Sokszínű január a Pannon Filharmonikus újévi koncerttől Gyermán István Emlékkoncertig

 

Az újévi hangversenyek sorát 2018-ban is – mint szinte minden évben – a Pannon Filharmonikusok Újévi Díszhangversenyével kezdjük, melyre január 2-án kedden este 7-kor kerül sor, s Bogányi Tibor vezényletével ezúttal igazi hamisítatlan komolyzenei hangversenyre kerül sor, melyben a romantika és a 20. század halhatatlan örökzöldjeit hallhatja a közönség. Többek között Rossini A sevillai borbélyának nyitányát és Rosina cavatináját, részleteket Verdi Trubadúrjából és Rigolettójából, Dvořák néhány szláv táncát, Gershwin Porgy és Bessének részleteit, Bernstein West Side Storyjának örökzöld slágereit és Brahms 6. magyar táncát hallhatjuk majd, két kiváló ifjú operaénekes, Kálnay Zsófia és László Boldizsár közreműködésével.

BobanMarkovics

A Songlines zenei magazin által „a világ legjobb trombitása” címmel elismert Boban Markovics és zenekara ad újévi örömzenei koncertet Pécsett, a Kodály Központban, január 5-én, pénteken este 7-kor a Kodály Központban, ahol vendégük a népszerű magyar énekes, Pápai Joci lesz.

Január 6-án, szombaton délután fél 4-kor és 5 órakor kerül sor a Kodály Központban a Pannon filharmonikusok Csigaház című, a 3-8 éves korosztálynak szánt utánpótlás-nevelő zenei sorozatának újabb rendezvényére, melyen „Hat húron pendülünk” címmel Pétery Tibor és Straub Tamás gitárosok muzsikálnak Csigabá, azaz Kiss Szabolcs és Csiganyó, azaz Szendrői Zsuzsanna műsorvezetői közreműködésével.

Tavaly már hatalmas sikerrel lépett fel Pécsett is a kiváló lengyel muzsikusokból – Filip Jaślar (hegedű), Michał Sikorski (hegedű), Paweł Kowaluk (mélyhegedű) és Bolesław Błaszczyk (cselló) – álló, a komoly- és könnyűzenét sok-sok zenei és zenén túli humorral is ötvöző MozARTgroup, mely ezúttal is fergetegesen vidám hangulatot és jókedvet ígér a Kodály Központban január 6-án, szombaton este 7-kor kezdődő koncertjén.

A könnyűzenei évkezdet is január első hétvégéjén indul: 5-én, pénteken és 6-án szombaton rendezik meg a Made in Pécs Fesztivált, melyen ezúttal 118 produkciót hallhatnak a könnyűzenei műfajok kedvelői a különböző helyszíneken: Made in Pécs Café, Nappali, Pécsi Est, Szabadkikötő, Ti-Ti-Tá, Trafik. A hazai és a pécsi kiválóságok lépnek fel, többek között a fesztivált nyitó Punnany Massif, akik Akusztik programot adnak elő, valamint Takáts Eszter, Rudán Joe, a Mongooz and the Magnet, a The Four Keys, a DiizPécsörzs és mások mellett, ha már Pécset „a magyar könnyűzene Liverpooljának” nevezik, hét (!) liverpooli banda is fellép, mégpedig olyan időbeosztásban, hogy az érdeklődők mindegyiket meghallgathatják (Joe Topping & Scott Poley, Vidar Norheim, a Strange Collective, a She Drew The Gun, a Chinsniffer, az Oranj Son és az a.P.A.t.T.).

Január 9-én, kedden délután 4-kor kerül sor a Pannon Filharmonikusok a legkisebbeket megcélzó Babzsák című utánpótlás-nevelő sorozatának 4. koncertjére a Kodály Központban, ahol Hrubi Zsuzsanna zeneterapeuta és a Buborék Kvartett közreműködésével Joseph Haydn d-moll, „Quinten” vonósnégyesével ismerkedhetnek meg a leendő zenebarátok és kísérő hozzátartozóik.

„Egy kis ütős este” címmel magyarországi bemutatót is tartalmazó koncertet adnak január 11-én, csütörtökön este 7-kor a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok, akik Kurt Weill Koldusopera-szvitje és Igor Sztravinszkij Concerto D-ben című műve után az est karmestere, Vajda Gergely (1973-) Drums, drums, drums (Dobok, dobok, dobok) című művét adják elő Joó Szabolcs, Borlai Gergő és Góth Tamás ütőhangszerművészek közreműködésével. A különleges műsor zárásaként Paul Hindemith Koncertzene rézfúvósokra és vonósokra című művét hallhatja majd a közönség.

Január 13-án, szombaton este 7-től rendezik meg immár ötödik alkalommal a Pécsi Est Caféban a Liz Feszt elnevezésű punkrock, hardcore, metál, trash fesztivált, melyre ezúttal is hazai és külföldi fellépők jöttek el. Így hallható lesz majd a Don Gatto Szekszárdról, a My Own Voice Milánóból, a Seek & Destroy Burgenlandból, a PMA-Positive Mental Attitude Budapestről, a Dirty Dawn Pécsről és a King Furia Zombáról.

Január 16-án, kedden este 7-kor a magyar régizene-játszás ikonikus nagy mestere, a Magyar Művészeti Akadémia újonnan kinevezett elnöke, Vashegyi György vezényletével hangzik fel két kiváló együttese, az Orfeo zenekar és a Purcell énekegyüttes és énekes szólistáik közreműködésével

Johann Sebastian Bach a zenetörténet legnagyobb alkotásai között számon tartott h-moll miséje, melyet mi most a 2012-es londoni Proms (Promenád) koncertről idézünk, az English Concert és Kórus előadásában, Harry Bicket vezényletével.

A ZSÖK Metronóm Jazz Klubjának első 2018-as rendezvényére január 18-án, csütörtökön este 8-kor kerül sor a Zsolnay Negyed E78-as termében, ahol a kiváló fiatal jazzénekesnő nevét viselő, 2014-ben alakult, Szőke Szandra Quintet lép fel saját szerzeményekből és jazz standardokból álló programmal.

Másnap, január 19-én, pénteken este 8-kor ugyanitt, a ZSÖK E78-as termében egy kicsit más műfajban kiváló énekesnő lép fel a nevét viselő csapattal, azaz a színésznőként is jegyzett Péterfy Bori és a Love Band koncertjére érdemes ellátni a jó zenét és szöveget kedvelőknek, akiknek most három különböző stílusú dallal ajánljuk a koncertet.

UNSPECIFIED – CIRCA 2002: Portrait of Janos Arany (Nagyszalonta, 1817 – Budapest, 1882), Hungarian poet. Painting by Mihaly Kovacs (1818-1892), 1869. Detail. Budapest, Magyar Tudomanyos Akademia (Science Academy) (Photo by DeAgostini/Getty Images)

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, hétfőn este 7-kor a Zsolnay Negyed E78-as termében egy különleges verses-zenés, lemezbemutató koncertre kerül sor „Arany 200” címmel. Bordás József, a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagjának művében a szerző dobokon is közreműködik a 12 tagú zenekar keretében, melyben a Kossuth-díjas Borbély Mihály tárogatón és csángó furulyán játszik, a rajtuk kívül zongora, nagybőgő, vonósnégyes, dallamjátszó ütőhangszerek alkotta együttes mellett két-két színművész és balett táncművész által előadott 80 perces produkcióban a 200 éve született Arany János legszebb verseivel tehetünk utazást múltból a jelenbe.

Január 25-én, csütörtökön este 7-kor a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok rendezésében a „Music by…” című immár csaknem egy évtizedes filmzenei sorozatának újabb hangversenyére, melyen a Hollerung Gábor vezette Budafoki Dohnányi Zenekar játszik. Népszerű és kevéssé ismert filmzenékből válogatott műsorában többek között a Casablanca, a Keresztapa, a Titanic, az E.T., A Karib-tenger kalózai és a Csillagok háborúja zenéi is helyet kaptak.

Special Providence2014

Január 26-án, pénteken este 9-kor a Pécsi Est Caféban lép fel a 2004-ben alakult és jelenlegei felállásában 2014 óta együttzenélő Special Providence együttes, s a Kaltenecker Zsolt billentyűs, Kertész Márton gitáros, Fehérvári Attila basszusgitáros és Markó Ádám dobos alkotta csapat a fúziós jazz és jazz-rock stílus legjobb hagyományaival varázsolja el a hazai és külföldi közönséget.

 

Január 27-én, szombaton este 6-kor a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok 2018 január 9-én épp 80 éve született, néhai, Liszt-díjas hegedűművészére és koncertmesterére, Gyermán Istvánra (1938-1990) emlékező „Fehéren izzó hegedű” című hangversenyére, melyen Mozart E-dúr adagióját és Esz-dúr Sinfonia concertantéját, Vajda János Violini No.2 című művének ősbemutatóját, Bach d-moll kettősversenyét és Richard Strauss Négy utolsó énekét hallhatja majd a pécsi közönség. A karmester az egykori hegedűs tanítvány, a Kossuth-díjas Ligeti András lesz, a szólisták között ott lesz a pécsi zenekar Örökös Tagja, Gyermánné Vass Ágnes, Liszt-díjas hegedűművész, lánya Gyermán Júlia hegedűművész, Kokas Katalin Liszt-díjas hegedű- és brácsaművész, ezúttal mint brácsás, Deák Márta a Pannon Filharmonikusok koncertmestere és Kristóf Réka szoprán, a Virtuózok 2017-es évadának nyertese. Mi most a műsorszámokat a legnagyobb világsztárokkal ajánljuk Gyermán István emlékére.

Kovács Attila
Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő
Fotók forrása: internet


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc