Zenei csemegék Pécsett: Rákász Gergely: Lords of the Organ

RákászLords

Már októberi műsorajánlónk megírásának zárása után érkezett a hír, hogy némi szünet után ismét Pécsett koncertezik Magyarország talán egyik leginnovatívabb koncertorgonistája, Rákász Gergely, akit 2017. október 26-án, csütörtökön este 7-kor hallhatunk majd a Pécsi Zsinagógában, legújabb, „Lords of the Organ” című sorozata keretében.

Az idén 40 esztendős, Győrben élő orgonista 15 évesen adta első orgonahangversenyét, majd az iskolaévek alatt folytatta a koncertezést országszerte, így lett annak idején „Magyarország legfiatalabb koncertorgonistája”. Már ilyen fiatalon felfigyelt rá David Di Fiore amerikai orgonaművész, aki meghívta az Egyesült Államokba tanulni és hangversenyezni. A koncertezés mellett Rákász Gergely 2002-ig a Magyar Rádió Intermezzo című műsorát szerkesztette és vezette, s talán innét is ered, hogy koncertorgonistaként is fő feladatának tekinti, hogy széles körben megismertesse és megkedveltesse a hallgatókkal a komoly-, vagy helyesebben a klasszikus zenét.

Rákász Gergely művészeti korszakokat bemutató tematikus sorozataival – Barokk Light, Romantika Light, Mozart & Gerhswin; Látványkoncert, stb. – vált itthon igazán ismertté, pályája eddigi csúcsát, azonban az jelentette, amikor 2010-ben debütált az „Egy Koncert Kékben” című látványkoncertjével, melynek koncepciója új műfajt teremtve valósította meg a korszerű összművészetet, s a sorozat pótszékes telt házakkal és ismétlő előadásokkal futott, melyre a klasszikus zene területén ritkán van példa. Rákász Gergely több mint tíz éve látogat el szinte minden magyar nagy- és kisvárosba speciális Iskola Programjával, zenés előadásokat tartva minden tanuló korosztálynak.

Rákász Gergelyt 2004-ben a Templomos Lovagrend sorai közé hívta és lovaggá ütötte, 2008-ban pedig szülővárosa, Győr, Kulturális Nagykövetévé választotta.

Rákász Gergely idén elindított Lords of the Organ (Az Orgona Lordjai) sorozatának mostani pécsi koncertjén, október 26-án, csütörtökön este 7-kor a Pécsi Zsinagógában, természetesen elsők között szerepel majd, mint minden évben, Johann Sebastian Bach egy alkotása is, mely ezúttal a Dór toccata lesz, s ehhez maga a művész fűzött gondolatokat, Bennfentes című internetes beharangozó sorozatában.

A francia romantikát a Belgiumban született Cesar Franck (1822-1890) képviseli, akit a „Romantika Bachjának” is neveztek hatalmas orgonarepertoárja és annak Bachéhoz mérhető fenségessége, drámaisága és bensőségességet is magában foglaló szenvedélyessége miatt. A most Pécsett is felhangzó a-moll Korálfantáziát Rákász Gergely 2016. október 23-i brüsszeli koncertjéről idézzük.

A francia századforduló idén épp 80 éve elhunyt, édesapja révén magyar származású, utóromantikus nagy mestere, Charles Marie Widor (1844-1937) híres 5. orgonaszimfóniájából nem a jól ismert slágert, a Toccatát halljuk Rákász Gergely előadásában, hanem a ciklus nyitányát, mi most azonban amerikai tanára, David Di Fiore előadásában mégis a Toccatát idézzük kedvcsinálóként.

A koncert egyik különlegességével kapcsolatban halljuk magát az orgonistát, miként ajánlja az élete nagy részét Amerikában töltő német orgonaművész Wilhelm Middelschulte (1863-1943) művét.

„David Guetta zenéjére milliók buliznak a világ legmenőbb szórakozóhelyein. De vajon sejtik-e, hogy Wilhelm Middelschulte már az 1900-aas évek elején írt olyan zenét, ami a ’80-as évek house őrületében, majd napjaink klub zenéjének élvonalában is visszaköszön. Külön csavar a történetben, hogy Middleschulte Toccatája Luther Márton „Erős vár a mis Istenünk” kezdetű egyházi énekének dallamával dolgozik. Ez pedig a Reformáció 500-ik évfordulójának évében igazi kultúr-bonbon.

S végül felhangzik majd az idén 80 éve elhunyt Maurice Ravel (1875-1937), a Látványkoncertről is jól ismert Bolerója is, melyhez azonban ezúttal is fűz majd új kommentárt Rákász Gergely, akivel mi most a Bennfentes című sorozat ismertetőjét idézzük, végezetül pedig magát az átültetést.

Kovács Attila
Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő
Fotó: internet


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc