerül sor a Filharmónia Magyarország pécsi Mester-bérletének újabb hangversenyére, melyen a Teremtés és a Nelson mise után újabb Joseph Haydn oratóriumot, az Évszakokat ad elő a magyar régizene-játszás kiváló mesterének, Vashegyi Györgynek két kiváló, Európa-hírű együttese, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar. A szólisták, Szutrély Katalin szoprán, Bernhard Berchtold tenor és Kovács István basszus lesznek. Mi most Nikolaus Harnoncourt 2013-as salzburgi koncertfelvételével ajánljuk a mostani pécsi Vashegyi hangversenyt.

kep5

Január 25-én, pénteken este 8-kor a Zsolnay Negyed E 78-as termében lép fel az Európa-szerte rendkívül népszerű, 2011-ben alakult magyar rockabilly formáció, az Ed Philips & The Memphis Patrol, melynek tagjai: Ed Philips ének, Sonny a gitár, Singer a nagybőgő és Little Tommy dob, egyedülállóan modern zenei megoldásokkal eleveníti fel Elvis Presley slágereinek világát.

kep6

Ugyancsak január 25-én, de már este 9-kor kezdődik a Pécsi Est Caféban a miskolci Bohemian Betyars nevű együttes lép fel, az általuk speed-folk freak-punknak nevezett, tehát eléggé sok stílust ötvöző muzsikájukkal. Előzenekaruk a 2011-ben alakult Csaknekedkislány tánczenekar.

A hónap egyik kiemelkedő komolyzenei hangversenyére január 26-án, szombaton este 6-kor kerül sor a Kodály Központban, ahol a Pannon Filharmonikusok új társ-vezetőkarmestere, a magyar származású Gilbert Varga – Varga Tibor világhírű hegedűművész-tanár fia – tartja új minőségében való bemutatkozó hangversenyét, „Könnyed elegancia” címen. A program a francia Erik Satie (1866-1925) Gymnopédiák 1-3 ciklusával indul és a 3. Gnossienne-nel folytatódik, majd a „lengyel Bartókként” számon tartott Karol Szymanowski (1882-1937) 1916-ban írott 1. hegedűversenyét hallhatjuk a 29 éves amerikai virtuóz, Benjamin Beilman szólójával, míg a koncert második felében a francia romantika belga nagy mestere, Cesar Franck (1822-1890) életműzáró d-moll szimfóniáját vezényli Gilbert Varga.

 

Fotók: internet

Kovács Attila
Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő

A különlegességekkel és örökzöldekkel induló pécsi január zenei programajánlója

– Klikk a nagyobb mérethez! –


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc