Sokszínű decemberi és év végi pécsi zenei kavalkád

 

Három igazi zenei csemegével indul a 2017-es év utolsó hónapjának, decembernek pécsi zenei kínálata. December 1-jén, pénteken délután fél 2-kor a PTE MK Zeneművészeti Intézetének Liszt Ferenc Hangversenytermében Tóth Péter (1965-) kortárs zeneszerző, a pécsi zeneművészeti intézet 50 éves jubileumára komponált „Egyetemi kantáta /Cantata Ubiversalis” című művét adják elő a Pécsi Egyetemi Zenekar; Pécsi Egyetemi Nőikar – karigazgató: Kertész Attila, Liszt-díjas karnagy; Pécsi Egyetemi Kórus – karigazgató: Prof. Dr. Lakner Tamás, Liszt-díjas karnagy ; Vezényel: Kocsár Balázs, Liszt-díjas karmester ; Narrátor: Gönczy László zenetörténész.

Ugyancsak december 1-én, pénteken délután fél 3-kor a Kodály Gimnáziumban kerül sor a Magyar Kodály Társaság Pécsi Tagozatának ünnepi ifjúsági hangversenyére, melyen a Testvérvárosok terei általános iskola, a Szent Mór iskola és a református iskola kórusai, valamint a Laudate Kórus, a Kodály Gimnázium Bartók Nőikara és a Mathias Rex kamarakórus lép fel, főként Kodály Zoltán műveire épített műsorral.

S még mindig december 1-én, pénteken este 7-kor, de már a Kodály Központban „Mennyből az angyal” című lemezbemutató koncertjét tartja a Kossuth-díjas Ghymes együttes: Szarka Tamás – ének, hegedű, gitárok, koboz; Szarka Gyula – ének, gitár, basszusgitár, bőgő; Jelasity Péter / Jász András – szoprán- és altszaxofon; Horváth János – szintetizátor; Kún Csaba – szintetizátor.

A legszebb magyar karácsonyi énekekből és Szarka Tamás tíz karácsonyi verséből összeállított programban közreműködik az EMMI kórusa, dr. Hoppál Péter karnagy, kulturális államtitkár vezényletével, a Komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola és Óvoda Nagykórusa, dr. Makráné Kónya Melinda vezetésével, és a Pécsi Mátyás Király Utcai Általános Iskola Gyermekkórusa, Módos Anita vezetésével. Ehhez a különleges koncerthez mi most a Ghymes együttes két korábbi karácsonyi programjából idézünk rövid részletet.

Ugyanaznap, azaz december 1-jén, pénteken este 9-kor a Pécsi Est Caféban lép fel a 2004-ben Pásztor Anna és testvére Sámuel által Budapesten alapított Anna & The Barbies együttes, akiktől most a 2015-ös Fishing on Orfű koncertet ajánljuk meghallgatásra és tekintésre.

December 2-án, szombaton este 6-kor a Kodály Központban,Bősze Ádám műsorvezetésével és Vass András vezényletével folytatódik a Pannon Filharmonikusok No Babel című új, a 14-18 éves korosztálynak szóló koncertsorozata.

Ugyancsak december 2-án, szombaton, de már este 9-től és a Zsolnay Negyed E 78-as koncerttermében ad koncertet a 26 éve alakult és immáron 16 lemezt megjelentetett, különleges műsorairól ismert népszerű Quimby zenekar: Kiss Tibor – ének, gitár, Varga Livius – ütőh, vokál, Balanyi Szilárd – billentyűk, Kárpáti József – trombita, Mikuli Ferenc – basszusgitár, Gerdesits Ferenc – dobok. Mi most 2016-os Fishing on Orfű koncertjükkel ajánlunk őket.

December 3-án, vasárnap délután 4-kor a Filharmónia Magyarország Desszert sorozatában a Hotel Palatinus Bartók Termében a dr. Lakner Tamás moderálta programban az általa vezetett Szélkiáltó együttes lép fel, „Énekel a Mikulás” című műsorával, melyet mi most egy az azóta elhunyt Keresztény Béla Ady Endre-megzenésítésével és három másik karácsonyi dallal ajánlunk.

Ugyancsak december 3-án, vasárnap este 6-kor, a Pécs–Kertvárosi Apáczai Csere János nevelési központ Színháztermében kerül sor a Pécsi Ércbányász Koncert–Fúvószenekar Évzáró hangversenyére. Klasszikus műsorán Verdi Nabucco nyitánya, Holst Bolygóiból a Mars tétel, Bellini oboaversenyének trombitaátirata szerepel – utóbbiban Solymosi Péter trombitaművész szólójával -, majd a koncert könnyedebb hangvételű felében 3 Beatles örökzöld, a Maxwell ezüst kalapácsa, a Penny Lane és az All My Loving is helyet kapott, Leonard Cohen Hallelujája és Morricone Egy maréknyi dollárja mellett. Mi most a 2009-es újévi koncertet ajánljuk meghallgatásra.

Szintén december 3-án, vasárnap este fél 8-kor a Pécsi Székesegyházban veszi kezdetét az idei, 13. Pécsi Advent programsorozata, melyben a Pécsi Vasutas Koncertfúvós zenekar működik közre, Bókai Zoltán vezényletével, míg ugyanekkor a Dóm Kőtárban a Híres Pannónia Régizene együttes ad adventi koncertet.

December 4-én, hétfőn este fél 8-kor a Székesegyházban apa és fia, Dergez Zoltán orgonaművész és Dergez Domonkos basszista adventi hangversenyére kerül sor.

December 5-én, kedden délután 4-kor a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok Babzsák című a legkisebb zenebarátokat megcélzó utánpótlás-nevelő programjának újabb rendezvényére Hrubi Zsuzsanna vezetésével, s a Buborék Kvartett közreműködésével Arcangelo Corelli népszerű, g-moll, „Karácsonyi” concerto grossóját hallhatják majd a legkisebbek és hozzátartozóik.

Ugyancsak december 5-én, kedden, de már este 7-kor kerül sor a Pannon Filharmonikusok „Nekem nincs ebédem” címet viselő jótékonysági hangversenyére, melyet idén épp húsz évvel ezelőtt hívott életre a Pécsi Jótékony Nőegylet. Az Oberfrank Péter vezényelte műsorban Kodály Háry-szvitje mellett Johann Strauss Denevér nyitánya és a nagyoperett keresztmetszete hangzik fel, többek között volt és jelenlegi pécsi énekesek, Vermes Tímea, Egri Sándor és Bognár Szabolcs közreműködésével.

December 5-én, kedden este fél 8-kor a Dóm Kőtárban egy ifjú pécsi zongoraművész, Timkó János Pál Csajkovszkij Évszakok című zongoraciklusát adja elő, vélhetőleg pécsi bemutatóként.

Napjaink egyik legkiválóbb ifjú zongoraművésze, a Liszt- és Príma-díjas Balázs János, a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetője és a Pécsi Liszt Társaság Örökös Tagja lép fel december 6-án, szerdán este 6-kor a Művészetek és Irodalom házában, ahol a Pécsi Liszt Társaság hangversenyén, ahol az „Isteni színjáték” címet viselő programban Liszt Ferenc Dante szonátáját. Gounod Liszt által feldolgozott Faust-keringőjét, Liszt I. Mefisztó-keringőjét és Dubrovay László Parafrázis a „Faust, az elkárhozott” témájára című művét adja elő.

A Pécsi Advent programjában december 6-án, szerdán este fél 8-kor a Székesegyházban a pécsi Bartók Béla Férfikar adventi hangversenyére kerül sor, dr. Lakner Tamás vezényletével, míg másnap, december 7-én, csütörtökön délután 4-kor a Székesegyházban a pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium ad adventi koncertet, december7-én, csütörtökön este 6-kor a Széchenyi téren pedig a Mecsek Kórus adja elő adventi műsorát.

Ugyancsak december 7-én, csütörtökön, este 7-től kerül sor a Kodály Központban, Charlie, azaz hivatalos nevén Horváth Károly, 70. születésnapi koncertjére, mely sok örökzöld csemegét ígér.

S még mindig december 7-e, csütörtök: a Zsolnay Negyed E 78-as Termében két koncertre is sor kerül. Délelőtt 11-kor a pécsi Simply English együttes karácsonyi koncertjére kisiskolásoknak, míg este 8-tól a ZSÖK Metronóm Jazz Klubja keretében a Pécsett is rendkívül népszerű, Magyarországon élő kubai énekesnő, Elsa Valle és együttese, Winand Gábor – ének, szaxofon, billentyűk; Oláh Tzumo Árpád – zongora; Orbán György – bőgő; Csízi László – dob; Czibere József – ütőhangszerek ad koncertet.

December 8-án, pénteken este fél 8-tól a Székesegyházban lép fel adventi koncertjével a Komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola és Óvoda.

Különleges koncertre kerül sor december 8-án, pénteken este 8-kor a ZSÖK E 78-as termében, melynek színpadán először lép fel Király Viktor énekes, dalszerző, a negyedik Megasztár-sorozat győztese, a 2008-as “Év Hangja”, aki új, fúvósokkal kiegészült nagyzenekaros koncertet ad.

Ugyancsak december 8-án, pénteken este 9-kor a miskolci illetőségű, de ír kocsma-punk zenét játszó Paddy and the Rats (Paddy és a patkányok) nevű együttes lép fel a Pécsi Est Caféban.

December 9-én este 6-kor a Pécs–Kertvárosi Református Templomban kerül sor a Magyar Kodály Társaság Pécsi Tagozatának ünnepi Kodály-hangversenyére, melyen a Szabó Lívia vezette pécsi Vocapella énekegyüttes, a Kertész Attila vezette Bartók Nőikar, a Jobbágy Valér vezette Schola Cantorum Sopianensis, a dr. szabó Szabolcs vezette Komlói és Szekszárdi Kamarakórusok és a Tillai Aurél vezette Pécsi Kamarakórus lép fel, többségében Kodály Zoltán műveiből összeállított műsorral.

Különleges adventi jótékonysági koncertre kerül sor december 9-én, szombaton este 7-től a Kodály Központban. A pécsi Szemem Fénye Alapítvány Gyermek hospice Dóri Ház lakóinak javára fellépnek: Pécsi Mátyás Király Utcai Általános Iskola Kicsinyek kórusa, Nagykórus és Kamarakórusa, vezényel: Módos Anita karnagy; a Virtuózok vetélkedő ifjú sztárjai, Molnár Ferenc Caramel Fonogram-és BRAVO-díjas énekes; a Pécsi Vonósok, vezényel: Győri Kornél karmester ; és Déki Lakatos Sándor Liszt Ferenc díjas prímás.

Szintén december 9-én, szombaton este fél 8-kor a Székesegyházban ad koncertet Balatoni Sándor orgonaművész és karnagy, Bach in Advent címmel, közreműködik a Mecsek és a Pius Kórus.

Egészen más műfajra térve, december 9-én, szombaton este 9-kor a Pécsi Est Caféban lép fel a magyar punk-rock egyik jeles csapata, a Papp Szabolcs vezette Supernem.

A Pécsi Advent december 10-i, vasárnapi kínálatából most az este fél 8-kor kezdődő Székesegyházi programot, Köcsky Tibor orgonaművész hangversenyét emelném ki.

December 11-én, hétfőn a Pécsi Advent keretében délután 4-től a Dóm Kőzárban a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium adventi programjára kerül sor, míg ugyanekkor a Székesegyházban a PTE 650 „Egyetemi advent” című műsorát láthatják-hallhatják az érdeklődők. A nap csúcspontja este fél 8-tól a Székesegyházban a világhírű szerb ortodox énekesnő és karnagy Divna Ljubojevic és a Melodi Énekegyüttes műsora lesz.

 

December 12-én, kedden este 7-kor a Zsolnay Negyed Liszt Ferenc Hangversenytermében kerül sor a „Muzsikáló családok” sorozat újabb hangversenyére, melyen a Fenyvesi család és barátaik lépnek pódiumra. Az apa, a Szélkiáltó együttes alapító tagja, Fenyvesi Béla gitáron, tamburicán, blockflőtén játszik és énekel, a kiváló dzsesszgitáros fiú, Fenyvesi Márton gitározik, a feleség, Szabó Ildikó blockflőtén játszik, s az ingyenes koncerten közreműködik még a Szélkiáltó együttes két másik tagja: Dr. Lakner Tamás gitár, hegedű, ének; valamint Rozs Tamás gordonka, gitár, ének.

 

 

Ugyancsak december 12-én, kedden este fél 8-tól a Pécsi Székesegyházban kerül sor egy igen szép adventi hangversenyre, melyen két kiváló pécsi énekművész, Kuti Ágnes szoprán és Benke József tenorista, valamint Kovács Szilárd orgonaművész működik közre.

Ugyancsak december 12-én, kedden este 9-kor kerül sor a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok „Music in English by Night” (Éjszakai zene angolul) című angol nyelvű beavató zenei koncertjére, ahová a Pécsett élő és tanuló, angolul jól beszélő ifjúságot és felnőtteket invitálják egy igazi zenei csemegét jelentő zenei programra, melynek moderátora, az angolul is kiválóan beszélő műsorvezető, Bősze Ádám. A Pannon Filharmonikusokat az Amerikában élő és a Huntsville-i Szimfonikusokat vezető Vajda Gergely lesz, a műsor pedig Dohnányi Ernő Szimfonikus percek című 5 tételes remeke, valamint Richard Strauss Till Eulenspiegel vidám csínyjei című humorgazdag szimfonikus költeménye lesz.

December 13-án, szerdán a Pécsi Adventben délután 4-kor a Dóm Kőtárban a Liszt Ferenc Zeneiskola növendékhangversenyére kerül sor, ugyanekkor a Székesegyházban a PTE Művészeti Kar egykori és jelenlegi orgonistáinak adventi hangversenyére kerül sor, míg este fél 8-tól a Dóm Kőtárban a Canticum Női Kamarakórus lép fel adventi műsorával.

A Pécsi Advent december 14-i, csütörtöki programjában délután 4-től a Dóm Kőzárban a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium hangversenyére kerül sor, ugyanekkor a Székesegyházban pedig a Pécsi Testvérvárosok terei Általános Iskola Nagy- és Kiskórusa ad koncertet. Este fél 8-tól a Székesegyházban ifjú orgonisták hangversenyére kerül sor, míg a Dóm Kőtárban ugyanekkor a Mátyás Kórus, a Siklósi Tenkes Vegyeskar és a Komlói Munkáskórus ad adventi koncertet.

December 15-én, pénteken a Pécsi Advent keretében délután 5-től a Széchenyi téren a Leöwey Klára Gimnázium műsora kezdődik, míg ugyanekkor a Székesegyházban az August Senoa Horváth Klubé, míg este 7-től a Széchenyi téren a Daniel Speer Brass Band „Swing karácsony” című koncertjére kerül sor.

Tankcsapda

December 15-én, pénteken este 8-kor, a Zsolnay Negyed E 78-as Termében kerül sor a népszerű rock zenekar, a Tankcsapda 2017-es országos turnéjának pécsi fellépésére.

Ugyancsak december 15-én, pénteken este 9-kor lép fel a Pécsi Est Caféban a 2010-ben alakult budapesti rock együttes, a 60-as, 70-es évek stílusát követő Ivan and the Parazol, akiknek vendége a Konyha nevű háromtagú retrós csapat lesz. Másnap, december 16-án, szombaton este 9-kor a 2009-ben alakult Bohemian Betyars lesz a Pécsi Est Cafeban a főszereplő, akiknek vendége Nemes „Kölyök” Gábor lesz, az idei Fülesbagoly Tehetségkutató idei győztese.

 

December 15-én, pénteken este 8. órától és december 16-án, szombaton este 7. órától kerül sor az év egyik legjelentősebb pécsi zenei eseményére a Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország Maestro Solti Nemzetközi Karmesterversenyének döntőjét rendezik ugyanis 15-én, majd másnap, december 16-án a győztesek gálakoncertjére kerül sor a Kodály Központban. A döntő műsorán Kodály Zoltán Háry János-szvitje, Richard Strauss Till Eulenspiegel vidám csínyjei című szimfonikus költeménye, Debussy A tenger című három szimfonikus vázlata, Bartók Béla Táncszvitje, Kodály Zoltán Galántai táncai és Dohnányi Ernő Szimfonikus percek című műve szerepel. A másnapi Gálán Erkel Ferenc Hunyadi László nyitánya és Liszt Ferenc Esz-dúr zongoraversenye, valamint Kodály Háry-szvitje szerepel. Mi most Kodály Galántai táncait,Bartók Táncszvitjét, Debussy Tengerének 3. tételét és Richard Strauss Tiiljét idézzük fel a Maestro, Sir Georg Solti, Solti György vezényletével.

S szóljunk röviden a Pécsi Advent december 16-i, szombati zenei kínálatáról is, melyben két székesegyházi orgonakoncertet emelnék ki: Katits Benediktáé délután 4-kor kezdődik, míg Olasz Balázsé este fél 8-kor kezdődik.

December 17-én, vasárnap a Pécsi Advent programjából elsőként a Budapesti Piarista Gimnázium Vesperását ajánlom Tisztelt Olvasóink figyelmébe, melyre a Székesegyházban kerül sor délután 4. órától. A Széchenyi téren este fél 6-tól Varga Ildikó Rita Anna énekesnő és tanítványainak műsorát láthatják-hallhatják, míg a Székesegyházban este fél 8-tól a Keresztes Nóra által vezetett Capella Quinqueecclesiensis adventi-karácsonyi koncertjére kerül sor, mely egyben a Pécsi Advent hivatalos záró koncertje is.

December 20-án, szerdán este fél 8-kor a Pécsi Bazilikában tartja karácsonyi hangversenyét a Pannon Filharmonikus Zenekar és Fesztiválkórus, akik Pulenc Négy karácsonyi motettáját, Monteverdi 117.zsoltárát, Bach 147. kantátáját és Telemann Nékünk gyermek született című kantáttáját adják elő, Dobos László és Vass András vezényletével, Kovács Ágnes, Gavodi Zoltán, Megyesi Zoltán és Hámori Szabolcs vezényletével.


December 22-én, pénteken este 7-től az Expo Centerben tartja 55 éves jubileumi koncertjét Pécsett a hazai rockzene ikonikus csapata, az Omega, akiknek most két korábbi koncertjét, egy Debrecenben és egy Bátorkesziben adottat is Tisztelt Olvasóink figyelmébe ajánlunk.

Másnap, december 23-án, szombaton este 9-kor a Pécsi Est Caféban lép fel a magyar rock zene egy másik legendás csapata, az 1979-ben alakult Dinamit, mely 2009-ben alakult újjá, s 2014 óta Rudán Joet is sorai közt tudhatja.

Karácsony utánra is marad program a pécsi zenebarátoknak, hiszen december 27-én, szerdán este 7-kor a Kodály Központban lép fel a világhírű, Hunagrikum és Magyar Örökség-díjas 100 Tagú Cigányzenekar, melytől most 2010-es Káptalan utcai fellépésüket idézzük.

December 28-án, csütörtökön, este fél 8-kor a Pécsi Székesegyházban kerül sor a Filharmónia Magyarország Angster bérletének idei utolsó hangversenyére, melyen Kovács Szilárd orgonaművész, a pécsi bazilika zenei vezetője és Fülep Máté bariton, Fischer Annie-díjas operaénekes lép a pécsi közönség elé.

December 28-án, csütörtökön este 9-kor a ’90-es évek hazai dallamrocker sikercsapata, az újjáalakult Sing Sing lép fel a Pécsi Est Caféban

December 29-én, pénteken este 7-kor a Kodály Központban lép fel Lovasi András énekes, dalszövegíró, zeneszerző, basszusgitáros és csapata, a Kiscsillag, hogy előadják Dalok párban című műsorukat, melyben vendégként Heidl György és Kézdy Luca lép fel.

Ugyancsak december 29-én pénteken, de már este9-től és a Zsolnay Negyed E 78-as Termében kerül sor a Superstars hip-hop fesztiválra, melyen Mario, Burai Krisztián, GWM, Rico és Miss Mood és Dj Miller is fellép.

S az évet stílszerűen a Beck Zoli vezette ikonikus pécsi banda, a 30Y évzáró koncertjével zárjuk, melyre december 30-án, szombaton este 9-kor kerül sor a Pécsi Est Caféban, melyet mi most a tavalyi Fishing on Orfű koncertjükkel ajánljuk Tisztelt Olvasóink figyelmébe.

Fotók: internet

Kovács Attila

Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc