Balog József – Hungaricum (CD-ajánló)

Szerző: Balog József
Cím: Hungaricum
Alcim:
Kiadó: Convention Budapest Classic
Kiadás ideje: 2004
Kiadás helye: Budapest

item-thumbnail

Mostani zenei ajánlónkban napjaink egyik legkiválóbb ifjú magyar zongoristájának, Balog Józsefnek azt a több kiadásban megjelent Hungaricum című lemezét ajánljuk Tisztelt Olvasóink figyelmébe, mely 2005-ben elnyerte 2005-ben elnyerte a Liszt Ferenc Nemzetközi Lemeznagydíjat.

Az 1979-ben Budapesten született muzsikus 2001-ben és 2004-ben Krause Annamária, illetve Jandó Jenő tanítványaként diplomázott felsőfokú zeneakadémiai tanulmányait követően. Ezekkel párhuzamosan és utánuk több hazai és nemzetközi versenyen ért el sikereket, Bartók-Liszt Nemzetközi Zongoraverseny (2000), Alekszander Tansman Nemzetközi Zenei Verseny Lodz Nagydíj (2002), Nemzetközi Brahms Zenei Verseny Pörtschach II. díj (2004), majd 2007-ben megnyerte a Pécsett Liszt Ferenc Emlékére megrendezett 2. Nemzetközi Zongoraversenyt, s azóta rendszeresen fellépő zongoraművésze a pécsi zenei életnek. Könyvtárunk Zeneműtárában megtalálható lemezei közül, melyeken a Liszt Ferenc 12 transzcendens etűdjét és műveinek Liszt Erard zongoráján rögzített, a h-moll szonátát is tartalmazó reprezentatív válogatását is megtaláljuk, most a legendás első Liszt-lemez, a 2004-ben a Convention Budapest Classic gondozásában megjelent Hungaricum lemez egy későbbi újra kiadásában megjelent változatát ajánljuk Tisztelt Olvasóink figyelmébe.

A lemezt Balog József egy briliáns Liszt-átirattal kezdi, a Gounod Faust című operájának témájára írt keringővel, melyet virtuóz eleganciával ad elő. Ez után négy viszonylag ritkábban hallható mű, az E-dúr 104-es Pe4trarca szonett, az f-moll transzcendens etűd, az En Réve (Álomban) és a kései Nuages Gris (Szürke felhők) következik, majd pedig a lemez egyik csúcspontjaként az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseinek is emléket állító Funerailles

(Temetés) című drámaian nagy ívű és grandiózus darabot hallhatjuk előadásában. Ezután két lírai átiratot hallhatunk Balog Józseftől, a Chopin noktürnjére készített Meine freuden (Barátaim) című darabot és Schubert Szerenádjának bensőségesen egyszerű átültetését. A lemezt a legnépszerűbb Liszt kompozíció, egyben az egyik legismertebb magyar zenemű, a 2. magyar rapszódia rendkívül sokszínű és fergetegesen virtuóz előadása zárja. A Hungaricum lemezt most egy a kiváló zongorista által az internetre feltett youtube linkkel ajánljuk, melyben a CD különböző számaiból nyújtott át szubjektív ajánlót Balog József.

A CD az OPAC-ban is megtalálható.

 

 Kovács Attila
Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő
© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc