2017. július – Paul Auster: Láthatatlan

Júliusban egy posztmodern regény Paul Auster: Láthatatlan című műve volt terítéken.

Különös szerkezetű regényről van szó. Különböző műfaji elemeket kever az író (bűnügyi, romantikus, lélektani stb.), célja az olvasó kizökkentése a megszokott, elvárt keretek közül. Annyira „megcsinált” a regény, hogy felvetődött, hogy a történetet egy írószeminárium diákjainak ötleteiből dobta össze az író. Viccet félretéve, a kusza szerkezet, a nézőpontváltások, a meghökkentő stílusváltások, az előzetes olvasói várakozások felülírása Auster szokásos írói repertoárjának elemei. Arról vita zajlott, ez kinek tetszik, kinek nem. A cím feloldásával kapcsolatban is sokféle álláspont volt, attól függően, ki hogyan értelmezte a regényt. A regény főszereplőjének a története apró történettöredékekből rajzolódik ki (saját. életrajzi regényének fejezetei, barátjának írt levelei, barátja kutatómunkája, a belé szerelmes Cecile naplója), de igazából nem jelenik meg Adam Walker a regényben, végül Jim sem találkozik vele, mert közben meghal, tehát láthatatlan marad. Ez persze csak egyfajta megközelítés. A regény címe legalább annyira sejtelmes, mint a regény története. Zavarba ejtőek a cselekmény megválaszolatlanul maradt elemei. Adam életének egy éve (1967) áll a történet középpontjában (Auster minden regényének hőse az ő potenciális alteregója, az 1968-as nemzedék képviselője), de ez az év kihat egész további életére, és számos szereplőt ránt be a történetbe, akiknek sorsáról aztán még kapunk információmorzsákat.

Ami egyesek számára érdekes volt (író főhős, egy történet születésének stációi, egyfajta lecke arról, hogyan írjunk regényt, irodalmi utalások stb.), az mások szerint elcsépelt, olcsó fogás volt csupán. A fiatalabb olvasók nyitottabbnak mutatkoztak az író eszköztárával szemben, de voltak olyanok, akik egyenesen érdektelennek és feleslegesnek tartották a művet.

Auster forgatókönyv író is, ez a regény építkezésén is megmutatkozik. Volt olyan vélemény, mely szerint ez sem erény a regény szempontjából, inkább amolyan ujjgyakorlat érzése támad az olvasónak.

Abban a kérdésben, hogy miért is született meg a regény, nem tudtunk konszenzusra jutni, én azt gondolom, azért mindenképp, hogy egy kellemesen jóleső vita kerekedjen a mű köré.

2017. július – Paul Auster: Láthatatlan

– Klikk a nagyobb mérethez! –


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc