Műfajokban gazdag októberi pécsi zenei programajánló, középpontban a Zeneszürettel

Októberi zenei programajánlónkat a Kodály Központban október 2-án, hétfőn este 7-kor a Zsolnay Színház keretében sorra kerülő zenés produkcióval kezdjük: Pécsett ugyanis ekkor hangzik fel első alkalommal az amerikai musicalkomponista, Michael John LaChiusa, a spanyol költő és drámaíró, Federico Garcia Lorca utolsó műve, a Bernarda Alba háza nyomán készült, Bernarda Alba című zenés darabja, mely a táncdráma, a szcenírozott koncert és a színház elegye. A címszereplő Csákányi Eszter, de láthatjuk-hallhatjuk még többek között Malek Andreát, Hámori Ildikót, Náray Erikát, Auksz Évát, Szendy Szilvit és Uhrik Dórát is, a rendező Böhm György, koreográfus Vincze Balázs, vezényel Riederauer Richárd zenei vezető.

 

 

Október 3-án, kedden este egy különleges, világnagyságokból álló dzsessz-trió koncertjére kerül sor az Autumn Jazz Session sorozat első eseményeként a Kodály Központban, ahol este 7-től Snétberger Ferenc Kossuth- és Liszt-díjas gitárművész, Anders Jormin svéd nagybőgős és az amerikai dobos Joey Baron idén áprilisban megjelent Titok című lemezének bemutató koncertjére kerül sor, melyben a dobos helyén ezúttal a New Yorkban élő Németh Ferenc működik közre.

 

 

Különleges kamarakoncertre kerül sor október 5-én, csütörtökön este 7-kor a Kodály Központban. A Pannon Filharmonikusok Próbatermében a pécsi zenekar kiváló muzsikusait, Bánfalvi Zoltán, Bartha Noémi, Büttner Orsolya és Németh-Tóth Tímea hegedűsöket, Ján Fruzsina és Murin Jaroszláv brácsásokat, Pechan Dávid, Szakács Viktória és Székely Ond csellistákat, Codeluppi-Szabó Gabriella fuvolást, Vörösné Udvardy Gizella oboást, Alessandro Bravin fagottost, Kugyelka Zsolt ütőhangszerest,valamint Holics László és Papp Ágoston zongoristákat különböző kamarazenei formációt hallhatja a Művészbejárón keresztül érkező nagyközönség Morean Fantázia-kvartettjében, Tihanyi László Concertino Piccolinojában, Danzi B-dúr fagottnégyesében és Brahms C-dúr triójában.

 

 

Ugyancsak különleges kamarazenei koncert részesei lehetnek ugyanekkor, azaz október 5-én, csütörtökön este 7-kor azok, akik elmennek a PTE MK Zeneművészeti Intézetének, a Zsolnay Negyedben lévő Liszt Ferenc Hangversenytermébe.  Itt a világhírű Grammy-díjas Los Angeles Guitar Quartet fellépését hallgathatják meg, akik Cervantes korának zenéjét, Bach muzsikáját, 3 brazil és egy amerikai darabot, valamint egy-egy Debussy és Bizet átiratot adnak elő, melyből mi most a Carmen-szvitet ajánljuk meghallgatásra-tekintésre Tisztelt Olvasóinknak.

 

 

Műfajt váltva, gazdag könnyűzenei parádé vár október 6-án és 7-én a Pécsi Est Caféba látogatókra, hiszen 6-án, pénteken este 9-től a Leander Kills és vendége, a Nova Prospect lép közönség elé, míg 7-én, szombaton este 9-től pedig a Grand Mexican Warlock és a Run Over Dogs lép fel, s vendégként a pécsi Harsh! zenekar.

 

 

Október 5-étől 10-éig tart idén a Filharmónia Magyarország Nkft. idei pécsi Zeneszüret fesztiválja, melynek középpontjában a karmester áll, nem véletlenül, hiszen a Filharmónia idei legnagyobb szabású vállalkozása, a Solti György (1912-1997) emlékére meghirdetett Maestro nemzetközi karmesterverseny is nagyjából ez idő tájt kezdődik. Az ünnepélyes – és egyben Mester bérletet is – nyitó koncerten is, melyre a Kodály Központban kerül sor október 6-án, pénteken este 7-kor, egy világhírű amerikai karmesternő, Marin Alsop (1956-) vezényli a világ legjobbjai között6 jegyzett Budapesti Fesztiválzenekart. A többek között Leonard Bernstein által is mentorált, egy kortárs amerikai mű előadásáért Grammy-díjjal is kitüntetett karmesterhölgy, aki hazájában Bartók és Sosztakovics legkiválóbb interpretátorai közé tartozik – 2007-es Bartók Kékszakállú herceg lemezén, a pécsi kötődésű Meláth Andrea énekelte Judit szerepét – ezúttal Sosztakovics 7. „Leningrád” szimfóniáját hozza el, mint hatalmas zenetörténeti kihívást a Kodály Központba, előtte pedig a „finn zene atyjának” Jean Sibeliusnak d-moll hegedűversenyét hallhatjuk majd, annak az 1983-as születésű, Németországban élő, orosz származású, Alina Pogostkinának előadásában, aki 2005-ben épp e művel nyerte meg a Sibelius versenyt.

 

 

Másnap a legkiemelkedőbb program Kodály Zoltán Háry Jánosának előadása lesz, melyre este 7-től a Széchenyi téren kerül sor, a Magyar Állami Operaház művészei, többek között Szegedi Csaba, Megyesi Schwartz Lúcia, Bátkai Fazekas Zoltán, Szerekován János, Várhelyi Éva és Gábor Géza, valamint Ének- és zenekara közreműködésével, a karmester Kocsár Balázs lesz.

 

 

Október 8-án, vasárnap, az egész napos Széchenyi téri Tér-Zene program mellett is több érdekes zenei program vár a Zeneszüret Fesztivál iránt érdeklődőkre. Délután 4 órától a Hotel Palatinus Bartók Termében „Csináljunk operát karmesterrel!” címmel tartanak izgalmas zenés családi programot, melynek keretében Kuti Ágnes-szoprán, Bognár Szabolcs-bariton, Ódor Botond-tenor, Pilári Gábor-mesélő, Körtesi András-zongora, a PTE MK egyetemi kórusa és Lakner Tamás karnagy, moderátor, valamint a Dömény Anita, Mészáros Vince és Jusztin Levente alkotta népi zenekar működik közre, hogy a résztvevőkkel együtt Kodály muzsikájából csináljanak operát.

 

 

 

Vasárnap este 7-kor a Széchenyi téren kerül sor “Az orgonista – a sípok karmestere (Angster 150)” című koncertre, melyben Szamosi Szabolcs orgonaművész és a Pécsi Vasutas Koncertfúvós-zenekar szólaltat meg Bach, Saint-Saens, Jacob de Haan, Hidas Frigyes, Alfred Reed és John Williams műveiből álló sokszínű programot, Szilágyi Lajos vezényletével.

 

 

S még mindig október 8-a, vasárnap este, de már fél 9-től a Király utcai Nappaliban lép fel a Mózes Tamara énekes, billentyűs és Nagy János billentyűs, dzsessz-zongorista alkotta duó, akik egy igazán sokszínű, de alapvetően meditatív dzsesszkoncertre várják a zenebarátokat a Zeneszüreten.

 

 

Hétfőn, október 9-én a zongoráé a főszerep a Zeneszüret Fesztiválon, merthogy a Művészetek és Irodalom Házában 17 órától a kiváló zongorista, a Pécs város Díszpolgárává választott Bánky József ad Scarlatti, Chopin, Liszt, Debussy, Kodály és saját műveiből álló koncertet. Este 7-től a Püspöki Palota Dísztermében a több nemzetközi versenysikert maga mögött tudó, Kossuth-díjas zongoraművész, Hegedűs Endre és Hegedűs Katalin adnak elő Bach, Kodály, Liszt és Wagner művekből és átiratokból álló programot.

 

 

Október 10-én, kedden este 7-kor a Kodály Központban kerül sor az idei pécsi Zeneszüret Fesztivál záró koncertjére, melyen Szulák Andrea énekel világslágereket a Silló István vezényelte Győri Filharmonikus Zenekar kíséretével.

 

 

Különleges barokk zenei koncertre kerül sor október 12-én, csütörtökön este 7-kor a Kodály Központban, ahol a Pannon Filharmonikusok és Fesztiválkórusuk, valamint Zemlényi Eszter szoprán, Szigetvári Dávid tenor, Gavodi Zoltán férfi alt, kontratenor és Hámori Szabolcs basszus közreműködésével Esterházy Pál Harmonia caelestis című művének keresztmetszetét, Telemann D-dúr szvitjét és 3 Buxtehude kantátát hallhat a közönség, Dobszay Péter és Dobos László vezényletével.

 

 

Október 13-a és 15-e között kerül megrendezésre az I. Pécsi Harmonika Fesztivál, melynek nyitó napján, október 13-án, pénteken este 6-kor a Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola Takács Jenő Hangversenytermében, a Virtuózokból országos ismertségre szert tett Demenív Mihály ad koncertet.

 

Október 14-én, szombaton este 7-kor a Művészetek és Irodalom Házában Orosz Zoltán harmonikaművész és Borbély Mihály fafúvós és szaxofonművész ad közös koncertet az I. Pécsi Harmonika Fesztivál keretében.

 

 

Ugyanaznap, azaz október 14-én, szombaton este 7-kor egy egészen különleges világzenei és dzsesszkoncertre kerül sor a ZSÖK E78-as Termében, ahol a „mennyei” hangú Lovász Irén, Horváth Kornél ütős és Mizsei Zoltán billentyűs, énekes alkotta Gorove and Voice Triója ad koncertet.

 

 

S még mindig ugyanaznap, azaz október 14-én, szombaton a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok három utánpótlás-nevelő programjára: délután fél 4-kor és 5-kor a Csigaház gyermekkoncert-sorozat keretében Rézerdő mélyére látogathatunk el, míg este 6-kor a 14-18 éveseknek szóló új, „NoBabel” című sorozatban Bősze Ádám segítségével a szerelem izzását, a siker ízét és a varázslatot, a csend igazi mélységét, a zaj és a zene különbségét is megismerhetjük.

Október 17-én, kedden este egy jeles pécsi kórusjubileumra kerül sor a Kodály Központban, ahol 7 órától az 1957-ben Hegyi József által alapított, majd Tillai Aurél, Nagy Ernő és Kertész Attila által vezetett, napjainkban pedig Balatoni Sándor által irányított Mecsek Kórus 60 éves ünnepi koncertjét láthatja-hallhatja a közönség. A sok közreműködő között hallhatja a vendégként fellépő Dombóvári Kapos Kórust, s a velük közösen alkotott összkarral zárásként Kodály Zoltán 1945-ben orgona-vegyeskari változatában nyilvánosan Pécsett bemutatott Missa brevisét adják elő, a „Maestro Solti” karmesterversenyen résztvevő, pécsi születésű Erdélyi Dániel vezényletével.

 

 

Október 20-án, pénteken este 7-kor az egyik kimagasló magyar dzsesszzongorista, Sárik Péter és Fonay Tibor bőgős, valamint Gálfi Attila dobos alkotta triója lép fel a Kodály Központban, ahol az „X Beethoven” elnevezésű programjukat adják elő, a Győri Kornél karmester vezette Pécsi Vonósok közreműködésével.

 

 

Október 21-én, szombaton este 6-kor a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok Vass András által vezénylendő jótékonysági hangversenyére, melyet a Kerek Világ Alapítvány javára adnak, s melyhez mi most Bach f-moll zongoraversenyének két tételét ajánljuk Tisztelt Olvasóink figyelmébe Vass András vezényletével, a szólista: Forgó Benjamin.

 

 

Egy napot visszaugorva az időben, a Pécsi Est Café, október 20-án, pénteken este 9-kor kezdődő koncertre hívnám fel a figyelmet, mely valójában három: az Apey & The Pea, a The Southern Oracle és a Satelles ad közös koncertet, míg másnap, október 21-én, szombaton este 9-től az észt Frankie Animal, valamint a magyar Mius és a Kaktus lép fel a Pécsi Est Caféban.

 

 

S ha már október 21-e, akkor szóljunk a pécsi 30Y együttes kétnapos, október 21-én, szombaton és október 22-én vasárnap sorra kerülő Zsolnay Negyedbeli összművészeti fesztiváljáról, melynek keretében irodalmi és képzőművészeti, színházi produkciók mellett természetesen a zene is előtérbe kerül, mégpedig a 30Y mellett az együttes „barátzenekara”, az Óriás is fellép majd.

 

 

Nemzeti ünnepünkön, október 23-án, hétfőn este 7-kor, a Kodály Központban kerül sor egy ingyenes, de regisztrációhoz kötött koncertre az idei kettős Kodály-év kapcsán, melyen Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt-díjas népdalénekes és muzsikusbarátai, többek között Andrejszki Judit szoprán, csembaló, Agócs Gergely hangszeres népzenész, a Cickom Énekegyüttes, a Hunyadi Véndiák Kórus és a Folk Embassy együttes adnak ízelítőt a Mester népzenei feldolgozásaiból és az eredeti folklór anyagból, megadva az összehasonlítás lehetőségét is.

 

 

Október 24-én, kedden, délután 4 órakor a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok Babzsák című, a bölcsisek és tipegők számára meghirdetett utánpótlás nevelő programjára, melyben a Hrubi Zsuzsanna zeneterapeuta vezette program keretében a Buborék Kvartett közreműködésével Mozart 168-as Köchel-jegyzék számú F-dúr vonósnégyesével ismerkedhetnek a legifjabb zenebarátok és hozzátartozóik.

 

 

Ugyancsak október 24-én, kedden, de már este fél 8-tól és a Pécsi Bazilikában kerül sor a Filharmónia Magyarország rendezésében Virágh András Gábor orgonahangversenyére. Az 1984-es születésű Erkel Ferenc- és Junior Príma-díjas muzsikus elsőként saját, 2002-ben komponált Orgonaszvitjét adja elő, majd Liszt Ferenc Angelusa, végezetül pedig Kodály Zoltán Missa brevisének orgonakíséretes, vegyeskari változata, melynek nyilvános ősbemutatója Pécsett volt. Utóbbiban közreműködik a Szent Efrém Férfikar, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium Vegyeskara és a Pécsi Bazilika Mozart kórusa, vezényel Bubnó Tamás.

 

 

Október 27-én, pénteken este 7-kor ismét az M21 Galéria előterébe várja a táncos lábú, érdeklődő zenebarátokat a Vizvári Zoltán – prímtambura, basszprím, samica, macedón- és bolgár tambura; Gyorgyevics Márkó – prímtambura, tamburacselló; Szabó Milán – basszprím, prímtambura, tapan; Horváth Zsombor – hegedű; Bality Szilveszter – kontra; Horváth Márton – nagybőgő alkotta Vizin zenekar, melynek táncházát Vélin Veszna vezeti.

 

 

Ugyancsak október 27-én, pénteken, de már este 9-kor kerül sor egy nagyszabású koncertre a Pécsi Est Caféban, ahol az öt éve alakult budapesti Blahalouisiana együttes és a pécsi Mongooz and the Magnet lép közönség elé, míg vendégeik a pécsi Wéber Zsuzsi gitáros-énekes és a Punanny Massifból ismert nagybőgős Keko, azaz Kerekes Kornél lesznek.

 

 

A reformáció emléknapján, egy nappal Mindenszentek és két nappal Halottak napja előtt, október 31-én, kedden este 7-kor kerül sor a Pannon Filharmonikusok „az elhunytak emlékére” meghirdetett hangversenyére, melyen Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) utolsó remekét, a Requiemet adja elő a pécsi zenekar. A szólisták Kovács Ágnes szoprán, Balogh Eszter alt, Szigetvári Dávid tenor és Hámori Szabolcs basszus lesznek, közreműködik a Strausz Kálmán vezette Budapesti Stúdió Kórus Nőikara és a Honvéd Férfikar, Vass András vezényletével, melyhez mi most az 1988-as Pécsett megrendezett Europa Cantatról is ismert luxemburgi Pierre Cao által vezényelt valóban fantasztikus felvételt ajánljuk meghallgatásra-tekintésre.

 

 

Fotók: internet

Kovács Attila
Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc