Szeptemberi programajánló PFZ koncertekkel, PTE Jubileummal, Pécsi Napokkal és Nemzetközi Tánctalálkozóval

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Szeptemberi programajánlónkat, mint szinte minden évben az elmúlt negyedszázadban a Pécs Város Napja alkalmából adott, ingyenes ünnepi díszhangversennyel kezdjük. A Pannon Filharmonikusok ezúttal a fennállásának 650 éves jubileumát ünneplő Pécsi Tudományegyetemet is köszönti szeptember 1-jén, pénteken este 7-kor a Kodály Központban, ahol az augusztus 20-án a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett vezetőkarmester, Bogányi Tibor vezényletével először Johannes Brahms, akadémiai taggá választása alkalmából írott és a Gaudeamus igitur dallamát is feldolgozó Akadémiai ünnepi nyitányát adják elő. A folytatásban Brahms Kettős versenyét hallhatjuk előadásukban, két Pécshez és az egyetemhez is szorosan kötődő világhírű muzsikus, Baráti István hegedű- és Várdai István gordonkaművész közreműködésével.

Mi most a koncerthez Leonard Bernstein két a Bécsi Filharmonikusokkal készített zseniális felvételét ajánljuk meghallgatásra-tekintésre: az 1982-es lemezre is rögzített Kettős versenyben két valaha Pécsett is járt világhírű muzsikus, Gidon Kremer és Mischa Maisky voltak a partnerei.

A Pécsi Tudományegyetem 650 éves jubileumi programsorozatából az augusztus 31-i Dóm téri Carmina burana már ajánlott grandiózusa mellett, a szeptember 2-i, szombati egész napos, délelőtt 10-től este 10-ig tartó Széchenyi téri programsorozatot záró Halott Pénz koncertet ajánlom Tisztelt Olvasóink figyelmébe, melyen felhangzik az országos népszerűségű pécsi együttes legújabb száma is, mely a pécsi egyetem dalává lett és a június elején feltett videó klipet már eddig is két és félmilliónyian látták.

 Szeptember 7-én, csütörtökön este 7-kor ugyancsak a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok hivatalos évadnyitó hangversenyére, melyen Bogányi Tibor vezényletével Lajtha László (1892-1963) 1941-ben, a 2. világháború addigi áldozatainak emlékére komponált In memoriam (Emlékül) című zenekari műve után ősbemutatóként hangzik fel Pécs Város Kossuth-díjas Díszpolgára, Tillai Aurél (1930-) a Reformáció ötszáz éves jubileumára komponált Reformáció-kantátája, a kiváló basszbariton, Bretz Gábor és a Pannon Filharmonikusok Dobos László és Vass András vezette Fesztiválkórusa közreműködésével.

Végtisztesség (2000.01.17.) MTV2

A koncert második felében pedig a romantika egyik Pécsett viszonylag ritkán játszott nagy osztrák mesterének, a Mahler szimfonikus munkásságát előlegező Anton Bruckner (1824-1896), 4. „Romantikus” szimfóniája hangzik fel, vélhetőleg és remélhetőleg nem abban az őseredeti – és Bruckner életében sosem játszott – formában, melyet a londoni Filharmonikusok játszottak, hanem abban az 1880-as verzióban, mely nemcsak Bruckner életének egyik első nagy közönségsikert hozó szimfóniája volt, hanem a romantikus tradícióknak is egyik legkiválóbb remekműve a századforduló zenei világában.

 

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Szeptember 9-én, szombaton este 7-től a Kodály Központ ad otthont a „Halleluja – Best of Leonard Cohen magyarul” címet viselő koncertnek, melyen a tavaly novemberben elhunyt kiváló kanadai énekes, költő, regény- és dalszövegíró, Leonard Cohen (1934-2016) legszebb és legpoétikusabb dalaiból hallhatunk válogatást, többek között Lovasi András és Müller Péter Sziámi fordításában. Az est főszereplői a „Müller Péter Sziámi AndFriends” (nem tévedés, ők írják így egybe a nevüket) zenekar tagjai: Müller Péter Sziámi – ének, Kirschner Péter – gitár, vokál, Roszik Hella – hegedű, ének, Varga Orsolya – billentyűs hangszerek,, Winterverber Csaba – basszusgitár, akikhez most a WeVox acapella duó, Baka Rebeka és Bakos Zita is csatlakozik. Olyan sztárvendégek is lesznek a koncerten, mint Hernádi Judit, Palya Bea, Jávori Ferenc Fegya és Novák Péter, akik színesítik a Cohen dalok előadási palettáját.

Szeptember 13-án, szerdán este 8-kor egy egészen különleges dzsesszkoncertre kerül sor a ZSÖK E 78-as termében, ahol a Metronóm Jazz Klub keretében a Szendőfi Péter dobos, ütőhangszeres és Kézdi Luca hegedűművész alkotta Sequence együttes Tiny című, megírt kompozíciókra, de főleg szabad improvizációkra építő lemezbemutató koncertjét láthatja-hallhatja a műfaj iránt érdeklődő pécsi közönség.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

A szeptemberi pécsi zenei programok javát, mondhatni fő centrumát, a szeptember 14-24 között zajló Pécsi Napok rendezvénysorozata adja, melynek ingyenes fő helyszíne a Széchenyi tér, ahol a nyitónapon, szeptember 14-én, csütörtökön este 8-tól a 2004-ben alakult és napjainkban rendkívül népszerű, Bocskor Bíborka énekesnő nevével fémjelzett Magashegyi Underground lép fel.

Szeptember 15-én, pénteken este 8-kor ugyancsak a Széchenyi téren, a Kodály Zoltán születésének és halálának évfordulója alkalmára meghirdetett Kodály év programjaként egy nagyszabású Kodály koncertre kerül sor, pécsi kórusok és a Pannon Filharmonikusok közreműködésével, akik a rendkívül népszerű Galántai táncokat adják elő.

Jónás Vera

Szeptember 17-én, vasárnap este 7-kor a Cella Septichorában lép fel napjaink egyik különleges stílusú magyar énekes, gitár, dalszerző hölgye, Jónás Vera és gitáros duótársa Bécsy Bence, akivel egy a popzene határán egyensúlyozó „személyes könnyűzenei világba” nyerhetünk betekintést.

Palcsó Tamás

Szeptember 18-án, hétfőn este 8-kor a Széchenyi téren lép fel a 2005-ös Megasztár vetélkedőn 18 évesen feltűnt Palcsó Tamás, aki azóta is rendszeres fellépője különböző könnyűzenei produkcióknak és formációknak, így például az „Itt élned, halnod kell” című előadásnak és a Maroon 5 Cover Show zenekarnak is. Fél 9-től pedig a magyar rockzene egyik ikonja, Rudán Joe lép közönség elé bandájával ugyanitt.

Szeptember 19-én, kedden este 8-tól A Dal 2015-ön feltűnt New Level Empire együttes ad koncertet a Pécsi Napokon, míg a következő kiemelkedő fellépő ugyanitt, az egykori P. Mobil tagokból alakult Mobilmánia együttes fellépése lesz szeptember 22-én, pénteken este 8-tól.

Tánctalálkozó

Egy kicsit eltérve a szigorú időrendtől, hadd ajánljam Tisztelt Olvasóink figyelmébe most a szeptember 15-21 között megrendezésre kerülő XI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó néhány zeneileg is különleges, vagy épp populáris programját. Elsőként a nyitónap, szeptember 15-e, péntek programjából a Pyrgos Görög Zenekar és Táncegyüttes a Színház téren este fél 6-kor kezdődő görög táncházát ajánljuk, az idén márciusban, Pécsett megtartott hasonló eseményről készült felvétellel.

Másnap, szeptember 16-án, szombaton ugyancsak a Színház téren kerül sor a pécsi Mecsek Táncegyüttes Magyar táncházára, míg este 7-től a Pécsi Nemzeti Színházban a Magyar Állami Népi együttes „Apám ablakából az ég” című produkcióját láthatja-hallhatja a nagyközönség. Utóbbiról egy interjúval is szolgálunk, s mindkét együttestől egy-egy archív pécsi felvétellel.

Szeptember 17-én, szombaton 19. órától a Pécsi Nemzeti Színházban a Budapest Táncszínház különleges produkciójára kerül sor, melynek keretében Marquez Száz év magány című regényére készített produkcióját adja elő a Budapest Táncszínház, Gálfi László és Kerekes Éva színművészek közreműködésével. Előtte fél 6-tól a Művészetek és Irodalom Házában hasonló előadásra kerül sor, amikor is az Ördögszárnyak című progresszív táncművészeti darabot láthatja-hallhatja a közönség, mely a verbális színészetet és az élő-képzőművészetet olvasztja magába, intenzív és meghökkentő előadásban. Ugyancsak fél 6-kor kezdődik, de a Színház téren, a 2004-ben alakult, pécsi Misina Táncegyüttes Magyar táncházára, melyben a Csurgó zenekar működik közre, akárcsak 2013-ban Medinán.

Szeptember 18-án, vasárnap két produkcióra kerül sor: fél 6-tól a Cella Septichorában Markó Éva és Nagy Eszter táncosok és három muzsikustársuk közreműködésével egy Flamenco estre kerül sor, míg este 7-től a Kodály Központban Nemzetközi Balett-gálára kerül sor Európai balett-csillagokkal, az Észt, a Lett, Magyar és a Román Nemzeti Balett, a pilseni, a salzburgi, a linzi és a stuttgarti balett táncosainak közreműködésével.

Szeptember 19-én, hétfőn este fél 6-tól a Színház téren a Rila zenekar Bolgár táncházára kerül sor, míg este 7-től a Pécsi Nemzeti Színházban a Vámos György Shakespeare nyomán készült Rómeó és Júlia balettjét mutatja be a Győri Balett, Szergej Prokofjev muzsikájára.

Szeptember 20-án, kedden este 7-kor a Pécsi Nemzeti Színházban a Bozsik Yvette Társulat Kabaré című előadására kerül sor. A német 20-as, 30-as évek kabaréinak világát, Kurt Weill és mások zenéivel, Max Raabe és Marlene Dietrich énekével megidéző produkció különlegessége, hogy a társulatvezető, Bozsik Yvette 8 év kihagyás után maga is színpadra lép.

A XI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó zárónapján, szeptember 21-én, szerdán este 7-től a Zsolnay Negyed E 78-as Termében egy igen különleges koncertre kerül sor. Az est első részében a „Magyar motívumok – népzenétől a kortársig, zene és néptánc magyar tájakon” című produkció látható, Bognár Szilvia énekes, Borbély Mihály és Fülep Márk fúvós hangszerjátékosok, Lukács Miklós cimbalmos, valamint Tóth Ildikó „Fecske” táncos és Farkas Zoltán „Batyu” táncos és ütős közreműködésével.

 

Szeptember 23-án, szombaton este 8-kor a Kodály Központban kerül sor az immár 21. európai Bordalfesztivál Gálakoncertjére, melyen a különböző országokból érkező vendégfellépők mellett a Lakner Tamás vezette Bartók Béla Férfikar és a Pannon Filharmonikusok szimfonikus kamarazenekara, a Pécsi Szimfonietta is közreműködik, a karmesterek Bogányi Tibor és Lakner Tamás lesznek.

Szeptember 23-án, szombaton este 9-től az öt éve Budapesten alakult Middlemist Red együttes lép fel a Pécsi Est Caféban, s a hatvanas évek pszichedelikus zenéiből és a beatből táplálkozó muzsikájával igyekszik most is elvarázsolni a közönséget az immár nemcsak itthon, de külföldön is elismert csapat.

 

Szeptember 24-én, vasárnap este 7-kor a Fonogram-díjas kiváló énekes, gitáros, hegedűs és multiinstrumentalista dalszerző, Szabó Balázs Bandája lép fel a Széchenyi téren a Pécsi Napok keretében, vélhetőleg fergetegesen jó hangulatot varázsolva a magyar népzene, a rock, a pop és a funk határvidékein mozgó együttes muzsikáját kedvelők körében.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

A hegedű lesz a főszereplője a Pannon Filharmonikusok Bogányi Tibor által vezénylendő szeptember 30-i, a Kodály Központban szombaton este 6-kor kezdődő „Szláv kaleidoszkóp” című hangversenyének, melyen Dmitrij Kabalevszkij Colas Breugnon nyitánya után Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyét és Dvorák f-moll románcát adja elő az 1992-es londoni Carl Flesch hegedűversenyt megnyerő Benjamin Schmid osztrák hegedűvirtuóz, aki a világ legkiválóbb zenekarival és karmesterivel lépett fel, és mintegy félszáz CD-felvételt is készített ez idáig. A koncert záró száma pedig Csajkovszkij egyik legdrámaibb szimfonikus költeménye, a Francesca da Rimini lesz. Mi most a koncert programja után Mendelssohn e-moll hegedűversenyének felvételével mutatjuk meg Benjamin Schmid virtuóz kvalitásait.

 

Kovács Attila
Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő

Fotók: internet

Szeptemberi programajánló PFZ koncertekkel, PTE Jubileummal, Pécsi Napokkal és Nemzetközi Tánctalálkozóval

– Klikk a nagyobb mérethez! –


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc