Pécsi Dalos Nap Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából

„ember léptékű pedig óriás

ahogy szerényen

de méltósággal

áll a parkban

minden időben

nyárban őszben fagyban

és viruló tavaszban

mert ez a dal ideje

mikor madár

és gyerek

együtt énekel vele

és neki

mert tőle tanulta énekét…”

/Bazsi (Balázs József) pécsi költő verséből/   

Varga Imre: Kodály Zoltán

            A pécsi költő és nyomdász, Balázs József (Bazsi) versének részletével és Varga Imre szobrászművész Kodály Zoltánról készített, 1976-ban a pécsi Sétatéren felállított szobrával invitálja az érdeklődőket a Pécs-Baranyai Kórus és Zenekari Szövetség, a Pécsi Városvédő és Városszépítő Egyesület, valamint a Kodály Zoltán Társaság a Pécsi Dalos Nap rendezvényeire, Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából, 2017. március 24-én pénteken.

Mielőtt a részletekre kitérnénk, tekintsünk vissza röviden a közvetlen és régebbi előzményekre.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

               A Pécsi Dalárda 30 éves jubileumi fényképe, 1892-ből

            Pécs kóruséletének első, Európát is megjárt híres kórusa, az 1847-ben megalakult, majd egy évi működés után 1861 novemberében – alapszabályszerűen és – hivatalosan pedig 1862-ben újjáalakult Pécsi Dalárda volt, mely alapját jelentette az első nagy pécsi oratórium-előadásoknak (Mozart: Rekviem, Verdi: Rekviem; Liszt: Missa Solemnis, Beethoven: Krisztus az olajfák hegyén).

Legkiválóbb szólistája, a kiváló, bonyhádi születésű tenorista, Hoffer Károly (1843–1921) volt, aki később a kórus karnagya és zeneszerzője is lett, s haláláig a pécsi zenei életet szolgálta, pedig bécsi énekes karrier lehetőségét is felkínálták neki. Az ő halálának emlékére rendeztek nagyszabású kórushangversenyt 1927. május 15-én a Pécsi Nemzeti Színházban, s ez az esemény lett az abban az évben elindult, Agócsy László nevével fémjelzett Pécsi Éneklő Hét, a később, 1934-ben Bárdos Lajos által nevet kapott pécsi Éneklő Ifjúság mozgalom elindítója, melynek pécsi elindulása 35. évfordulója tiszteletére, 1962-ben komponálta Kodály Zoltán a pécsi dr. Vargha Károly versére, „A pécsi Éneklő Ifjúság vezérének, Agócsy Lászlónak” ajánlott, „Az Éneklő Ifjúsághoz” című művét.

            A ma is élő Éneklő Ifjúság mozgalom kezdeti eredményeire is építve, Kodály Zoltán Pécsett hirdette meg nyilvánosan 1945. november 19-én, a Pécsi Nemzeti Színházban tartott előadásában, az új magyar zenei nevelési és pedagógiai módszert, mely „Kodály-módszerként” vált ismertté világszerte. Többek között ennek is köszönhető a pécsi kórusélet, az 1950-es évek közepétől kezdődő felvirágzása, melynek legjelesebb, nemzetközileg is elismert kórusai többek között az Antal György vezette Pécsi Liszt Ferenc Kórus, a Tillai Aurél és Dobos László alapította Pécsi Kamarakórus, a Hegyi József, Tillai Aurél, Nagy Ernő és Kertész Attila, napjainkban pedig Balatoni Sándor vezette Mecsek Kórus, a Lakner Tamás által a világ férfikari mozgalmának élvonalába emelt Bartók Béla Férfikar, a Kertész Attila által alapított Bartók Béla Leánykar és Kodály Zoltán Vegyeskar, vagy Ivasivka Mátyás, Jobbágy Valér, Nagy Ernő és Szabó Szabolcs ifjúsági és felnőtt kórusai, hogy csak néhányat említsünk a kiváló pécsi kórusok közül.

            Ennek a kórusmegújhodásnak és a Pécsi Országos Kamarakórus Fesztiválnak volt köszönhető 1988-ban, a 10. Europa Cantat Pécsre kerülése, melynek előestéjén került sor első alkalommal a Pécsi Dalárda Geisler Eta (ma Apáca) utcai, a Baranya Megyei Könyvtár akkori épületének falán található emléktáblájának megkoszorúzására és egyben az első Pécsi Dalos Nap megtartására, melynek ötletadója dr. Vargha Dezső főlevéltáros volt, aki a régi pécsi kórusokra való emlékezés nemes céljával hívta életre, az azóta is évente megrendezésre kerülő eseményt.

            Az idei, 2017. március 24-én, pénteken sorra kerülő Pécsi Dalos Napon is dr. Vargha Dezső tart megemlékezést fél 6-tól az Apáca utcai emléktáblánál, majd 17.45-től a Kodály-szobornál Tóth Ferenc Liszt-díjas komlói karnagy mond ünnepi beszédet, közreműködnek: Kassai Antónia, Katona Laura, Faddi Máté, Klinkó Levente, a VKI Mátyás Király Utcai Általános Iskola énekesei.

            Az idei Pécsi Dalos Nap zárásaként pedig március 24-én, pénteken este 6-tól nagyszabású kórushangversenyre kerül sor a Leőwey Klára Gimnázium dísztermében, ahol Tillai Aurél Kossuth-, Liszt- és Magyar Örökség-díjas, Érdemes művész karnagy, zeneszerző, professor emeritus mondd ünnepi beszédet a fellépő pécsi, komlói és szekszárdi kórusok és a közönség előtt.

            Elsőként a pécsi TVT Általános Iskola Kicsinyek Kórusa lép fel Balázs Árpád, Karai József és Donelly egy-egy művével, dr. Szécsényi Lászlóné vezényletével. Őket a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium Rózsa Bernadett vezényelte Bartók Béla Leánykara követi, Lotti, Bartók Béla és Kodály Zoltán műveivel.

            Ezután a korábban Tóth Ferenc és Kópicz József által vezetett, jelenleg pedig Kunváriné Okos Ilona által irányított Komlói Munkáskórus adja elő – Bartoldo Józsefné zongorista közreműködésével sokszínű műsorát, melyben Viadana, Ola Gjeilo, Harold Arlen és Camille Saint-Saëns művei mellett felhangzik Kodály Zoltán nagyszabású Pangue lingua című kórusa is.

            A következő „vendégfellépő” a szekszárdi „GAGLIARDA” Kamarakórus lesz, akik dr. Szabó Szabolcs vezetésével és vezényletével szintén sokszínű műsorral lépnek közönség elé, melyben többek között Kodály Zoltán Batizi András versére komponált Jövel, Szentlélek Úr Isten… című műve, Maurice Duruflé Miatyánk című kompozíciója és Vedres Csaba Kész a leltár című József Attila megzenésítése is helyet kapott.

            A Pécsi Dalos Nap zárásaként a Magyar Örökség-díjas Pécsi Kamarakórus adja elő műsorát, melyben egy Monteverdi madrigál után Kodály Zoltán Petőfi Sándor versére komponált A székelyekhez című kórusművét, Tillai Aurél Kölcsey Ferenc nyomán alkotott Zrínyi második éneke című kórusát és az angol John Rutter Candeleight Carol című alkotását hallhatják a kórusmuzsika hívei, Tillai Aurél vezényletével, Fodor Gabriella zongorakíséretével. Mi most a ritkán hallható Kodály-mű egyik lemezfelvételét, Tillai Auréla Pécsi kamarakórus 55 éves jubileumára komponált Te Deumának képes-klipes ősbemutatós felvételét és John Rutter művének 2008-as linkjét ajánljuk Tisztelt Olvasóink figyelmébe e nagyszerűnek ígérkező idei Pécsi Dalos Napi beharangozó Zenei csemegénk zárásaként.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Fotók: internet

                                                                                                          Kovács Attila

                                                           Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő

 


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc