Maria Callas 30 complete operas

Szerző:
Cím:
Alcim:
Kiadó:
Kiadás ideje:
Kiadás helye:

item-thumbnail

Mostani ajánlónkban a 20. század legnagyobb operadívájának, az Anna Maria Sofia Cecilia Kalogeropoulou néven 1923. december 2-án New Yorkban született és idén épp 40 éve, 1977. szeptember 16-án Párizsban elhunyt Maria Callasnak egyik legreprezentatívabb, 64 lemezt tartalmazó CD-válogatását ajánlom Tisztelt Olvasóink figyelmébe. Az öt éve, 2012-ben megjelent felvételsorozatban 30 (!) komplett opera felvétele kapott helyet, valamint egy 1974-ben, halála előtt három évvel, Giuseppe di Stefanóval Montrealban adott koncert felvétele.

A magát mezzoszopránból drámai és koloratúrszopránná átképző Callas 1950 és 64 közötti felvételei között precíz zenetörténeti rendben összeállítva a belcanto nagy mestereitől, Bellinitől, Donizettitől, Cherubinitől a romantikus és verista olasz opera nagy mesteriig, Rossiniig, Verdiig, Ponchielliig, Pucciniig, Leoncavallóig és Mascaniig ível a zeneszerzők sora, melyet Gluck, Wagner  és Spontini Callas repertoárján ritkaságnak számító operáiig terjed a felvételek sora. Meghallgathatjuk Bellini mindhárom nagy operáját, a Normát, a Puritánokat és Az alvajárót, Tullio Serafin vezényletével, illetve utóbbit egy Leonard Bernstein vezényelte 1955-ös felvételről.

De Callas  legendás Cherubini Medea felvételén is Bernstein dirigál, míg a másik legendás 20. századi sztárkarmester, Herbert von Karajan is két Callas operafelvételt vezényel, Verdi Trubadúrját és Puccini Pillangókisasszonyát. Mellettük az Erich Kleiber vezényelte 1951-es Verdi Szicíliai vecsernye kivételével csupa olasz karmester vezényli Callas lemezeit. A már említett és a legtöbb felvételen közreműködő Tullio Serafin mellett Victor de Sabata, Carlo Maria Giulini, Antonio Votto, Alceo Galliera, Gianandrea Gavazzeni, Vittorio Gui és Nino Sonzogno teszi teljessé az olasz sort.

Az énekes partnerek között első helyen kell kiemelni szinte állandó tenoristáját, Giuseppe di Stefanót, akit Verdi Aidájában Richard Tucker, a Pillangókisasszonyban Nicolai Gedda, Spontini Veszta szűzében pedig Franco Corelli „helyettesít”. De hallhatjuk Tito Gobbit, Rolando Panerait, Boris Christoffot, Fiorenza Cossottót, Elisabeth Schwarzkopfot és az egy ideig szoprán díva riválisának számító Anna Moffót is Maria Callas partnerei között.

Visszatérve az operák sorára, a legtöbbet természetesen Verdi remekei szerepelnek 20 CD-lemezen: az Aida, az Álarcosbál, A végzet hatalma, a Macbeth, a Nabucco, a Rigoletto, a Traviata, a Trubadúr és A szicíliai vecsernye. Utána Puccini következik öt operával: a Bohémélettel, a Pillangókisasszonnyal, a Manon Lescaut-val, a Toscával és a Turandottal. Rossini az Armidával, A sevillai borbéllyal és A török Itáliában című operával van jelen a Callas sorozatban, míg Gluck az Alceste-tel és az Iphigenia Tauriszbannal, Donizetti a Boleyn Annával és a Lammermoori Luciával. A már említett Bellini és Spontini operák, valamint Cherubini Medeája mellett Poncielli Giocondája, Leoncavallo Bajazzókja, Mascagni Parasztbecsülete és Wagner Parsifalja teszik teljessé Maria Callas 64 lemezből álló komplett operaválogatását, melyet sok szeretettel ajánlok minden operabarát figyelmébe, nemcsak most, halálának 40. évfordulóján, de a későbbiekben is.

Hangzó zenei illusztrációként Mascagni Parasztbecsületének  a sorozatban is szereplő 1954-es felvételét ajánljuk meghallgatásra Maria Callasszal.

 Kovács Attila
Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő
© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc