A 2018-as év leggazdagabb pécsi zenei programajánlója, ahogy szokott lenni decemberben

            Decemberi pécsi zenei programajánlónkat a Pannon Filharmonikusok két, december 1-jén, szombaton, a Kodály Központban sorra kerülő, két egymással összefüggő programjával kezdjük.

            A 18 órakor kezdődő 14-18 éves kor közötti ifjúsági program, a No Babel II. témája ezúttal a különböző népek táncaiból nyújt át ízelítőt, Vass András vezényletével és Bősze Ádám műsorvezetésével, aki a 19. órakor kezdődő „Utózönge Bősze Ádámmal” keretében az elhangzott művekhez kapcsolódva igyekszik színes humoros egyéniségével szórakoztatni a felnőtt közönséget.

           A felhangzó művek pedig ifjabb Johann Strauss Tavaszi hangok című keringője, Arturo Marquez Danzón No. 2 című darabja, Astor Piazzola Liber, azaz Szabad tangója, Konstantin Vilensky Változatok Joplin ragtime-jai nyomán című  műve és végül Dmitrij Sosztakovics I. Jazz szvitjének Foxtrottja.

            Ugyancsak december 1-jén, szombaton, de már este 9-kor és a Pécsi Est Caféban kerül sor

az érdekes szövegeiről ismert, szőke alternatív pop-díva, Péterfy Bori és a Love Band koncertjére.

            Másnap, december 2-án, vasárnap délután 4 órától „Kis történetek – Nagy zeneszerzőkről” címmel rendezik meg a Hotel Palatinus Bartók Termében a Filharmónia Magyarország Desszert című, Lakner Tamás által szerkesztett és moderált sorozatának újabb eseményét. Ezúttal a PTE Művészeti karának hallgatói, Orvos Krisztina (zongora), Dóró Dalma (szoprán), Porkoláb Martin (bariton) és Tatai Gergő (narrátor) szól Haydn és a lisztes szakajtó kapcsolatáról, Liszt Ferenc az orosz cárt megleckéztető gesztusáról, Rossini egy macskakalandjáról és Mozart zsenialitása miatti „majdnem börtönbe kerüléséről”. Természetesen a hozzájuk tartozó remek muzsikákkal együtt, melyek közül mi most Rossini Macska duettjét ajánljuk meghallgatásra Tokody Ilona és Polgár László, valamint Jandó Jenő zongoraművész előadásában.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

            Ugyancsak december 2-án, vasárnap, de már este 6-kor kerül sor a Kodály Központban a Pécsi Jótékony Nőegylet „Nekem nincs ebédem” című immár több mint két évtizede megrendezett jótékonysági hangversenyére, melynek sztárfellépői Szulák Andrea, Csengeri Attila és Egyházas Géza.

            S még mindig december 2-án, vasárnap veszi kezdetét a Pécsi Egyházmegye december 16-ig tartó adventi programsorozata, melynek nyitó eseményén, a vasárnap este 6. órai Udvardy György pécsi püspök által celebrálandó esti mise után, a korábbi hagyományokhoz híven a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar adventi nyitóhangversenyére kerül sor Bókai Zoltán vezényletével.

            Másnap, december 3-án, hétfőn délután 4. órakor a Pécsi Advent keretében a PTE MK Zeneművészeti Intézet trombita, harsona és énekszakos hallgatói adják elő adventi műsorukat, melyekben Farkas István Péter, Solymosi Péter és Kovácsházi István voltak felkészítő tanáraik.

            Ugyancsak december 3-án, hétfőn este 7-kor kerül sor a Kodály Központban – a 6 órai Prológus beszélgetést követően – a Filharmónia Magyarország Mester-bérletének újabb hangversenyére, melyen műsorváltoztatással Johann Sebastian Bach Karácsonyi oratóriumát adják elő a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar, Vashegyi György vezényletével, a sztárszólista, napjaink egyik legkiválóbb, nemzetközileg is elismert magyar régizenei-szopránja, Baráth Emőke lesz.

                Mi most Nicolaus Harnoncourt vezényletével az első három kantátát idézzük Bach remekéből.

            December 4-én, kedden délután 4-kor a Dóm Kőtárban lépnek fel a pécsi Eck Imre AMI tanulói, míg este fél 8-tól ugyancsak a Dóm Kőtár ad otthont a szigetvári Tinódi Vegyeskar adventi hangversenyének, a Székesegyházban pedig ezzel egy időben, szintén este fél 8-tól Kuti Ágnes, és Benke József énekesek, valamint Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész adventi koncertjére kerül sor.

            Ugyancsak december 4-én, kedden este 7-kor, de már a PTE Művészeti Kar a Zsolnay Negyedben található Liszt Ferenc Hangversenytermében kerül sor a Muzsikáló családok című kamarazenei sorozat újabb koncertjére, melyen Gyermán Istvánné Vass Ágnes Liszt-díjas hegedűművész és lánya, Gyermán Júlia hegedűművész, valamint unokája, Vedres Péter fagottművész lépnek fel, Huszics Ibolya zongorakíséretével.

            S még mindig december 4, kedd, s ugyancsak este 7 óra, de már a Pécsi Művészetek és Irodalom Házában ad karácsonyi koncertet barátaik közreműködésével az Andy Rouse vezette  pécsi Simply English együttes .

            December 5-én, szerdán a Pécsi Advent keretében 16. órától a Dóm Kőtárban lép fel a pécsi Mathias Rex Női Kar adventi műsorával.

            Ugyancsak december 5-én, szerdán, de már este 6-kor és a Művészetek és Irodalom Házában ad koncertet, a Liszt Társaság Pécsi Csoportjának programja keretében, Gyermánné Vass Ágnes, Liszt-díjas és Pécs város Művészeti-díjával, valamint a pécsi polgárok Tüke-díjával kitüntetett hegedűművész, a Pannon Filharmonikusok Örökös Tag címmel elismert koncertmestere.

            Igen gazdag a Pécsi Advent kínálata december 6-án, csütörtökön, amikor is délután 4-től a Dóm Kőtárban a Szent Mór Iskolaközpont adventi hangversenyére kerül sor, ugyanakkor, azaz 4. órától a Székesegyházban a Református Kollégium kórusainak adventi koncertjére kerül sor, este fél 8-tól a Székesegyházban a PTE MK ZMI orgona tanszakának adventi műsorát hallhatják az orgonamuzsika szerelmesei, míg ugyancsak fél 8-tól, de a Dóm Kőtárban a Vocapella Női Kar adventi koncertjére kerül sor.

            December 6-án, csütörtökön este fél 6-kor a Pannon Filharmonikusok Csigaház című sorozatába ellátogat a Mikulás és a zenekar muzsikusaiból álló Receficélő zenekar segítségével népszerű gyermekdalok átirataival örvendezteti meg a gyerekeket, az ajándékok mellett.

            Ugyancsak december 6-án, csütörtökön este 7-kor a Zsolnay Negyed M 21-es Galériájának előterében egész estés moldvai táncházra kerül sor a 2014-ben alakult PásztorHóra zenekarral.

            December 7-én, pénteken este fél 7-től a Pécsi Civil Közösségek Házában lép fel a 2014-ben alakult, Ritter Zsófia, Kormos Balázs és Tóth Álmos alkotta Venti Chiavi Guitar Trio, Vivaldi, Mozart, Albéniz, Farkas Ferenc, Bartók Béla, Muszorgszkij és de Falla művekből álló programmal.

            December 7-én, pénteken a Pécsi Advent kimagasló eseménye a Győri Kornél vezette Pécsi Vonósok adventi hangversenye, melyen a kiváló amatőr és hivatásos muzsikusokból álló együttes, többnyire új műsorszámokból álló programot ad elő. Elsőként Purcell d-moll zenekari szvitjét, majd Csajkovszkij Elégiáját hallhatjuk, ezután pedig Bottesini h-moll nagybőgőversenyének első tételét játssza Győri Mátyás, ezt a későromantikus Edward Elgar vonószenekarra írott Szerenádja, míg a koncertet egy gregoriánummal zárják a Győri Kornél vezette Pécsi Vonósok.

            December 7-én, pénteken este 9-től, három zenekar is fellép a Pécsi Est Caféban: a 2006-ban alakult alternatív-metál csapat, az AWS, akik lemezbemutatójukat tartják, a modern pop-rock csapat, a Useme és a modern metál és metalcore stílusokat vegyítő Down for Whatever

            Másnap, december 8-án, szombaton este 9-től ad koncertet a Pécsi Est Caféban, a 35 éve alakult legendás alternatív rock együttes, a Pál Utcai Fiúk, vagy rövidítve a PUF, mely némileg változó felállással, de továbbra is töretlen lendülettel van jelen a magyar „könnyűzenei palettán”. Most a 2016-os Fishing On Orfű fellépésükkel ajánljuk legújabb pécsi koncertjüket.

            Ugyancsak december 8-án, este fél 9-től lép fel a legendás magyar rockcsapat, az idén 60 éves Paksi Endrével kiálló Ossian ad koncertet Pécsett, az Expo Centerben, ahol vendégzenekaruk, a Tales of Evening lesz.

            December 8-án, szombaton este fél 8-tól a Pécsi Advent keretében egy különleges orgona-trombita hangversenyre kerül sor, melyben Köcsky Tibor orgonaművészé a főszerep, trombitás partnere pedig egy hölgy lesz, Mohai Mónika. Mi most Köcsky Tibor tavalyi adventi koncertjét idézzük fel, amikor fuvolista partnere fia, Köcsky Balázs volt.

            Ugyancsak december 8-án, szombaton este 6-kor, a Kodály Központban, a Pannon Filharmonikusok Pannonicum bérletében, a tavalyi Solti Györgyről elnevezett karmesterverseny olasz győztese, Leonardo Sini vezényel egy igen színes koncertprogramot Randevú Rómában címmel.

            A műsorban a világhírű filmzeneszerző, Nino Rota (1911-1979) Sinfonia soptra una canzone d’amore (Szimfónia egy szerelmi dalra) című, 1947-ben komponált neo-romantikus műve hangzik fel elsőként, majd francia kortársa, André Jolivet (1905-1974) 1954-ben komponált virtuózan modern 2. trombitaversenyét szólaltatja meg Pálfalvi Tamás. A  koncert második felében Ottorino Respighi (1879-1936) két népszerű remekművét, az 1918-ban publikált Róma kútjait és az 1924-ben komponált Róma fenyői című szimfonikus költeményt vezényli a pécsi zenekart Leonardo Sini.

            December 9-én, vasárnap délután 4 órától a Pécsi Advent keretében a Dóm Kőtárban lép fel a 2002 óta működő pécsi, Híres Pannónia Régizenei Együttes, mely „Áldgyuk Szűz Mariat, Jesusnak Annyát” című műsorával idézi fel régi korok zenei világának adventi, karácsonyi hangulatát.

Mi most a két évvel ezelőtti adventi hangversenyükkel ajánljuk a mostani műsorukat.

            Ugyancsak december 9-én, vasárnap kerül sor a Pécsi Advent egyik kiemelkedő eseményére, amikor is este fél 8-tól a Székesegyházban lépnek fel a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Orgonaversenyek magyar helyezettjei, közülük Almásy László Attila, Deák László, Deákné Kecskés Mónika, Elekes Zsuzsa és Kovács Szilárd Ferenc.

            December 10-én, hétfőn, délután 4-kor a Dóm Kőtárban kerül sor a Pécsi Advent keretében a Janus Pannonius Gimnázium adventi előadására, melyet klasszikus mesterek meghitt műveiből Kotáncziné Vajda Ildikó karnagy állított össze. December 10-én, hétfőn este fél 8-tól pedig a Székesegyházban kerül sor a Canticum Pécsi Női Kamarakórus és a Violinok Szigetvári Hegedűegyüttes közös adventi hangversenyére, míg ugyanekkor, tehát december 10-én, hétfőn este fél 8-kor a Dóm Kőtárban kerül sor a Komlói Munkáskórus adventi hangversenyére, Kunváriné Okos Ilona vezényletével.

            A Pécsi Advent keretében december 11-én, kedden délután 4-kor a Székesegyházban kerül sor a Ciszterci Nevelési Központ adventi koncertjére és zenés áhítatára, ugyanekkor a Dóm Kőtárban pedig a pécsi Szieberth Róbert Általános Iskola adventi koncertjére. December 11-én, kedden este fél 8-kor pedig a Pécs Díszpolgára, Tillai Aurél Liszt- és Kossuth-díjas karnagy, Érdemes művész vezette, Magyar Örökség-díjas Pécsi Kamarakórus adventi hangversenyére kerül sor.

            A Pécsi Advent keretében december 12-én, szerdán délután 4-kor a Dóm Kőtárban kerül sor a Pécsi Liszt Ferenc Zeneiskola adventi koncertjére, míg ugyanekkor, 4 órakor a Székesegyházban a Pécsi Testvérvárosok Terei Általános Iskola Ki- és Nagykórusának adventi hangversenyére kerül sor, este fél 8-kor pedig a majsi Harmónia Énekegyüttesére, a Dóm Kőtárban.

            Igen gazdag a Pécsi Advent december 13-i, csütörtöki kínálata. Délután 4-től a Dóm Kőtárban az Agócsy László Alapfokú Művészeti Iskola adventi hangversenyére kerül sor, míg ugyanekkor a Székesegyházban a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium koncertjére.

           December 13-án este fél 8-kor a Dóm Kőtárban a Pécsi Evangélikus Kórus ad adventi koncertet, Lovászné Balázs Magdolna vezényletével, ugyanekkor, tehát este fél 8-tól pedig a Székesegyházban ad orgonakoncertet Dergez Zoltán.

            December 13-án, csütörtökön este 8-kor, a Zsolnay Negyed E 78-as Termében kerül sor napjaink egyik legkiválóbb magyar dzsesszdobosa, Balázs Elemér és együttese fellépésére. A zenekarvezető doboson kívül, Horváth Cintia és Szakonyi Milán énekes, Balázs József zongorista, Komjáti Áron gitáros, Lakatos Pecek Krisztián bőgős és Czibere József ütőhangszeres alkotta formáció mostani pécsi fellépése elé csak annyit, hogy a 2000-ben alakult együttes legutóbbi, Örök szerelem című lemezének anyagát a rajongótábor kívánságai alapján állították össze, s 2016-ban elnyerték a Fonogram díjat, „az év lemeze” kategóriában.

            December 14-én, pénteken délután 4 órakor a Pannon Gyermekkar karácsonyi koncertjére kerül sor az Irgalmas Rend Széchenyi téri pécsi templomában, ahol Rébék-Nagy András és Schóber Tamás karnagyok vezetésével Kodály Zoltán, Selmeczi György és Schóber Tamás műveiből valamint könnyűzenei örökzöldekből, többek között, Gábor S. Pál, Balázs Ferenc, Várkonyi Mátyás, Dés László, Koltay Gergely és Szörényi Levente kompozícióiból adnak elő válogatást a közelmúltban New York-ot is meghódító ifjú kórusénekesek.

            December 14-én, pénteken, a Pécsi Advent keretében, este fél 8-kor a Dóm Kőtárban, a pécsi és dél-dunántúli egyházi körökben és azon túl is jól ismert fiatal zeneszerző és előadóművész, Iváncsits Tamás és Barátai (ITB) adventi műsorát hallhatják, láthatják az érdeklődők.

            Ugyancsak december 14-én, pénteken, este 8-kor adja 20 éves jubileumi akusztikus koncertjét a Zsolnay Negyed E 78-as Termében a rhytm and blues, hard rock, heavy metál, dzsessz és magyar népzenei elemeket is ötvöző stílusú, a magyarság kérdéseivel is foglalkozó, Ismerős Arcok zenekar.

            S még mindig december 14-e, péntek, de már este 9 óra és a Pécsi Est Café, ahol a magyar hardrock zene egyik ikonikus zenekara, a csaknem fél évszázados P. Mobil lép fel, még mindig Schuster Lóránt vezetésével, s a régi mellett újabb dalokat is hallhat tőlük a pécsi közönség, akik mellettük elő-zenekarként, a 2005-ben Kisvárdán alakult rock zenekart, a Radart is hallhatják majd.

            December 15-én, szombaton délután 4-kor a Pécsi Advent keretében a Székesegyházban a Pécsi Köztársaság Téri Általános Iskola adventi koncertjére kerül sor, míg ugyanekkor, tehát délután 4-kor, de a Dóm Kőtárban, a 2004-ben három lánytestvérből és édesanyjukból alakult családi kamaraegyüttes, a DIVERTIMENTriO adja immár hagyományos adventi koncertjét: Nagy Katalin hegedűs, Nagy Eszter csellista, Kemény–Nagy Zsuzsanna nagybőgős, zongorán kísér Nagyné Komlós Zsuzsa.

            Ugyancsak december 15-én, szombaton, és a Pécsi Advent keretében, de már este fél 8-kor két koncertre is sor kerül: a Dóm Kőtárban a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium adventi műsora várja az érdeklődőket, míg a Székesegyházban Balatoni Sándor orgonaművész és Schultz Jennyfer szoprán „La Vierge á soir – A Szent Szűz estéje” című koncertjére kerül sor.

            December 15-én, szombaton este 9-kor a 2013 őszén alakult magyar alternatív popegyüttes, a folkpopos hangzásvilágot népzenei elemekkel elegyítő, főleg énekesnőjük, a 2017-ben „az év énekesnőjének” választott, Lábas Viki révén ismert, Margaret Island lép fel a Pécsi Est Caféban.

            S még mindig december 15, szombat, de már a pécsi Expo Center, ahol este 6-tól az idén 70 éves magyar blues-király, Deák Bill Gyula és a Hobo Blues Company nagykoncertjére kerül sor.

            Két kimagasló kóruskoncerttel zárul a Pécsi Advent programsorozata. December 16-án, vasárnap,délután 16 órakor a Dóm Kőtárban a Jobbágy Valér vezette Schola Cantorum Sopianensis vegyeskar adventi koncertjére kerül sor, míg ugyanaznap, vasárnap este fél 8-tól a Székesegyházban, a Keresztes Nóra vezette Capella Quinqueecclesiensis a Pécsi Adventet záró koncertjére.

            Ugyancsak december 16-án, vasárnap 17 órától tartja karácsonyi évzáró koncertjét a Pécs–Kertvárosi Apáczai Csere János Művelődési Központban a Pécsi Ércbányász Koncert–Fúvószenekar, amely Kerekes Csaba vezényletével Suppé Könnyűlovasság-nyitányát, a 175 éve született Grieg 1. Peer Gynt szvitjét,a 90 éve született Hidas Frigyes Capriccióját, a 60 éve elhunyt Vaughan–Williams Angol népdalszvitjét, a tavaly elhunyt német Klaus Peter Bruchmann Askania című művét, egy ABBA egyveleget, egy német örökzöldet, valamint népszerű karácsonyi dalokat, a fehér karácsonyt, a Jingle bellt és a Csendes éjt adja elő hivatalos programjában.

            December 17-én, hétfőn, este 7-kor a Kodály Központban tartja 30 éves jubileumi koncertjét, a Csík János Kossuth-díjas prímás vezette Csík Zenekar, akiknek vendége, Grecsó Krisztián író lesz.

            December 18-án, kedden délután 4-kor a Kodály Központban tartják a Pannon Filharmonikusok Babzsák című a legkisebbeknek, a 3 év alatti csöppségeknek szóló Babzsák című utánpótlás-nevelő koncertsorozatuk harmadik eseményét, melyen Hrubi Zsuzsanna zeneterapeuta és a Buborék Kvartett közreműködésével Arcangelo Corelli g-moll „Karácsonyi” concerto grossóját hallgathatják meg a legkisebbek és kísérőik.

            December 19-én, szerdán, este 7-kor a Kodály Központban kerül sor a Tanac Kulturális Egyesület és a ZSÖK NKft. rendezésében a hagyományos horvát karácsonyi koncertre, melyen a hazaiak mellett horvátországi fellépők is közreműködnek.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

            Ugyancsak december 19-én, szerdán, este fél 8-kor, a Pécsi Bazilikában tartják „Új éneket az Úrnak” című karácsonyi hangversenyüket a Pannon Filharmonikusok, akik Kovács Ágnes-szoprán, Kálmán László-tenor, Hámori Szabolcs-basszus, valamint a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusa közreműködésével, Johann Sebastian Bach „Singet dem Herrn ein neues Lied” (Énekeljetek új éneket az Úranak!) című motettáját, „Nun komm, der Heiden Heiland” (Most jöjj, pogányok Megváltója!) című kantátáját és Heinrich Schütz Karácsonyi oratóriumát adják elő, Dobos László és Vass András vezényletével.

            December 20-án, csütörtökön, délelőtt 10-kor a Zsolnay Negyed Herkules Műhelyében kerül sor a Dúdolda zene-műhely a 3 év alatti legkisebbeknek szóló évzáró foglalkozására, ahol minden bizonnyal elsősorban karácsonyi dalokat tanulhatnak meg a kicsinyek és kísérőik.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

            December 21-én, pénteken este 9-kor a Pécsi Est Caféban lép fel a 2004-ben Pásztor Anna énekes- és színésznő, valamint testvére, Pásztor Sámuel énekes-gitáros által alapított alternatív rock csapat, az Anna and the Barbies, míg másnap, december 22-én, szombaton este 9-től ugyanitt, az Alvin és a Mókusok nevű, 1993-ban Nyíregyházán alakult punk-zenekar 25 éves jubileumi koncertje lesz a Pécsi Est Caféban.

            December 22-én, szombaton, délután fél 4-kor és 5. órakor a Kodály Központban tartják Csigaház című, utánpótlás-nevelő sorozatuk év végi záró programját a Pannon Filharmonikusok, „Körtefából furulyácska” címmel, melyben Haszon Balázs, Haszonné Nepp Ivett, Szántai Csaba és Csiganyó, azaz Szendrői Zsuzsanna működnek közre furulyákon, a társ-műsorvezető, Csigabá, azaz Kiss Szabolcs lesz.

December 23-án a Kodály Központban lép fel a kiváló zeneszerző, szaxofonos és énekes, Dés László, aki “Mi vagyunk a Grund” című műsorát adja elő Pécsett.

            December 27-én, csütörtökön este 7-kor, mondhatjuk immár hagyományosan, a Kodály Központban tartja Ünnepi Nagykoncertjét, a Hungaricum és Magyar Örökség-díjas 100 Tagú Cigányzenekar, melynek vendége Bangó Margit lesz.

            Ugyancsak december 27-én, csütörtökön este 7-kor, de már az Expo Centerben egy nagyszabású Retro Partyra kerül sor, melynek keretében a Sheyla Bonnickkal kiálló Boney M., a Bestiák, Szűcs Judith és Zoltán Erika lép fel többek között.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

            December 29-én, szombaton este 7-kor, a Kodály Központban adja immár hagyományos évzáró akusztikus koncertjét a pécsi Lovasi András vezette Kiscsillag együttes, melynek vendége ezúttal Falusi Mariann lesz.

            December 30-án, vasárnap, délután 2-kor és fél 6-kor a Kodály Központban egy gyerekeknek szóló musical előadásra, két alkalommal, Masha és a Medve címmel, mely a cirkusz és az utcaszínház elemeit ötvözi.

            Ugyancsak december 30-án, vasárnap, este 9-től, a Pécsi Est Caféban tartja hagyományos évzáró koncertjét a népszerű pécsi 30Y zenekar, akiknek vendége a négytagú alternatív zenekar, az Idegen lesz.

            S még mindig december 30-a, vasárnap, este 8-tól Pécsett, a Lauber Dezső Városi Sportcsarnokban tartja szuperkoncertjét a Neoton együttes.

            A december 31-i kínálatból két zenés színházi produkciót emelnénk ki. A Pécsi Nemzeti Színház, december 31-én, hétfőn, a nagyszínházban, délután 3-kor és este 7-kor Kálmán Imre A Montmartre-i ibolya című operettjét játssza, míg este 7-kor, a Kamaraszínházban, az Edith Piafról és Marlene Dietrichről szóló Edith és Marlene című egyfelvonásos zenés játékot adják elő.

Fotók: Internet

                                                                                              Kovács Attila

                                                           Amtmann Prosper- és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc