Plácido Domingo – The Latin Album Collection

Szerző:
Cím: The latin album collection
Alcim:
Kiadó: Sony Music Entertainment
Kiadás ideje: [cop. 2014]
Kiadás helye: [New York]

item-thumbnail

Mostani lemezajánlónkban, napjaink és a 20. század egyik legkiválóbb operaénekesének, Plácido Domingónak 2014-ben megjelent The Latin Album Collection (Latin albumok gyűjteménye) című, nyolc lemezből álló CD-kollekcióját ajánljuk Tisztelt Olvasóink figyelmébe.

Az idén 75 éve, 1941. január 21-én Madridban született kiváló spanyol tenorista, zarzuela-énekes szüleivel 8 éves korában emigrált Mexikóba, s énekesi pályáját egy ottani, ma úgy mondanánk pop együttesben kezdte, majd operaénekesként is előbb baritonként kezdte, s onnét fejlődött az egyik legkiválóbb hőstenorrá, aki azonban a lírai finomságok iránt is kellően érzékeny hanggal rendelkezik napjainkig. Csaknem 100 operai szerepe mellett ezek a tapasztalatok is alkalmassá tették arra, hogy nemcsak opera-, de népszerű dalénekesként is világszerte sikert sikerre halmozzon, melyek között 9 Grammy-díjat és 2 Latin Grammy-díjat is magáénak mondhat eddigi pályája során, a 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést és az idén a Pécsi Tudományegyetem Tiszteletbeli doktori címét is elnyert kiváló énekes, karmester és operaigazgató.

Az 1984-es Siempre en mi corazón című, Ernesto Lecuona (1895-1983) kubai zeneszerző dalait tartalmazó lemeztől a 2002-es Quiéreme mucho: Plácido Domingo canta boleros y más című lemezig terjedő 8 részes sorozatban világhírű spanyol, mexikói örökzöldeket, mariachi, bolero és más latin melódiákat hallhatunk – többek között egy-egy majdnem teljes lemezt a mexikói Augustin Lara (1897-1970) és a spanyol Manuel Alejandro (1933) dalaiból is Lecuonáé mellett –, melyből mi most a sorozatnyitó Lecuona örökzöldet a Siboneyt, egy Julio Iglesiasszal közösen énekelt Alejandro dalt, és a Domingonak szinte védjegyévé lett Lara világslágert, a Granadát ajánljuk meghallgatásra-tekintésre egy-egy youtube-link segítségével. Aki többre is kíváncsi Zeneműtárunkból kikölcsönözheti Plácido Domingo teljes Latin albumok gyűjteményét.Kovács Attila
Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő
© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc