Zenei csemegék Pécsről: 60 éves a Mecsek Kórus

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Idén épp 60 éve, 1957. szeptember 1-jén alakult meg Pécsett, a Mecsek Táncegyüttes énekkara és zenekara, melyből a kórus a későbbiekben Mecsek Kórus néven a Baranya megyei és pécsi, majd az országos és nemzetközi zenei életben önállósodva rangos hírnevet vívott ki magának.

A Mecsek Kórus alapító karnagya és vezetője dr. Hegyi József (1913-1978) volt, a Pedagógiai, majd Tanárképző Főiskola ének-zene tanszékét alapító, tanszékvezető tanára. Vezetésével a kórus fő profilja 1957-65 között – részben, mert a vele szorosan együttműködő, Kincses József (1925-1969) által irányított és Dörömböző Géza (1921-2011) prímás vezette zenekaré is – a népdalfeldolgozások és népdalcsokrok előadása volt, s ehhez saját gyűjtéseit és feldolgozásait használta elsősorban Hegyi József.

tillai aurél

Az 1965-1987 közötti időszakban Tillai Aurél, az egy évvel később, 1958-ban alakult Pécsi Kamarakórus alapító karnagya vezette párhuzamosan a két együttest, s a Mecsek Kórus életében ez a periódus a zenetörténet egészére, azon belül is a kortárs és 20. századi magyar repertoárra kiterjedő bővülést eredményezett, mellyel a város kiemelkedő kórusai közé emelkedett az együttes.

A 22 éves periódus második felében, és különösen az 1980-as évek közepétől, a közelgő 1988-as Europa Cantat miatt is megsokszorozódtak Tillai Aurél elfoglaltságai, így 1987-ben egykori tanítványa, a Komlói Pedagógus Kamarakórus korábbi társkarnagya, Nagy Ernő (1949-) vette át a kórus vezetését.

Nagy Ernő

A Nagy Ernő vezette periódusban (1987-2001) a Mecsek Kórus főleg az egyházzene terén bővítette repertoárját, s ennek kimagasló dokumentuma 3 lemezük, melyeken többek között CD-világpremierként lemezre vették az általuk ősbemutatóként előadott Temesvári misét, Daróczi Bárdos Tamás és Szokolay Sándor közös alkotását. Emellett bekapcsolódtak a pécsi oratóriuméletbe is, melyből Bach h-moll miséjének Farkas Ferenc zeneszerző fia, a Svájcban élő Farkas András által Svájcban is vezényelt produkciója emelkedik ki, a Pécsi Szimfonikus Zenekar turnéján.

kertesz-attila-karnagy

Nagy Ernő 1999-es, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumához való átkerülésével és az általa ott alapított Laudate Vegyeskar szervezésével és egyházzenei lemezeiknek versenyeken való szerepléseivel megnőtt feladatai miatt, 2001-ben Kertész Attila (1942-) vette át a Mecsek Kórus vezetését. Ebben a periódusban (2001-2016) érte el legnagyobb hazai és külföldi versenysikereit az együttes és a 2003-ban megalakult Mecsek Nőikar: Cantonigros 1. hely (folklór); 3. hely (nőikar);

Olomouc (2005) vegyeskari és nőikari 1. hely; Kodály Zoltán IV. Magyar Kórusverseny: nőikari aranydiploma és 1. díj; vegyeskari aranydiploma és különdíj (2006); Nagyszombat: egyházzenei és világi zene kategóriában 1.díj és még sorolhatnánk. A kórus repertoárja továbbra is kiemelten a magyar szerzők alkotásaira épült, így nem véletlen, hogy a Mecsek Kórus 50 éves jubileumára is, 2007-ben egy kizárólag magyar szerzők műveiből álló CD-t adtak ki, Bartók, Kodály, Bárdos, Farkas, Ligeti, Karai, Kocsár, Szokolay, Orbán, Mohay alkotásaival.

Kertész Attila karnagyi periódusából két látható koncertfelvétel részletet ajánlunk Tisztelt Olvasóink figyelmébe: a 2011-es pécsi Lyceum templomi hangversenyről a Mecsek Kórus előadásában két Bruckner kórust, míg a 2015-ös Marktoberdorfi versenyről a Mecsek Nőikar előadásában Karai József Estéli nótázását.

Balatoni

A Mecsek Kórus vezetését 2016-ban Balatoni Sándor (1983) orgonaművész, karnagy vette át, aki folytatta a Kertész Attila által elkezdett versenyszereplési vonalat, és 2016. októberében Eszéken sikerrel szerepeltek az 1. Croati Cantat fesztiválon: a Klasszikus zene kategóriában abszolút 1. díjat szereztek, míg az egyházzenei kategóriában 2. díjat, Balatoni Sándor pedig karnagyi különdíjat kapott. Egy hónappal később, 2016. november 23-án pedig a Kossuth-díjas pécsi költő, Csorba Győző (1916-1995) születésének centenáriumi évfordulójára megrendezett hangversenyen pedig ősbemutatóként adták elő karnagyuk, Balatoni Sándor Csorba Győző Zöld és fény című versére írt kórusművét.

Mostani, 60 éves jubileumi koncertjükre, a Mecsek Kórus meghívta a Kertész Attila karnagyi periódusa alatt szinte „testvérkórussá” lett Dombóvári Kapos Kórust, mely Markovics Gábor vezetésével idén ünnepli 45 éves jubileumát, s a Balatoni Sándor vezette Mecsek Kórus ezúttal is egy teljes egészében magyar szerzők műveiből összeállított műsorú koncerttel ünnepli jubileumát, melyeket Tillai Aurél, Nagy Ernő, Kertész Attila és Balatoni Sándor vezényel majd.

A koncert második felében Pécsett második alkalommal hangzik fel, a Kodály Központban pedig először (!), Kodály Zoltán – orgonakíséretes változatában nyilvános ősbemutatóként 1945 szeptemberében Pécsett előadott – Missa brevis (Rövid mise) című művének zenekari változata, melyet Tillai Csilla és Tillai Tímea szoprán, Livják-Rozoga Veronika-alt, Tillai Attila-tenor, Dergez Domonkos-basszus, valamint a Mecsek Kórus és a Dombóvári Kapos Kórus és a Pannon Filharmonikusok adnak elő, Erdélyi Dániel vezényletével. Mi most a Kodály Zoltán vezényelte legendás, 1956 augusztusi felvételt ajánljuk most Tisztelt Olvasóink figyelmébe.

 

Kovács Attila
Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő

Fotók: internet

Zenei csemegék Pécsről: 60 éves a Mecsek Kórus

– Klikk a nagyobb mérethez! –


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc