Pécsi zenei programajánló 2017 júniusára: POSZT, Sétatér, Domingo Classics

Júniusi zenei programajánlónkat a Pannon Filharmonikusok hivatalos évadzáró hangversenyével kezdjük, melyre június 1-jén, csütörtökön este 7-kor kerül sor a Kodály Központban, ahol „Finn poéták” címmel Bogányi Tibor és az idén 50 éves világhírű zongoraművész Olli Mustonen közreműködésével a lengyel, az olasz és a német romantika és századforduló zenei világába tekinthetnek bele a komolyzenebarátok.

A „lengyel Bartókként” számon tartott Karol Szymanowski (1882-1937) 1903-5 között komponált Koncertnyitánya még Richard Strauss stílusjegyeit viseli magán utóromantikus hangszerelési pátoszával, a századforduló olasz hangszerelő zsenije Ottorino Respighi (1879-1936) 1925-ben zongorára és zenekarra írt Mixolid concertója a gregorián zene hatását is felmutatja, míg Johannes Brahms (1833-1897) 1873-ban komponált 2. szimfóniája a felhőtlen életöröm rendkívül harmonikus lenyomata a többnyire búskomornak tartott német komponista életművében. Mi most Szymanowski Koncertnyitányát a Jacek Kasprzyk vezényelte Varsói Filharmonikusok koncertfelvételéről, Respighi versenyművét Olli Mustonen és a Sakari Oramo vezényelte Finn Rádió zenekarának felvételéről, míg Brahms 2. szimfóniáját a Carlos Kleiber vezényelte Bécsi Filharmonikusok 1991-es koncertjéről ajánljuk Tisztelt Olvasóink figyelmébe!

Ugyancsak június 1-jén, csütörtökön este, de már 8. órától és a Zsolnay Negyed E 78-as Termében kerül sor a Metronóm Jazz Klub keretében kerül sor a Gyémánt Bálint Trio koncertjére, melynek keretében a kiváló gitáros együttesében Fonay Tibor bőgőzik és Csízi László dobol, vendégként pedig a világhírű zongorista Shai Maestro lesz a trió „negyedik tagja”.

Június 2-án, pénteken este 8-kor a Kodály Központban egy különleges dzsesszkoncertre kerül sor, melynek első felében a Voices of America (Amerika hangja) nevű rádióállomás épp 20 éve elhunyt legendás műsorvezetője, Willis Conover emléke előtt tisztelegve, szving és dzsessz örökzöldeket hallhatunk a világhírű énekesnő, Joan Faulkner és a hazai „szving hercege”, Gájer Bálint előadásában, a Budapest Jazz Orchestra közreműködésével. A koncert második felében pedig Szörényi Levente Illés és Fonográf együttesbeli örökzöld slágereit hallhatjuk majd bigbandesítve.

oxford_newcollege

Ugyancsak június 2-án pénteken, de este fél 8-tól és a pécsi Bazilikában kerül sor a Filharmónia Magyarország hangversenyére, melynek keretében Timothy Wakerell angol orgonaművész és a Robert Quinney vezette New College Oxford kórus lép fel, főleg angol és német barokk szerzők, William Byrd, Thomas Tallis, Heinrich Schütz és Johann Sebastian Bach műveiből összeállított programmal.

Június 4-én vasárnap este 6-kor kezdődik a Zsolnay Negyed Bóbita Szabadtéri Színpadán a Nyáresti térzenék sorozata, melynek keretében elsőként a Pécsi Ércbányász Koncertfúvós Zenekar lép fel, Szabó Ferenc vezényletével.

Június 6-án, kedden délután 5 órától kerül sor a PTE MK Zeneművészeti Intézetének év végi improvizációs hangversenyére, melynek az intézet a Zsolnay Negyedben található Liszt Ferenc Hangversenyterme ad otthont, hogy a zongorista, orgonista és gitár szakos hallgatók megmutassák improvizációs készségüket és Apagyi Mária tanárnő vezetésével megszerzett tudásukat.

Másnap, június 7-én, kedden este 7-kor a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok idei „Mesterek és Tanítványaik” című hangversenyére, melynek keretében Bagi Flóra furulyán, Drahos Botond harsonán és euphoniumon, Forgó Boglárka gordonkán, Horváth Apor Boldizsár és Remenyik Balázs zongorán, Szentkirályi Boldizsár szaxofonon, míg az idei Virtuózokból is ismert Nagy Zoltán Ferenc klarinéton mutatja be tudását Weber f-moll klarinétversenye első tételében, a Vass András vezényelte Pannon Filharmonikusok közreműködésével, míg mi most Virtuózokbeli középdöntős fellépését idézzük.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Az egyik legnépszerűbb európai fúvószenekarnak számító Boban Markovics Orkestar a Kodály Központban június 8-án, csütörtökön este 7-kor kezdődő koncertjével veszi kezdetét az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó, a POSZT június 17-éig tartó programsorozata, melyben számos zenei esemény is helyet kapott, melyek közül válogatva elsőként tehát Markovicsék fellépését ajánljuk.

Ugyancsak június 8-án, csütörtökön este 8-kor, de a Király utca 64 szám alatt található Szabadkikötőben kerül sor a folkzenei alapú muzsikát játszó Nemulass zenekar POSZT koncertjére, melyhez most Ipse című daluk klipjével adunk át képes zenés meghívót.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Ugyancsak június 8-án veszi kezdetét az idei Sétatér Fesztivál június 18-áig tartó programsorozata, melynek nyitónapján, június 8-án, csütörtökön este 7-kor és fél 9-kor két koncertre kerül sor: 7-től az Akusztik színpadon a pécsi Junkie Jack Flash együttes két gitárosából, Pető Szabolcsból és Szénás-Máthé Nándorból álló duó lép közönség elé saját számok mellett a blues és a kora rock and rollból álló programmal, míg fél 9-től a Sétatér színpadon a 2008-ban alakult budapesti The Qualitons zenekar ad koncertet a 60-as, 70-es évek zenei világát idéző funk-beat zenével.

A POSZT június 9-i, pénteki gazdag zenei kínálatából elsőként egy különleges Kodály Központbeli koncertet ajánlunk Olvasóink figyelmébe, az este 7-kor kezdődő „Pécs, a musical” című produkciót, mely egy fergeteges várostörténeti improvizációs estet ígér, musical slágerekkel körítve Pécs történetét és hagyományait. A rendező Szente Vajk, akik játsszák: Balla Eszter, Szinetár Dóra, Feke Pál és Simon Kornél, zongorán Erős Csaba működik közre.

Ugyancsak június 9-án, pénteken este 7-kor, de már a Pécsi Nemzeti Színházban és a POSZT hivatalos versenyprogramjában lesz látható a Budapesti Operettszínház produkciója, Kálmán Imre A chicagói hercegnő című operettje, Béres Attila rendezésében, Bordás Barbarával, Dolhai Attilával, Kalocsai Zsuzsával, Kerényi Miklós Mátéval, Szendy Szilvivel és Szulák Andreával a főszerepben.

Június 9-én, pénteken este 8-tól a Király utcai Szabadkikötőben kerül sor az egykori kiváló pécsi zenész, Babarci Bulcsú „Műanyag élet” című lemezének bemutató koncertjére, melyhez mi most az album szerzői ajánló samplerét és a záró, Végleg kioltják című szám lemez stúdió-klipjét ajánljuk.

De természetesen a Sétatér Fesztivál sem marad programok nélkül június 9-én!

Este 7-től a – régi KIOSZK nevét korszerűsítő – KioXinpadon lép fel a 2015-ben alakult pécsi Ivyz zenekar rock muzsikát, a Sétatér színpadon 8-tól fellépő Mardi Gras Jazz Band New Orleans-i dixielandet játszik, míg az este 10-től ugyanitt fellépő Bánfalvi Eszter Kvartett, vagy mai rövidített nevén BEKVART tagjai különleges zenei elemekből kevert muzsikát játszanak.

A Bizottság együttesből is ismert kiváló festőművész és zenész ef Zámbó István vezette ef Zámbó Happy Dead Band ad koncertet június 10-én, szombaton este 8-tól a POSZT keretében, a Király utcai Szabadkikötőben, „szerelem, élet és halál” témakörében.

A Sétatér Fesztivál pécsi zenekarok gazdag bemutatkozását kínálja június 10-én, szombaton: az Akusztik színpadon a 2012-ben alakult, de csak 2016-ban állandósult formátumban játszó Projekt Akusztik lép közönség elé, míg a KioXínpadon az immár csaknem 30 éves, Fekete Kálmán vezette PMD Blues Band műsorát hallhatják a blues muzsika kedvelői. Fél 9-től a 2011-ben a Bon Jovi, a Queen és a Guns N’ Rosees hatására alakult The Minds rockzenéje lesz hallható a Sétatér színpadon.

Eltérve a POSZT és Sétatér Fesztivál programoktól, június 11-én vasárnap 18 órától a Wágner József vezette Mecseknádasdi Német Nemzetiségi Tűzoltózenekar koncertjével folytatódik a ZSÖK Nyáresti térzenék sorozata, a Bóbita Szabadtéri Színpadán.

szelkialto

Június 11-én, vasárnap természetesen a Sétatér Fesztivál is kínál remek zenei programokat, melyek közül elsőként a Szélkiáltó együttes bukfenc című, főként a gyerekeknek szánt verses műsorát emelnénk ki, melyre a Sétatér színpadon kerül sor délután 4 órától. Ezt követően 7 órától az Akusztik színpadon a Trio Afium nevű pécsi dzsessz formáció lép fel, míg este fél 9-től a Sétatér színpadon a norvég, ír és magyar tagokból álló rhytm and blues és blues rock határán álló muzsikát játszó pécsi trió, a Mongooz and the Magnet lép közönség elé.

Június 12-én, hétfőn délután 5 órától a POSZT keretében a Kodály Központban kerül sor a Versmondók ’25 című zenés versszínházi gálára, a Magyar Versmondók Egyesületének 25. évfordulója alkalmából. Fellép többek közt Müller Péter Sziámi, Molnár Ferenc Caramel, Gerendás Péter, a Kávészünet zenekar, Nagy-Kálózy Eszter, Olt Tamás, Fehér Tibor, Takács Bence Ervin, Huzella Péter, Pregitzer Fruzsina, Pankotay Péter, Mohai Gábor, R. Kárpáti Péter, Hajvert Ákos, Ágoston László, Bojtos Luca, a Szentendre Táncegyüttes, Jobák Márta, Bánki Beni és a pécsi Babits Pódium befutott és feltörekvő tehetségei.

Ugyancsak június 12-én, hétfőn este 8. órától a Szabadkikötőben kerül sor a pécsi kötődésű Harp-Agon Zenei Társulás koncertjére. A kelta népzene és közép-európai lélek zenés találkozásában, Bodor Tibor Teskó játszik kelta hárfán, Nemes Gábor Kölyök gitáron és Restás Gergő cajonon és egyéb ütőhangszereken, a zenei skála pedig a barokk-kori ír motívumoktól, a kelta és erdélyi népi dallamokon át a bossa nováig, a bluesig és a jazzes ritmika világig terjed.

A Sétatér Fesztivál keretében a KioXínpadon lép fel június 12-én, hétfőn este 7-kor az öt egykori osztálytársból alakult bólyi zenekar, az OTV (Osztálytársak voltunk), majd este fél 9-től a Sétatér színpadon lép fel az alternatív pop és más rokon műfajú zenéket játszó budapesti Half Note City („Félnótás város”) zenekar

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Június 13-án két különleges zenei produkció kapott teret a Sétatér Fesztiválon: este 8-tól a Sétatér színpadon a két világháború közötti magyar muzsikát felkaroló és dzsessz örökzöldeket is remekül játszó, Kossuth-díjas Hot Jazz Band zenél, míg fél 10-től a KIOSZK (KioXínpadon) színpadán lép fel az Ady Endre verseit mai, korszerű zenei kíséretben előadó Re:Ady címet viselő zenés irodalmi performansznak lehetünk tanúi, melyben László G. Attila mondja rendkívül átélten Ady verseit s emellett gitározik is, miként Szabó Mátyás basszusgitározik, Dóczy Gabriella hárfázik, Nagy Márton, azaz Dj. Panda pedig rapper, szájdobos, háttéralapokat kezel, furulyázik ha kell, Ferth Tímea pedig rajzol.

Június 14-én, szerdán este 8-tól a Király utcai Nappali Bárban ad koncertet a Kaposvári Egyetem Színházi Intézete IV. éves osztályából alakult Nem Késő Abbahagyni (NKA) Csoport.

Ugyanekkor, azaz június 14-én, szerdán este 8-kor a Király utcai Szabadkikötőben lép fel triójával a kiváló, Bécsben is tanult magyar dzsessz és blues gitáros, Halper László, akivel most a Nem adom fel című LGT-dalt és Just the two of us című örökzöldet hallhatjuk társai, Fulidis Georgios basszusgitáros és Hajas László dobos közreműködésével.

A Sétatér Fesztiválon is sor kerül két koncertre június 14-én, szerdán: a KioXínpadon este 7-től a pécsi és siklósi muzsikusokból 2014-ben alakult Brass and Roll bigband, populáris szving, rock and roll zenét játszó muzsikáját hallhatjuk majd, fél 9-től a Sétatér színpadon pedig Pély Barna B The First (Légy az első!) című koncertprogramját, melyben elektromos gitár, effektek, lendület, zeneiség, érzelmek, magas technikai tudás, blues és pszichedelikus rock elemek ötvöződnek.

Macskák

Június 15-én, csütörtökön este 7-től a Kodály Központban lesz látható Andrew Lloyd Webber világhírű musicalje, a Macskák, melynek Szirtes Tamás rendezte produkcióját az új generációs szereplők közreműködésével láthatják a POSZT programjára ellátogatók.

Ugyancsak június 15-én, csütörtökön este, de már 8 órától és a Szabadkikötőben lép fel a POSZT keretében a Paletrmo Boogie Gang kiváló gitárosa, Fekete Jenő, akinek most három különböző stílusú felvégtelét ajánljuk meghallgatásra-tekintésre.

Június 15-én, csütörtökön a Sétatér Fesztivál is különleges zenei programokkal várja a pécsi közönséget. Este 6-tól az Akusztik színpadon a Pécsett jól ismert „kocsmatrubadúr” Lenthár Balázs lép fel blues és rock’n’roll dalaival, majd este 7-től a KioXínpadon a budapesti Mörk zenekar lép fel extrém pop, vagy épp stand up jazz, de többnyire soul-funk alapokra építő muzsikájával, míg fél 9-től ugyanitt a Pankastic! nevű, Django-popnak nevezett stílusú modern dzsesszt játszó, cimbalommal, a francia Django Reinhardtot idéző gitárral és egy kiváló énekesnővel, Pálmai Pannával felálló csapat, már a megalakulást követően hatalmas sikereket aratott.

Június 16-án, pénteken este 8-kor a Király utcai Nappaliban ad koncertet a zalaegerszegi születésű, de már 8 éve a fővárosban élő ifjú magyar gitáros, dalszerző, Hangácsi Márton, aki „egyszemélyes zenekarával” igyekszik majd elvarázsolni a pop, rock és indie stílusú zenék kedvelőit.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Június 16-án, pénteken is sokszínű muzsikát kínál Pécsen a Sétatér Fesztivál: 18 órától az Akusztik színpadon a pécsi énekesnőről nevet választó CseriHannák együttes ad koncertet, 19 órától a KioXínpadon a budapesti elektronikus zenei modern popformáció, a Kedves Péter által alapított Belau koncertezik, míg fél 9-től a Dóm színpadon a Nemzeti Színház kiváló színésznője, Tompos Kátya mutatja be legújabb, Holdjárat című lemezét.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Június 17-én, szombaton három különleges zenei csemegét kínál a Sétatér Fesztivál: délután 4-től a KioXínpadon a szekszárdi Holló együttes gyerekműsorát, 6 órától az Akusztik színpadon Nemes „Kölyök” Gábor etnofolk stílusú klasszikus fingerstyle gitárművész egyszemélyes koncertjére kerül sor, este fél 9-től a Dóm színpadon pedig a Rapülők és a Jazz+Az egykori frontemberének, Geszti Péternek Létvágy című új albumának bemutatója lesz.

A Sétatér Fesztivál zárónapja, június 18-a, vasárnap is tartogat még két remek koncertet a könnyűzene kedvelőinek: este 6-tól az Akusztik színpadon lép fel a 2011-ben Pécsett alakult Dip Trio, mely néha más muzsikusokkal kiegészülve játssza funky, blues, szving, bossanova és rock zenei elemekből építkező muzsikáját, míg este 7-től a KioXínpadán a 2014-ben Hab a tetején című albumával feltűnt énekes-dalszerző, Szeder koncertjére kerül sor.

Csak néhány nap szünet és folytatódik a zenés esték pécsi sorozata, melyek közül elsőként egy nem a megszokott zenével kiálló produkciót említünk az idei Pécsi Nyári Színház kínálatából.

A Mozart operája révén rendkívül népszerű Beaumarchais vígjátékot, a Figaro házasságát ugyanis június 21-én, szerdán este 9-kor átdolgozott prózai változatában viszi színre, a Káptalan utcai Szabadtéri színpadon, a Kaposvári Csiky Gergely Színház társulata, Zakariás Zalán rendezésében, Daniel Ardeleanu zenéjével. Mi most a Wichitai Grand Opera előadásában idézzük Mozart operáját.

Június 22-25 között egy új zenei fesztivál veszi kezdetét, melynek névadója Plácido Domingo a világhírű spanyol operaénekes, aki 2009-ben Pécsre hozta nemzetközi tehetségkutató versenyét, az Operaliát, 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa év nagykövete volt, s az idén 650 éves Pécsi Tudományegyetem is díszdoktorává fogadta. Ettől az évtől kezdve pedig „Pécs – Plácido Domingo Classics” elnevezéssel egy zenei fesztivált indítottak útjára, tiszteletére.

Az idei nyitónapon, június 22-én, csütörtökön este 9-kor a Székesegyház előtti Szent István Téren a Metropolitan Opera sztárjai, a pécsi Operalián feltűnt amerikai szoprán Angel Blue, a kínai bariton Yunpeng Wang és az amerikai basszista Soloman Howard lépnek fel, a tehetséges ifjú tenorista, Joshua Guerrero társaságában, közreműködik a Pécsi Balett és a Pannon Filharmonikusok, a karmester az az Eugene Kohn lesz, aki a pécsi Operalián is vezényelt.

Június 23-án, pénteken este 6-tólMediterrán esttel, Spanyol zenés forgataggal és a Virtuózok fellépésével folytatódik a Pécs- Plácido Domingo Classics programja a Szent István téren, majd június 24-én, szombaton kerül sor a várva várt nagy attrakcióra, este 9-től az Expo Centerben Verdi Traviatájában lép színre 30 év után újra színpadi operai szerepben Magyarországon Plácido Domingo, aki Giuseppe Verdi Traviatájában immár baritonként, Germont szerepét alakítja. Violetta Marina Rebeka lesz, a rendező a pécsi kötődésű Nagy Viktor lesz, közreműködnek a Pannon Filharmonikusok, vezényel Eugene Kohn. Mi most még a korábban a tenor főszerepet is éneklő Domingóval ajánlunk két népszerű részletet az operából.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Az idei első Pécs – Placido Domingo Classics fesztivűl záró eseményére június 25-én, vasárnap 17 órától a Kodály Központban kerül sor, ahol az Armel Opera Fesztivál és verseny keretében induló versenyprodukciót láthatja, hallhatja majd a pécsi közönség. Az 1973-ban született amerikai-kanadai dalszerző-énekes és zeneszerző – az Adele-lel és Amy Winehouse-szal is együtt dolgozó és Sting 60. születésnapi koncertjén is közreműködő – Rufus Wainwright 2009-ben komponált Prima Donna című operáját láthatja-hallhatja majd a közönség, Alföldi Róbert rendezésében, a magyarországi bemutatót Vajda Gergely vezényli a Pannon filharmonikusok élén.

A klasszikus zene és az elektronikus zene közti átmenetnek lehetnek fültanúi azok, akik június 30-án este 8-kor ellátogatnak a Kodály Központba, ahol a sokszínű brit zenész és dj, Emika Melanfonie című szimfonikus szerzeményét adja elő a MÁV Szimfonikus zenekar és a cseh szoprán, Michaela Srumova, a látvány a Budapesten élő 3D művész, Bordos László Zsolt munkája.

 

Kovács Attila
Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő

Fotók: internet

Pécsi zenei programajánló 2017 júniusára: POSZT, Sétatér, Domingo Classics

– Klikk a nagyobb mérethez! –


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc