Júliusi-augusztusi pécsi zenei programajánló Fényfesztivállal, Nyári Színházzal, Orgonaponttal, Püspökvári zenés estékkel, Nyáresti térzenékkel, Pirogránit Jazz Udvarral

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Ahogyan júniusi ajánlónkat zártuk, úgy is kezdjük júliusi, augusztusi, immár hagyományosan kéthavi ajánlónkat, mégpedig a Zsolnay Fényfesztivált nyitó nagy koncerttel, melyre június 30-án, pénteken este 7-től kerül sor a Kodály Központban. A rendezvényen a sokoldalú angol muzsikus hölgy és dj, Emika, Melanfonie című új, szimfonikus zenekarra komponált művét adják elő a cseh szoprán, Michaela Srumova és a MÁV Szimfonikus Zenekar, valamint Bárdos László Zsolt, Budapesten élő 3D művész közreműködésével.

A Zsolnay Fényfesztivál rendkívül gazdag zenei kínálatából július 1-jén, szombaton a következő programokat emelném ki: a világhírű zenekarok, így a Genesis, azEarth Wind & Fire és a Morcheba előtt is fellépő, a tavalyi fesztiválon hatalmas közönségsikert arató, olasz Fantomatik Orchestra fél 6-kor a a Szent István téri zenei színpadon lép fel. Az amerikai Pat Thomas & Kwashibu Area Band fellépését, aki este 7-től koncertezik ugyanitt, majd ezt követően Lajkó Félix és az Óperentzia közös koncertjére kerül sor fél 9-től a Szent István Téren, míg 21.30-tól a Színház Téren a japán Motusmoto testvérek világzenei produkciója lesz hallható.

A Zsolnay Fényfesztivált záró, július 2-i, vasárnapi zenei kínálatból a következőket emelném ki: elsőként a pécsi kötődésű Babarci Bulcsú fél 5-kor a Hild udvarban kezdődő fellépését, majd az ugyanitt egy órával később, fél 6-tól fellépő pécsi Juhász-Kormmer-Baksa trió, a Miniswing koncertjét. A Szent István Téri Zenei Színpad műsorából a nemzetközi dzsesszéletben is elismert olasz származású magyar énekesnő, Pátkai Rozina és Quintetjáének latinjazz koncertjére és a Zságer Balázs vezette Zagar zenekar fél 9-kor kezdődő koncertjére hívnám fel a figyelmet, míg a Király utcai Nappaliban fél 10-kor kezdődik a Punanny Massiff zenekar hangszereseiből álló Punnany Band instrumentális improvizációkra építő fellépése.

Július 2-án este 6-kor az Elek Péter vezette Sásd Városi Koncert Fúvószenekar fellépésével folytatódik a Bóbita Szabadtéri Színpadon a „Nyáresti Térzenék a Zsolnay Negyedben” című programsorozat, melyhez mi most egy 2013-as mazsorettes felvonulás részletét ajánljuk.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Július 7-én, pénteken este 7-kor indul a Filharmónia Magyarország idei „Püspökvári zenés esték” sorozata, melyben ezúttal a Pécs Város Művészeti Díjával kitüntetett Vivat Bacchus Énekegyüttest hallhatja a Püspöki Palota kértjébe kilátogató közönség, mely nemcsak a bordalokba, de a kulturált borfogyasztás „örömeibe” is belekóstolhat a klasszikus és örökzöld slágerek mellett.

Július 9-én este 6-kor a Hahn János vezette Di Neun Branauer Musikanten fellépésével folytatódik a Bóbita Szabadtéri Színpadán a „Nyáresti Térzenék a Zsolnay Negyedben” című programsorozat.

WorldYouthChoir

Nem mindennapi kóruskoncert részesei lehetnek azok, akik július 13-án, csütörtökön este 7-kor ellátogatnak a Kodály Központba, ahol az Ifjúsági Világkórus (Worl Youth Choir) kezdi meg idei szerb, horvát, bosznia-hercegovinai és szlovén turnéját Pécsett, a Magyar Rádió Énekkarának karnagya, Pad Zoltán és egy kenyai karnagy vezényletével. Mi most a 2011-es oslói Nobel-díj átadáson adott koncert két különleges műsorszámával ajánljuk a pécsi programot.

Ugyancsak július 13-án, csütörtökön, de már este 9-től kerül sor a Zsolnay Negyed Pirogránit Udvarában a nyári szabadtéri dzsessz sorozat keretében a Red Baron Quintet jazz, latin funky stílust ötvöző koncertjére.

Az idén főleg vígjátékokban, de zenés színházi produkciókban is gazdag Pécsi Nyári Színház kínálatából elsőként a július 15-én, szombaton este 9-től a Káptalan utcai Szabadtéri Színpadon bemutatásra kerülő, „Pasik a pácban” című 2 felvonásos zenés vígjátékot ajánlanám Tisztelt Olvasóink figyelmébe. A Johnnie Mortimer és Brian Cookie írta darab zenéit Szolnoki Péter, dalszövegeit Duba Gábor írta, akik a Bon Bon együttesnek is szerzői. A többek között Csomor Csillla, Beleznay Endre, Csonka Zsuzsanna és Heller Tamás által játszott, Gergely Róbert által rendezett darabhoz most a tavalyi ősbemutató részleteit és az egyik próbán készített felvételt ajánljuk figyelmükbe.

Július 16-án, vasárnap este 6-kor a Bóbita Szabadtéri Színpadán az Ahmann Balázs vezette Villányi Ifjúsági Fúvószenekar koncertjével folytatóik a „Nyáresti Térzenék a Zsolnay Negyedben” című programsorozat.

Július 18-án, kedden este 9-kor a Pécsi Nyári Színház programjai keretében lép fel a Dolák-Saly Róbert, Laár András, Pethő Zsolt és Szászi Móni alkotta L’art pour l’art Társulat Halványlila gőz című estjét hallgathatják és nézhetik meg, a veretes szóvirágokra építő angol humort a magyar nyelvi és zenei leleménnyel vegyítő sajátos stílust kialakító népszerű társulatot kedvelők.

Július 21-én, pénteken este 6-kor Pécsett, az uránvárosi Szilárd Leó Parkban térzenei koncertet ad a pécsi Kulturális Központ szervezésében a Szabó Ferenc vezette Pécsi Ércbányász Koncertfúvós Zenekar.

Július 23-án, vasárnap este 6-kor a Bóbita Szabadtéri Színpadán a Hahn János vezette Véméndi Fúvószenekar koncertjével folytatódik a „Nyáresti Térzenék a Zsolnay Negyedben” című programsorozat.

Július 28-án, péntek este 7-kor rendhagyó helyszínen, a Zsolnay Negyed Pirogránit Udvarában kerül sor a Vizin együttes táncházi koncertjére, melyen horvát és macedón dallamokra rophatják a talpalávalót, vagy csak hallgathatják a muzsikát a közönség tagjai.

Ahogy mondani szokták lapzártánk után érkezett a következő esemény híre, mely nyugodtan mondhatjuk, a nyár egyik komolyzenei szenzációja lehet Pécsett! Nikos Ormanlidis a görög származású, Pécsett nevelkedett, zenei tanulmányait Gyermán István Liszt-díjas hegedűművésznél is itt kezdő, Németországban élő hegedűművész ad koncertet július 30-án, vasárnap este fél 8-kor a pécsi Jézus szíve (Pius) templomban.

A koncert különlegessége, hogy Mozart E-dúr adagióját, A-dúr hegedűversenyét és Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyét is CD-ről bejátszott, hangszórókon kierősített zenekari kísérettel adja elő a pécsi zenei életben is elismert hegedűművész, akinek ezt a fajta projektjét már Németországban és Svájcban is nagy sikerrel fogadta a közönség. Az ingyenes koncerthez mi most Beethoven F-dúr románcának és Paganini D-dúr hegedűversenyének templomi felvételét ajánljuk Tisztelt Olvasóink figyelmébe.

 

 

Július 30-án, vasárnap este 6-tól a Bóbita Szabadtéri Színpadán az Ahmann Balázs és Blum Zoltán vezette Schomberger Dorfmusikanten koncertjével folytatódik a „Nyáresti Térzenék a Zsolnay Negyedben” című programsorozat.

Augusztus 4-én, pénteken este 8-kor egy kiváló holland orgonaművésznő, Chantal de Zeeuw lép fel a Filharmónia Magyarország Orgonapont sorozata keretében a Pécsi Bazilikában, ahol a „Grandiózus hangszerek éteri muzsikája” című programban a kiváló ifjú pécsi tubaművész, Beregi András lesz a partnere a Bach, Guilmant és Morricone művekből összeállított műsorban. Mi most Michel Corrette egyik orgonaversenyének részletét, illetve Beregi Andrással a 2009-es brnoi nemzetközi tubaversenyen elért abszolút győzelme alkalmával előadott Eugéne Bozza Concertino részletét ajánljuk Tisztelt Olvasóink figyelmébe.

Ugyancsak augusztus 4-én, pénteken este 8 órától kezdődik a Zsolnay Negyed Pirogránit Udvarában az olasz Preludio Trio Firenzei álom című koncertje, melyben a Milánói Scala és a New York-i Metropolitan színpadát is megjárt tenorista, Giorgio Casciarri, valamint Gentjan Llukaci hegedű- és Denis Biancucci zongoraművész adnak elő legendás Grammy-, Golden Globe és Oscar-díjas olasz filmzenerészleteket, operai és örökzöld slágereket. Mi most Verdi Traviatájából Alfredo áriáját idézzük Casciarri előadásában.

Augusztus 6-án, vasárnap este 6-kor a Bóbita Szabadtéri Színpadán a Fekete Gyémánt Fesztivál Fúvószenekar lép fel a „Nyáresti Térzenék a Zsolnay Negyedben” című programsorozatban Gyurkó István vezényletével, melyhez mi most a 2013-as ugyanitt adott hangulatos koncertet idézzük fel..

Augusztus 8-án, kedden este 7 órakor a Philharmonic Brass Quintet koncertjével folytatódik a Püspöki Palota kertjében a Filharmónia „Püspökvári zenés esték” sorozata, melyben a 2013-ban alakult, Solymosi Péter, ifjabb Mátyás Tibor trombitások, Szilágyi Lajos kürtös, Barkóczi László harsonás és Beregi András tubás alkotta kvintett, Kéméndi Tamás pécsi harmonikaművésszel kiegészülve ad elő klasszikus, jazz, film- és népzenei, valamint könnyűzenei feldolgozásokat.

Augusztus 10-én, csütörtökön este 9-kor a kiváló magyar dzsesszgitáros, Babos Gyula és Makrokozmosz nevű formációja lép fel a Zsolnay Negyed Pirogránit Jazz Udvar sorozata keretében, ahol Babos Gyula mellett olyan dzsessz kiválóságokat hallhatunk majd még, mint Winand Gábor szaxofonos, Fekete–Kovács Kornél trombitás, Orbán György nagybőgős és Czirják Tamás dobos.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Augusztus 11-én, pénteken este 8-kor Kosóczki Tamás bajai orgonaművész és Solymos Péter a Pannon Filharmonikusok szólamvezető trombitaművésze ad koncertet a Filharmónia Orgonapont sorozata keretében a Pécsi Bazilikában, ahol Purcell, Bach és Widor orgonaművei mellett Leopold Mozart és Albinoni trombitaversenyit hallhatják majd a zenebarátok.

snapszkapelle

Augusztus 13-án, vasárnap este 6-kor a Bóbita Szabadtéri Színpadán a pécsi Schnaps Kapelle fúvószenekar fellépésével folytatódik a „Nyáresti Térzenék a Zsolnay Negyedben” című programsorozat.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Augusztus 18-án, pénteken este 8-kor két kiváló pécsi muzsikus, Balatoni Sándor orgonaművész és Csapó József kontratenor lép fel a Filharmónia Magyarország Orgonapont sorozata keretében, a Pécsi Bazilikában, ahol Bach, Händel és magyar szerzők, Eszterházy Pál, Liszt Ferenc, Bartók Béla, Beischer Matyó Tamás, Gárdonyi Zsolt, Kodály Zoltán és Lisznyai Szabó Gábor műveiből adnak elő rendkívül színes programot.

Augusztus 20-án, vasárnap este 6-kor a Bóbita Szabadtéri Színpadán két zenekar, a Nagyárpádról származó, Ritter János klarinétos vezette Ritter zenekar és a pécsi, Ritter Tamás vezette UnterRock zenekar fellépésével folytatódik a „Nyáresti Térzenék a Zsolnay Negyedben” című programsorozat.

Augusztus 25-én, pénteken este 6-kor Pécsett, az uránvárosi Szilárd Leó Parkban térzenei koncertre kerül sor a Pécsi Kulturális Központ szervezésében, melynek keretében ezúttal a Mecseknádasdi Alte Kameraden Blaskapelle lép közönség elé.

Ugyancsak augusztus 25-én, pénteken, de már este fél 7-kor a Kodály Központban kerül előadásra Kodály Zoltán Székelyfonó című daljátéka, Cakó Ferenc élőben készülő animációs filmjével, Romvári Gergely rendezésében, több Pécshez és Baranyához szorosan kötődő énekes közreműködésével: Gál Erika, Cseh Antal, Wiedemann Bernadett, Horváth István, Kriszta Kinga, Sárkány Kázmér, a MÁV Szimfonikus Zenekart Kocsár Balázs vezényli.

Augusztus 25-én, pénteken este 8-kor egy nagyszabású oratórium-koncerttel zárul a Filharmónia Magyarország idei pécsi Orgonapont sorozata a Pécsi Bazilikában, ahol Joseph Haydn Teremtés oratóriumát a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara és a Vashegyi György vezette Európa-hírű Purcell Kórus szólaltatja meg. Mi most Vashegyi György együtteseinek egyik korábbi élő koncertfelvételének lemezkiadásából hallunk részletet.

Augusztus 27-én este 6-kor a Bóbita Szabadtéri Színpadán a Szabó Ferenc vezette Pécsi Ércbányász Koncertfúvós Zenekar fellépésével zárul az idei „Nyáresti Térzenék a Zsolnay Negyedben” című programsorozat.

Különleges helyszínen és műsorral zárul a Filharmónia Magyarország Püspökvári zenés esték sorozata, augusztus 29-én, kedden este 7-kor a Pécsi Bazilika nyugati kapuja előtti téren. A „Csak tiszta forrásból” című műsorban a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara, a Magyar Állami Népi Együttes Zenekara, a Czifra Táncegyüttes, valamint a „Felszállott a páva” tehetségkutató műsor nyertesei működnek közre, a műsorvezető Sebő Ferenc lesz, énekel: Palerdi András, Zsikó Zoltán, Balga Gabriella, Kubinyi Júlia, Csizmadia Anna, vezényel Madaras Gergely. Mi most egy 1988-as felvételről, a pécsi születésű Ligeti András vezényletével, Kodály Kállai kettősével ajánljuk ezt a programot.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Nyári összevont programajánlónkat az idén 650 éves fennállását ünneplő Pécsi Tudományegyetem egyik kiemelkedő ünnepi zenei eseményével zárjuk, melyre augusztus 31-én, csütörtökön este 7-kor kerül sor. A Pécsi Bazilika előtti Dóm Téren a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének oktatóiból álló szólistagárda és a Pécsi Egyetemi Kórus és Zenekar adja elő Carl Orff idén épp 80 éve bemutatott halhatatlan remekét, a Carmina Buranát, professzor dr. Lakner Tamás, Liszt-díjas karnagy, dékán vezényletével. Mi most Orff remekét Jean-Pierre Ponell világhírű legendás megfilmesítésében és Zubin Mehta a Firenzei Maggio Musicale Ének- és Zenekara élén készített dokumentumfilm-felvételéről ajánljuk Tisztelt Olvasóink figyelmébe.

 

Kovács Attila
Amtman Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő

Júliusi-augusztusi pécsi zenei programajánló Fényfesztivállal, Nyári Színházzal, Orgonaponttal, Püspökvári zenés estékkel, Nyáresti térzenékkel, Pirogránit Jazz Udvarral

– Klikk a nagyobb mérethez! –


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc