Bedřich Smetana 10 CD Set Documents

            Mostani ajánlónkban a cseh zene első romantikus nagy mestere, a kereken 60 évet élt Bedřich Smetana (1824-1884) életművének eddigi legteljesebb, tíz lemezes, többnyire archív dokumentumnak számító felvételekből készített CD-válogatását ajánlom Tisztelt Olvasóink és a lemezbarátok figyelmébe.

            Az első lemezen természetesen a Hazám című hat szimfonikus költeményből álló ciklus található, a Visegrád, a Moldva, a Sárka, a Cseh erdőkön és mezőkön, a Tábor és a Blanik, a világhírű Václav Talich vezényelte Cseh Filharmonikusok 1941-es felvételéről.

            Ezután két-két lemezen Smetana két legnépszerűbb operájának, Az eladott menyasszonynak és a Dalibornak komplett archív felvételeit hallhatjuk Otakar Ostrčik, illetve Jaroslav Krombholc vezényletével 1933-as, illetve 1950-es felvételekről.

            A következő lemezen Smetana I. Győzelmi szimfóniáját és Hakon Jarl című szimfonikus költeményét hallhatjuk a Prágai Rádió zenekarának 1975-ös és 1980-as felvételéről, Josef Hrnčíř, illetve Alois Klíma vezényletével.

            A 7. lemezen a III. Richárd és a Wallenstein táborában című szimfonikus költemények mellett zenekari indulókat és nyitányokat hallhatunk, utóbbiak között a Prágai karnevál nyitányt is.

A Prágai Rádió zenekarát Václav Smetaček, František Vajnar, Petr Vronsky,  Josef Hrnčír,  Jaroslav Krombholc és Rudolf Vašata vezényli az 1973 és 1999 között készült archív felvételeken.

            A 8. és 9. CD-n Smetana zongoraművei hallhatóak, polkák, vázlatok és cseh táncok Daniel Kallmünzer előadásában, valamint a g-moll zongorás trió, Pavla Francu hegedűs és Simon Kanka csellista közreműködésével, 2000-ben készült felvételekről.

            A tíz CD-ből álló archív Smetana válogatás utolsó lemezén vonós kamarazene hallható, a Z Domoviny (Hazulról, Otthonról, vagy Szülőföldemről) hegedű-zongora duót Lucie Noveská és Petr Novák adja elő 1997-ből, Smetana két vonósnégyesét pedig – melyek közül az első az „Életemből” alcímet kapta – a Panoch Quartet 1975-ös felvételéről hallhatjuk.

            Azért, hogy egy kicsit tovább csigázzuk Tisztelt Olvasóink és a lemezbarátok érdeklődését, mi most e tíz lemezes Smetana CD-doboz meghallgatásához és kikölcsönzéséhez az első lemez, a Hazám ciklus 1941-es, Václav Talich vezényelte felvételét ajánljuk figyelmükbe, a Cseh Filharmonikusok előadásában.

 

 

                                                                                                          Kovács Attila

                                               Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc