Operától a balettig, komoly és könnyűzenében, dzsesszben, bluesban gazdag márciusi pécsi zenei programok ajánlója

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Márciusi pécsi zenei programajánlónkat a Pécsi Nemzeti Színház új operapremierjével kezdjük, mely egy Pécsett teljes egészében még sosem játszott Verdi-opera, az idén épp 170 éve bemutatott Macbeth premierje lesz, melyre március 3-án, pénteken este 7-kor kerül sor, a tagozatvezető, Gulyás Dénes rendezésében. A március folyamán még másnap 4-én, 5-én, 16-án, 28-án és 29-én előadásra kerülő produkció címszerepét a kiváló pécsi bariton Bognár Szabolcs és Giger Lajos énekli felváltva, Banquo szerepében Kiss Andrást, Gáspár Istvánt és pataki Bencét láthatjuk-hallhatjuk, Lady Macbethet az operaházi vendégművész Miksch Adrienn és a kiváló pécsi szoprán, Váradi Marianna formálja meg, Macduffot pedig Bergovecz Dávid és Töttös Roland, de hallhatjuk még Győrfi Istvánt, Ódor Botondot, Rubind Pétert, Kállai Gergelyt, Németh Mártont és Sárközi Edinát, gyerekszerepben pedig Kengyel Zsombort és Ritter Viktort. A díszlettervező Túri Erzsébet, a jelmeztervező Velich Rita, animáció Solymos Tamás, a Pécsi Nemzeti Színház Énekkarát és a Pannon Filharmonikusokat Oberfrank Péter vezényli. Mi most a Milánói Scala Renato Bruson, Maria Guleghina és Roberto Alagna nevével fémjelzett, Riccardo Muti vezényelte előadásának felvételével ajánljuk a pécsi Verdi Macbeth-operapremiert Tisztelt Olvasóink figyelmébe.

Egy kicsit visszaugorva az időben, ugyancsak március 3-án pénteken, délután fél 2-kor kezdődik egy különleges koncert a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti intézetének Liszt Ferenc Hangversenytermében, ahol Komolyzenéről vidáman címmel Gönczy László moderálásával Bartók Béla Két portré és Két kép című fiatalkori, 1907–1910 között keletkezett műveit adja elő a Pécsi Egyetemi Zenekar, Drahos Béla vezényletével, az Ideális című első portréban a zenekar Liszt-díjas koncertmesterének, Gyermánné Vass Ágnesnek hegedűszólójával, melyet A torz című groteszk második portré követ, majd pedig A virágzás és A falu tánca című két Debussyt is idéző Bartók kép kerül előadásra.

Aki március 3-án pénteken este másfajta zenére vágyik, annak érdemes felkeresnie a Pécsi Est Cafét, ahol 9 órától a 2010-ben alakult budapesti rockegyüttes, a garázsrocktól, a rock and rollon át a posztpunkig és az alternatív rockig terjedő skálán a 60-as, 70-es évek zenei világát a kortárs irányzatokkal ötvöző Ivan and the Parazol lép közönség elé.

Március 5-én vasárnap délután 4 órakor a Hotel Palatinus Bartók Termében az 1983-ban alakult kiváló pécsi népzenei együttes, a Zengő meglepetéskoncertjével folytatódik a Filharmónia Magyarország Desszert című családi koncertsorozata, melyben ezúttal tehát magyar népi hangszerekkel és hangszeres magyar népzenével ismerkedhetnek meg a zenebarát családok tagjai.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Március 6-án hétfőn, 17 órától a Művészetek és Irodalom Házában kerül sor a pécsi Városközponti Iskola Liszt Ferenc Zeneiskolája növendékeinek Bartók–Kodály emlékhangversenyére, melyen a két nagy magyar zeneszerző pedagógiai és fiatalok által is előadható műveiből hallhatunk reprezentatív válogatást. Mi most a 150 éve elhunyt Kodály Zoltán, 1945-ben Pécsett komponált Gyermektáncok sorozatának a koncerten is felhangzó egyik darabját, és Bartók Béla most majd Boros Misi által előadandó Szonatináját ajánljuk meghallgatásra.

Öt nappal 70. születésnapja előtt, március 7-én, kedden este 7-kor, Pécsett, a Kodály Központban első alkalommal lép fel, jubileumi koncertturnéja keretében, a magyar rock and roll királya, Fenyő Miklós, akinek látványos színpadi és videó technikával kiálló koncertjén fellép Dolly is.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Igazi nemzetközi koncertre hívják a zenebarátokat a Pannon Filharmonikusok, akik március 9-én, csütörtökön este 7-kor a Kodály Központban a Pécsett már több nagy sikerű koncertet vezényelt észt karmester, Olari Elts vezényletével elsőként a román George Enescu (1881–1955)

1. román rapszódiáját adják elő, majd a japán hegedűművésznő, Akiko Suwanai szólójával az angol William Walton (1902–1983) 1937-ben komponált Hegedűversenyében működnek közre, míg a programot az idén 60 éve elhunyt finn zeneszerző, Jean Sibelius (1865–1957) 115 éve, 1902-ben befejezett és rendkívül népszerűvé lett 2. szimfóniája zárja.

Ugyancsak március 9-én, csütörtök este 7-kor, a klasszikus gitármuzsika barátait várja egy Pécsett igazi különlegességnek számító koncert a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének a Zsolnay Negyedben található Liszt Ferenc Hangversenytermében, ahol Szilvágyi Sándor Liszt-díjas gitárművész ad elő reprezentatív műsort a 130 éve született világhírű brazil zeneszerző, Heitor Villa-Lobos (1887-1959) műveiből. A programban az ő két tucat, azaz 24 műve mellett felcsendülnek a tavaly száz éve született argentin zeneszerző, Alberto Ginastera és a magyar Jeszenszky-Böhm Attila kompozíciói is.

A több mint 4 évtizedes múltra visszatekintő szombathelyi hard rock együttes, a Lord koncertezik ismét Pécsett, március 10-én pénteken este 9-től, a Zsolnay Negyed E78-as Termében, ahol előzenekaruk este 8-tól – akárcsak a 40 éves jubileumi koncerten – a komlói hard rock csapat, a CS. Í. T. lesz.

A könnyűzenében gazdag hétvégén, március 11-én, szombaton este 9-kor a budapesti punk rock csapat, a Papp Szabolcs vezette Supernem lép fel a Pécsi Est Caféban.

Másnap, március 12-én vasárnap este 7-kor egy népszerű pécsi formáció, a Goelstan együttes lép fel a ZSÖK E78-as Termében „Tavaszi eső” című koncertjükkel. A Golestan tavaszi felállása: Dr. Khonji – ének, setar, ney; Andok Zita – ének, vokál; Bogárdi Aliz – hegedű, vokál; Tóth Álmos – gitár, ének, vokál; Ritter Zsófia – gitár; Baksa Péter – basszusgitár, vokál; Bense Andor és Pilári Áron – ütősök; Simara László – visual jockey.

Március 14-én, kedden délután 4-kor a Kodály Központban várják ismét a legkisebb, még csak leendő zenebarátokat a Pannon Filharmonikusok, akiknek Babzsák című sorozatában a Vass Ágnes és Németh-Tóth Tímea hegedűsök, Misányi Gabriella brácsás és Herczeg Nóra csellista alkotta Buborék Kvartett ezúttal Joseph Haydn Esz-dúr vonósnégyesét adja elő.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Március 15-én, szerdán este 7-kor a hagyományokhoz híven Ünnepi Díszhangversennyel köszöntik nemzeti ünnepünket, Március 15-ét, az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulóját a Pannon Filharmonikusok és Pécs Város Önkormányzata a Kodály Központban. Az ingyenes, de március 10-től regisztrációhoz kötött hangversenyen Erkel Ferenc Ünnepi nyitánya, Bartók Béla Magyar parasztdalok című ciklusa, Weiner Leó „Magyar impressziók” alcímű 5. Divertimentója és Dohnányi Ernő Keringő-szvitje hangzik fel, a karmester az az Erdélyi Dániel lesz, akinek édesanyja Janzsó Ildikó gordonkaművész, a Pannon Filharmonikusok szólamvezetője, édesapja Erdélyi Zoltán hegedűművész, a debreceni Kodály Filharmonikusok szólamvezetője.

0006839

Március 16-án, csütörtökön este 8-tól a ZSÖK E78-as Termében lép fel az annakidején „a blues-kölyök” becenéven feltűnt, pécsi születésű, de immár tíz éve Dallasban élő gitáros, Tommy Katona, azaz Katona Tamás, aki ezúttal vendégekkel kibővített triójával ad koncertet Texas-blues címen.

Március 18-án, szombaton délután fél 4-től és 5 órától a Kodály Központban „A reggeli trombita-show” című programmal folytatódik a Pannon Filharmonikusok Csigaház című, a 4-8 éves korosztálynak szánt programsorozata, melyben ezúttal Kovács László, Mátyás Tibor és Solymosi Péter lesznek Csigabá’ és Csiganyó, azaz Kiss Szabolcs és Szendrői Zsuzsanna vendégei. Mi most Solymosi Péter 4 évvel ezelőtti Kodály Központbeli fellépéséről ajánlunk egy kvartett produkciót.

Ugyancsak március 18-án, szombaton, de már este fél 8-tól a Pécsi Bazilikában lép fel a 800 éves múltra visszatekintő Lipcsei Tamás Templom Kórusa, mely az Angster-bérletben Ullrich Böhme orgonaművész közreműködésével és Gotthold Schwarz karnagy vezetésével ad koncertet, e gazdag zenei tradícióból válogatva.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Március 23-án, csütörtökön este 8-kor egy a Berkeley egyetemen végzett, Európa-szerte játszó, kiváló magyar dobos, Juhász Márton, új-zélandi, guineai és magyar zenészekből álló kvintettje és egy világhírű angol jazz trombitás, Byron Wallen lép fel a ZSÖK E78-as Termének színpadán, a Metronóm Jazz Klub keretében.

Március 24-én, pénteken este 9-kor, a 2008-ban alakult magyar punk zenekar, az ír-kelta kocsma-punk zenét játszó, a hagyományos gitárok–dob felállást fuvolával és hegedűvel kiegészítő, Firkin lép közönség elé, a Pécsi Est Café márciusi programkínálatában.

Ugyancsak március 24-én, pénteken este 9-kor, de a Zsolnay Negyed E78-as Termében lép fel a magyar blues királya, Deák Bill Gyula és zenekara, a Deák Bill Blues Band, előzenekaruk pedig 8 órától a Nomad lesz.

Másnap, március 25-én, szombaton este 8-kor a domoszlói rock-metál zenekar, a Road érkezik Pécsre az E78-as Terembe, tavaszi „Túlzó KÁMFOR Tour 2017” elnevezésű turnéja keretében.

HowardWilliams

Akik március 25-én, szombaton másfajta zenére vágynak, azoknak a Kodály Központba érdemes elmenniük, ahol este 6-tól a Pannon Filharmonikusok Pannonicum bérletében egy különleges koncertre kerül sor. A pécsi zenekar Örökös Tag címmel kitüntetett kiváló angol vendégkarmestere, Howard Williams vezényletével a pécsi zenekar előbb Rossini A tolvaj szarka című operájának máig rendkívül népszerű nyitányát adja elő, majd ezután Igor Stravinsky Pulcinella című 1920-ban komponált balett-szvitjét, majd a koncert második felében Bartók Béla idén épp 100 éve komponált táncjátékát, A fából faragott királyfit szólaltatják meg, a koreográfus Vincze Balázs vezette Pécsi Balett közreműködésével.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Március 27-én, hétfőn este is egy nagyszabású hangversenyre kerül sor a Kodály Központban a Filharmónia Magyarország Mester-bérletében, amikor is a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Örökös Tiszteletbeli Főzeneigazgatója, a világhírű zongoraművész-karmester, Vásáry Tamás vezényli majd. A koncert különlegessége az, hogy az orosz szerzők műveit tartalmazó műsorban, Muszorgszkij Hovanscsina című operájának előjátéka, a „Hajnal a Moszkva folyó felett” és Rimszkij-Korszakov Seherezádé-szvitje között, Szergej Rachmanyinov 2. zongoraversenyét játssza az a Németországban élő japán zongoraművésznő, Hisako Kawamura, aki tavaly hatalmas sikert aratott a Kocsis Zoltán vezényelte Rachmanyinov 3. zongoraverseny szólistájaként Pécsett.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Március 29-én, szerdán este 6-kor a Művészetek és Irodalom Házában kerül sor a Liszt Társaság koncertjére, melyen Pécs Díszpolgára, Bánky József, Cziffra György-díjas zongoraművész Muszorgszkij Egy kiállítás képei című zongoraművét mutatja be, s a Viktor Hartmann képei ihlette eredeti zongoraváltozat előadása mellett „zenés tárlatvezetésre” is vállalkozik. Mi most ezt előlegezzük meg egy izraeli zongoraművész, Tzvi Erez által felvett youtube-linkkel.

Másnap, március 30-án, csütörtökön 17 órától ugyanitt, a Művészetek és Irodalom Háza Fülep Lajos Termében az Agócsy László Zeneiskola művésztanárainak hangversenyére kerül sor.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Végezetül egy igazi összművészeti csemege zárja a hónapot. Március 31-én pénteken este 7-től a Kodály Központban Dubrovay László Kossuth-díjas zeneszerző „Faust, az elkárhozott” című balettje kerül színre pécsi bemutatóként. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretben megvalósuló előadás főszereplője a Vincze Balázs koreográfiájára a tavalyi ősbemutatón is közreműködő Pécsi Balett, Faustot Kerekes Soma Lőrinc, Mefisztót Koncz Péter alakítja, közreműködik a Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar, vezényel Záborszky Kálmán Liszt-díjas, kiváló művész.

Kovács Attila
Amtmann Propser és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő

Fotók: internet


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc