Dzsesszben, popban, rockban és komolyzenében gazdag pécsi novemberi zenei programajánló

Sokszínű novemberi zenei programajánlónkat a ZSÖK Metronóm Jazz Clubjának november 2-án, csütörtökön este 8-kor az E78-as Teremben sorra kerülő koncertjével kezdjük, melyen az Erkel-díjas zeneszerző és dzsesszzongoraművész, Nagy János Triójának legújabb felállását hallhatjuk, melyben az egyik legjobb európai dzsesszrock hegedűsként jegyzett Frankie Lato és egy kiváló női dzsesszdobos, Joubert Flóra a muzsikustársai a trió névadójának.

November 3-án, pénteken este 9-kor a szombathelyi gyökerekkel rendelkező, de 2012 óta a fővárosban zenélő, alternatív és posztsanzon stílusú banda, a Szendrői Csaba énekes, Tóth András gitáros, Horváth Bence Ede basszusgitáros, Kovács Zoltán billentyűs és Németh Szabolcs dobos alkotta Elefánt zenekar lép fel sokszínű programjával.

Másnap, november 4-én, szombaton este 9-kor ugyanitt a budapesti underground zenekar, az Akkezdet Phiai lép fel a Pécsi Est Caféban.

Szintén november 4-én, szombaton délután fél 4-kor és 5-kor a Kodály Központban folytatódik a Pannon Filharmonikusok Csigaház című, a 3-8 éves korosztály részére szánt utánpótlás-nevelő programja, melyben most „Kígyóbűvölés, mesterfokon” címmel a pécsi zenekar három férfi oboaművésze, Sturcz László, Murin Roman és Sávay László igyekeznek elvarázsolni a hallgatóságot. Mi most Beethoven három oboára – pontosabban két oboára és angolkürtre, ami az oboa egyik mélyebb változatú fajtája – írott Triójával igyekszünk kedvet csinálni a koncerthez.

Ugyancsak november 4-én, szombaton este a Kodály Központban kerül sor, de már este 7-től, egy különleges koncertre, melyet „Őszi mandulaparázs” címmel a népszerű pécsi Golestan együttes, az ugyancsak pécsi Vocapella énekegyüttes és a Pécsi Vonósok közreműködésével ad elő. Mi most a tavalyi, 15 éves jubileumi koncertről ajánlunk egy részletet a Golestan műsorából.

Rendhagyóan gazdag koncertestre kerül sor a ZSÖK E 78-as Termében november 4-én, szombaton este, amikor is a Depresszió együttes lemezbemutató koncertje köré egy négy fellépőből álló, nagyszabású rock programot kínálnak a szervezők, a műfaj barátainak. Az első fellépő a nemrég alakult Useme, amelyik második, Szélesvásznú ég című lemezét mutatja be a pécsi közönségnek. Utánuk az egyre népszerűbb Fish! lép lép fel, közkedvelt party-rock zenéjével, majd ezután következik az eddig három arany és egy platinalemezt begyűjtő rockbanda, a Depresszió, amely Válaszok után című lemezét mutatja be, míg a koncertsorozatot a „Rómeó vérzik” zenekar zárja, „dögös” rock and roll zenéjével.

November 5-én, vasárnap délután 4 órakor a Kodály Központban a Reformáció 500. évfordulója alkalmából a Pécsi Református Kollégium diákjainak ünnepi gálaműsorára kerül sor. Áhitatot tart: Győrfi Bálint, a Baranyai Református Egyházmegye főjegyzője, köszöntőt mond dr. Hoppál Péter az EMMI kultúráért felelős államtitkára, az Igazgatótanács elnöke, és dr. Kádár Péter, a Pécsi Református Kollégium főigazgatója. Mi most a tavalyi helikoni műsorból ajánlunk részletet.

November 9-én, csütörtökön este 7-től a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok „A fiú” című, Kocsis Zoltán emlékének ajánlott hangversenyére, melyen Bogányi Tibor vezényletével a pécsi Samuel Barber katartikusan szép Adagiója után Beethoven G-dúr zongoraversenyében lesz partnere Kocsis Zoltán kisebbik fiának, Kocsis Krisztiánnak. A koncert második felében a Kocsis által is nagyon kedvelt és kiemelten támogatott, népszerűsített Richard Strauss Metamorfózisok című, 23 vonósra írott kompozíciója, valamint Halál és megdicsőülés című szimfonikus költeménye hangzik, majd fel.

November 10-én, pénteken este 7-től a Művészetek és Irodalom Házában kerül sor a Felcser Judit énekes, gitáros, zongorista és Kiss Edit énekes, zongorista, ütőhangszeres nevével fémjelzett, és Molnár András énekes, zongorista, ütőhangszeres, Wittmann Tamás énekes, gitáros és Kun Gábor ütőhangszeres alkotta Katarzis együttes „Színek bennünk” című koncertjére. A komolyzenére, pop- és népzenére, rockra és bluesra épülő zenéjéhez mi most Felcser Judit egyik dalát ajánljuk Tisztelt Olvasóink figyelmébe.

Ugyancsak november 10-én, pénteken este, de már a ZSÖK E 78-as Termében kerül sor két kiváló, közkedvelt magyar együttes, a Lábas Viki énekesnő nevével fémjelzett Margaret Island és a hazai alternatív zenekarok élvonalába tartozó Hiperkarma közös koncertjére, melyen előbbiek fél 9-től, utóbbiak pedig este 10-től lépnek fel.

Ugyancsak november 10-én, pénteken, este 9-től a Pécsi Este Caféban lép fel az egyik legenergikusabb és legsikeresebb magyar elektronikus zenét játszó koncertzenekar, a Brains.

 

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

November 11-én, szombaton este 7-kor a Kodály Központban kerül sor a Filharmónia Magyarország pécsi Mester-bérletének második hangversenyére, melyben az orosz utóromantika arcaiba nyerhetünk hangzó betekintést. A Budapesti Fesztiválzenekart az 1969-es Karajan-verseny győztese, a Moszkvai Filharmonikusok 1976-1990 közötti vezetőkarmestere, a 40 éve velük Pécsett is járt, Dmitrij Kitajenko vezényli, akit 2015-ben Életmű-díjjal tüntettek ki, s aki Sosztakovics egyik legkiválóbb előadójaként, a komponistának világhírt hozó, 19 évesen írt 1. szimfóniával kezdia koncertet. Majd a folytatásban Szergej Rachmanyinov Rapszódia egy Paganini-témára című művét hallhatjuk vezényletével, Lilja Zilberstein zongoraművésznő szólójával, míg a koncertet Csajkovszkij Francesca da Rimini című szimfonikus költeménye zárja, melyet szeptember végén a Pannon Filharmonikusok is előadtak Bogányi Tibor vezényletével. Mi most Sosztakovics 1. szimfóniáját Valerij Gergijev felvételéről idézzük, míg Rachmanyinov Paganini-rapszódiáját Daniil Trifonov és Zubin Mehta koncertjéről, utána pedig, hogy ízelítőt kaphassunk Lilja Zilberstein és Dmitrij Kitajenko együttműködéséről Rachmanyinov 2. zongoraversenyét láthatjuk-hallhatjuk előadásukban, a Frankfurti Rádiózenekar közreműködésével, 1994-ből. Zárásul pedig Csajkovszkij Francesca da Riminijét a Berlini Német Szimfonikus Zenekar előadásában halljuk Vladimir Ashkenazy vezényletével. Végezetül, hogy egy teljes orosz utóromantiku szimfóniát is hallhassunk Dmitrij Kitajenko vezényletével, Rachmanyinov népszerű 2. szimfóniáját hallhatjuk vele, a Dán Rádió Szimfonikus Zenekarának közreműködésével.

November 11-én, szombaton este 7-től a Pécsi Est Caféban a magyar avantgárd rockzene egyik ikonikus csapata a VHK, azaz a Vágtázó Halottkémek lép fel, s az 1975-ben Grandpierre Attila vezetésével alakult együttes vendégei a Psycho Mutants és aTrillion lesznek, akiktől most fordított sorrendben hallunk egy-egy youtube-linket, majd három VHK felvételt.

November 12-én, vasárnap este 7-kor a Kodály Központban kerül sor a „Reformáció 500” című ünnepi hangversenyre, a Pécsi Kamarakórus és a ZSÖK Nkft. Rendezésében. A Pécsi Kamarakórus mintegy hat évtizedes pályafutása alatt mindvégig nagy hangsúlyt helyezett az egyházi zene interpretálására. A jubileumi ünnepi koncerten protestáns szerzők műveiből hangzik el válogatás, valamint megszólal Tillai Aurél karnagy, zeneszerző erre az alkalomra írt kantátája is.

Közreműködnek: a pécsi Baptista Énekkar (karnagy: Győri Kornél); a Pécsi Evangélikus Gyülekezet Kórusa (karnagy: Lovász Péterné Balázs Magdolna); a Református Gimnázium Vegyeskara (karnagy: Pap Tamás); a Belvárosi Református Gyülekezet kórusa (karnagy: Wittner Kálmánné); Bognár Szabolcs – ének; Dr. Fodor Gabriella – orgona; Gyermánné Vass Ágnes és Gyermán Júlia – hegedű; Pap Tamás – vers; a PFZ kamarazenekara; vezényel:Tillai Aurél Kossuth díjas, Liszt- és Magyar Örökség-díjas, érdemes művész.

Fővédnök Dr. Hoppál Péter kulturális államtitkár, védnökök: a gyülekezetek vezető lelkészei: Nagy Zoltán Csaba, Németh Norbert, Ócsai Zoltán;

A műsor:

J. P. Sweelinck (1562–1621): Gaudete omnes; H. Schütz (1585–1672): Pater noster; J.S.Bach (1685–1750): Gloria az Esz-dúr Magnificatból; J.Pachelbel (1653–1706): Korálelőjáték;

A reformáció és a zene – Ócsai Zoltán evangélikus lelkész megemlékezése
J.H. Schein (1586–1630): Die mit Tränen, säen; J. Chr. Bach:(1642–1703): Ich lasse dich nicht;

J.S. Bach(1685–1750): d-moll kettős hegedűverseny II. és III.t. BWV 1052;

A reformáció és a magyar kultúra – Dr. Hoppál Péter államtitkár megemlékezése;;

G.Ph. Telemann:(1681-1767): 117.Zsoltár összkar (Laudate Deum omnes gentes);

A szünet után pedig:

C. Goudimel (1514–1572): A 42. Genfi zsoltár (Mint a szép híves patakra);

F. Mendelssohn (1809–1847): Psalm 42. Wie der Hirsch schreit (összkar) Közös ének;

J.Brahms (1833–1897): Es ist das Heil uns kommen her

Dr. M. Luther – József A.: Erős vár a mi Istenünk

Tillai Aurél: Reformáció Kantáta (2017) – kamarazenekaros változat bemutatója

Mi most a Tillai Aurél Zsoltárkantátájának ősbemutatóján készült felvételt ajánljuk.

November 14-én, kedden délután 4-kor a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok Babzsák című, a bölcsiseknek és a tipegőknek szánt utánpótlás-nevelő sorozatának újabb koncertjére, melynek keretében Hrubi Zsuzsanna zeneterapeuta segítségével Mozart K.136-os D-dúr divertimentóját hallgathatják meg a legkisebbek és kísérőik a zenekar tagjaiból alakult Buborék Kvartett előadásában.

November 16-án, csütörtökön este 7-kor Pécsett, a Művészetek és Irodalom Házában tartja új, lemezbemutató koncertjét, a Brit Ősz keretében, az Andy Rouse, Babarci Bulcsú és Horváth Zsombor alkotta, népszerű pécsi Simply English együttes.

November 17-én, pénteken este 9-től a népszerű, Nyíregyházáról elindult punk-csapat, az Alvin és a Mókusok ad koncertet a Pécsi Est Caféban, ahol vendégük Harrison lesz.

November 18-án, szombaton este 6-kor kerül sor a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok Pannonicum bérletének újabb hangversenyére, mely az „Élet és halál táncai” címet viseli. A karmester a román Christian Mandeal lesz, aki előbb Bartók Béla Táncszvitjét vezényli el, majd Liszt Haláltáncát, melynek zongoraszólistája Bogányi Gergely lesz, ezután Richard Strauss salome című operájának Hétfátyoltáncát hallhatjuk, majd a koncertet Debussy „A tenger” című három szimfonikus vázlata zárja, a víz, a szél és a tenger „hullámzó táncával”.

Dent-Boganyi Clara

November 20-án, hétfőn este 7-kor a PTE MK Zeneművészeti Intézetének Liszt Ferenc Hangversenytermében egy különleges oboakoncertre kerül sor, melynek keretében a Berlinben élő kiváló oboaművész, Clara Dent Bogányi – Bogányi Bence fagottművész felesége – ad elő Telemann, Mozart, Gluck, Weber, Rossini és Saint-Saens műveket és átiratokat, Magdalena Steinbauer oboa- és Balogh Ildikó zongoraművész közreműködésével..

November 22-e szerda igazán gazdag zenei kínálatából elsőként a Pécsett született, Jandó Jenő-tanítvány, Szabó Ferenc János, a Liszt Társaság Pécsi Csoportja rendezésében, a Művészetek és Irodalom Házában este 6-tól sorra kerülő hangversenyét ajánlom Tisztelt Olvasóink figyelmébe, mégpedig egy tavaly novemberi, budapesti, a Fasori Zenés Esték sorozatban előadott, ritkaságnak számító Liszt művel.

Korunk egyik legkiválóbb, világhírű magyar hegedűművésze, Baráti Kristóf és egyik kiváló állandó zongoraművész partnere, az orosz Zarina Simanszkaja ad közös, ingyenes (!) szonátaestet, november 22-én, szerdán este 7-től, a PTE MK Zeneművészeti Intézetének Liszt Ferenc Hangversenytermében, ahol Beethoven Op.30. No.3-as G-dúr szonátáját, Szergej Prokofjev Op.94/b jelzésű 2. hegedű-zongora szonátáját és Johannes Brahms Op.78-as G-dúr szonátáját szólaltatják meg, majd zárásul az idén 70 éve elhunyt francia Maurice Ravel Tzigane című rapszódiájával zárul koncertjük.

S még mindig november 22-e, szerda este 7. óra, de immár a Kodály Központban kerül sor az Experidance táncegyüttes, sokszínű, zenés-táncos „Nostradamus – Világok Vándora” című produkciójának pécsi bemutatójára, melyben Ganxsta Zolee zenész-színész és Rimár Izabella táncművész alakítják a főszerepeket, s melyhez mi most a tavalyi ősbemutatóból készített zenés klipet ajánljuk megtekintésre-hallgatásra.

November 23-a, csütörtök se szűkölködik zenei programokban, ha kissé egymásra torlódottan is, hiszen például a Kodály Központban két koncert is kezdődik egy időben, este 7-kor: Dés Lászlóé a nagyteremben, a Pannon Filharmonikusok kamarazenei koncertje pedig a zenekar próbatermében. Kezdve ez utóbbival, a pécsi zenekar muzsikusai közül Kiss Szabolcs harsonás Gerhswin, Joseph Kosma és Sonny Rollins örökzöldeket hangszerelt át klarinétra, harsonára, szoprán és altszaxofonra. Ezután Telemann két 4 hegedűre komponált versenyművét hallhatjuk, majd

Ravel Bevezetés és allegróját és Borogyin 2. d-dúr vonósnégyesét játsszák a zenekar muzsikusai.

Ugyanekkor, tehát november 23-án este 7-kor a Kodály Központ nagytermében ad Nagy utazás címmel szerzői koncertet, a kiváló zeneszerző, szaxofonos, énekes, Dés László, aki sok-sok meglepetésvendég, köztük Tóth Vera közreműködésével idézi fel pályafutása legszebb dalait: Nagy utazás, Szerelem első vérig, Szerelem második vérig, Vigyázz rám, hogy csak néhányat idézzünk.

SzakcsiTrio

A magyar jazzélet egyik kiváló zongoristája, ifjabb Szakcsi Lakatos Béla, vagy másképp Szakcsi Jr. és triója, melyben Pecek Lakatos Krisztián bőgős és Balázs Elemér dobos a társai, adnak koncertet szintén november 23-án, csütörtökön este 8-kor lépnek fel, a ZSÖK E 78-as Termében.

November 24-én, pénteken este 6-kor a Művészetek és Irodalom Házában a Brit Ősz 2017 keretében a híres vak ír hárfaművész és zeneszerző, Turlough O’Carolan tiszteletére tartanak emlékestet, Bodor Tibor hárfás, Horváth Zsombor hegedűs és Patkós Richárd ír dudás fellépésével. .

Mi most Bodor Tibor egy korábbi felállású formációjával ajánlunk ízelítőt a várható hangulatból.

November 25-én, szombaton este 7-kor egy rendhagyó „Kórus – Jam”-re kerül sor a Kodály Központban, ahol a Balásy Szabolcs vezette Voisingers énekegyüttes rendezésében, melyben a gospel, jazz, reggae, film, rajzfilm és popzenei átiratok előadásában közreműködnek még a Wing Singers Gospel, a Cantissimo, a mohácsi Trillák Kamarakórus és a Babits Kamarakórus.

Másnap, november 26-án, vasárnap délután 3-kor és este 7-kor pedig egy dupla szuperkoncertre kerül sor a Voisingers közreműködésével a Kodály Központban.

November 25-én, szombaton este 9-kor a Pécsi Est Caféban lép fel a soproni gyökerű, kiváló magyar trash metál csapat, a Moby Dick.

November 26-án, vasárnap délután 5 órakor a Művészetek és Irodalom Házában kerül sor a Pécsi Flamenco Egyesület megalakulásának 10. évfordulóját ünneplő programra, melyen az egyesület tagjaiból alakult két együttes, a Pécsi Corazon Flamenco és a Flamenco Sopianae is fellép, gitáron közreműködik Marc Ruiz de Anna.

November 29-én, szerdán délután 5 órától a Művészetek és Irodalom Háza Fülep Lajos Termében a pécsi Agócsy László Zeneiskola növendékhangversenyére kerül sor.

SibeliusFinlandia

November 30-án, csütörtökön este 7-kor a Pannon Filharmonikusok „Finlandia 100” című hangversenyére kerül sor, melyen Finnország függetlenségének századik évfordulóját ünnepelhetjük.

A karmester Ari Rasilainen lesz, Bogányi Bence fagottozik, felhangzik Sibelius Finlandiája és 7. szimfóniája, közte pedig Yrjö Hjelt Fagottversenye és Antón Garcia Abril Cantos de pleamar műve.

 

Kovács Attila
Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő
Fotó: internet


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc