Könnyed és komoly muzsikában gazdag április pécsi zenei programajánló

            Áprilisi zenei programajánlónkat a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. Desszert című sorozatának soron következő eseményével kezdjük: április 2-án, vasárnap délután 4-kor a Hotel Palatinus Bartók Termében lép fel a 2001-ben alakult, Pécs Város Művészeti díjával kitüntetett Vivat Bacchus, mára már nemcsak bordalos programjaik miatt országos népszerűségnek örvendő pécsi énekegyüttes, mely ezúttal a 21. századi trubadúrok című műsorával lép fel a Filharmónia családi sorozatában, melyhez mi most egy sokszínű összeállítással kívánunk kellemes szórakozást!

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

            Nagyszabású kórusesttel emlékezik meg Kodály Zoltán halálának 50. évfordulójáról a Pentaton Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Zeneművészeti Intézete, melynek a Zsolnay Negyedben található Liszt Ferenc Hangversenytermében április 4-én, kedden este 7-kor pécsi kórusok és itt tanuló szólisták közreműködésével hallhatunk válogatást Kodály Zoltán vokális muzsikájából. Megemlékezést Kertész Attila a Magyar Kodály Társaság elnökségi tagja mond, közreműködik: Amer Lemja, Balázs Júlia, Deák Balázs és Körmendy Flórián – ének; Körtesi András – zongorista; a Bartók Béla Leánykar Rózsa Bernadett karnagy vezetésével; a Pécsi Egyetemi Nőikar Kertész Attila Liszt-díjas karnagy vezetésével és a Pécsi Egyetemi Kórus dr. Lakner Tamás Liszt-díjas karnagy vezetésével. Most két utóbbi vezényletével hallunk egy-egy Kodály művet, elsőként a Táncnótát, majd Kállai kettőst az egyetem tavalyi hangversenyéről.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

            Április 6-án, csütörtökön este 7-kor egy népszerűen színes orosz estet vezényel a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok élén a világhírű magyar származású brit karmester, Gilbert Varga, aki már több hangversenyen bizonyította Pécsett is egészen virtuóz karmesteri és zeneértői kvalitásait. Ezúttal Anatolij Ljadov (1855–1914) Az elvarázsolt tó című, az orosz impresszionizmus egyik remekeként számon tartott szimfonikus költeményét vezényli elsőként, majd Szergej Rachmanyinov (1873–1943) Rapszódia egy Paganini-témára című zongoraversenyszerű alkotását, melyben a kiváló ifjú magyar zongorista, Fejérvári Zoltán működik közre, a koncert második felében pedig Csajkovszkij remekműve, az 5. szimfónia hangzik majd fel.

            Másnap, április 7-én, pénteken este 7-kor a Zsolnay Negyed E 78-as termében lép fel a Generál és a Piramis együttes egykori énekes-gitáros frontembere, a szólóban is kiváló albumokat megjelentető Révész Sándor, aki ezúttal a veszprémi Bluesberry együttes két gitáros-énekesét, Horváth Ákost és Nagy Gergőt választotta partneréül a „Rock and roll közlegények” című koncerthez

            Április 11-én, kedden délután 4-kor a Kodály Központban folytatódik a Pannon Filharmonikusok Babzsák című, a 3 éves korig terjedő „utánpótlás-nevelő” koncertsorozata s a házigazda Hrubi Zsuzsanna mellett ezúttal is a Vass Ágnes és Németh-Tóth Tímea hegedűsökből, Misányi Gabriella brácsásból és Herczeg Nóra csellistából álló Buborék Kvartett próbálja elvarázsolni a legkisebbeket, most éppen Wolfgang Amadeus Mozart 157-es Köchel-jegyzék számú C-dúr vonósnégyesével.

            Ugyancsak április 11-én, kedden, de már este 7-kor a Zsolnay Negyedben, a PTE MK Zeneművészeti Intézetének Liszt Ferenc Hangversenytermében kerül sor Tokody Ilona Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes, Kiváló és Érdemes Művész szoprán és a pécsi születésű tenorista, Muskát András a dalirodalom különlegességeiből válogató dalestjére, melyen Gluck, Tenaglia, Bononcini, Schubert, Liszt, Rossini, Verdi és Puccini műveit hallhatja a közönség, Józsa Péter zongorakíséretével, aki Bach és Chopin műveit is megszólaltatja emellett a koncerten.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

            Két nappal később, április 13-án, Nagyhét csütörtökjén este fél 8-tól a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok Musica Sacra bérletének húsvét ünnepi hangversenyére. Ennek keretében a zenetörténet egyik kimagasló remekműve, Johann Sebastian Bach Máté passiója hangzik fel, Tóth Zsuzsi szoprán, Gavodi Zoltán kontratenor (férfi alt), Alessandro Codeluppi és Kéringer László tenor, Hámori Szabolcs és Kovács Péter basszus, valamint a Pannon Gyermekkar és a Campanella Gyermekkar (karigazgató: Schóber Tamás) és a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusa (karigazgató: Dobos László és Vass András) közreműködésével, Bogányi Tibor vezényletével. A koncertet mi most egy két évvel ezelőtti, a Pesti Ferences Templomban megtartott nagyszabású egyházzenei előadás felvételével ajánljuk Tisztelt Olvasóink figyelmébe, melynek karmestere a tavaly a Kodály Központban is nagy sikerrel bemutatkozott, pécsi születésű ifjú karmester, Uzsaly Bence volt, aki Pécsi Géza, a néhai kiváló pécsi zenepedagógus unokája és Uzsalyné Pécsi Rita karnagy fia is egyben.

Ugyancsak április 13-án, csütörtökön este, de már 20 órától a ZSÖK E78-as termében ad koncertet a Metronóm Jazz Klub keretében a Romhányi Áron és Szendőfi Péter alkotta Loop Doctors duó.

            Április 15-én, szombaton este 9-kor a Pécsi Est Caféban lép fel a pécsi és a hazai rock élet egyik ikonikus alakja, az egyik meghatározó „rock torok”, Rudán Joe, aki amellett, hogy 17 különböző formációban szerepelt, tagja volt az 1988-ban alakult pécsi Coda zenekarnak is.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

            Áprilisi zenei programajánlónk március végi összeállításakor ugyan kissé meglepőnek tűnik, de a legközelebbi jelentős zenei eseményre tíz nap elteltével kerül sor Pécsett, amikor is április 25-én, kedden és április 26-án, szerdán este 7-től a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok és a Pécsi Balett közös produkciójában állítják színre Bartók Béla két táncjátékát, A fából faragott királyfit és a Csodálatos mandarin című pantomimot. A főbb szerepekben Koncz Pétert (Mandarin), Újvári Katalint (Mimi), Kerekes Soma Lőrincet (Az öreg gavallér), Matola Dávidot (A kis diák), valamint Szabó Mártont (Királyfi), Vincze Brigittát (Királykisasszony), Nagy Íriszt (Tündér) és Tuboly Szilárdot (Fabáb) láthatjuk. Díszlet- és egyik jelmeztervező Molnár Zsuzsa, a másik Németh Anikó, rendező és koreográfus Vincze Balázs, a Pannon Filharmonikusokat Bogányi Tibor vezényli.

            Április 26-án, szerdán este fél 8-tól egy különleges hangversenyre kerül sor a Pécsi Bazilikában, a Filharmónia Magyarország rendezésében és Angster-bérlete keretében: a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola fúvószenekara, a Pécsi Művészeti Symphonic Band és a Pécs város legjobb rézfúvósaiból alakult fanfárzenekar, a Philharmonic Band ad közös koncertet Szamosi Szabolcs orgonaművész közreműködésével, Szilágyi Lajos vezényletével. A műsoron Hidas Frigyes Szignálja, Camille Saint-Saens 3. „Orgona” szimfóniájának fináléja és Edward Elgar 1. Ünnepi és alkalmi indulóját hallhatják az orgona- és a rézfúvósmuzsika hívei és barátai. Mi most a Pécsi Művészeti Symphonic Band két évvel ezelőtti egyik koncertjét és a mostani műsor számait ajánljuk hallgatóink figyelmébe.

            Új helyszínen és különleges koncerttel jelentkezik a ZSÖK Metronóm Jazz Klubja, április 27-én, csütörtökön este 8-kor három, hangszerén a hazai dzsessz legjobbjai között számon tartott muzsikusból álló formáció, Tóth Viktor Arura Triója lép fel Pécsett, a Művészetek és Irodalom Házában. „Tóth Viktor a magyar jazzélet egyik legsokoldalúbb figurája. Zenei személyisége ugyanolyan hatással képes megnyilvánulni virtuóz post-bop fenegyerekként (a Tóth Viktor Tercettben), mint a lélekhez szóló, spirituális muzsika különleges tolmácsaként (az Arura Trióban)” – írta róla a sajtó. Climbing with mountains című albuma 2007-ben az év legjobb jazzlemeze díjat nyerte el, ugyanezt a díjat 2014-ben is megkapta legújabb lemezéért, a Szemed Kincséért. Tóth Viktort a 2010-es év jazz-személyiségének választották, 2014-ben pedig az év altszaxofonosa címet nyerte el Magyarországon. Dob nélkül kiálló triójában partnerei Lukács Miklós cimbalmos – aki mind a kortárs komolyzene, mind a dzsessz berkein belül hangszere legnagyobb, tudatos és elmélyült virtuózának számít itthon és külföldön egyaránt – valamint a Pécsett is már kiváló kvalitásait bizonyított bőgős, Orbán György, akiknek érzékeny összjátékával Tóth Viktor Arura Triója ki tudja teljesíteni maximálisan az együttes nevében is felvállalt zenei gyógyító funkciót. Az arura ugyanis a keleti kultúrában egy misztikus, csodatévő növény, mely testi és lelki bajokra egyaránt gyógyír.

            Április 28-án, pénteken este 7-től ismét Pécsett lép fel a Kodály Központban, a világ egyik leg(el)ismertebb énekegyüttese, a jövőre 50 éves jubileumát ünneplő angol King’s Singers, mely ezúttal is a reneszánsz madrigáloktól a kortárs komoly- és könnyűzenéig terjedő repertoárral örvendezteti meg a pécsi közönséget is. Mi most a közelmúltbeli és a kontratenor poszton bekövetkezett változásból eredő legújabb felállást is bemutató néhány felvétellel ajánljuk őket.

            Akinek nem sikerülne bejutni a King’s Singers koncertjére április 28-án, pénteken este 7-kor meghallgathat egy másikat a Művészetek és Irodalom Házában, ahol Pécs Város Önkormányzata meghívására és rendezésében egy amerikai zongoraművész, és zenetanár, Angelo Rondello ad ingyenes koncertet. A Seattle-ből származó muzsikus ötévesen, szülővárosában kezdett tanulmányait New York-ban fejezte be és 2011-ben Manilában elnyerte az „Ázsia feltörekvő művésze” címet. Azóta tanára és bírája különböző amerikai mesterkurzusoknak és rendszeresen koncertezik is. Idén például Seattle norvég, japán, olasz és magyar testvérvárosaiban, így Pécsett lép fel.

Mi most Debussy Images (Képek) sorozatának első kötetéből a „Fények a vízen” tételt ajánljuk előadásában, pécsi koncertje előzeteseként.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

            Április 29-én, szombaton délután fél 4-kor és 5-kor a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok Csigaház című, a 4-8 éves korosztály számára életre hívott „utánpótlás-nevelő” sorozatának újabb hangversenyére, melyen a két házigazda Csigabá, azaz Kiss Szabolcs harsonaművész és Csiganyó, azaz Szendrői Zsuzsanna szaxofonos vendége ezúttal a pécsi zenekar klarinétos kvartettje lesz. Az Arnóth Zoltán, Aubrecht Dénes, Molnár Dániel és Török Elek alkotta csapat „Szólj síp, szólj!” című koncertjét mi most egy dobossal kiegészített, szentpétervári együttes. a Grandioso Klarinét Kvartett két évvel ezelőtti hangulatos mini koncertjének felvételével ajánljuk.

Fotók: internet

                                                                                                          Kovács Attila

                                                           Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő

 


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc